Sump projem hakkında fikirlerinizi esirgemeyin :)


ahmettrzÇevrim Dışı

Kayıt: 04/03/2013
İl: Konya
Mesaj: 4
ahmettrzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2013 13:10
Arkadaşlar akvaryumuma yeni bi sump sistemi yapmaya karar verdim cam kısmı yeri ve bölümleri tamam ama malzeme dizilimi her yerde farklı şekillerde gösteriliyor.Bi dizilim yaptım anladığım kadarıyla ama sizin görüşlerinizle daha da iyileştirmek isterim.
Paint çizimi için kusura bakmayın ama basit ve anlaşılır olması açısından iyi 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ciwaysÇevrimiçi

Kayıt: 18/05/2012
İl: Ankara
Mesaj: 366
ciwaysÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2013 14:28
Sump ın bu kadar fazla bölmeli olması bence filtrasyonda debi düşmesine neden olabilir bence yüksek tutup mümkün oldugunca az bölmeli yapmalısın

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahmettrzÇevrim Dışı

Kayıt: 04/03/2013
İl: Konya
Mesaj: 4
ahmettrzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2013 14:45
Teşekkür ederim tavsiyeniz için ama maalesef camları dün akşam yapıştırdım :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2013 18:03

Malzeme diziliminden cok, dizilimin mantigi onemli bence. Kendimce olusturdugum mantigi soyle anlatayim. 

Suyun ilk giridigi kisimdan itibaren FIZIKSEL (MEKANIK) TEMIZLIK, BIYOLOJIK TEMIZLIK, KIMYASAL TEMIZLIK olarak uygulamayi dogru buluyorum. 

Fiziksel Temizlik Kismi: Sunger ve elyaf gibi sudaki pislikleri tutacak olan malzemeleri kalindan inceye dogru diziyoruz. Bunun sebebi once sudaki buyuk parcalari tutmak. Yani ozellikle bitkili akvaryumlarda sikca olusan kopuk bitki parcalari ve/veya curumus bitki parcalari bu ilk bolumde tutmak. Bunu da genis gozenekli sunger ile yapabiliriz. Sonra daha ince parcalari tutacak daha ince gozenekli sungeri yarlestirebilirz. Fiziksel temizligin son asamasinda da sudaki filtrenin tutabilecegi en kucuk parcalari tutacak olan elyafimizi koyup suyun mumkun oldugu kadar tanecikli, kaba pislik denilen atiklardan arindiriyoruz. Kalindan inceye dizmenin mantigi sudur; eger elyafi ilk basa koyarsaniz bu bahsettigim bitki parcalari, curumus yapraklar gibi maddeler elyafi hemen tikayip filtrenin debisinin dusmesine, dolayisiyla cok kisa surede temizleme ihtiyacina neden olur.

Biyolojik Temizlik Kismi:  Bu kisimda cok onemli olan, suyun degerlerini iyilestiren bakterilerimiz (detayina girmiyorum) barinacaklar. Elimizdeki biyolojik filtrasyon malzemesini filtre siralamasinda elyafin ardina koyabiliriz. Benim kullandigim biyolojik malzeme seramik halkadir. Bunun yerine biyo-sunger, lav kayasi veya koltuk sungerleri gibi malzemeler kullanilabilir. 

Kimyasal Temizlik: Bu noktada sistemimiz icin gerekli temel filtrasyon yapilmis olur. Bundan sonra eger ihtiyac varsa (ilk kurulumda karbon kullanilmasi gibi) Kimyasal temizlik yapilacak malzemeleri koyabiliriz. Ben hicbir tankimda kimyasal temizlik icin malzeme kullanmiyorum. Fakat zeolit gibi ya da seachem matrix, purigen gibi malzemeler kullanilacaksa en son kisma yerlestirilebilir. 

Yani mantik olarak filtrasyonu anladiktan sonra hangi malzeme hangisinden once veya sonra diye ezberleyip dusunmeye gerek kalmaz. 

Selamlarimla...

Not: Bilimsel bir degerlendirme olmayip sadece kendi deneyimlerime dayanarak yaptigim cikarimlardir.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir