tetratec, fluval, eheim, jbl


emrahbilgicÇevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2013
İl: Eskisehir
Mesaj: 9
emrahbilgicÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2013 22:13
[QUOTE=fahrisinan]Özür dilemenize gerek yok, sitem ettim ;)

Şöyle bir durum var. Ben onu okudum. Mesela Eheim experience 250'de 2 çekmece var, forumlarda yeterince temizlik sağlamadığı belirtilmiş. Ex400'de ve ex600'de de 2 ve 3 çekmece var. Ancak ex700 ve ex1200'de 4'er çekmece var. Kapasitenin uç noktasında bu ürünleri kullandığınızda 2 ve/veya 3 çekmeceliler yetersiz olabiliyor.

Tetra'nın biyolojik temizlik açısından bioball dediği malzeme ömürsüz ama diğer JBL'in substrat'ı kadar kaliteli değil tabii. Ben bu açığı kapatmak için Eheim Substrat Pro aldım, onu da biliyorum.

Sağolun, bakalım nasıl olacak, utandırmasın da.
[/QUOTE]

Merhabalar;

Bence çok doğru seçim yapmışsınız ben de dediğim gibi tetra 1200 kullanıyorum. mükemmel sessiz ve harika bir filtre bence. tetra 600 bildiğim kadarıyla 3 sepetli ama 1200 4 sepetli istediğini ekle çıkar. yer sıkıntısı yok.Yalnız şu varki cihazı aldıktan sonra 500 Gr. seramik takviyesi ve 500 Gr. zeolit eklemesi yaptım. Çünkü full olmasına rağmen ( Seramik,Bioball,Karbon,Biyolojik sünger ve elyaf) Seramik gözüme az geldi, Zeolit zaten yoktu. Seramik 500 Gr 5 Tl ve Zeolit 500 Gr. 5 Tl toplam 10 Tl ekstra para ödedim.
Ama naçizane bir fikir vermek isterim tetranın hortumlarını olabildiğince kısa tut. yani akvaryumun giriş yada çıkış hortumları  yuvarlanarak akvaryuma ulaşmasın. bu şekilde en az debi düşüşü oluyor.

NOT: Her dış filtrede ( fluval , atman , eheim . tetra v.s) debi düşüşü bir süre sonra bir miktar düşer.
emrahbilgic2013-10-18 22:22:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fahrisinanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12342,1[/B]
Kayıt: 24/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1348
fahrisinanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2013 00:53
Ben Fluval Substrat Pro aldım, Bioball ile birlikte kullanıcam. Seramik konusunda birşey diyemem, görmek lazım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4363
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2013 02:13
Tetra ex700 yeni seriyi kuzene almıştık. Başta sessiz ve temiz çalışıyordu. Kuzen biraz titiz, temizliğe özen gösteren biri. Sık temizlik yapınca vanası daha ikinci ayında elinde kaldı.  Vana tek satılmadığından bütün musluk takımını ve bağlantı parçalarını 70 tl ye almak zorunda kaldı.  Şimdide motorda bir sorun var diyor. Eskisi gibi su basamıyor. Kısaca astarı yüzünden pahalıye geldi. Şimdi yeni filtre bakıyor. 

Bendede önceden flowerhorn tankında tetra 1200 vardı. Su basma kapasitesinden memnundum ama bağlantıları yaparken borularda çatlamalar kırılmalar oldu. Plastik kelepçe falan bağlantıları hallettim 3 ay sorunsuz çalıştı. Flowerhorn ölünce parasına bakmadan filtreyi elden çıkarttım. Satın alan arkadaş şimdi şikayet ediyor. Filtre biraz yan durunca su kaçırıyormuş. Neyse ucuza verdiğimden fazla ses çıkartmadı. 

Sitem yaptığımdan değil, tetra ile yaşanan bunca kötü tecrübeye rağmen nasıl hangi kaynaklardaki bilgiler ve tavsiyeler sizi tetra almaya itti ona şaşırdım. Millet bendekilerden farklı bir tetramı kullanıyor acaba. Ama tetranın her ürünü böyle. Dışardan teknolojik kapasiteli görünüyorlar, kullandıkça sorun yaşıyorsunuz. Aynı şeyleri tetratech hava motoruylada yaşadım. Şimdi yerine 8tl ye aldığım başka bir motoru kullanıyorum.

Şu an bu yazıyı yazarken hemen yarım metre arkamdaki tankda fluval 205 çalışıyor. Gece sessizliğinde saat tıkırtısı bile duyulur ama onu duyamıyorum. Laptopın fanı bile çok daha fazla ses yapıyor. Ve debisi kağıt üzerinde diğerleriyle aynı gibi dursada uygulamada çok daha güçlü. Demekki debiyi herkez aynı şekilde ölçmüyor. Daha öncede dediğim gibi gürültüden şikayet edenler muhtemelen bunu yüksek kapasiteli fluvaller için söylüyorlar. Çünkü fx 5 falan öyle debilerde su basıyorki, o su borudan geçerken bile gürültü yapar. 

Sessizlik ve enerji tüketimini hariç tutarsak bence filtre alırken laptop alır gibi speclerine çok takılmanın bir anlamı yok. 100lt fazla yada az su basması, bir sepetin fazla yada eksik olması çok farketmiyor. Kaliteli sağlam bir marka o ürünü bir hacim için öneriyorsa emin olun o hacimde sorunsuz çalışacaktır. Bence esas önemli olan dayanıklılık, güvenilirlik. Bunu son jebo filtrem su sızdırınca daha iyi anladım. Evin içine, parkelerin üzerine yüzlerce litre suyun sızma ihtimali kesinlikle kabul edilebilir bir şey değil. Yada tam bayram tatiline gideceğiniz geceki son temizlikde bir musluğun kırılıp akvaryumun filtrasyonsuz kalması (geçen bayram yaşanmış hadise. yedekde hazır filtrem olmasa o kadar emek harcadığım discuslarım ölecekti)

Neyse eheim substrat pro almanız iyi olmuş. Tetra 1200le gelen seramikler şaka gibi. Eğer değiştirmedilerseki, değiştiğini hiç sanmıyorum, bildiğiniz banyo seramiği gibi düz ve parlak. Üstünde en ufak gözenek yok. Zaten yoğunluğundanda düz porselen seramik olduğu anlaşılıyor. Onun neresine bakteri tutunacakda, neresinde kolonileşecek merak ediyorum. Seramik deyince çoğu insanın aklında mekanik temizlik yapan porselen seramiği gibi bir şey canlanıyor. Hatta muadili olarak pvc su borularını halka halka kesip kullananlar bile duydum. Ama filtre seramiğinin asli görevi yüksek miktarda bakteriye ev sahipliği yaparak, biolojik filtrasyonu gerçekleştirmek. Bunun içinde mikroskobik gözeneklerle dolu, sünger gibi bir yapıda olması lazım. Kaliteli markalar bu süngerimsi yapıyı genelde seramik tozunu fırınlıyarak oluşturuyorlar. Aşağıdaki videoda nasıl bir yapıdan bahsettiğimi sera siporaxda görebilirsiniz. Neyse tetra 1200ün güzel yanı içi çok geniştir. Bol bol malzeme yığabilirsiniz. Yeterince malzemeniz varsa tetra ile gelen seramikleri atın gitsin. Debiyi düşürdüklerine deymez. Aslında aynı şey bioballlar içinde geçerli. Ne kadar geometrik şekilli olsalarda önemli olan mikroskobik yüzey alanı. Bu yüzden düz plastik üzerinde tutabilcekleri bakteri miktarı sınırlıdır. Daha çok sumplarda bol alan olan yerlerde ucuz ve hafif çözüm olarak tercih edilir. Tetranın içindede geniş alan olduğunu ve hafif olduklarını düşünürsek kalmalarında sakınca yok. 

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=EMjxRSeV_i0[/VID]


darkaura2013-10-19 03:25:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fahrisinanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12342,1[/B]
Kayıt: 24/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1348
fahrisinanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2013 05:29
Hocam ne yalan söyleyeyim, bu ülke insanının bir cihaz alınca kitapçığını okumadan nasıl kullandığını, söküp takarken nasıl kanırttığını, kafasına göre nasıl takıldığını bildiğim için çok da fazla yorumlara rağbet etmiyorum ne yalan söyliyim. Ben dinlediğimi, gördüğümü, incelediğimi yorumluyorum.

Ben Fluval, JBL, Eheim ve Tetra'nın almayı düşündüğüm modellerinin hepsini elledim, mıncıkladım. Yabancı sitelerde yapılan yorumları okudum. Bir ürün serisinde sorun oldu diye markayı kötülemek bence yanlış. Asla marka bağımlısı bir adam değilim, mesela hava motorum Eheim, filtrem Fluval Aqua Clear, ısıtıcım Fluval şu anda. Yeni kurulum için de seçimlerim belli. Her ürün serisinin bence fiyat/performans en yüksek ürünleri seçmek istedim.

Türkiye'de kullanıcılar bir ürün aldıklarında o üründen gerçekçi olmayan beklentilere giriyorlar. İncelemeden, okumadan, düzgünce söküp takmadan kullanmaya kalkılınca sorunlar çıkıyor. Forumda okuyorum, yapılan kullanıcı hataları şaka gibi, bir gün yazdığını ertesi gün değiştirmiş. Bakın siz de yazmışsınız, elinde kaldı diye, kalır. Arkadaşım Eheim Pro3 filtrenin kafasını hacımat etti 3 günde, normal çünkü dikkatli değil. Ben mühendis adamım, bir cihazın kitapçığını okumadan kullanmam. Neyin ne olduğunu incelerim. Sökerken takarken dikkat ederim. Ha buna rağmen sorun çıkar, çıkar, kul yapısı yapacak birşey yok. Neticede satın alırken neye para verdiğine bakmak lazım.

Filtrelerin sepetlerinin oturma, yerleştirme sistemine göre kendimce değerlendirdim. Kasa plastiği, vanalar, malzemeler vs. Emin olun Alman malı 1500TL'lik Eheim'ın klipsleri bence fiyasko mesela. 1500TL vericem de öyle malzeme olacak. JBL'in çekmeceleri bence yanlış dizayn, yanlardan akıtma sistemi ve ilk kaba sünger çok çabuk tıkanma yapar, ki yapıyormuş, okudum. Tetra'nın boruları bence açık renk olmamalıydı, hata. Fluval'in ben alt haznesinin plastiğini beğenmedim, uzun ömürlü olacağını zannetmiyorum. Zamanla ses de yaptığı konusunda çok şikayet var ve benim dinlediğim 306 benim kabul sınırlarımın dışındaydı. Bu sık rastlanır birşey çünkü çok yorum var sitelerde.

İç malzeme olarak konulan seramikler dediğiniz gibi düz gibi görünüyor ancak mesela JBL seramiği de aynı şekilde. Oradaki felsefe çok gözenekli yapılarak alanı yükseltmek ama, bunu bir miktarda tutmak çünkü daha fazlası ise debi düşümü ve su durağanlığı. Yukarıdaki emicilik testinin bir önemi yok, geçirgen olup iç gözeneklere su dolmasının pek bir manası yok hatta karşı görüşte olanlar da var. Bendeki Aqua Clear 20 filtrenin malzemesi de çok gözenekli ve delik delik o yüzden ne demek istediğinizi anlıyorum. Bu konuda bir makale de okudum. Ben bu sebeple şu iyidir, bu kötüdür diyemiyorum. Bioball meselesi de ayrı bir konu, düşünce iyi, kötü çalıştığını da düşünmüyorum, ömrü de sınırsız. Bir lava kırığı ilavesi yahut Substrat Pro eklentisi ile efektifliği çok artar, pürüzsüz görünen plastik yüzeyi bize öyle görünüyor ama bakteriler için alan çok boldur, ayrıca su dolaşımını da artıracak şekilde yapılmış, olaya böyle de bakılabilir. Mesela Tetra'nın karbonu içlerindeki en efektif karbon, genel kullanıcı yorumu bu. Yani içi boş, malzemesi kötü demek yanlış. Tetra çok uzun yıllardır bu işi yapan kullanıcı yorum ve tecrübeleriini değerlendiren bir firmadır. Örneğin İngiltere'de eski tipteki filtrelerin tüm vana kafalarının kullanıcı talebi ile ücretsiz değiştirildiğini ve hatta bu değişim esnasında motorunu bozan bir iki "dingiliz" arkadaşın filtrelerinin tamamen değiştirildiğini biliyormusunuz? Yeter ki kiminle nasıl muhatap olacağını bil.

Neyse, uzatmayalım, bu kadar marka olmasının sebebi beğenilerin çok değişken olması. 

Bütün markalarda sorunlar, sıkıntılar oluyor, Allah sağlıkla sorunsuz kullanmayı nasip etsin.


fahrisinan2013-10-19 05:47:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4363
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2013 17:45
Gereksiz polemiğe girmek istemiyorum ama bende mühendisim. Uzmanlık alanım malzeme olmasada plastik işinde çalışıyorum. Bu yüzden daha ellemeden 1 metreden bir plastiğin kalitesini, hatta maliyetini düşürmek için içene neler katılmış olabilceğini görebiliyorum. Bunları bildiğim için kimseye tetraları önermiyorum. Yoksa tetraların tasarımları şeffaf boruları dışında çok başarılı. Bunu hep belirtiyorum. Dikkat ederseniz eski serideki kronik su sızıntısınıda her zaman hariç tutuyorum. O olay oldu geçti. Ama bir cihazda kullanılan malzeme belli bir kalitenin altındaysa uzun süre kullanımda ne kadar dikkat ederseniz edin, kitapcıkda yazılanlara ne kadar uyarsanız uyun bir yerde kaçınılmaz olarak sorun çıkacaktır. Zayıf malzeme musluğu takarken birinin elinde kırılıyorsa burda kullanıcıyı hoyrat kullanmakla suçlayamazsınız. O parçanın bu kullanıma göre uygun kuvvette ve esneklikde malzemeden üretilmesi gerekirdi. Tüm tetra ürünlerindeki ucuz malzemeyi bir iki tecrübe ile söylemiyorum. Hep yaşanan sorunlar. Ayrıca bunu plastik malzeme üzerindeki bilgim ve tecrübemle söylüyorum. Dikkat ederseniz tetra bir kaç sene sorunsuz çalışacaktır ama her zaman bir risk olacak. Madem aldınız tavsiyem bir kere dikkatli kurun ve bir daha içiyle dışıyla fazla oynamayın. Bir yerden başka yere çok taşıyamayın. 

Substrat konusuna gelirsek. Orda yanlışlarınız var. Dış filtrenin asıl görevi fiziksel temizlik değil biolojik dönüşümle suyun kimyasını koruyarak, toksik madde birikimini engellemekdir. Daha fazla gözenek suyun debisini düşürüp filtrenin çalışmasını engeller dediğiniz anda dış filtrenin asıl göreviyle ters düşersiniz. Biolojik dönüşümü filtrenin kendisi değil içinde yaşayan bakteriler yapar. Filtre sadece onlara uygun yaşam alanı sağlar. Bu bakteriler suda asılı durmazlar, bir zemine tutunarak yaşanırlar. ÇOk göznekli sünger gibi malzemelerde burda devreye girer. Çünkü ne kadar çok yüzey alanı o kadar çok bakteri demektir.  Mikroskobik yüzey alanı göründüğünden farklı olabilir dediniz kısmen doğru ama parlak bir yüzeyin mikroskobik oalrakda çok girintili çıkıntı, geniş yüzeyli olmasını bekleyemezsiniz. Ayrıca eheim substrat pro, sera siporax gibi malzemeler sadece dış yüzeyleriyle değil, iç kısımlarındaki boşluklarlada bakteri tutarlar. Bu yüzden gerçek kullanımda diğer malzemelere göre büyük fark yaratırlar. Çünkü 3 boyutlu olarak geniş alan vardır. Mürekkep emdirme testide bu iç alanı görmek için çok uygun bir testir. Çünkü bir malzemenin ne kadar çok mikroskobik boşluğu ve yüzey alanı varsa, suyun yüzey gerilimi sayesinde o kadar çok suyu hızla emebilmesini sağlar. BU bilgiler çerçevesinde diyebiliyorum ki tetra ile gelen seramik hiç bir şekilde işlevsel değildir, sadece seramik gibi durarak insanlara filtreyi doluymuş gibi göstermeye yarıyor. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fahrisinanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]12342,1[/B]
Kayıt: 24/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1348
fahrisinanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2013 20:47
Peki  teşekkür ederim fikir verdiğiniz için. Ben sizin kadar kesin konuşamayacağım iç aparatlar konusunda, neticede Tetra gibi bir markanın mühendislerinin birşeyleri "şişirdiği" kanısında değilim.

Bakın çok düz bakteri tutmaz dediğiniz seramiklerin görevi zaten sudaki büyük kirleri tutup su akışını düzenlemek, yani fiziksel temizlik.


Neyse burada noktayı koyuyorum, benim tercihim bu oldu, sebeplerini de yazdım.
fahrisinan2013-10-20 18:53:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir