Tetrazon Dik Yüzme Ve Göz Şişliği Sorunları(video)


GLC42Çevrim Dışı

[B]12970,2[/B]
Kayıt: 27/06/2016
İl: Konya
Mesaj: 152
GLC42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2016 23:54
Merhaba.
Tetrazonlarımın bazılarında problemler var. Ne olduğunu ve ne yapmam gerektiğini tam bilmiyorum. Derdimi daha iyi anlatabilmek için video çektim ve yardımlarınızı bekliyorum. Herkese şimdiden teşekkür ederim.

Akvarum hacmi : yaklaşık 100 lt
Filtre: İç filtre
Isıtıcı şuan kullanmıyorum
canlılar : 20 adet tetrazon + 4 moly + 1 velifera + 1 kristal köpek balığı + 3 kırmızı burun tetra + 1panda çöpçü + 1 komando çöpçü
Su değişimi : haftalık 19 lt dinlendirilmiş çeşme suyu (Son zamanlar 2 haftayı bulduğu oluyor)
Akvaryum içinde herhangi bir ilaç kullanılmadı.
Tetrazonlar için 200 lt lik bir akvaryum kuruyorum. Bu aşamada mevcut 100lt akvaryumum biraz bakımsız kaldı. Aslında tanktaki sorun biraz daha öncesinden başladı. 150 den fazla canlıdoğurana ev sahipliği yapıyordu. Yetersiz filtrasyon, aşırı canlı yükü ve aşırı yemleme gibi durumlardan vukuatlı bir tank. Bunun üzerine bitki sökerken tabandan dolayı ortalığı biraz karıştırdım.
Tetrazonlardan 12' si yaklaşık 1 ay önce, 5' i 2 gün önce eklendi ve 3' ü uzun zamandır canlı doğuranlarımla beraberdi.

Sorunlarım:
[B]1.[/B]
Eski olanlardan birinin gözleri uzun zamandır şiş ve hafif beyazlık vardı bugünlerde şişlik biraz daha arttı ve bir gözü sanki su toplamış ve patlamış gibi duruyor, birazda kızarıklık var. Normal zamanda hep yaprakların altında herkesten uzak geziyor. Yem zamanı çıkıp yemini alıp tekrar kendi haline çekiliyor. Dün metilen mavisi damlatılmış suya koydum ve bugün tekrar tanka aldım. Bir gelişme göremedim. Ayrıca biraz görme sorunuda var gibi, sağa sola çarpmıyor ama çok çabuk yakaladım hatta elimle bile tutacaktım neredeyse.
[VID]https://youtu.be/6ZN7itKWpJI[/VID]

[B]2.[/B]
Yaklaşık 1 ay önce eklenenlerden biri bugün başaşağı ve garip bir şekilde yüzüyor ve karnında hafif bir şişlik var gibi. Bu başaşağı yüzme erkekler arasındaki kavgada "eyvallah abi sen büyüksün" deme duruşu değil. Yem yeyip yemediğini gözlemleyemedim, yemek vaktinden sonra farkettim.
[VID]https://youtu.be/kahNkXt-Le8[/VID]

[B]3.[/B]
Buda 1 ay önceki gelen gruptan bir balık. Geldiğinden beri zayıf ve çelimsiz bir hali var. Diğerleri büyürken bu hiç büyümedi sanki. Hasta mıdır derdi nedir bilmiyorum. Yem yemede çok problem yok. Kendine göre bişeyler bulup yiyor.
[VID]https://youtu.be/sfO3QKS5JQc[/VID]

Balıklarım için endişeleniyorum, birkaç gün içinde yeni yerlerine aktaracağım fakat yeni tankada hasta balık eklemek istemiyorum. İlginen herkese tekrar teşekkür ederim.[EDIT]GLC42,2016-09-02 23:57:21[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cameroon06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/07/2006
İl: Ankara
Mesaj: 338
cameroon06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2016 02:40
Hocam öncelikle balık yükü fazla olan akvaryumlarda ( hele ki dış filtre yoksa ) su değişimini aksatmak veya yeteri kadar yapmamak başlı başına hastalık sebebi. Suyun kalitesizliği + nitrit, nitrat birikimi ilk olarak balıkların gözlerine vurur yani '' göz fungusu '' gözlerine yerleşen bakteriler zamanla gözün düşmesine kadar götürür işi. Kaldı ki beslediğiniz türler yangında ilk kurtarılacaklar listesinde olan tetralar. Tiger barblar biraz daha dayanıklı olsalarda genel olarak tetra türleri su değerlerine karşı çok hassastırlar. Ben göz fungusu için içeriğinde ''malahit yeşili'' olan ilaç kullanmıştım kısa sürede sonuç aldım. Siz arama yaparak tavsiye edilen ilaçlara ulaşabilirsiniz.

İkinci balık hakkında net bir fikrim yok. Hava kesesi problemi veya iltihabı olabilir. Düzelmeme ihtimali yüksek. İltihap veya bir iç hastalıksa 3. balık için kullanacağınız ilaç yardımcı olabilir.

Üçüncü balık iç parazit olmuş. Tedavi edilmezse ölecek. İç parazit tedavi yöntemlerini araştırabilirsiniz.

Tavsiye: İçeride hasta olan birden fazla balık var ve bunlardan ikisinin hastalığı önlem alınmazsa bulaşıcı. Akvaryum değişikliği yapacağınız için akvaryumda bulunan bütün balıkları ilaçlayın. Kayıplarınız olabilir. Yeni akvaryumda temiz, sağlıklılarla yola devam edersiniz. Ve yeni akvaryumunuz için mutlaka bir dış filtre edinin yoğunluktan dolayı ilgilenemediğiniz zamanlarda filtrede ki bakteri popülasyonu size ek 1-2 hafta tanıyabilir. Balıklara su ilavesi yaparken mutlaka eşit sıcaklıkta su ekleyin. 20 tl civarı alacağınız ek bir ısıtıcı ile suyu kovada ısıtarak yapabilirsiniz. Bu kadar uğraşa gerek var mı derseniz aldığımda beyaz benek hastalığı olan rasbora+kardinal tetra+rummy noselarımdan henüz kayıp vermedim.

Teşekkür Edenler: [T]187132,GLC42[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GLC42Çevrim Dışı

[B]12970,2[/B]
Kayıt: 27/06/2016
İl: Konya
Mesaj: 152
GLC42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2016 09:50
İlginiz için teşekkür ederim. Göz fungusu ve iç paraziti araştıracağım. Dediginiz gibi yeni tankı riske atmadan kalan sağlarla yola devam etmek daha mantıklı. Yeni tank için dış filtrem hazır ve bugün çalışmaya başladı. Sevdiğimiz bakterilerin kendilerini hazır hissetmesini bekliyorum. Su değişimlerinde de ısıya olabildiğince dikkat etmeye çalışıyorum. Şuan zaten ısıtıcı olmadığı için bir gün beklemiş suda hemen hemen aynı sıcaklıktadir diyerek ekliyorum. Bu kış için fazladan ısıtıcım var, dediginiz yöntemi uygulayacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2016 10:33
Gözlerdeki beyazlıklar mantarlaşma göz fungusu dediğiniz gibi akvaryum bakımsız kalmış, zaten sebebini söylüyorsunuz. ve haftada 19 litre az yaz ayında bozulmalar hızlı olur. Sudaki nitrat kirlilik artınca böyle gzölerde beyazlamalar hatta iç hastalıklarda oluşabilir, dışkılar beyaz çıkmaya başlar ileri safhasında, ben olsam yüzde 50 su değişimi yapardım öncelikle ve ardından. 4 günde bir bol bol su değişimi sudaki olumsuzluklar incelsin diye. Hasta balıkları başka akvaryuma ayırıp. Sularını hava taşı ile havalandırırken. Biyoteknik Mikofish ilacı ile sularını açık sarı yapıp, su değişimi yapmadan bu suda 3 gün yüzecekler. 3 gün sonra su değişimi. 2. 3. günlerde su rengi açılırsa birkaç damla ekleme ile ilaçtan desteklenebilir. Böyle tedaviye geçene kadar devam etmeniz gerekiyor. Ana akvaryumda bitki olmasa mikofish ilacı akvrayuma uygulayın derdim ama bitkileri öldürücü özelliği var ilacın. Tedavide süngerli filtre kullanmayın. Ya hava taşı kullanın, yahut süngersiz bir filtre. Elinizde varsa mikofishle birlikte metilen mavisi ilacıda damlatın suyuna her 10 litre akvaryum suyu için 1 damla, Metilen mavisini tek başına kullanacaksanız. Her 10 litre akvrayum suyu için 2 damla. Bazı durumlarda metilen mavisi tek başına beyazlamalara funguya yeterken bazı durumlarda en iyi yöntem mikofish ve metileni bir arada kullanmak oluyor. İmza kısmımdaki tedavi edilebilmiş balıklar linkini açın orada "Göz fungusu" başlığını bulun inceleyin altındaki örnek linkleri.

Teşekkür Edenler: [T]187132,GLC42[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GLC42Çevrim Dışı

[B]12970,2[/B]
Kayıt: 27/06/2016
İl: Konya
Mesaj: 152
GLC42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2016 10:43
Akşam ilk isim yorumları tekrar okuyup tedaviye başlamak olacak. Su değişimi için dinlendirmede bekleyen suyum, mikofsh ve metilen mavisi elimde mevcut. Tankta geriye kalan bitki oldukça algli olan Anubias. Onuda her ihtimale karşı çıkartırım. Linkinizi de inceleyip tavsiyelerinizi dikkate alacağım. Teşekkür ederim ilginiz için.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SinanAY87Çevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2015
İl: Kocaeli
Mesaj: 1447
SinanAY87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2016 10:47
Tetrazongilleri beslediğimden az çok tecrübem nitrata hassaslar. Başaşağı yüzme olayını en büyük sebebi nitrattır. Su değişimlerini sıklaştırın.

Teşekkür Edenler: [T]187132,GLC42[/T]
+1: [T]72854,mesutok[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GLC42Çevrim Dışı

[B]12970,2[/B]
Kayıt: 27/06/2016
İl: Konya
Mesaj: 152
GLC42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2016 14:23
Nitratın oldukça yüksek olabileceğini düşünüyorum. Sıkıntıların temelinde de bu yatıyor büyük ihtimalle. İlk is su değişimi. Teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cafermutluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/12/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1350
cafermutluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2016 02:15
3 balıkta bulaşıcı bir hastalığa yakalanmış .hemen ana tanktan çıkarıp karantina akvaryuma alın. 1.hastalık tekrarlayan bir hastalık olup göz kayıplarıyla sonuçlanabilir.2. balığı ötönazi edin kesinlikle ölümcüldür ve diğer balıklarınızda enfekte olacaktır.Diğer balık iç parazittir.,
Sonuçolarakbu hastalıklar varsa diğer balıklarda hastaymış gibi kabul edin ve diğer balıklarınızda hastaymış gibi tedavi edin.Çünkü sağlıklı görünen bu balıklar bırer tasıyıcıdır ve yeni balık eklediğinizde yeni balığı enfekte edeceklerdir yada akvar.şartları bozulunca kendileri hastalığı göstereceklerdir

Teşekkür Edenler: [T]187132,GLC42[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GLC42Çevrim Dışı

[B]12970,2[/B]
Kayıt: 27/06/2016
İl: Konya
Mesaj: 152
GLC42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2016 12:35
[QUOTE=cafermutlu]3 balıkta bulaşıcı bir hastalığa yakalanmış .hemen ana tanktan çıkarıp karantina akvaryuma alın. 1.hastalık tekrarlayan bir hastalık olup göz kayıplarıyla sonuçlanabilir.2. balığı ötönazi edin kesinlikle ölümcüldür ve diğer balıklarınızda enfekte olacaktır.Diğer balık iç parazittir.,
Sonuçolarakbu hastalıklar varsa diğer balıklarda hastaymış gibi kabul edin ve diğer balıklarınızda hastaymış gibi tedavi edin.Çünkü sağlıklı görünen bu balıklar bırer tasıyıcıdır ve yeni balık eklediğinizde yeni balığı enfekte edeceklerdir yada akvar.şartları bozulunca kendileri hastalığı göstereceklerdir[/QUOTE]
3. balık ortalıkta yok, ölmüş ve yemişler tahminimce. Bu durumda tüm balıklar risk altında, siz ve daha önceki söylenenlere göre tüm akvaryuma tedavi uygulamam gerekiyor. Karantina tankım yok fakat artık bu tank karantina olarak kullanılabilir çünkü tedaviden sonra yeni tanka aktaracağım.

1. balığa pamuk ve metilen mavisi ile tedavi uyguladım ve tekrar tanka aldım.
2. balığın hastalığının bildiğiniz bir adı tedavi yöntemi yok mu? Kesinlikle ötönazi önermişsiniz.
Genel olarak hangi tedavi yöntemini uygulamam gerekir sizce?
Mesut beyin önerisi üzerine su değişimi, mikofish ve metilen mavisi tedavisine başlıyorum.

Ayrıca iç parazit için sarımsak suyu ve flagyl öneriliyor, uygulamalı mıyım?[EDIT]GLC42,2016-09-04 12:46:12[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GLC42Çevrim Dışı

[B]12970,2[/B]
Kayıt: 27/06/2016
İl: Konya
Mesaj: 152
GLC42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2016 23:55
İlk gün 38lt litre su değişimi, metilen mavisi ve mikofish ekledim. Üçüncü gün yani bugün tekrar 38 lt su değişimi yaptım. Bu sırada iki öğün sarımsaklı yem verdim. ikinci videodaki dik yüzme şuan 3 balığımda var. Sağlam görünenleri yeni kurduğum tanka ekledim, dik yüzenleri ise ana tanktan aldığım suyla ayrı bir tanka (büyük saklama kabı) aldım hava taşı koydum ve haşlanmış ıspanak verdim.

Bu dik yüzme olayı oldukça canımı sıkmış durumda. Ne yapacağımı bilmiyorum. Ölmelerini mi bekleyim yada öldürmeli miyim? Tedavi edilebilme şansı yok mu?
Hastalığın sıçradığı balıklardan biride en sevdiğim yakut tetrazonum, o da ayrıca canımı sıkmakta. Yardımlarınıza ihtiyacım var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cafermutluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/12/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1350
cafermutluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2016 21:32
Mustafa bey,iç parazitler sadece barsak içinde kalmazlar kan dolaşımına girebilirler ve bu yolla beyine,kalbe kadar ulaşırlar. Bu balıklar beyin dokusu hastalandığında dik yüzme ve kendi etrafında dönme hareketi yaparlar.Ancak bu durumdan kurtulmanın tek yolu intra muskuler ilaç yapmaktır.Bu pratikte pek yapılacak birşey değil ve yapılsada hasta yine kaybedilebilir.Kullandığınız sarımısak barsakları temizlemez sadece yeni parazit oluşuma ihtimalini azaltır. Ben sera bakto tabs kullanıyorum. Flagyl emdirilmiş yemlerde kullandım.Her ikiside işe yarıyor.
öneri: akvaryumcudan alınan balıkların% 50 si hastadır.İthal balıkların ise(tetrazon gibi) % 70 hasta olabilir.Ben yeni aldığım balığı akv.daki balıklarımı korumak için
aldığım balığı patasyum permanganatta bekletiyorum.Sonra 15 gün iç parazit tedavisi yapıyorum.Sonra akvaryuma alıyorum.Çünkü en değerli balık akvaryumunuzdaki balıktır. Yeni gelen balık değildir.

Teşekkür Edenler: [T]187132,GLC42[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GLC42Çevrim Dışı

[B]12970,2[/B]
Kayıt: 27/06/2016
İl: Konya
Mesaj: 152
GLC42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2016 15:50
Yeni ekledigim balıklarda bukadar dikkatli davranmadım ve sonucuda bu oldu sanırım.
Baliklarımdaki dik yüzme sorunu geçti gibi görünüyor şuan. Normal yüzüp normal davranıyorlar ve yemede herzamanki saldirganliklariyla geldiler. Ciddi bir problem değildi galiba ya da tedavi ise yaradı, tekrarlamaz umarım.

Beğenenler: [T]169284,cafermutlu[/T][T]224599,Hasan117[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hasan117Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/06/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 359
Hasan117Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2020 22:06
[EDIT]Hasan117,2020-10-10 00:59:31[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir