Tropheus Moorii


bjkalleyÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2008 01:35
Tropheus moorii harika bir renk ve desen ile karşımıza çıkar. Tropheus moorii'nin herbiri kendine has yapısı, özelliği bulunan 40'dan fazla bölgesel varyasyonu vardır. Tanganyika'da kaya olan her yerde mevcuttur. Çok kolay yakalanabildikleri için de hobideki yerlerini iyi bir şekilde almışlardır.

Tropheus mooriilerin dişi ve erkekleri arasında erkeği renkli, dişisi renksiz olan türler gibi çok belirgin özellikler olmadığı için cinsiyet ayrımı zorlu bir uğraştır. Ancak cinsiyet ayrımında balığın üreme bölgesine bakmak dışında yardımcı olan küçük belirtiler vardır. Erkeklerin üst dudakları daha çıkık, daha kalındır. Ayrıca erkekler ağız ağıza kavgaları daha çok yaptıkları için ağzılarının ucu beyazımsı olur. Bunun dışında bir belirti de dişilerin burun yapısı oval gelip kafası elips oluştururken, erkeklerin burnu daha çıkıktır.

Erkekler (genellikle) dişilerden daha hızlı büyürler ve renklerini daha çabuk gösterirler. Erkeklerin rengi dişilere kur yaptıklarından dolayı, genellikle daha koyudur. Erişkin erkekler aynı zamanda daha kalın bir vücuta sahiptir, oysa ki dişiler daha ince kalır. Bu özellikler hobiciye yardımcı olurken Tropheus'da cinsiyet ayırmada en iyi yol üreme organlarına bakarak ayırmaktır.

T. moori diğer Tropheus türleri gibi tamamen otçul beslenir. Akvaryumda ve doğada zamanının büyük bir kısmını kayaların üzerinden yosun kazıyarak geçirir. Camların ve kayaların üzerinden yosun temizleme konusunda vatozlardan daha iyilerdir. Doğada T. moorii sığ körfezlerde ve gölün iyi aydınlanan kuzey kayalık bölgelerinde bulunur. Bitki ve yosunların en kalın ve hızlı yetiştiği bölgeler burasıdır. Bu şartlardan ötürü yüksek ışıklandırmaya adapte olmuşlardır.

Yosunu arttırmak için fazladan ışıklandırma kullanmak kötü bir fikir değildir, yosunu kazımayı çok sevecekler ve büyük ihtimalle yosun tüketimlerinin, yosunun oluşmasından daha hızlı olduğunu göreceksiniz. Beslenmelerini sebzelerle (marul & ıspanak) desteklemek önemle tavsiye olunur. Bir sebze yaprağını sabah pul yemden önce vermeyi deneyin. Pul yem demişken... Sadece yeşil pul yemler... Bunlar yüksek oranda spirulina, düşük oranda un ve balık içerirler. Avrupa Karides Karışımı da harika bir yemdir, pek çok hobici ve ciddi Tropheus üreticisi bu yemi kullanır. Diyetlerine katılabilecek tek canlı ve dondurulmuş yem: cyclop ve mysis'dir. Artemia, beyaz kurt, kan kurdu, sivrisinek larvası, dana yüreği gibi kabuksuz, sümüksü yemlerden kaçının. Bu yemlerde mysis karidesi ve cyclop gibi dış çeper olmadığından çok kolay paraçalanır ve sindirilir, bağırsaklarını tahriş eder, balığı strese sokar ve bloata zemin oluşturur. Yemler elinizde pütürlü hissini uyandırmalı, protein olarak zengin, yağ olarak düşük içerikli olmalıdır. Palet yemler bir süre suda bekletilip öyle verilmelidir.

Tropheus moorii çok hiyerarşik yapıda bir türdür ve sadece koloni özellikleri muhafaza edilerek bakılmalıdır. En iyisi 12 veya daha fazla sayıda beslemektir. En iyi verimin 2 erkek ve bir düzine dişi balıkda alındığını gördüm. Koloniyi kurarken tüm balıkları biranda koymak çok önemli. Eğer daha sonradan balık eklerseniz, oturmuş bir koloniyi kaosa sürükleyebilirsiniz. Bu genellikle doğrudan strese veya, strese bağlı hastalıklara bağlı beklenmeyen ölümlerle farkedilir.

Erkekler çok bölgecidir. Dişiler ise erkek varken bölgeci değillerdir. Erkeğin olmadığı durumda baskın dişi erkek rolü üstlenir. Her erkek akvaryumda küçük bir alanı tutar. Bir mağara, veya kaya yığını yeterlidir dakat erkekler kendi bölgelerini işaretleyecek bir şeyler isterler.

Erkekler yumurtlamak istediklerinde agresif ve ısrarlı olurlar. Üremek, yapmak istedikleri tek şey haline dönüşür. En az 12 dişi bulunan olgun bir kolonide, 3 günde bir yumurtlama gözlenir. Erkek dişinin etrafında dönerek, yolunu kesip titreyerek onu ikna edene kadar kur yapar. Erkek dişiyi kendi bölgesine kadar getirir ve ardından klasik T pozisyonunu alırlar. Dişi yumurtlar, ardından dönüp hemen yumurtayı ağzına alır ve erkeğin üreme bölgesine doğru ağzını götürüp yumurtaların döllenmesini sağlar.

Kuluçka 24-28 gün arası sürer. Yumurta tutan dişiler 10-14 gün sonra başka bir tanka ayrılmalıdır çünkü erkek onları rahatsız edip strese sokabilir.

Not: Bir karantina tankında asla birden fazla ağzı dolu dişi tutmayın çünkü birbirlerine zarar verirler. Dişileri yemlemeye devam edin.  Yumurta tutarlarken bile yem yiyebilirler.  Hatta sebze yemeye bile devam edeceklerdir.  Yavrular bırakıldığında iri boyda olurlar. Ufalanmış pul yem ile beslenebilirler. 3 ay'dan sonra sebzeye ilgi göstermeye başlarlar.

Kaynak: By Marc Elieson ( Adres: http://www.cichlid-forum.com/articles/t_moorii.php )
Çeviren: Refet Ali YALÇIN

Saygılar,
bjkalley2008-05-18 01:41:16

Teşekkür Edenler: [T]121610,ekcinar[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir