Tayland biyotop paludaryum-01Eylul2007 guncelleme


canan numanÇevrim Dışı

Kayıt: 27/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 733
canan numanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2008 11:03
Resim bekliyoruz ama yok bıraktınızmı? Bırakmayın. Birde silikonla doğal kabukları yapıştırmışsınız suda çürüme veya koku olmuyormu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burkybkkÇevrim Dışı

Kayıt: 16/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 214
burkybkkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2008 11:43
Malesef bu tanki Ekim 2006 da bozup bitkili akvaryuma cevirdim Canan Hanim. Tum olan resimleri zaten bu baslikta. Kabuklar  tamamen su altinda olmadigi surece curume yapmadi. Koku ise sadece mis gibi toprak kokusu. Gerci su anda 120cm lik paludaryumda agac kabuklari tamamen su altinda ve 2 aydir curume olmadi.

Sevgiler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MFTÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 539
MFTÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2008 22:36
Acaba Tayland'da hiç betta ya da gurami yakalayabiliyor musunuz? Ya da var mı?08taşdemir082008-11-28 22:36:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

romatesÇevrim Dışı

Kayıt: 14/02/2008
İl: Mugla
Mesaj: 444
romatesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2008 18:44
Fatih Bey orası betta cennetiTebessüm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AdnanKayaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/06/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1315
AdnanKayaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2008 23:31
[QUOTE=burkybkk] Daha once acmis oldugum konulari okuyan arkadaslar hatirlayacaklardir. Uzun suredir (yaklasik 6 aydir) niyetlenmis oldugum paludaryumu kurmak icin ugrasiyordum. Ev tasinacagi icin oldukca sarkmisti fakat sonunda tasinma isi bitti ve en nihayetinde paludaryumun kabasi da bitti. Paludaryumu yaparken oldukca yap boz yaptim. Tamamen icime sinmesini istedim. Bu surec icinde oldukca fazla hata da yaptim. Ilerleyen gunlerde firsatim olunca paludaryum kurulurken yapilmamasi gerekenler diye bir baslik acacagim. Ogrendiklerimi paylasayim ki herkes benim yaptigim hatalari yapmasin. Cunku belli bir sure sonra ugrasip da elinizde istemediginiz birsey olunca yavas yavas sogumaya basliyorsunuz.

Bitirmis oldugum paludaryumda powerhead, filtre malzemeleri,strafor ve silikon haric herseyi kendim dogadan topladim. Haftasonlari vakit buldukca Bangkok yakinlarindaki tum akarsu,selale,nehir olan yerleri gezdim ve kendime kaya, toprak, kil, camur, tas, kok, balik, bitki ne bulduysam topladim.

Daha oncede bahsettigim gibi yap boz fazla olunca kurulum esnasinda surekli resim cekmek biraz sikici olmaya baslamisti. Dolayisi ile adim adim resim yok fakat ben detayli aciklama yapacagim.

1 -  Poliuretan kopuk, akrilik denemeleri istedigim gibi olmayinca strafor  kopuk kullanmaya karar verdim. Oncelikle 3 cm kalinliginda 3 tabaka strafor kopuk edinip bunlari silikon ile guzelce yapistirdim.  Daha sonra  akvaryumun arka kismina ve sag ve sol taraflarda istedigim olculerde straforu kestim. Uzerinde su hizasini belirleyecek isretleri koyup havya ile sekil vermeye gectim. Sekil verme esnasinda sadece havya kullandim. Maket bicagi, bicak gibi malzemeler kullanmadim. Ayrica ufak bir sprey sisesinin icine tiner koyup rastgele kopugun ustune sikarsaniz gelisi guzel cok guzel sekiller cikiyor. (Tiner deyince herkes bir anda irkilebilir fakat ben bu tip seyleri kurdugum akvaryumlarda kullanmaktan cekinmiyorum. Ornegin bu paludaryum tamamlanana kadar tam 7 tup silikon harcadim ve kullandigim silikon akvaryum silkonu degildi. Camlari icten temizlerken tiner, camsil ve camasirsuyu kullandim ki her zaman kullanirim. Bu tip maddeleri kullandiktan sonra iyice dezenfekte etmeye dikkat edildigi surece kisa veya uzun vadede sorun yasamaniz mumkun degil. Sakinan goze cop batar sozune inananlardanim. )
 

2- Bu arada resimlendiremedigim evreler var. Oncelikle asagidaki resimde goreceginiz uzere sol orta kesime bir havus ekledim. Bunu yine 3 kat strafor kopugu birbirine yapistirdim dikdortgen prizma olacak sekilde. Once dis yuzeyini havya ile sekillendirip ic yuzeyini mumkun oldugunca derin nbir sekilde oydum ve silikon ile ana bolume yapistirdim.  Fonun su altinda kalan bolumu icin, bir tabaka silikon surup uzerine ufak boyutlardaki cakil taslarini yapistirdim. Agac koku icin ise straforu havya ile oyup silikon ile yapistirdim. Agac kokunun hemen sag altinda gormus oldugunuz ufak delik ise CO2 icin. Bu delige ulasan hartum straforun icinden geciyor. Bu delik ise ust tarafa dogru uzuyor yaklasik 5 cm. Bu sekilde CO2 yi suda eritmek icin kullanilan can metodunu ben fona entegre ettim. Sonuclarini ilerleyen gunlerde gorecegim.  Yine agac kokunun hemen sag yaninda gordugunuz cikinti ise (resim cekme kabiliyetim hala yok. Elimde olan DSC t7 model makinayi ise menu dili Japonca oldugu icin halen cozemedim) genc hindistan cevizi  kabugu (ince ve ufak oluyor). Selaleden gelen su bu kabugun icine toplanip tasarak akvaryuma dokulecek.  Yine resimde secebileceginiz gibi  fonun icine ufak magaralar yaptim. Bu magaralar ya taslarin yada bitkilerin arkasinda kalacak. Baliklarin yumurtlamasina etkili olacagini varsaydim. Sonuclari yine ilerleyen zamanlarda ogrenebilecegim.




3 - Paludaryumun kuru kalacak kismina koymak uzere eledigim toprak. Bu topragi akarsularda suyun kara ile bulustugu yerlerden topladim. Toprak kismini paludaryumun kara kismina koyacagim ve geriye kalan ufak dal parcalari , yaprak gibi seyleri ise direk suyun icine atacagim.



4-  Yine ust tarafa bir tabaka silikon cekip elemis oldugun topragi bu silikonun ustune kalinca bir tabaka halinde serptim. Ellerimle her yerine iyice bastirip kurumaya biraktim. Bu sekilde acikta kalan nokta kalmadi. Siyah silikon kullandigim icin acikta kalsada farketmiyor ama bu kadar ugrasmisken her noktasi hatasiz olmali. Bu arada bu slilikon , toprak, cakil islemlerini yaparken mutlaka ve mutlaka yere bolca gazete serin. Mumkunse plastik eldiven mutlaka kullanin aksi takdirde silikonu ellerden cikartmak cok zor oluyor. Fakat silikon elinize bulasir bulasmaz kuru bir bez parcasi ile silerseniz leke kalmaz. Silikon camlara bulasir ise kesinlikle dokunmayin. Birakin kurusun daha sonra maket bicagi yada jilet gibi aletlerle cikarmak daha kolay oluyor. Kazima islemi bittikten sonra camsil ve yesil sert bulasik sungerlerinden kullanin. Silikondan eser kalmaz. Ayrica butun bu islemler bittikten sonra bir limonu ortadan ikiye kesin ve camlarinizi bu limon ile guzelce ve bastirarak ovalayip hemen silin. Farki goreceksiniz. Ornek olarak asagidaki resimde akvaryumun sag ust tarafinda var olan bu lekeyi goreceksiniz. Daha ilerki resimlerde ise goremeyeceksiniz. Neyse kuru kalacak kisma da topraklari silikonladiktan sonra fonu once sag yan taraf sonra arka kisim ve en son olarak da sol kisim olmak uzere bolca silkonlayip yapistirdim ve bir gun kurumaya biraktim. Kuruma esnasinda akvaryumun icine iki adet bilgisayar kasasi fani koydum ve daha cabuk sonuc elde ettim. Akvaryumun sol alt arka kosesinde gordugunuz ise powerhead . Suyu cekiyor kendi yapmis oldugum dis filtreye veriyor. Powerheadin elektrik kablos ve su cikis borusunu fonun arka tarafindan veriyoruz. Balilarin powerheade kacmamasi icin ise akrilikten 3 tarafi kapali bir kutu yaptim ve powerheadi yerlestirdigim oyugun onune tam kapatacak sekilde koydum. Akriligin uzerine ise matkap ile bir suru delik actim. Bu sekilde su saglikli bir sekilde motora ulasiyor. Buyuk pislikler ise (yaprak ve ufak dal parcalari) akrilik kutunun ust kisminda kalan deliklere takiliyor oradan el ile toplayabiliyorsunuz.



5- Asagidaki resim ise ustten gorunum. Fonun sol camda kalan kisminda su akisi vs yok. Fakat burada tumseklerde acmisoldugum iki kucun havuz var.  Birisi dipte suyun altinda kaliyor buraya bitki dikilecek.  Ilerleyen resimlerde var. Ust kisma ise su mercimegi, yosun yada riccia dusunuyorum.  Fonun arka kisminin sol tarafinda ise onceden anlatmis oldugum havuz kismi var. Buraya kara yosunu konulacak ve uzun vadede fonun kuru kalan kismina yayilmasini istiyorum. Bu havuzun hemen ustunde beyaz olarak goreceginiz iki cukur var. Bunlarda bitki icin.  Sag tarafta kalan beyaz kisimlar ise selale. Ayrica agac kokunun icine  java fern. Dal kisimlarina ise java moss gelecek.
 

6-  Yandan gorunum



7- CO2 hortum girisi ve dis fitreden gelen hortum girisi icin delik.




8- Powerhead elektik kablosu ve su hortumu cikisi.



9- Dezenfekte icin bol miktarda deniz tuzunu akvaryuma koydum. Su ekleyip 2500 luk bir kafa motoru daha koyup calistirdim. 2 gun boyunca bu sekilde calisacak.








10 - Daha sonra yine akarsularin durgun kisimlarindan topladigim killi camur, toprak karisimi ni akvaryumun tabanina koydum. Islatarak kolayca  tumsek , cukur olacak gibi sekil verilebiliyor.



11 -  Tabana camuru koyduktan sonra akvaryumun on kismindaki bolumunu sekilli bir sekilde geriye ittirdim ve buralara ufak cakil tasi koydum.  Bu bolume glossostigma deneyecegim.  Paludaryumda dogal olmayan tek sey bu olacak. Tabi egere tutarsa.  Sag tarafa ise marsh pennywort diktim. Bu bitkilerin etrafina ise daha buyuk calik taslari koydum. Marsh pennywortlerin hemen arka tarafinda ise buyuk kayalar var. Selalenin ustten gorunumu.



12 -  En sevdigim kara bitkilerinden birtanesi. Turkce, ingilizce yada latince ismini bilmiyorum. Burada Thai'lerin her cicek icin garip isimleri var. Su anda evde but bitkiden 3 tane saksida buyutuyorum. Cok dayanikli bir bitki ve nemi oldukca fazla seviyor. Ritmi tutturduktan sonra yaprak sayisi inanilmaz derecede artiyor.



13 - Kendi yapmis oldugum dis filtre. Su anda icinde sadece elyaf ve aktif karbon var,. 1 hafta bu sekilde calistiracagim.



14 - Filtre belli bir sure calisip su biraz berraklasti ve kalkan tum pislikler dibe coktu ve istedigim goruntuyu yakaladim. Tayland tatlisularinda gordugum goruntuyu en sonunda kendi tankima uygulayabildim.



15 - Paludaryumun nemini blli bir oranda tutmak gerekiyor. Fazla kapali oldugu zaman camlar cok bugu yapiyor ve sicaklik artiyor. Bu ikisini onlemek icin akvaryumun uzerini kapamak uzere uygun boyutlarda 3mm kalinliginda akrilik aldim. Ve bir adet buyuk boy bir adet kucuk boy olmak uzere iki adet bilgisayar fani koydum. Fanlardan ufagi icerideki havayi disariya ufleyecek ve akrilik uzerinde acmis oldugum delik tam bu fan boyunda (CPU fani). Buyuk fan ise disaridan akvaryumun icine hava ufleyecek. Fakat bu fani akriligin ustune yapistirmadan once boyutu sinirlari icinde akrilik uzerinde matkapla delikler actim. Fan kuvvetli oldugu icin tum havayi vermesini istemedim. Buyuk fan akarsu hizasinda. Bu sekilde suyu yeterince sogutabilecek.










16 - Ve su ana kadar tamamlanmis hali. Resim cekmeden kisa bir sure once su degistirdigim icin su biraz bulanik. Yarin sabah toprak dibe cokmus olur. Daha uzerinde cok calismam gerekiyor. Ama kabaca budur. Bundan sonra gelismeleri buraya eklemeye devam edecegim.





17 - Ve yaklasik 7 aydir ufak tankimda bekleyen daha once yakalamis oldugum 5 adet half beak den birisi. Daha sonra 7ser adet scissortail ve harlequinn rasbora, 1 adet SAE, 5 adet half beak, kuhli (bunu kendim yakalamam cok zor), ve 2 adet red claw crab ekleyecegim.  Bu arada belirmeyi unutmusum akvaryumun boyutlari 75x45x40 cm. Varolan bitkilerr haricinde akvaryuma sadece java fern ve java moss eklemeyi dusunuyorum.


[/QUOTE]
Bu  koyduğunuz  balıkları  nerden  buluyorsunuz  ülkemizde?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Neothauma Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]14943,1[/B]
Kayıt: 30/06/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3541
Neothauma Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2008 23:34
Ülkemizde zaman zaman bulunabiliyor.Konuyu dikkatle takip ederseniz nerden bulduğunu göreceksiniz.Tayland'daki nehirlerden yakalıyormuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir