Tüm Filtre Sistemleri
Filtreleme Sistemleri
Filtreler iç ve dış olmak üzere iki grupta toplanır. Bunlarda kendi aralarında alt gruplarda izlenirler.
İç Filtreler
- Biyolojik İç Filtre : Bir adet kafa motoru ve biyolojik arıtma için sünger ve bazı modellerde karbon, zeolit vs. haznesi bulunan biyolojik ve mekanik filtre sistemleridir ( Kafa motoru olmayıp basit hava motoru ile çalışan tipleri de vardır. Bu tip bir sistem basitçe yapılabilir. ). Tüm filtrelerde olduğu gibi iç filtreler de sürekli çalışmalıdırlar. İçerisindeki sünger kesinlikle akan suda değil her zaman akvaryumdan aldığınız su ile bir miktar yıkanmalıdır. Asla çok temiz olmamalıdır. Çok iyi temizlediğiniz filtre malzemeleri yararlı bakterilerden yoksun olacaktır. Buda biyolojik döngüyü etkileyecektir. Filtre sistemlerindeki yararlı bakteriler amonyak bileşiklerini nitrite buradan da daha az zararlı olan nitrata dönüştürürler ( Biyolojik döngü budur ). Özellikle bitkisiz akvaryumlarda amonyak – nitrit ve nitrat daha fazla sorun teşkil eder. Bu tüm filtre sistemleri içinde geçerlidir. Bütün filtre sistemleri ekipmanları özellik arz eden bir durum olmadığı sürece akan suda temizlenmemeli kullanılamayacak durumda olanlar değiştirilmelidir.
- Alt Taban Filtresi : Özellikle amonyak – nitrit – nitrat bileşikleri ile ağır metaller suyun dip kısmında birikirler. Bunların giderilmesi amacıyla kullanılan bir filtre sistemidir. Kum altında çalıştıklarından çok sık tıkanma gösterebilmektedirler. Kullanılan taban malzemelerine göre tercih edilmelidir.
Dış Filtreler
- Dış Filtre : Bir kafa motoru ve bir hazneden oluşan içerisine çeşitli filtreleme malzemeleri ihtiyaca uygun konulabilen devir daim sistemiyle çalışan dış filtredir. Ana görevi Biyolojik filtrasyondur. İsteğe bağlı olarak kimyasal filtre özellikli kullanılabilir. Mekanik filtrasyona katkı sağlamaktadır.
- Şelale Filtre ( Askı Filtre ) : Daha küçük akvaryumların filtre işlemi amacıyla akvaryum dışında askılı bir filtre sistemidir. 10Lt. den 100Lt. ye kadar akvaryumlar için kullanılabilen modelleri vardır.
Filtre Malzemeleri
- Aktif Karbon : Suyun içerisindeki organik maddeler ( tüm ilaç, bitki, yem, balık artıkları ) ve klorun giderilmesi için kullanılır. Yaklaşık kullanım ömrü bir-üç ay kadardır. Bu süre akvaryum dengenize, filtre edilen su miktarına göre değişiklik gösterebilir. İhtiyaca uygun miktarlarda kullanmak en iyi sonucu sağlayacaktır. Emici Filtrasyon yapar.
- Zeolit : Tüm organik maddeler ile amonyak parçalamak amacıyla kullanılır. İyi yıkanmak kaydıyla karbondan çok daha uzun ömürlüdür. Klorda fazla etkisi yoktur. Suyun PH ını etkilemez. Biyolojik Filtrasyon yapar.
- Elyaf : En kalınından en incesine kadar tüm tortular üzerinde mekanik etkisi vardır.
- Seramik Halkalar : Suyun akışına yönler vererek filtre içerisinde eşit dağıtımı sağlar. Boşluklar ayrıca yararlı bakteri kolonileri için yer oluştururlar. Suya bir miktar dengeli sertlik sağlarlar. Diskus türleri için kullanımı uygun değildir.
- Biyo Toplar : İçi boş en az 2cm. çaplı plastik toplardır. Su sertliği istenmeyen durumlarda seramik halkalar yerine kullanılabilir. Biyolojik filtre malzemesidir.
- İri Gözenekli Sünger : Mekanik Filtrasyon için görev yapan ince bir gözenekli süngerdir. Bunun yerine plastik bulaşık teli kullanılabilir.
- Mercan Midye Kırıkları : Başta Çiklit ve Arguslar olmak üzere tüm sert ve acısu seven türler için kullanılan ara bir malzemedir.
- Substrat ya da Küp Kesilmiş Sünger : Substrat doğal olarak iri gözenekli taşlardan elde edilen bir üründür. Yararlı bakteri kolonileşmesi amacıyla kullanılır. Küp kesilmiş sünger ise aynı amaçla kullanılır. Sünger alanı küçük olduğu ve aralarında boşluklar olduğu için yararlı bakteri kolonizasyonu için yer sağlar. Biyolojik filtre malzemeleridir.
- Lav Taşı : Yararlı bakterileri artırıcı etkisi vardır.
Hangi sistemler kullanılırsa kullanılsın dip çekimi mutlaka yapılmalıdır.
Dış Filtre Örnek Sistemlerim
( Sistem I ) :
( Sistem II ) :
..: Ümit 2007 Çengelköy :..
100 Yıl Önce Doğdu Şanlı Efsane,
100 Yaşında Mutlu Ol FENERBAHÇE
Teşekkür Edenler: [T]183070,WLFcATA[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir