Su Piresi ve Peri karidesi üretimi


YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2012 23:39
Öncelikle herkesin Kurban bayramını kutlarım,
 
Başlıkta da belirttiğim gibi; Su piresi (Daphnia Monia) ve Peri karidesi/Fairy Shrimp (branchinella thailandensis) üretmeyi düşünüyorum, üretim amacım canlı yem olmaları için.
Her iki türü de araştırdım, içlerinde fairy shrimp protein/yağ oranı olarak su piresinden daha iyi durumda görünüyor fakat üretim ve sürdürülebilirlik olarak su piresi (kağıt üzerinde) daha avantajlı durumda.
 
Öncelikle ne amaçla ve ne yapacağımı yazayım; sonrasında bu türleri üretmiş arkadaşlar benim yazmadığım/bilmediğim üretim/sürdürülebilirlik tiyo'ları varsa belirtirlerse sevinirim. 
 
Üretim için 5 adet 35cm (12 litre kullanılabilir hacimli) akvaryum ile başlıyacağım. bunlardan 2 adedi su piresi, 3 adedi fairy shrimp için kullanılacak. bu akvaryumlara 9 yada 11 watt'lık daylight ampuller takılacak, bitki akvaryumumun timer'ına bağlanıp aynı zamanlama ile aydınlatılacak (+5-3+5-11)
Maalesef gün ışığı alan kullanılabilir bir alanım olmadığı için yeşil su üretimi yapamayacağım (yinede bir deneme yapacağım, belki olumlu sonuç alırım) bu yüzden beslenme saf spirulina toz ile yapılacak, yani spirulina içerikli yem, içeriğinde çoğunlukla balık yemi olduğundan kullanılmayacak, spirulina saf olarak verilecek. maya-çorba-gübre vs. verilmeyecek. (koku olmaması gerekiyor)
 
Su pireleri için;
iki farklı mekanda kültür başlatılacak, birinci yer güneş görmediğinden aydınlatma lamba ile yapılacak, ikinci mekan direkt güneş almasa da aydınlık bir mekan ve burada ayrıca aydınlatma kullanılmayacak. birinci mekandaki su kuyu, ikinci mekandaki su ise bekletilmiş musluk suyu  olacak, aşırı bir buharlaşma yoksa su eklenmeyecek, eklenmek durumunda kalınırsa yine dinlenmiş su yada akvaryumdaki oturmuş sudan damla-damla eklenecek, akvaryum tabanı gerekiyorsa hava hortumu ile az miktarda çekilecek. pire nüfusu çoğalana kadar hasat yapılmayacak ve hasat uygun bir süzgeç ile sadece erginlerden yapılacak. dişi-erkek-yumurtalı-yumurtasız ayrımı imkan/sabır olmadığından yapımlayacak.
 
Fairy shrimp için;
Kültür 3 akvaryumda 1'er hafta ara ile başlatılacak, yinede yumurtaların açılma sürelerindeki dengesizlik yüzünden sadece 3. akvaryumda farklı bir zaman yakalayabileceğimi sanıyorum. 3 akvaryumda da hasat sadece erişkinlerden yapılacak fakat henüz erişkin ile yavruları ayırıp ayıramayacağımı bilemiyorum, su piresinden farklı olarak uzun ince bir yapıya sahip olduklarından süzgeç uygun olamayabilir. böyle bir durumda; 3. haftada yumurtlamaya başladıklarından 4 hafta sonunda ayrım yapılmadan kültür yem olabilir, yaz yumurtalarından çıkanlar kültürü sürecektir diye tahmin ediyorum, kültür akvaryumda devam edebildiği yere kadar devam eder, sonrasında tabandaki artıklar ve kış yumurtaları çekilir, yumurtalar ayrıştırılabiliyorsa yapılır ve kurutulup devam edilir.
 
Burada beni zorlayacak etmenler neler olabilir? fairy shrimp'te erkekler çiftleşmeden sonra ölüyormuş, yani öldükten sonra dibe çökecekler, ayrıca bu canlılar kabuk değiştiriyorlarmış (deri desek daha doğru) bunları dipten çekerken kış yumurtalarınıde çekeceğim demektir, bunları ayrıştırmak ne derece zor, yada kolay bir yolu mevcut mu? su dengesini sağlayabilmek için nelere dikkat etmek gerekli, su mercimeği işe yarıyor mu? yoksa tam tersi toplamada vs. işi zorlaştırıyor mu? canlı hangi boyuta geldiğinde balıklar tarafından yem olarak görülmemeye başlıyor (3 cm'ye kadar büyüyebiliyormuş) gibi...

Beğenenler: [T]191877,erkinerim[/T][T]199205,Rafayel[/T]
Teşekkür Edenler: [T]191877,erkinerim[/T][T]203414,yasarcannn[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2012 14:53
Pek ilgilenen olmadı :D
 
Su piresi balıklarım tarafından kabul görmediğinden üretimini sonlandırdım,
Fairy shrimp yumurtaları ise elime oldukça geç ulaştı, 2 ayrı akvaryumda denemesini yaptım. her iki akvaryumda da yumurtalar 1 gün sonra açılmaya başladı, ama 1 hafta kadar büyüdüklerini gözlemlemedim, oysaki hergün diğer günün 2 katı kadar büyüdükleri yazıyordu. benim tahminim yumurtadan çıkıp öldükleri yönünde, yumurta çıkışı 1 haftadan sonra dahi devam ediyor, yani öyle 1 gün sonra bütün kültürü görmüyorsunuz.
Yem olarak saf spirulina veriyorum, çeyrek çay kaşığınden biraz fazla spirulina su ile iyice karıştırılıp 2 kültüre pay ediliyor, buda 1 haftaya kadar yetebiliyor. 1 kilo spirulina aldığımı düşünürsek birkaç yüzyıl yetmesini bekleyebilirim :D spirulina'yı yem olarak verecek arkadaşlar sadece verecekleri kadarını su ile karıştırsınlar, artan kısmı ise bekletmeyin, birkaç günde ömrünüzde tekrar denk gelemeyeceğiniz kadar kötü bir koku bombasına dönüşebilir.
Fairy shrimp'leri yetiştirmeye 2 ayrı kültür olarak başladım fakat bu kültürlerden birisi çöktü, nedeni belirsiz çünkü her iki kültüre de aynı oranda yem verildi, aynı su ile aynı oranda yumurta ile aynı zamanda başlandı. çöktü dediğim kültürde halen yaşayan birkaç adet olduğu için sonlandırmadım, beklemedeyim.
Canlıların bir sürekliliği olacakmı bilmiyorum, internet araştırmamda genellikle sürekliliğinin sağlanamadığını gördüm, fakat teoride aynı su piresi gibi devamlılığının olması gerekiyor, önümüzdeki günlerde bunu da göreceğiz. En azından bu testten çıkan sonuç; suni aydınlatma ve saf spirulina maması ile yetiştirilebildiği yönünde.
 
 

Beğenenler: [T]191877,erkinerim[/T]
Teşekkür Edenler: [T]191877,erkinerim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

werneÇevrim Dışı

Kayıt: 21/10/2006
İl: Bursa
Mesaj: 202
werneÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2012 15:39
Merhaba,
 
Peri karidesi yumurtasını nereden tedarik ettiniz acaba, bende bu canlıları yetiştirmek istiyorum ancak yumurtasını daha önce hiç bir yerde bulamadım. Ayrıca siprulunayı akvaryumcularda genelde yem olarak belirli markalarla bulabiliyorum, onlarda da %30, %40 gibi ifadeler mevcut biz 1 kilo dan bahsediyorsunuz muhtemelen saf toz ve toptan aldınız bu ürünü nereden bulabiliriz acaba?
 
şu an su piresi yetiştirme ile ilgili çalışıyorum. yaklaşık 10 litrelik bir kap içinde balkondalar. beslenme ile ilgili kararsızım. yavru yemi kullanıyorum ama çok işe yarıyacağını düşünmüyorum. JBL'nin artemia büyütme için çıkarttığı bir ürün var ondan sipariş verdim yarın elimde olacak, umarım pireler için kullanabilirim. Şu anda pireler balkonda duruyor ve sıcaklık geceleri 8-9 C'ye kadar düşüyor. Tankta hala canlı nüfusu oldukça fazla demek oluyor ki soğukla araları fena sayılmaz.
werne2012-11-26 15:43:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2012 16:30
Merhaba Hürol bey,
Fairy shrimp yumurtalarını http://www.killipark.com/ 'dan aldım, 120.000 yumurtalık paketten almıştım ama rakam gözünüze büyük görünmesin, 12 adet çeyrek dolu ilaç kapsülü olarak geliyor, yumurtaların geneli de açılmıyor zaten, her kültürü bir kapsülden yapmıştım. gelişi biraz geç oluyor, adamlar normal posta ile yolluyorlar, paket mektup zarfına sığıyor yani, ama tam umudu kesmişken geliyor :D
 
Spirulina'yı ise ebay'den aldım, aslında çukurova'da dünyada sayılır spirulina üreticilerinden biriside mevcut fakat yurt içinde saf spirulina bulabilmek imkansız gibi, yurt dışında ise zayıflamaya yardımcı gıda statüsünde satılıyor. Açıkçası ben 1 kg spirulina'ya kendi ederinden daha fazla kargo ücreti verdim, yinede burada kapsüller içinde satılanlardan çok daha iyi bir rakama geldi bence. tabi bunu bu tip canlı yemleri yetiştirmeye devam edeceğimi düşünerek söylüyorum. Ayrıca Spirulina ile beslenen canlı yemlerinde besleyicilik değerleri tavan yapıyor, edinebilirseniz tavsiye ederim.
 
Ben pire beslerken balık yemini eritip verdiğimde bir süre sonra başarısız oldum, keza maya ile denediğimde yine sürekliliğini sağlıyamadım, şimdiye kadar en iyi sonucu spirulina ile aldım. Bu yöntemi de zorunluluktan, yani evimde yeşil su üretme imkanım olmadığından seçtim.
 
Pirelerinizi bence artık ev içine alma zamanınız gelmiş, sıcaklık biraz daha düştüğünde kültürü kaybedebilirsiniz.
 
Düzenleme: Yazım hataları.
YBN2012-11-27 10:02:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YoKuSaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/01/2011
İl: Aydin
Mesaj: 930
YoKuSaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2012 21:22
Yav arkadaşlar bu bildiğimiz artemi. Bunun için gittigidyorda set kitler var. Kutu içersinde Büyüteçli fanus + Tuz + Yem + Yumurta var. Bunun yumurtası bir çay kaşığı 3 4 lira. Zaten o kadar da bile binlerce çıkar. İnternette bununla ilgili makaleler var ama benden denesi triop besleme. Maksimum 30 35 gün yaşıyor. Hemde tatlı suda. Bir hafta içinde üç parmak birleşimi kadar olmakta. Yine gittigidiyorda kültürü mevcut. Artemia arkadaşların dedikleri gibi maksimum 1 hafta 10 gün yaşar. triopu biyik çiklet türü balığınız var ise yem de olur.

+1: [T]210204,Kerim007[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2012 00:38
Ali bey,
Google'da fairy shrimp diye aratırsanız artemia olmadığını göreceksiniz, fakat aynı familyadan sayılırlar, artemia'nın tatlı su varyasyonu denilebilir. Ömürleri de 4 ila 6 hafta arası, fotoğraftakiler 14 günlük. 
YBN2012-11-27 00:39:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YoKuSaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/01/2011
İl: Aydin
Mesaj: 930
YoKuSaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2012 02:06
Anladım kusura bakmayın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kribÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 26/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 403
kribÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2012 02:20
Merhaba, konuyu gorunce ilgimi cekti cunku 2 hafta kadar once ebay uzerinden ben de fairy shrimp yumurtasi siparis ettim. Daha once surdurlebilir bir artemia kulturu olusturmustum ama 3 ayda bir su degisimi gerekiyordu ve tuzlu suyla ugrasmak zor geldi. Bu yuzden fairy shrimp denemek istedim. 

Maalesef yumurtalar hala gelmedi, hala bekliyorum.

Sanirim artemialarda kullandigim besleme yontemi fairy shrimplerde de isinize yarar, ben oncelikle suya bir miktar balık yemi atıp suyun bulanmasini ve sonrasinda hafif yesilllenmesini bekledim. Guclu isik sart. Bu noktada kaptaki dongunun oturdugundan emin olabilirsiniz. Canlıları bundan sonra ekledim. Su berraklastikca azar azar ( miktari kendiniz bulacaksiniz, suyu hafif bulandirin ama 2 gunden fazla bulanik kalmasin) kendi hazirladigim yemden vererek 4 ay boyunca ard arda pek cok nesil artemia yetistirdim. Yem olarak bayat balık yemi, haslanmis bakliyat, vs karistirip blenderdan gecirin ve dondurun. Gerektikce bicakla kesip kullanabilirsiniz. Ben 10 litrelik plastik kap kullandim, havalandirma sart degil eger asiri yogun bir kulture ihtiyaciniz yoksa. Ama bence guclu bir isik sart. Cam onune koydugum bira bardaginda bile 3 gunde bir yem vererek yuzlerce artemia yetistirdim gun isigi sayesinde. 10 litrelik kapta ise 30W civari tasarruflu ampul ile gunde 12 saat yeterli olacaktir, mumkun oldugunca suya yakin yerlestirin.

Teşekkür Edenler: [T]191877,erkinerim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

werneÇevrim Dışı

Kayıt: 21/10/2006
İl: Bursa
Mesaj: 202
werneÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2012 11:50
Yiğit Bey,
Cihangir Bey,
 
Bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2012 11:57
Ali bey,
Kusur ne demek, rica ederim, fotoğrafı görünce karıştırmak normal çünkü artemia ile aynı yapıdalar.
 
Cihangir bey,
Devam ettirilebilir bir artemia kültürü oluşturabilmek kolay değil, tebrik ederim, fairy shrimp'te de aynı başarıyı rahatlıkla sağlıyacağınızı düşünüyorum, benim güneş alan bir kullanılabilir alanım olmadığından siz biraz daha şanslısınız :D
 
O halde bu başlık altından neler yaptığımızı belirtip, en son herkesin tecrübelerini birleştirip fairy shrimp yetiştirmek konusunda ortak bir makale çıkartırız.
 
benim tespitlerim/yaptıklarım (tespitler sadece benim ortamım için doğru olup başka bir ortam için doğru olmayabilir)
 
1- Su çok önemli, ya musluk suyu iyice dinlendirilmiş olmalı yada kaynak suyu (içme suyu) kullanılmalı.
2- a- yumurtaları hazırlamak için küçük boy bir pet şişeye yarısına kadar dinlenmiş su koyup yumurtalar eklenmekli ve 5-10 dakika boyunca çalkalanmalı. çalkalama sonunda tabana inen yumurtalar açılacak olanlardır, yüzeyde kalanlar ise açılmayacaklar. Yüzeyde kalanlar istenirse alınıp tekrar kurutularak sonra tekrar denenebilir. yumurtaların çıkış süresi belirsizdir, 24 saat sonra çıkanlar olabileceği gibi 1 hafta sonra çıkanlarda olacaktır. Yüzeyde kalan yumurtaları alıpm ayrıştırmak pek uğraşılacak iş değil bence, ben peti olduğu gibi döküyorum.
2- b- canlının kendisi de yumurtaları da artemia'ya fazlasıyla benzerlik gösterdiğinden artemia çıkarma setleri ile denenebilir, belkide yüksek oranda başarı bile sağlanabilir fakat ben yumurtaların çıkışlarındaki zamansal dengesizlikten dolayı denemedim, ilk çıkan yavruların uzun bir süre sirkülasyona tabi olmaları yorulmalarına ve ölmelerine sebep olabilir düşüncesindeyim, fakat olmayabilir de, denemek lazım.
3- su piresi için kullanılan tüm yem türleri bu canlılarda da kullanılabilir, öenmli olan su kimyasını bozmayacak oranda yemlemek. maya ve spirulina canlının yem olarak besin değerini artırır, canlıların ağız yapılarıbulunmaz ve suyu süzerek beslenirler. Bulundukları ortamdaki su yüzeyi tabakalaşmaya başlıyorsa hava verilmeye başlanmalıdır. Fakat hava direkt hava hortumundan ve saniyede 1-2 kabarcık şeklinde olmalıdır, bu canlılar akıntıyı sevmezler.
4- Bu canlıların su piresi yada ostracod'lar gibi sert kabukları yoktur fakat yinede kabuk denilebilecek bir yapıya sahiptirler, büyümeleri esnasında bundan kurtulmak için akvaryum camına sürtünmeleri doğaldır ve akvaryum camında beyaz kurtçuklara benzeyen derilerini(kabuklarını) bırakırlar, panik olmamak lazım :D
5- Canlı yem olarak beslenecekse, hangi balıklara verileceği düşünülerek tür seçimi yapılmalıdır, oldukça küçük tipleri olabildiği gibi 15cm'ye varan dev varyasyonları da vardır.
6- Ben yetiştirme akvaryumlarımda 8 watt'lık osram daylight tasarruflu ampül kullanıyorum, yüksek watt'lar daha iyi olabilir fakat aynı zamanda suyun fazla ısınmasına da yol açabilir, dikkatli olmak lazım.
7- üretim kabına birkaç salyangoz eklemek tabana çöken ölü-deri-yem artıklarının tüketilmesi için iyi oluyor.
 
 
Ayrıca okuduğum kadarıyla;
üremeleri için erkeğe ihtiyaçları yok, fakat kışlık yumurta üretmek için erkeğe ihtiyaçları var ve erkek üremeden sonra ölüyor. satın alınan yumurtalar kışlık olarak tabir edilenler.
 
Düzenleme: şu anda okuduğum kaynağı bulamadığımdan yazlık-kışlık yumurtalar ve sıcaklık ilişkisi kısmını çıkardım.
YBN2012-11-27 23:41:29

Beğenenler: [T]191877,erkinerim[/T]
Teşekkür Edenler: [T]191877,erkinerim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 849
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2012 16:42
             Selamlar bugün itibariyle bende başladım peri karidesi yetiştirmeye. Bu gün 20 litrelik ve 5 litrelik kapta yumurtaları koydum. 
 
              Bu hayvanlar bildiğim kadarıyla soğuk suları ve kış mevsimini tercih ediyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

werneÇevrim Dışı

Kayıt: 21/10/2006
İl: Bursa
Mesaj: 202
werneÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2012 18:46
Türkiye'de satışını yapan varmıdır acaba hiç rastladınızmı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kribÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 26/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 403
kribÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2012 20:39
Tekrar merhaba,

Surdurulebilir artemia kulturu ile ilgili bir detayi atlamisim, tuzluluk da cok onemli. Artemialar asiri tuzlu sularda da sorunsuz yasayabiliyor ancak bu onlarda kuraklik uyarisi yaptigindan normal yumurta yerine kurakliga dayanikli kist uretmeye basliyorlar. Bu kistler tamamen kurutulup tekrar islanmadan acilmadiklarindan kultur bir sure sonra bireylerin yaslanip olmesi sebebiyle cokuyor. Biriken kistleri kurutup islatarak tekrar cikarabilisiniz ama bu da pek surdurulebilir tanimina uymuyor.

Tuzlulugu 1030 ppm civari tutarsaniz disiler yumurta kesesinde acilip yavrulari direkt suya birakan yumurtalar uretiliyor ve bu yontemle gercekten de asiri hizli cogaliyorlar.

Aslinda oldukca dayanikli hayvanlar ve bir iki detaya dikkat eder ve bir kac kere basarisiz olmayi goze alirsaniz mutlaka basarirsiniz. Yetistireceginiz kabi akvaryum gibi donguye oturtmayi ihmal etmeyin ve asiri sayida artemia yetistirerek baslamayin.

SImdi bunlari yazmamin sebebi su, okuduguma gore fairy shrimplerin tamamina yakininda sadece kist tipi yumurta uretiliyormus, yani her seferinde kulturun olmesi beklenip kurutulup tekrar suyla bulusmasi gerekiyor. Kosullar iyi olsa bile pek cok tur maalesef kurumadan acilan yumurta birakmiyormus. Tabi elinizdeki ture bagli olarak istisnai bir durum olabilir.

Ben gene de bu tur canlilari yetistirmeyi eglenceli buldugumdan yumurta siparis ettim, bakalim gelirse deneyecegim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Kasım 2012 23:34
Benimde araştırmamda sürdürülebilir bir üretim yapabileni göremedim, fakat okuduğum yazıda yaz ve kış yumurtalarından bahsediliyor;
[Quote]Females can produce two types of eggs, thin shelled "summer" eggs and thick shelled "winter" eggs. The type of egg produced is determined by the number of males in the community; summer eggs will be produced if there is a shortage of males in the population. Summer eggs hatch rapidly; the young form while still inside the brood sac. The young from these eggs will populate the pool during the same season they are laid. The winter eggs remain in the mud at the base of the pool and dry out with the pool.[/QUOTE]
yazının tamamı için; http://www.vernalpool.org/inf_fs.htm 
benzeri tanımları birkaç farklı yazıda daha buldum; ingilizce bilmeyen arkadaşlar için kabaca adaptasyon şu şekilde;
 
[Quote]Dişiler iki tip yumurta üretirler, ince kabuklu "yaz" yumurtaları ve kalın kabuklu "kış" yumurtaları. Üretilen yumurta tipi kültürdeki erkek sayısına göre belirlenir, popülasyonda erkek sayısı az ise yaz yumurtaları üretilecektir. yaz yumurtaları hızlı çıkar, hatta daha yumurta kesesinin içindeyken bile. bu bireyler su birikintisi içindeki popülasyonu artırır. kış yumurtaları ise su birikintisi kuruduğunda çamur içinde kalır (bir sonraki mevsimde çıkarlar).[/QUOTE]
 
Bazı farklı kaynaklarda da yazlık ve kışlık üretimler için erkek sayısından bahsedilmiyor fakat sıcaklığın etkisinden bahsediliyor. eğer sıcaklık ise sorun değil, onu ayarlayabiliyoruz, fakat erkek sayısı ise, kültürden erkekleri ayrıştırmak kolay değil. fakat belkide yumurtadan çıkan bireylerin cinsiyeti sıcaklık ile belirlenebiliyor olabilir, mesela timsah yumurtalarında durum böyledir (ortam sıcaklığı cinsiyeti belirler) bunları da ancak deneme yanılma yöntemleri ile bulacağız :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir