Torf ?


ErtugÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]8879,2[/B] [C]2,3,27254[/C]
Kayıt: 09/05/2007
İl: Ankara
Mesaj: 622
ErtugÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2007 14:30
Arkadaşlar forumda ve birkaç makalede bahçe torfu iberesine rastladım. Bu konuyla ilgili kafamda bir çok soru işareti var.Onları size aşağıda sıralıyorum. Vakit ayıranlara şimdiden teşekkürler.
 
1.Torf tam olarak nedir ? Toprak mı ? Yoksa başka bir karışım mı ?
 
2.Ben aquaclay ve dere kumu kullanmayı düşünüyorum. Torf' da eklemelimiyim ? Ne oranda ?
 
3.Torf'u nerde bulabilirim? Alacağım torf'un özelliği ne olmalı ?
 
4. Suyu bulandırır mı? Bunun için nasıl uygulamalıyım ? 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lafayetteÇevrim Dışı

Kayıt: 12/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2952
lafayetteÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2007 14:59
Merhaba,
 
Sorularınızı sırayla cevaplıyorum;
 
1.Torf genelde bataklık kenarlarında su birikintilerinin ortadan kalması ile oluşan bir tür toprak ve bitki çürüğü karışımıdır.Saf torf'un içinde toprak bulunmaz.
 
2.Bitkiler için torf eklemenize gerek yok.Torf Amazon kökenli balıkların beslendiği akvaryumlarda kullanılır.İçeriğindeki Humik asit sayesinde suyu asidik hale getirir,balıkların üremelerini hızlandırır ve suyu mineral bakımından zenginleştirir.
 
3.Sanal ortamda veya akvaryumcularda bulabilirsiniz.Mesela Sera'nın ürünü 'SERA SÜPER PEAT'.
 
4.Nasıl uygularsanız uygulayın suyunuzun rengi kahverengi olur.Amaç zaten Amazonda'ki su rengi ve değerlerini yakalamaktır.
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

batuhanbayramÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,14686[/C] [B]2776,2[/B] [C]2,3,14686[/C]
Kayıt: 11/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4498
batuhanbayramÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2007 15:24
Araya girerek yeni öğrendiğim biçok bilgi için Latif Bey'e teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrt_krmÇevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 571
mrt_krmÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2007 15:37

TORF NEDİR?

Torf nemli ve çok yağış alan yaz sıcaklarının düşük olduğu yörelerde bataklık ve benzeri su altındaki arazilerde yetişen bitkilerin, (genellikle ‘sphagnum’ denilen yosunlar ve bataklık sazlarının) su dibinde çökerek kısmen çürümesi, su altında hava ile ilişkisi kesilmiş bir ortamda yıllarca çürüyüp birikerek kalın yataklar meydana getirmesi sonucu oluşur.

Açık kahve rengi veya sarımsı kahverengi lifli tipler odunsu, toprak halinde veya taneli olup asitle az alkali arasında yer alırlar. Bu organik artıkların tamamıyla ayrışmamış olanlarına torf, iyi ayrışmış ve organik maddesi fazla olanına toprak adı verilmektedir.

Torfun hacim ağırlığı düşük, su tutma kapasitesi yüksektir. Büyük oranda gözeneklilik gösterirler. Bu özellikleri nedeniyle harç yapımı için çok elverişlidir. %100 doğal bir malzemedir.

Asit reaksiyonludur. Ph'sı 3.5-4.5 tur. Azot dışında besin maddelerince fakirdir, bulunmamakla birlikte çok su tutması ve iyon değişimi yoluyla, suyun ve gübrenin bitkiye yavaşça düzenli bir şekilde verilmesini sağlaması önemli üstünlükleri arasındadır. Nispeten sterildir. Orijinal durumda bulunduğu ortamdan alınan Torf önce bir kırıcıdan geçirilir. Parçalanan malzeme elekten geçirilerek malzeme tane boyutuna sınıflandırılır.

Türlere göre değişkenlik göstersede torf ph'ı asit karakterlidir. Türkiyede olan torflar 4 ila 7 ph arasındadırlar. Ve yapılan araştırmalara göre torfun içnde bulunanlar 2800 Ca, 1620  Mg, 200 Na düzeyinde tespit edilmiştir.
 

FAYDALARI


Genellikle rengi sarı, kahverengi ve siyah olabilen torf’nın sertliği azdır. Bazıları topraksı bir görünüme sahiptir.
Toprağı organik ve mineral maddelerce zenginleştirerek kullanıldığı alanlarda bitki kökleri iyi havalandığından bitkinin gelişim hızını arttırır.
Bitki yetiştirme ortamının bir parçası olup üstün çimlendirme ve köklendirme özelliğine sahiptir.
Toprağın, su tutma kapasitesini, bitkiyi besleme gücünü biyolojik aktiviteyi arttırır.
Suda çözünebilir. Gübrenin tapraktan yıkanarak kaybolmasını önler.
pH nötr veya alkalen topraklarda toprağın su tutma kapasitesini arttırır. Toprağın uzun süreli nemli kalmasını ve gevşemesini sağlar.

 
AKVARYUMLARDA KULLANILAN TORF;
 
  • Sudaki ph değerini asitsel bir ortamda stabilize eder. Zararlı bakteri alg eve fungusların oluşumunu engeller. Üretim akvaryumlarında kullanılmasında, suda yavaş çözülen hümik asit verir, bu doğurganlığı artırır. Suya sürekli ve yavaşça içerisinde bulunan trace element ve vitaminleri vererek suyun kalitesini yüksek tutar.Discus,kardinal neon…vb güney Amerika kökenli balık akvaryumlarında bu balık türlerinin yaşadığı ortam yumuşaklığını ve eskiliğini suya kazandırır suyu mineraller bakımından zenginleştirir.
  •  
    DÜŞÜNCELERİM VE TECRÜBEM
     
    Arkadaşlar bu bilgilerin hepsinin üzerine biraz konuşmak isterim.Akvaryum kimyasıyla uğraşanlar olarak hemen hemen herkes torfu bilir.Bu torf'un akvaryum için tasarlananı bilindiği gibi çok pahalıdır.Hele birde araya markalar girince 500 gr'mı 30 ytl'yi geçebilmektedir.Ben bunun üzerine bahçe torfunu incelemeye aldım.Fiyat olarak kıyaslanamaz bile 30 kg'mı 5 ytl.Herşeyi bir kenara bıraktığımız zaman oda torf buda torf sonuçta diyerek yola çıktım.Açıkcası değerli balıklarımı riske atamayarak canlı doğuran olan bir akvaryumda bunu denedim ve başarılı bir sonuç aldım.Ph düştü ve balıklar hala sağlam.Ben bunun üzerine bu yazmayı bir borç bildim.Biliyorum çok uzun oldu fakat en son bölümü bile okusanız benim için yeterli.Bu konu hakkında düşüncelere,görüşlere,tecrübelere,eleştirilere açığım.
     
     
     
    Saygılar.
    SAĞLIKLI BALIKLAR.
    mrt_krm2007-06-07 16:05:49

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    mustafayıldırımÇevrim Dışı

    Özel Üye
    [B]4289,1[/B]
    Kayıt: 14/05/2006
    İl: Istanbul
    Mesaj: 1915
    mustafayıldırımÇevrim Dışı
    Özel Üye
    Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2007 15:52
              Sayın Keremcan bey,yiğenim pirana akvaryumuna torf alacaktı,ben ona onca parayı vermesine gönlüm razı olmadı,saksı için olanlardan kullandırdım sonuçmu , balıkların renkleri davranışları ve gelişimi süper(bez torbada dış filtre üst katman olarak elyafın altında kullanıldı)saygılar.

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    mrt_krmÇevrim Dışı

    Kayıt: 24/01/2007
    İl: Istanbul
    Mesaj: 571
    mrt_krmÇevrim Dışı
    Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2007 16:03
    Dediğim gibi bende diskusla çok iç içe uğraştığım bir dönemde bunu denedim ve iyi sonuç aldım. Linklerimide verdim, ayrıca bende kullandıktan sonra şöyle bir düşünce oluştu acaba üremeyi engellermi oda olmadı ürettim, yani istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Fakat şunuda belirtmek isterim ph'ı ne kadar düşürsede torf iletkenliğe bir etki yapmıyor. Ben suyumdaki kahverengilikten balıklarımı göremediğimi hatırlıyorum.
    Saygılar,
    mrt_krm2007-06-07 16:04:03

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    ErtugÇevrim Dışı

    Özel Üye
    [B]8879,2[/B] [C]2,3,27254[/C]
    Kayıt: 09/05/2007
    İl: Ankara
    Mesaj: 622
    ErtugÇevrim Dışı
    Özel Üye
    Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2007 02:19
    Değerli yorumlarınız için çok teşekkürler. Ertug2007-06-08 02:20:10

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir