Tarçının Afrodizyak Etkisi


CindoÇevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1299
CindoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2010 17:09
Ümit bey , eğer bunu 100 tank(misal olarak söyledim) her gölden gelen balıklarda deneyip sonuçları bilimsel olarak tutma imkanınız varsa bunun patentini almalısınız... Diğer türlü 20-25 tür balık, su şartları , bakım şartları bence bu olayı çürüten olaydır.Bilimsel olarak herşey denenip ph,kh,nitrat,türler, bakım koşulları ... vs gibi bunların datalarının toplanıp kanıtlanması gerekmektedir.
Ümit bey siz bu konu üzerinde yoğunluğunuzu verin ve gerçekten bu işin batentini alın tabi her şeyi bilimsel olarak datalarını toplayıp kanıtlayın bizde isterizki bu tarçın bu kadar balıklarda etkili ise bizde senden yanıyız yani bizler burda akvaryum com üyelerinin akvaryumları su kaliteleri ayrı ayrı olduğu için ve deneyenlerin balıklarında sıkıntı olduğu yada balıklar yavru verdiğinde tam olarak tescil ve gerçekçi deyil.Şimdi biz akvaryistler olarak balıklar üzerinde deneyler yapacak kadar üst seviyede değiliz ne kadarda üst seviyede olsak kesin bir eksiğimiz çıkıyor.
Hiç bir canlının ölmesini istemiyorum tarçından dolayı bu dozaj ve su değerlerini tam olarak ispatla biz hem ona göre tarçın kullanalım hemde hangi su şartlarında olduğunu. Sevgi ve saygılarımla..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MaviYesilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 6873
MaviYesilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2010 17:13

Bence dünya üzerinde çoğu balık üreticisinin, tarçın olmasa bile, kullandığı ve kimseye söylemediği gizli sıralrı vardır. Üreticiler bu gibi konuların konuşulmasından genellikle rahatsız olur.

Tarçın konusuna gelince, maddenin mucizevi bir başarı olmadığı yaşanan oumsuzluklardan ve ölümlerden görülüyor. İçeriği hakkında verilen bilgiler oldukça kısıtlı. Maalesef bu bilgiler, birkaç internet sitesinden alınan, insan üzerindeki etkileri hakkındaki gözlemlerden öteye geçemiyor. Tam olarak içeriğinin labaratuar ortamında çıkarılması, ve bu içeriğin hangilerinin suda çözüldüğünün araştırılması, ve bu çözülen maddelerin hanilerinin, hangi tür balıkları etkileyebileceğinin araştırılması gerekmektedir. Bu denli teferruatlı bir araştımayı üstlenecek olan bir şahıs değil, bir kurum olmalı bence.
 
Ne yazıkki bu araştırmalar yapılıp, sonuçlanana kadar konunun başarısı, veya başarısızlığı, tam olarak ispatlanamayacak. Bugüne kadar gördüğümüz şekilde, kimisi başarılı olacak, kimisi ise balıklarını kaybedecek.
 
Konuda bahsedilen %80lik başarı oranı bence gerçeği yansıtmıyor. Gelen yanıtları analiz ettiğimizde bu oranın çok daha düşük olduğunu görüyoruz. Yine de gelen yanıtlarla bile bu maddenin başarı oranını çıkarmamaız mümkün değildir. Bir durumun başarısını istatistiksel olarak ölçebilmemiz için yüzlerce farklı durumda, bir o kadar farklı koşulda incelememeiz gerekir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6973
Koksal GurkanÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2010 18:46
[QUOTE=maviyeşil]... 
Ne yazıkki bu araştırmalar yapılıp, sonuçlanana kadar konunun başarısı, veya başarısızlığı, tam olarak ispatlanamayacak. Bugüne kadar gördüğümüz şekilde, kimisi başarılı olacak, kimisi ise balıklarını kaybedecek.
... Bir durumun başarısını istatistiksel olarak ölçebilmemiz için yüzlerce farklı durumda, bir o kadar farklı koşulda incelememeiz gerekir.
[/QUOTE]
Kullanılan bitkisel ürünler ve bu konunun özü olan tarçın için özellikle destekliyor veya karşı çıkıyor değilim. Şu ana kadar yazdıklarım temelde hep yapılan uygulamanın kontrollü olması yönündeydi. sonuçların anlamlı bir hal alması için daha bilimsel bir referans noktasına ihtiyaç olduğunu da belirttim.
İşte bu noktada önceki yazılarımda belirttiğim ve yaptığım alıntıda da dolaylı olarak geçen "kontrol grubu kullanımı" bu işi karşılaştırmaya imkan sağlar. Elbette bunu yapabilecek kişi sayısı çok azdır. Çünkü aynı akvaryum, aynı balıklar, birebir aynı koşullar gibi çok sayıda değişkeni eşit tutabilecek fazla kişi yok. Kimi imkanları kimi de deneyimleri nedeniyle bunu yapamaz diye söyledim.
Umuyorum ki tüm çalışmalar gözlemsel ve deneysel olmaktan çıkıp onaylanmış bir uygulama halini alır.

Kimsenin unutmaması gereken bir nokta var. Tarçın (veya diğer ne olursa olsun) kullanımı sadece özel durumlarda destek amaçlı bir uygulamadır. Amaç üretimi arttırmak ve balıkları bir makineye döndürmek değildir. Siz balıklarınıza gereken özeni ve saygıyı gösterin, onlar size beklediğinizin fazlasını verecektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dr.aquaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 901
dr.aquaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2010 21:25
Bundan iki yıl sonrası için gözlem amaçlı hobi odası kurmayı pilanlıyorum. Bu tip uygulamalardan daha çok balıkların bilinmeyen yönlerini çözmeye yönelik, ciddi anlamda uğraşım olacak. Farklı türlerin psikolojilerini, etkenlere göre davranış ve gelişim farklılıklarını gözlemleyip ayrıntılı notlar tutmak.. Bunları fotoğraf ve video kayıtaları ile belgelemek.. Ve bazı şeyleri somut olarak açıklayabilmem için ihtiyacım olan ölçüm cihazlarıyla birlikte çalışma pilanlarım var. Bu şekilde not, fotoğraf ve videolardan oluşan dosyalar oluşturup arşivlemek istiyorum. Bunları yaparken habitatları ziyaret etmek müthiş olur. Kim bilir ileride belki kitap bile çıkar.. Şimdilik ne kadar başarılı olabilceğimi düşünmek istemiyorum bunu önceden kestiremem. Sadece deneyip görmek istiyorum, okul öncesinden beri akvaryumlarla ilgileniyorum ve bu derece tutkulu olduğum başka birşey yok.

Tarçının akvaryumlarda uygulanabilmesi için daha onaylanmış bir hal alması fikrine katılyorum. Yakın zamanda olmasa da uğraşım olacak. Yetersiz kaldığım yerde başvuracağım yerler olacaktır. O güne kadar yine de zaman zaman kendi akvaryumlarımda deneyeceğim.


[QUOTE=maviyeşil]
 
Konuda bahsedilen %80lik başarı oranı bence gerçeği yansıtmıyor. Gelen yanıtları analiz ettiğimizde bu oranın çok daha düşük olduğunu görüyoruz. Yine de gelen yanıtlarla bile bu maddenin başarı oranını çıkarmamız mümkün değildir.
[/QUOTE]

Verdiğim %80 lik oran kişisel denemelerimin sonucudur. Bir başkası için vaad veya garanti niteliği taşımıyor. Ayrıca konuya baktığımızda başarı oranının yüksek olduğu görülüyor. İtiraz tartışmalarını saymazsak olumlu mesajlar daha fazla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SantiagoÇevrim Dışı

Kayıt: 18/05/2009
İl: Ankara
Mesaj: 901
SantiagoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2010 04:14
Ümit bey bende sizi destek vermek isterim bu araştırmanız adına ama gerekli aletler yok elimde , bir tankımı sizin bu olayınız için deneme olarak kullanabilirim.(Bir canlı deney amaçlı kullanılmamalıdır , fakat bu deney bir çok canlının türünün devam etmesi yönünde veya dünya çapında akvaryum balıkçılığı hakkında bir ses getirirse ülkemiz adına ben hertürlü desteğe hazırım, insanlık adına yapılan fareler üzerine deneyler olarakda görülebilir bence bu olay ) Sadece ph,balık adedi, günlük beslenme programı(bunun tüm protein,sprulina.. vs değerleri ile bildirebilirim )malawi beslediğim için sadece bu konuda yardımcı olabilirim , ölçüm aracı olarakda elimde PH metrem vardır sadece , kh,nitrat ölçüm aracı vs... tarzı ölçümler yapamıyorum malesef.Yani benim daha önceden de demek istediğim şey bunu biraz daha profesyonel bir şekilde tüm dataları bir araya getirip , tarçını her yönüyle inceliyelim , bu olayı bence bir proje haline getirelim , akvaryum.com a destek veren , hobiye destek veren gönüllü üyeler ile incelemelerimizi yapalım hepbirlkite ve datalarımızı paylaşalım ve bu bilgileri bir araya getirip Dünya çapında ilk defa belkide bir Türk araştırmaları sonucu bu olayı tam netliğe kavuşturalım , bu düzenlediğimiz makaleyide İngilizce,Almanya ve İspanyolcaya çevirip , dünya çapında sesimizi duyuralım isterim ben....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2010 08:02
Tarçının olumlu ya da olumsuz etkilerini su parametrelerini ölçerek göz önüne seremezsiniz.İçerisindeki aktif maddelerin ne oranda suda çözündüğü,ne kadarının hangi tür balıkların solungaç bariyerini aştığı,ne kadar sürede hangi etken maddenin balıkların kanında ne düzeye yükseldiğini ve metabolizmaya olan etkisini bulmak gerekir.Yoksa pH,GH vs vs ölçerek hiçbir yere varamazsınız.Balıkları öldüren ya da üreme yönünde olumlu etki yaptıran şeyler bunlar değil çünkü.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6973
Koksal GurkanÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2010 08:42
[QUOTE=unotim123]Tarçının olumlu ya da olumsuz etkilerini su parametrelerini ölçerek göz önüne seremezsiniz.İçerisindeki aktif maddelerin ne oranda suda çözündüğü,ne kadarının hangi tür balıkların solungaç bariyerini aştığı,ne kadar sürede hangi etken maddenin balıkların kanında ne düzeye yükseldiğini ve metabolizmaya olan etkisini bulmak gerekir.Yoksa pH,GH vs vs ölçerek hiçbir yere varamazsınız.Balıkları öldüren ya da üreme yönünde olumlu etki yaptıran şeyler bunlar değil çünkü.[/QUOTE]
Onur, bu söylediklerine katılmakla birlikte değişkenlerin sabitlenmesi açısından farklı su değerlerinde yapılacak denemelerin etkilerinin de göz önüne alınması gerektiğini düşünüyorum.
İlk forsatta "Deney nasıl yapılır" ve "Kontrol grubu nedir ve neden kullanılır" gibi konularda detaylı açıklama bulup paylaşacağım. Belki sende de vardır. Çoğu kişi bir deneyin nasıl yapılması gerektiğinden haberdar değil. Hatta geçenlerde silinen bir konuda "kontrol grubunuz var mı" diye sordum. "Evet, elimde en son model cihaz var ve herşeyi ölçüyor" diye cevap geldi. Kahkaha
Bilgilendirme ve bilinçlendirmeyi biraz olsun arttırmak gerekiyor.
Bugün dernek toplantısı nedeniyle bakamam ama ilk fırsatta bulup paylaşacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dr.aquaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 901
dr.aquaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2010 11:37
[QUOTE=unotim123]Tarçının olumlu ya da olumsuz etkilerini su parametrelerini ölçerek göz önüne seremezsiniz.İçerisindeki aktif maddelerin ne oranda suda çözündüğü,ne kadarının hangi tür balıkların solungaç bariyerini aştığı,ne kadar sürede hangi etken maddenin balıkların kanında ne düzeye yükseldiğini ve metabolizmaya olan etkisini bulmak gerekir.Yoksa pH,GH vs vs ölçerek hiçbir yere varamazsınız.Balıkları öldüren ya da üreme yönünde olumlu etki yaptıran şeyler bunlar değil çünkü.[/QUOTE]

butonuna basamadım çünkü son iki cümleye katılmıyorum. Koyulaştırdığım kısma katılıyorum. Bunları düşünerek yukarıda belirtmiştim, yakın zamanda değil ama ileride başvuracağım yerler olacak. Laboratuar analizleri gerekiyor.


Tamamiyle katılamadığım için fikrimi söyleme ihtiyacı hissettim. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2010 13:26
Ümit anlatmak istediğim şey balıkların ölme sebebinin tarçının su parametrelerindeki yaptığı değişiklik olmadığı.İçeriğindeki maddelerin solungaç bariyerini aşıp serum konsantrasyonundaki düzeyi ve ne etkide bulunduğu önemli.Bu bütün bitkisel uygulamalar için böyle.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dr.aquaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 901
dr.aquaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2010 14:24
Onur seni anldım, uygulamadaki şartların mükemmel olduğunu düşünürsek bu sözüne katılyorum. Bitkisel uygulamalarda bitkinin özünde olan maddelerin balık üzerinde ne etki yaptığı önemli. Evet, fakat suda yaşayan bir canlı için hesaplamalarımızı su parametlerinden bağımsız olarak hesaplarsak birşeyler eksik kalır. Bana göre ilişkilendirmek gerekir. Örneğin bitki solüsyonlarının cama cam akvaryumlarda farklı etki gösterirken, taban da kum olan akvaryunlarda neden farklı etki gösteriyor? İkimizde nedenini biliyoruz, fakat su parametrelerini göz ardı ettiğimizde bir açıklama getiremeyiz. Aslında aynı şeyleri konuşuyoruz sen sadece konuyu bölümlere ayırarak ele alıyorsun. Köksal Abinin şu sözüne eminim sen de katılıyorsundur; ''değişkenlerin sabitlenmesi açısından farklı su değerlerinde yapılacak denemelerin etkilerinin de göz önüne alınması gerektiğini düşünüyorum'' Göz%20Kirpma

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ChildrenÇevrim Dışı

Kayıt: 26/03/2010
İl: Aksaray
Mesaj: 100
ChildrenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2010 17:40
Arkadaslar 875.5 litre tankıma kaç çay kaşıgı tarçın atabilirim? 3 çay kaşığı yeterlimidir veyahut 4?

Saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6973
Koksal GurkanÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2010 23:18
[QUOTE=Children]Arkadaslar 875.5 litre tankıma kaç çay kaşıgı tarçın atabilirim? 3 çay kaşığı yeterlimidir veyahut 4?

Saygılar..
[/QUOTE]
Siz akvaryumunuz, balıklarınız, filtreniz, vs konusunda yeterli bilgi vermedikçe kimse yetip yetmeyeceğini söyleyemez. Ama daha önemlisi tarçın akvaryuma direk atılmaz.
Konunun ne kadarını okudunuz bilmiyorum ama baştan sona okumadan kullanmayın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

engin20020Çevrim Dışı

Kayıt: 21/05/2010
İl: Denizli
Mesaj: 46
engin20020Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2010 19:31
Arkadaşlar anlatılan yöntemi bende uyguladım az önce. Sarı prenseslerim var. 1e 3d ve birazda hemen hemen ermiş yavrularım. Tarçın suyunu tankıma boşlatır boşaltmaz balıklarda bir hareketlenme meydana geldi ve erkek sp dişilerin herbirinin teke tek polis gibi peşinden takip etmeye dişilerde ısrarla kaçmaya başladılar. Başında biraz bekledim ancak canım sıkıldı beklemekten. Bundan sonraki günler bakalım nelerle karşılaşacağım. Bilgiyi veren arkadaşların tamamına teşekkür ediyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wildeagle36Çevrim Dışı

Kayıt: 09/07/2009
İl: Izmir
Mesaj: 600
wildeagle36Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2010 14:18

Tarçını dediğiniz gibi yaptım.Yem yemeyen Dişi balığım iştahla yem yemeye başladı.Başka bir dişim tarçını koyduktan 10 dk sonra tüpçük çıkardı Tey%20Tey


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir