Tanganyika Wasting Sendromu Ve İyot Eksikliği


BayulkerÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 17/10/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 280
BayulkerÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2019 11:56
Merhaba,

Aşağıda bulunan birçok tanganyika balığı besleyen arkadaşın karşılaştığı hastalık tablosu pek tabi özellikle cyp leptosoma beslediğim zamanlarda benimde başıma geldi. İlk olarak bu durum yıllar önce başıma geldiğinde türü bırakmama sebep olmuştu.

Sonrasına yıllar geçti ve ben yine cyp beslemeye karar verdim pek tabi bu sendrom ile tekrar karşılaştım.

Peki nedir bu sendrom. Yabancılar bu sendroma” wasting disease” “big head diease” “skinny leptosoma” gibi adlar koyuyorlar. Bu adlandırmalar aslında benimde çözüme ulaşmamda çok yararlı oldu çünkü sorunu yaşayan kişilerin açtığı yabancı başlıkları rahatça bulabildim.

Bu hastalık şöyle ilerler cyp çok sağlıklıdır ve kesinlikle dış problemleri yoktur her şey çok güzel giderken yem yemeyen bir balık görürsünüz. Aslında beyaz dışkı problemi de yoktur. Balığın ölümü en az 1-2 ay kimi durumlarda 3 ay sürer ve git gide zayıflar. Hiçbir şey yapamazsınız denediğiniz her yöntem kesinlikle başarısız olacaktır. Arada yemi ağzına alır ne kadar küçük olsa bile yutamıyor gibi tükürür.

Yukarıda ki hastalık açıklamasını okuyunca bu iç parazit veya bakteriyel bir hastalık dediğinizi duyar gibiyim. Ama emin olun bu hastalık tablosu metronidazole, bactopur direct+tabs vb... yöntemler ile asla geçmez. Çünkü ne parazit ne protozoa ne bağırsak kamçısı ne bakteriyel bir hastalıktır.

Tabi yukarıda bahsettiğim tür hastalıklar olmadığını öğrenmek için tedaviler yapıp deneyip yanılmanız gerekiyor. Ben tüm başarısız ve kısmı ve tesadüfi başarılardan sonra bu konuyu hiç tam anlamıyla çözmüş hissetmedim kendimi. Velhasıl tecrübeleriniz sonucu en sonunda bunun denediğiniz hiçbir tedavi ile geçmeyen bir hastalık olduğuna karar veriyor sendrom diye adlandırıyor sonucu kabulleniyorsunuz. Ama ben kabullenmedim ve hep araştırmaya devam ettim.

En sonunda yine yabancı bir sitede konuyla ilgili bir başlığa denk geldiğimde hızlı bir şekilde postları okurken, tabi tahmin edebileceğiniz gibi birçok boş post olabiliyor aradan cımbızla çok ilginç bir mesaj çektim. Bu güne kadar sendrom ile mücadele de hiç aklıma gelmeyen yeni bir yaklaşımdı bu. Klasik bir kişi yine cyp wasting sendromum var ne yapabilirim diye ağlıyor birçok kişi değişik tedaviler öneriyordu.


Referans*
[URL]https://www.cichlid-forum.com/phpBB/viewtopic.php?t=206750[/URL]

Cımbızla çekilen post*
Goiter. In fish it's called big head disease. Tissue that is analogous to our thyroid in the presence of an iodine deficiency starts to grow in order to try to do its job without an essential nutrient. As it grows the fish's throat is compressed so it can only eat smaller and smaller particles until it can't swallow at all. As the fish wastes away, it's head remains large so that explains the name big head disease. If the fish can eat, switch to foods containing ocean sourced nutrition, krill, seaweed, whole ocean fish, etc. If they can't eat the only choice is to dose with iodine. The safest way is to pick a reef iodine product and follow the directions and dosage for a reef aquarium. Lake Tanganyika is unusual in that it has more iodine concentration than the ocean does. I always dose my Tan tanks with reef iodine, or feed nori or krill. Tan fry tanks are always given the reef tank dosage very meticulously because fast growing fish are much more prone to Big Head. The effect on young Tropheus, Ophthalmotilapia, and cyps is the most dramatic.

Çeviri*
Guatr. Balıklarda iri büyük baş hastalığı denir. İyot eksikliği varlığında tiroid bez ve dokuları, temel bir besin maddesi olmadan işini yapmayı denemek için büyümeye başlar. Büyüdükçe, balığın boğazı sıkıştırılır, böylece yutmadığı sürece sadece daha küçük ve daha küçük parçacıkları yiyebilir. Balıklar zayıfladıkça, kafa büyük kalır, buda iri kafa hastalığı olarak adlandırılmasını açıklar. Balık yiyebiliyorsa, okyanus kaynaklı beslenme, krili, deniz yosunu, bütün okyanus balıkları vb. İçeren yiyeceklere geçin. Yemeklerini yemezlerse, tek seçenek iyot ile doz yapmaktır. En güvenli yol, bir resif iyot ürünü seçmek ve bir resif akvaryumu için talimatları ve dozu takip etmektir. Tanganika Gölü, okyanustan daha fazla iyot konsantrasyonuna sahip olması nedeniyle alışılmadık bir durumdur. Tanganyika tanklarıma her zaman resif iyotlu veya dozu nori veya krill ile dozajladım. Tanganyika yarvru tanklarına her zaman resif tankı dozu çok titizlikle verilir, çünkü hızlı büyüyen balıklar iri baş hastalığına daha yatkındır. Genç Tropheus, Oftalmotilapia ve Cyps üzerindeki etkisi en çarpıcı olanıdır.

2003 yılında bu mesajı atan arkadaştan allah razı olsun hiçbir kimsenin yapmadığı bir yaklaşımı ortaya koyuyor ve durum iyot eksikliğinden olduğunu söylüyordu. İyot eksikliğinden balığın troit ve dokularının şişmesi ile yemden kesildiğinden bahsediyordu. Bir anda kafamda bir ampül yandı onca zaman o kadar şey deneme rağmen hiçbir sonuç alamadım yine de sazan gibi atlamak yerine araştırmaya devam ettim. Esas olarak tanganyika’nın iyot zengini olduğunu biliyordum fakat iyot eklemesi yapmak hakikaten sorunu çözer mi diye ciddi ciddi düşünmeye başladım.

Tür makalelerinde özellikle aşağıda vereceğim referansta iyot için önemli bir kısım vardır.

Referans*
[URL]http://animal-world.com/encyclo/fresh/cichlid/SardineCichlid.php[/URL]
Altıntı:
Interestingly, Tanganyikan cichlids also need iodine for the thyroid to function properly to regulate growth and development, and which can be achieved by adding iodized table salt to the water.
Çeviri:
İlginç bir şekilde, Tanganyikan çiklitlerinin ayrıca tiroidin büyüme ve gelişmeyi düzenleyebilmesi için düzgün çalışması için ve iyotlu sofra tuzu suya eklenerek elde edilebilecek iyot ihtiyacı vardır.

Bu noktada iyot ekleme tamam okey zaten öneriliyor ama deneme yapmadan önce deneyip başarıya kavuşan var mı bilmem lazımdı pek tabi.


Sonrasında yine referens ile gideceğim aşağıdaki başlığı buldum yine aynı yabancı forumdan.
Referans*
[URL]https://www.cichlid-forum.com/phpBB/viewtopic.php?t=207605[/URL]

Referans post*
I have been dosing iodine in all my tanks for one month now and, unless I'm crazy, I'm seeing discernible differences. Namely, better color, instant breeding, faster fry growth, and cyp "goiter" almost gone in those fry which seemed effected by it a month ago.

Just thought I'd publish those results.

Tüm tanklarımda bir aydır iyot kullanıyorum ve delirmediğim sürece fark edilebilir farklılıklar görüyorum. Yani, daha iyi renk, hızlı üreme, daha hızlı yavru büyümesi, bir ay önce etkilenmiş gibi gözüken yavrulara cyp guatr nerdeyse yok oldu.

Sonuçları paylaşmak istedim.


Artık deneyen ve sonucu olumlu olarak aldığını idea eden kişilerde olduğuna göre ve gerçekten balığın doğal yaşam alanı iyot zengini ve ben genelde iyotsuz tuz kullandığım için deneme yapmaya karar verdim.
Şahsen ben bu güne kadar hep iyotsuz tuz tercih etmiştim akvaryum için, tanganyika bufferım var evde kendi yapımım, bunun içinde bile İngiliz tuzu + bikarbonat + iyotsuz sofra tuzu vardır. Buna bu şekilde devam da edeceğim. Bu bufferı bol bol kullanıyoruz çünkü. Üstatlarda bu gibi tariflerde riske girmemek için hep iyotsuz tuz der.
Referans*
[URL]https://www.cichlid-forum.com/articles/buffer_recipe.php[/URL]
Önemlidir
• İster piyasada satılan akvaryum için iyot katkısı, ister içinde iyot olan chiclid trace kullanınız. İsterseniz de iyot ile zenginleştirilmiş bol mineralli sofra tuzu veya resif tuzu kullanın dozaja çok dikkat edin tanganyika buffer kullanımınızdaki gibi bol kepçe yaklaşımını sakın yapmayın..
• Akvaryum suyunda tavsiye edilen iyot miktarı 0.04 - 0.06 ppm dir. İyot yüksek dozda çok zehirlidir.
• Ben bol mineralli iyot ile zenginleştirilmiş muteber marka sofra tuzu kullandım. İlk dozajım yüklü bir dozaj oldu 200 litreye 2 full dolu çay bardağı attım neredeyse. Su değişimlerinde iyotsuz tuzla yapılan ev yapımı tanganyika buffer kullanmaya devam edeceğim ph ölçümlerime dikkat ederek, ek olarak 1-2 yemek kaşığı iyotlu tuz atarım bundan sonra diye düşünüyorum sadece yani amaç iyotu uçurmak değil balıkların iyotsuz kalmasını önlemek olduğunu unutmayın.


Velhasıl. Sonuç
Deneme 1. Gün sonrası,
Cyp leptosoam utintalarımda wasting disease sebebiyle hiç yem yemeyen ve artık hiç hareket etmeyen vücuduna göre kafası daha büyük ve iri gözüken özellikle solungaç bölümleri akranlarıan göre daha kırmızı olan balık sadece arka dekorda dimdik duruyordu.
Bu sabah itibariyle gözlemlediğim kadarıyla balık yüzüyor ve kesinlikle dekora gidip dik şekilde saklanmıyor yeme kesin ve kati olarak ilgisiz olan hayvan ağzına yem alıp atmaya başladı ve küçük birkaç parçayı alıp yuttuğuna şahit oldum.
Gün geçtikçe gelişmeleri yazmaya devam edeceğim.

Şahsi yorumum
Neden iyot eksikliği cyprichromis de daha ölümcül ve wasting sendromu yapar?
Bildiğiniz gibi cyp ağız yapısı çok farklıdır “protrusable mouths” zooplankton gibi çok küçük canlıları yemekten keyif alırlar. Granül yem yerine flake veya ufalanmış yemleri yiyebilirler. Yani ağız ve yemek borusu kısımları birçok diğer türe göre değişik ve narin ve dardır.
İyot eksikliği troit bezleri ve etrafındaki dokuların görevlerini yapabilmesi için büyümelerine sebep olur bu durum cyprichromis gibi ağız yapısı olan bir balıkta yem yemeyi bırakması anlamına gelir. (Troit bezleri daha fazla büyüyerek dolaşımdan daha fazla iyot almaya çalışıyor)
Bu yüzdendir ki ölümü aylar sürer bizim gözle göremediğimiz çok küçük besinleri yeme iştahları bile yok oluyor adeta boğazları tıkalıymış gibi sadece çok nadir yemeye çalışır ama yiyemezler, aylar süren zayıflama tığ gibi incecik kalmalarına neden olur ve ölürler.

*Önemli Not - Tanganyika wasting sendromu başka hastalıklarla karıştırılabilir semptomları benzerlik taşır bakteriyel ve iç parazit bazlı bir hastalığınız varsa çözümü iyot azlığını çözerek bulamayabilirsiniz. Çözüm iyot ile sağlanmadıysa diğer tedavilere geçiniz!

Ekstra Referanslar:
1- İyot eksikliği ve guatr'ın balıkalrda çok yaygın olduğuna dair
[URL]https://en.wikivet.net/Goitre_-_Fish[/URL]
2- Leleupi ile ilgili üstat marc elison makalesi iyot gereksinimi
Alıtnı* Believe it or not, Tanganyikan cichlids need iodine. In fact, Tetra Cichlid Vital - the water conditioner - is loaded with iodine. Iodine is required for proper thyroid function, which regulates growth and development in fish.
Çeviri*
İster inanın ister inanmayın, Tanganyikan çiklitlerinin iyot ihtiyacı var. Aslında, Tetra Cichlid Vital - su hazırlayıcı - iyot ile doludur. İyot, balıklarda büyüme ve gelişmeyi düzenleyen uygun tiroid fonksiyonu için gereklidir.
[URL]https://www.cichlid-forum.com/articles/n_leleupi.php[/URL]
3- Seachem Chiclid Lake Salt ürünlerinin içinde iyot olması..
[URL]https://www.seachem.com/cichlid-lake-salt.php[/URL]
4-Farklı markaların vital ve trace olarak satılan ürünlerinde hep iyot bulunması.
[URL]https://www.seachem.com/cichlid-trace.php[/URL]


İyi forumlar.

Beğenenler: [T]127461,Foai[/T][T]145898,emretez[/T][T]151628,Mete Duru[/T][T]29591,Neothauma [/T][T]153111,lizuferum[/T][T]205394,ahmetcirali[/T][T]202876,AmazonDream[/T][T]188846,fma3280[/T][T]196796,Necdet Buluk[/T][T]213398,ternapi[/T][T]6691,MertA[/T][T]133013,Ulvi Özuğur[/T][T]170852,leonisleo[/T][T]157881,BiotopeDogan[/T][T]111708,denizulucutsoy[/T][T]81103,Kınayu[/T][T]176810,Kromatit[/T][T]26469,BadgeR[/T][T]180857,yekk[/T][T]142058,serginho[/T][T]158054,Tosbicik[/T][T]156325,ErtanGulen[/T][T]213236,Said Sığar[/T][T]105584,celikg[/T][T]212096,Cyprichromis[/T][T]13838,kurt148[/T][T]130008,celalabay[/T][T]230070,erosennin[/T][T]137418,Saussure[/T][T]232726,Gokhanagsar[/T][T]229815,tanerkazancı[/T][T]12491,Street Parrot[/T][T]45083,Numii[/T][T]228854,CNDRAqua[/T][T]45334,Aquapir[/T][T]236568,Erat07[/T][T]15714,savranbaşı[/T][T]143684,UmutAydn[/T]
Teşekkür Edenler: [T]127461,Foai[/T][T]151628,Mete Duru[/T][T]29591,Neothauma [/T][T]81359,aldemirim[/T][T]153111,lizuferum[/T][T]205394,ahmetcirali[/T][T]202876,AmazonDream[/T][T]196796,Necdet Buluk[/T][T]6691,MertA[/T][T]133013,Ulvi Özuğur[/T][T]170852,leonisleo[/T][T]97359,rccol[/T][T]99042,SmallCandyThing[/T][T]176810,Kromatit[/T][T]69574,fantastik3[/T][T]142058,serginho[/T][T]158054,Tosbicik[/T][T]7301,umut78[/T][T]212096,Cyprichromis[/T][T]156325,ErtanGulen[/T][T]13838,kurt148[/T][T]230070,erosennin[/T][T]137418,Saussure[/T][T]229815,tanerkazancı[/T][T]45083,Numii[/T][T]45334,Aquapir[/T][T]236568,Erat07[/T][T]143684,UmutAydn[/T]
+1: [T]127461,Foai[/T][T]151628,Mete Duru[/T][T]205394,ahmetcirali[/T][T]157881,BiotopeDogan[/T][T]13838,kurt148[/T][T]143684,UmutAydn[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FoaeÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]14812,2[/B] [B]15262,3[/B]
Kayıt: 06/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1667
FoaeÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2019 12:05
Tebrikler ve teşekkürler Arda, yine harika bir içerik ve daha önemlisi bela bir hastalığa çözüm bulmuş gibisin. Sonuçları merakla bekliyorum. Keşke bu iyotu tuzun içinde değil de saf olarak ekleme şansımız olsa. Ürünler var ama benim gibi haftada 600-800 litre su değiştiren biri için kullanışsız.

Beğenenler: [T]200697,Bayulker[/T][T]12491,Street Parrot[/T]
Teşekkür Edenler: [T]200697,Bayulker[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mete DuruÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1510
Mete DuruÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2019 12:09
Tebrikler üstat. Yıllar sonra bile insanların gelip okuyup hayatını kurtaracak bir tedavi bulmuşsunuz gibi görünüyor. [EDIT]Mete Duru,2019-06-13 16:57:37[/EDIT]

Beğenenler: [T]200697,Bayulker[/T]
Teşekkür Edenler: [T]200697,Bayulker[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emretezÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/04/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 203
emretezÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2019 12:09
Selamlar,
Kullandığım Seachem afican chiclid salt içeriğine baktım, elementlere ek olarak eser componentler arasında 0,02 mg iodine görünüyor. Muhtemelen diğer markaların tanganyika tuz içeriklerinde de vardır diye tahmin ediyorum. Bu güzel bilgilendirme için teşekkürler.



Beğenenler: [T]200697,Bayulker[/T][T]127461,Foai[/T][T]133013,Ulvi Özuğur[/T]
Teşekkür Edenler: [T]200697,Bayulker[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Neothauma Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]14943,1[/B]
Kayıt: 30/06/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3519
Neothauma Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2019 12:53
Son zamanlarda gördüğüm en faydalı konu, emeğiniz için çok teşekkürler. Daha önce Cyprichromis türleriyle hiç deneyimi olmayan biri olarak şu sıralar araştırma yapıyordum ve bu konu benim açımdan sade ve açık anlatımı, referanslarıyla güzel bir kaynak oldu.

Beğenenler: [T]200697,Bayulker[/T]
Teşekkür Edenler: [T]200697,Bayulker[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aldemirimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/10/2009
İl: Denizli
Mesaj: 675
aldemirimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2019 12:57
Arda tebrik ederim,reçete niteliğinde güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş.
İşin güzel tarafı, bizlerin yerine konuyu iyice araştırıp gerçekçi ve sonuçlandırılmış makalelerle ortaya koyman olmuş. Emeğine sağlık.

Beğenenler: [T]200697,Bayulker[/T]
Teşekkür Edenler: [T]200697,Bayulker[/T]
+1: [T]132126,evilways[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BayulkerÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 17/10/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 280
BayulkerÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2019 15:44
[QUOTE=Foai]Tebrikler ve teşekkürler Arda, yine harika bir içerik ve daha önemlisi bela bir hastalığa çözüm bulmuş gibisin. Sonuçları merakla bekliyorum. Keşke bu iyotu tuzun içinde değil de saf olarak ekleme şansımız olsa. Ürünler var ama benim gibi haftada 600-800 litre su değiştiren biri için kullanışsız.[/QUOTE]

Üstat eğer tercih sıvı ile iyot eklemek olur ise Potassium Iodide olarak suya eklenebilir.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200697/120620191538491.jpg[/IMG]

Firma kendi dozajı 100 litreye 0.5 ml olarak vermiş yani buda şu demektir 100.000 litreye 500 ml ürün kullan. Riske girmemek için yarım doz gidilse 100.000 litrete 250 ml yeter.

Başka markaların çok çeşitli ürünleri de var ben örnek olsun diye bunu verdim.

Markayı kapattım ama bir çok kişi tahmin eder :) Bir seferde 800 litre su değiştiriyorsan bu ürünün sana 125 su değişimi yetmesi gerekir. [EDIT]Bayulker,2019-06-14 11:52:12[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fma3280Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/09/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 713
fma3280Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2019 15:58
Arda Bey Merhaba;

Benzer bir durumu şu an yaşıyorum. Yavrudan aldığım 40 adet maswalarım şu an 11 aylık ve 1 ay kadar önce 1 adet balığımda yeme isteksiz gelme, yemi yutamama ve çıkarma , filtre dibinde durma, az hareket durumu söz konusu ve gün geçtikçe bu durumlar arttı ve artıyor. 10 gün kadar önce Karantina tankım da ilaç tedavisi de yaptım ama çok da etkili olmadı. Ben de "strese dayalı" "sürüden dışlanma" durumu dedim. Dışkı da beyazlık, fiziksel olarak ta farklı bir belirti yok. Son 1 aya kadar da gelişimi ve renk-bant durumu da gayet normaldi. Onun için pul yemleri iyice ufalıyorum ama yeterli yemiyor ve zayıfladığını gözlemliyorum.
Bugüne kadar suya herhangi bir takviye ( Cichlid Lake Salt, Tanganyika Buffer, kaya-epsom tuzu v.s ) hiç kullanmadım ve pH ve diğer testler de istenilen seviyede. Araştırarak uygun içeriğe sahip bir ürün ile iyot takviyesi yapacağım, sonuçlarını da burada paylaşırım. Seachem afican chiclid salt uygun gibi. Sizin ya da diğer arkadaşların başka ürün-marka tavsiyesi olursa sevinirim.

Bu arada bilgilendirme ve araştırmalarınız için teşekkürler...

İyi Hobiler...

Beğenenler: [T]200697,Bayulker[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BayulkerÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 17/10/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 280
BayulkerÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2019 16:08
Fatih Bey,

Ben çok kısa süre tropheus besledim, genç bir koloni alıp damızlık boya getirdim kayıpsız ve elimden çıkardım troph da başıma gelmedi. Yazıda göreceğiniz gibi "The effect on young Tropheus, Ophthalmotilapia, and cyps is the most dramatic." Sadece cyp değil troph da da karşılaşıldığından bahsetmişler.

Siz chiclid trace, bu amaçla markalı coral tuz, vital elements canınız hangisini isterse deneyebilirsiniz. Ben deneme yapmadığımdan şu iyi olur diye öneride bulunmam doğru olmaz.

Ben iyotlu sofra tuzu ile ekleme yaptım, bu amaçla ürün almayı düşünmüyorum selamlar.

Beğenenler: [T]188846,fma3280[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BayulkerÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 17/10/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 280
BayulkerÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2019 21:13
3. Gun wasting sendromu olan genc disi kıtlıktan cıkmış gibi yem yiyor.

Yazılanları benim testim onayladı.

2003 de o postu atan arkadastan tekrar allah razı olsun.

Iyi forumlar.

Beğenenler: [T]127461,Foai[/T][T]202876,AmazonDream[/T][T]29591,Neothauma [/T][T]213398,ternapi[/T][T]176810,Kromatit[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Neothauma Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]14943,1[/B]
Kayıt: 30/06/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3519
Neothauma Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2019 23:14
Balığınızı kurtarmanız sevindirici.Umarım bir daha böyle rahatsızlıklarla karşılaşıp uğraşmak zorunda kalmazsınız ama olur da kalırsanız naçizane fikrim bu konuyu fotoğraflarla desteklemeniz olur (belirtiler, tedavi süreci vb.). Bu tarz başlıklarda görsel kullanmak çok etkili oluyor. Dış parazit tedavisinde permasol kullandığım yöntemi fotoğraflarla desteklemiştim, oradan aklıma geldi.

Beğenenler: [T]213398,ternapi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BayulkerÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 17/10/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 280
BayulkerÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2019 00:37
1. Gun ve 3.Gun iyot sonrasi 2 video var seni kirmaadan atayım hocam.

Iyot Sonrası 1. Gun

[VID]https://youtu.be/CaWv5xC8EoE[/VID]

3. Gun su degisimi ve tekrar Iyot ekleme Sonrasi balik yem yeme ve son karin durumu.

[VID]https://youtu.be/hXcOi55teC4[/VID]

Videolarida allahtan Caner Beye atmak icin cekmisim yoksa aklima video cekmek fln hic gelmezdi.:))

Beğenenler: [T]127461,Foai[/T]
Teşekkür Edenler: [T]29591,Neothauma [/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ChesÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,192491[/C]
Kayıt: 28/12/2016
İl: Bursa
Mesaj: 2005
ChesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2019 11:47
Mükemmel bir paylaşım olmuş. Elinize emeğinize sağlık. Bu hastalığı yeni öğrendim hiçbir fikrim yoktu. Sormak istediğim şu ki; sadece yukarıda geçen türlerde mi meydana geliyor bu rahatsızlıklar? Bir Frontosa'da da olabilir mi? Hastalık olmasa bile Tanganyika türleri besliyor isek iyot takviyesi yapmamız gerekli mi?

Beğenenler: [T]200697,Bayulker[/T]
Teşekkür Edenler: [T]200697,Bayulker[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FoaeÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]14812,2[/B] [B]15262,3[/B]
Kayıt: 06/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1667
FoaeÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2019 11:56
Tanganyika lake salt, cichlid salt gibi ürünler iyot eksikliğini giderir ama yine de ürün içeriğini okumakta fayda var. Uzun vadede iyotlu tuz başka sorunlara (bitki varsa erime gibi) yol açabilir. Sonuçta ihtiyaç olan iyot, tuz değil.

Teşekkür Edenler: [T]192491,Ches[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir