Suni yollarla discus yavrusu büyütme
Yem hazırlanışı:
Gerekli malzemeler: Yumurta,Toz spirulina,jelatin(gıda jelatini)
Yem hazırlarken oranımız bir adet çiğ yumurta sarısı ,bir adet pişmiş yumurta sarısı birbirine ufak bir saklama kabı içerisende karıştırılır. Pişmiş olan yumurta fazla pişirilmemelidir. Sarısının iç kısmı hafif yumuşak kalacak kıvamda pişirilmesi kafi gelir. Bu iki karışım mix edildiğinde cıvık ve akıcı bir kıvam oluşur. Yine bu karışıma çok az miktarda spirulina ilave ederek karışımın hafif açık yeşil kıvama gelmesi sağlanır. Spirulina çok fazla eklenmemelidir. Açık sarı açık yeşil arası kıvam yeterlidir. Daha sonra hazırladığımız bulamaç kıvamında ki karışımı dondurucuya koyarak 2 gün bekletiniz. Karışımın önemli noktası mutlaka dondurulmasıdır. Taze olarak uygulandığında başarı oranı düşecek hatta başarısızlıkla sonuçlanacaktır.
Yumurtların çatlatılması:
Çiftimizin üreme tankında yumurtlamasından 1-2 saat sonra yumurtalar yapışık olduğu huniyle beraber yavaşca alınarak küçük çatlatma tankına geçirilir. Çatlatma tankı 50 litre ve her 5 literye 2 damla metilen mavisi damlatılarak ve %10 çeşme,%90 reverse ozmoz suyu kullanılarak hazırlanmalıdır. Önerdiğim su değerleri 60-120 ms 5.5 ph 28 derece sıcaklıktır. Suyun ph değeri 7.0 ve yukarı tırmanırsa ki tırmanacaktır ufak asit oynamalarıyla su istenilen ph değerine getirilmelidir.
Hazırladığımız bu tanktaki su sadece hava hortumunun ucundan çıkan normal debideki hava ile bir hafta kadar havalandırılmış ve bekletilmiş su olmalıdır. İçersinde herhangi bir atık olmadığı için su değerleri bozulmadan seyrini koruyacaktır.
Yumurtlama hunisini hava hortumundan çıkan kabarcığa paralel koyduğunuzda yumurtaların üzerinde mantar sporlarının yerleşmesini aza indirecektir. Ayrıca Yine küflenenler bir pipet yardımıyla sabırla temizlenmelidir.
Yumurtalar 3. gün çatlar ve hunide sallanmaya başlar. Bu noktada yavrular aynı akvaryum içersinde hazırlamış olduğumuz yavruluğa geçirilir. Geçiş aşamasında yavrular pipetle yavaşca toplanarak yavruluğa nakil edilir. Bu 50 litrelik üretim faliyetlerinin gerçekleştiği tankımıza su değişimi yapılmadan bu işlemler sürdürülür.
Suni yem'e alternatif yem ne zaman verilmeli?
Doğru zaman yavruların hepsinin serbest yüzmeye başladığı zamandır. Yani 4 .günün sabahı yada öğlene doğru denebilir. Ayrıca atladığım bir noktayı vurgulamak isterim. Yavrular yumurtadan çıktıktan hemen sonra ki gün su yavaşca 29 derece sıcaklığa yükseltilmelidir. Yine yumurtalar çatladıktan sonra 9 wattlık bir ışıkla yavrular sabahtan akşama kadar aydınlatılmalıdır. Gece boyunca açık bırakılmamalıdır.
Yavruların birkısmı 3. günün akşamına yüzme eğilimi içersinde olsa da bu dikkate alınmayarak 4. gün yani sabah beklenmelidir. Sabah ışığını açtığınızda yavruların hepsinin hızlı ve hareketli bir şekilde yüzdüğünü göreceksiniz. Doğru zaman tüm yavruların hareketli bir şekilde yüzdüğü andır. Bu noktada karışımımızı yavruluğun orta kısmındaki yavruluğu bölen kısma uygulayarak vermeye başlarız.
Burada karışımı uygularken en önemlisi olan jelatin unutulmamalıdır. Karışımı önce ayrı bir kapta kıvama getirmek daha doğru olur. Dolaptan çıkan karışım tek başına stick ve uygulandığı yüzeyde kalıcı bir kıvamdadır, fakat bu karışım yetersizdir. Burada ayrı bir kabın içersinde yumurta karışımına çok az miktarda 1/4 oranında jelatin tozu eklenerek ve bir damla pipetle su damlatılarak parmağımızla karıştırırız. Jelatin çok hızlı kıvam alır ve donar. Burada jelatin donup yüzeye tutunması için değildir. Besin değeri olduğu içindir. Jelatin, sade yumurta karışımından daha çabuk suda dağılır.
Jelatin için bakınız: http://www.vankim.com/products/jelatin.htm
Karışım resimdeki gibi sürülür ve yavruluğun orta kısmındaki oluk alana doğru yavaşca bırakılır. Yüzme eğilimi içersinde olan yavrular bu karışıma az da olsa gider fakat burada yavruların bazı komutları bizim yardımımızla alması gerekir.
Yine bir sünger filitre borusu yardımıyla yavruluğun içine doğru ,fakat minimum debide su trasferi yapılmalıdır. Böylece hem yüzeyde dalgalanma olarak yavrulara komut verilmiş olur, hemde suyun ufak yavruluk alanda değişime gerek kalmadan sürküle edilmesi sağlanır. Burada yapmamız gerekenler karışım iyice dağıldıktan 3-4 saat sonra yenilememiz ve yavruluğun dibine çökenleri sifonlamamız gerekir.
İlk gün yavrular karışıma gidip tırtıklar gibi davransada sonraki günler daha fazla ilgiyle karışıma yönelirler. Karışıma gitmeleri için su üzerindeki sinyal verici dalgalanmaları unutmayalım. Bu dalgalanmalar çok olursa kabın içersindeki yem karışımı dağılır ve suyu bulandırır. Sabah 06:00'dan gece 12:00 aralığında yavruları beslememiz gerekecektir. . Yavrular bu şekilde 3-4 gün beslenir ve sonra artemia ya geçilir. Besleme aralığı bu kadar uzun tutulamazsa yavruların artemia alması 5-6 günü bulabilir. Buda gelişim yavaşlığına işarettir. Bu süreçte ölen yavru sayısı fazlalaşır.
Artemia yediklerini karınlarında ki turunculuktan anlarız. Artemia ya geçiş sürecinde jelatin eklemeden yumurta karışımını verebiliriz. Çoğunun artemia yemeye başladığı süreçten sonra karışımı kesebiliriz. Bu süreçte 50 litrelik tank yumurta içeren karışım neticesinde puslu bir görüntü alabilir. Yine 50 lt'lik tankın bir köşesine bir pipo filitre takılabilir böylece filitrasyona katkıda bulunulur. Sifonlama neticesinde eksilen suyun yerine %10 çeşme %90 ozmoz suyu metilen mavisi damlatılarak eklenmelidir. Su sıcaklıkları aynı olmalıdır ph yükselişleri azar azar yapılabilir. Yavrular 20 gün sanra temiz bir akvaryuma alınarak artemia ile beslenmesine devam edilir. Fikir verme açısından bazı resimleri veriyorum.
Beğenenler: [T]184302,imparatorhasan[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Beğenenler: [T]184726,Bdaryal[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Şuan 15 adet 1-2 cm civarinda discus yavrularim var. Kendim artemia aciyorum, rotifishin acilmis artemiasi ve sera discus yemle beslemeye calisiyorum.
Baliklar artemiayi veya yemi attigimda yeme dogru yonelmiyorlar. Fakat akvaryum tabanindan surekli tirtiklamalar yapiyorlar. Hareketleri fena degil.
Bu boyutlardaki yavrular icin yemleme sirasinda ki bu hareketsizlikler normal mi? Veya bir yerde yanlislik mi yapiyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir