Su Piresi üretiminde farklı bir hikaye


SadeceCüceVatozÇevrim Dışı

Kayıt: 26/04/2012
İl: Adana
Mesaj: 276
SadeceCüceVatozÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2012 15:54
[QUOTE=BeZGiN]Hüseyin bey, denemeleriniz den tam sonuç aldığınız zaman; bu zamana kadar paylaştığınız yöntemleri tek bir mesaj altında birleştirmeyi düşünüyor musunuz?[/QUOTE]

Çok faydalı olur hatta bilgi ağacına bile eklenebilir.

Beğenenler: [T]98168,uozgul[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 849
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2012 17:44
                  Arkadaşlar elbette bu işinde bi sırrı çözülecek.. Bi şekilde araştırmayla denemeyle, bazen gözlem, bazen dikkat, bazen de tesadüfen de olsa bu su piresi üretim işinin sırrını çözmemiz lazım ki her hobici faydalansın.
 
                 Bu konuya tecrübelerimi ve gördüklerimi yazıyorum ki benim gözümden kaçan bilgi olursa belki diğer arkadaşlar farklı bakış açısıyla yakalayarak bizlere faydalı olabilir.
 
                 Önerileriniz ve fikirleriniz için teşekkür ederim.Sizlerinde bu konu ile paylaşmak istedikleriniz varsa bu konu içinde çekinmeden paylaşabilirsiniz. Tek mesaj olayında sizlerde haklısınız , zaten 18 sayfa olmuş tamamını okumak epey bir sürer herhalde.  Tam sonuç  olunca konu sonunda tavsiye ve özet olarak bi kapanış mesajı elbette yaparız.  Hele bi işin sırrını anlayalım bakalım ne hikmetler saklı şu ufacık böcüklerde. Nasıl çoğalır?, nasıl seyahat eder? Hoşlandıkları neler?, Hobileri nedir? fobileri nedir? Derdi neymiş dermanı neymiş bi öğrenebilsek?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 849
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Ekim 2012 20:05
                     Merhabalar,
 
                     Bu gün sizlere yeni su piresi üretim laboratuvarımdan bahsedeceğim.  Evin balkonunu cam balkon yapmaya karar verdik ve inşallah bayramdan sonra, kıştan evvel olacak. (Aslında bu en çok benim işime yarayacak, kış boyu pirelerim kapalı bir mekanda kalacak, buda dışarıdan daha sıcak olacak demek)  Bu yüzdendir ki, su piresi üretim denemelerine ara vermek zorunda kaldım. Bütün su pirelerini arkadaşlara göndermiştim.
 
                      Dipte kalan 1-2 pireyi de önemsememiştim.   Tankta ki yeşilsuyu tekrar oluşturmak zor diye diğer 5-10 litrelik bidonlara aktardım. Bodruma kaldırdım.  3-4 gün uğraşmadım ama canımda çok sıkıldı. Sanki birşey beni su pireleri ile uğraşmaya zorluyordu.  Naptıysam ne etttiysem yine dayanamadım ve bu sabah indim evin bodrumuna.
 
                      Baktım ki  hanımın çiçek masası boşalmış.   Hanım bi kaç gün önce çiçekleri evdeki pencere önüne koymuştu. Dayanamadım masanın üstüne yeni su piresi üretim laboratuvarını tekrar kurdum.    Napiim abi ! Suyla oynmadan su pireleri ile uğraşmadan olamıyorum işte!!
 
                    
 
                      Bu görmüş olduğunuz fotoğraf;  1 m2 den daha az alanda ,gönlümde kocaman  yeni su piresi üretim laboratuvarım..  Öndeki 4-5 bidon sadece yeşilsu. Su pireleri arkadaki akvaryum ve bidonlarda.
 
                    
 
                     Bu kovada da yaprakla su piresi üretim denemesi,  Tekrar kurdum bakalım sonuç nasıl olacak.
 
                    
                   
 
Su pirelerinin hepsi bu muhallebi tabağının içinde. Bunlarda Su piresi tankının  dipteki tortusunu boşalttığım kaptaki su pireleri. Yeni üretimhanenin cengaver damızlıkları.  Yeni nesil sizin eseriniz olacak ey su pireleri!!!
 
                    
 
                    Bunda ne var derseniz. Bundada su piresi üreticisinin el altında olmazsa olmazları.  İnce tül süzgeç ve tatlı tabakları ile damızlık su pirelerini seçip yakalamak için enjektörden yapılmış kepçe. Tasarım ve yapımı bana ait olup. Kendi Dıy yapımımdır. İsteyen herkes istediği şekilde yapabilir. 
 
 
           
 
          Bunlarda bu gün su piresi üretim laboratuvarını kurduktan sonra gittiğim piknikteki  küçük su salyangozları.
 
 
       
 
         Bu resimde siyah salyangozun boyutu ile ilgili. Yandaki çınar yaprağının sapı. Salyangozun büyüklüğü yarım cm filan.
 
                      
 
 
                     
 
       

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dscsÇevrim Dışı

Kayıt: 27/08/2011
İl: Izmir
Mesaj: 4
dscsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ekim 2012 23:13
2 haftadır araştırıyorum ama bu kadar detay ve testler pek fazla yok emek ve paylaşım için teşekkürler arkadaşlar. 1 haftadır 3 farklı kapta maya-spirulina-maya+spirulina (yeşil su hala oluşacak) deneme yapıyorum kültürü ilk aldığım kapta sakal yosunu var o kapta azalmalar var ama su örümceği ve 2-3mm yılan gibi canlılar arttı fakat dipte pirelerin bıraktığı siyah yumurtalar var. bu kış yumurtalarını toplayıp saklamak istiyorum ama nasıl saklanır koşullar neler bilgim yok daha önce kış yumurtası saklayan varmı çöpe atmayayaım boşuna.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 849
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Ekim 2012 11:43
           dscs kardeş pirelerin yumurtalarını atma. Mümkünse dipteki tortu ile yumurtaları güneşte kurut  ve öyle sakla çünkü doğada böyle oluyor.Yumurtaları ben saklıyorum. Ama nasıl kış yumurtasından pire çıkar hala bulabilmiş değilim. İnternetteki kaynakları araştırıyorum fakat bu konuda gerek akademik dökümanlar olsun gerekse hobici üreticilerde olsun böyle bir kış yumurtasından su piresi üretimiyle ilgili çalışmaya ve kaynağa ulaşamadım.

            Kış yumurtasından su piresi çıkarma konusuyla ben kendi çapımda bi şeyler yapmaya çalışıyorum ama işin sırrını çözebilmiş değilim.

            Dinlenmiş suyun varsa içine 1-2 kuru kavak yaprağı at ve ertesi günü 3-5 pire ekle. Yeşilsu oluşuncaya kadar bu kapta pirelerin yedekte dururlar. Çünkü maya olayı 2 tarafı keskin bıçak gibidir. Dozunu tam ayarlayamadın mı kültürün çökme olasılığı çok fazla.

            Yeşil su olayına gelince bulunduğun yerlerde küçük havuz gibi veya içi su dolu olan yerlerden alıp aşılama usulü üretebilirsin. Mesela oto lastikçilerin patlak lastiğin deliğini belirlemek için bulundurdukları havuz veya enine kesilmiş fıçıları daima olur. buralarda genellikle yeşilsu oluyor.

           Sakal yosunu olan kabı boşaltıp tekrar yeniden düzenlemende fayda var. Nedeni ise yeşilsu alglerinin yiyeceği besinlere ortak olmasıdır.

 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 849
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2012 22:01
              Bu gün kültür çökmesinin nasıl bir şey olduğunu öğrendim? Bu da bir tecrübe olarak kayıtlara geçmiş bulunmaktadır artık.  Eveligün (öncekigün) baktığımda akvaryumun içinde aheste aheste volta atan pirelerin bir tanesini bile göremedim akvaryumda.  Hepsi akvaryum dibinde nalları havaya dikmiş yatmaktaydı.  Nasıl oldu? ,  ne oldu? bilmiyorum ama olan oldu artık.  Neyse başa gelen çekilir deyip yılmadan yine tanktaki suyu ve pireleri döküp diğer yedeklerden ve yeşilsudan yeni tank ayarlayarak  içine damızlık 3-5 pire attım. 
 
            Ahh!! Ahh!!  yarı yolda bıraktınız beni pireler.  Önceki gün su piresi istemişti arkadaş, bende hemen tanka bakıp tamam var göndereyim dedim. Bugün şişeleri aldım kepçeyi daldırdım akvaryuma,  Kepçenin içinde ne gelen var, ne giden. Akvaryumun camına yandan baktım suda hareket yok. Sanki saldırı öncesi herkes sığınaklara kaçmış, ortalıkta kimsecikler yok.   Allah Allah nereye gitti bu meretler diye bakınırken, hepsinin akvaryumun dibinde sereserpe yattığını gördüm. Bi kepçe salladım dibe doğru  son bir umut ve gayretle. Lakin nafile , su  pireleri; ölmüş eşek kurttan korkmaz hesabı  kepçenin önünden kaçan yok.
 
             Arkadaşta bi sorun olursa beni ara demiş mesajda. Mübarek zatın sanki içine doğmuş.Bakalım yarın ola hayrola. Diğer tanktan sipariş yetecek kadar çıkmazsa arayacağız artık arkadaşı ne yapalım.
 
             Su piresi yetiştiren arkadaşların da herzaman dediği ve yazdığı gibi  bu işte hep yedek tank bulundurmak gerekirmiş kültür çökmesine karşı. Heee bu olayla anladık ki  supiresine güven olmazmış.


                 
 
 
huseyn752012-11-01 20:48:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 849
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2012 19:47
            Eveligün (öncekigün) sonbahar mevsiminde doğaya supiresi aramak için çıkmıştım. Doğada bu ziyaretim için bana hediye ettiği kareler.  Buyrun iyi seyirler.
 
 
 
 Memlekette çok geniş bir yelpazede canlılar var.  Doğanın o gün en  güzel hediyesi de aşağıdaki karelerdi. Tatlısu karidesleri.  Desenler nasıl ama?
 

Beğenenler: [T]224622,pusathan01[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 849
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2012 16:05
          Merhabalar yeni bir tecrübe daha paylaşıyorum. 9 gün önce bir arkadaşa 1 şişe su piresi (sulandırılmış yeşilsuyun içinde) ve 1 şişe yeşilsu göndermiştim. Kargocular fiyatı nasıl hesapladılarsa toplamda 1 kg veya 1 desi pakete 14 Lira hesap çıkarmışlar. Haa gideceği yerde, Denizli'den Afyona'.
           Tabii doğal olarak arkadaşta kargoculara kızıp koliyi kabul etmemiş. Kızmakta haklı, araştırdım 10 kg paket İstanbul'a 12 tl ye gitmiş ama yolunun üstündeki Afyon'a 1 kg 14 tl ye gidiyor nasıl oluyorsa.  Neyse kargo 1 günde gittiği Afyondan ,1 haftada anca geri geldi.Nerdeyse kargoyu unutacaktım haa  .
 
              Etti 8 gün toplamda dün kargoyu aldığımda bari yeşilsuyu alıyım diyerek paketi açtım..   Aaa!! birde ne göreyim. Su pireleri hala capcanlı.   Hemde 8  gün ufacık yerde aylakçılıktan canları sıkılmış olacak ki bari boş durmayalım bir şeylerle uğraşalım diye yavrulamışlar  
   

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sk8ter93yasinÇevrim Dışı

Kayıt: 20/09/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 7
sk8ter93yasinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2012 17:59
En başından beri paylaşımlarınızı zevkle izliyorum ve takip ediyorum.su birikintisi meraklısı tek ben değilmişim demek ki bu çok hoşuma gitti :D nerede bir su birikintisi görsem pür dikkat bakarım bu konuda arkadaşlarım çok alay ederler ama ne yapim elimde değil :D istanbul da su birikintisini anca yağmurdan sonra görebiliyorum malum metropol şehir olduğu için :( aslında araba olsa gidilecek güzel yerler çok ama bi öğrencinin kendi parasıyla arabasının olması Türkiye şartlarında çoK zor malesef :(  bende bu su piresi üretimine çok meraklıyım ve netten sürekli  forumlara bakıyorum ama sizin paylaşımlarınız bir harika doğrusu :D ancak su piresi üretecek bir kültür bulamadım şuan bursa karacabey de üniversİte  okuyorum eğer ki bursaya su piresi gönderme imkanınız var ise kargo ile gönderebilirseniz çok makbule geçer :D:D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 849
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2012 14:42
       Eveeettt. Tamirat bitti nihayet.   Hemende su piresi akvaryumunu ve üretim kapları ile yeşildu bidonlarını koydum tezgaha. Acele etmezsek hanıma yerleri hanımın çiçeklere kaptırma ihtimali var.
 
        Yani mümkün olduğunca değerlendirmek gerekli diye düşündüm ve ön tarafa Tamer kardeşten gelen küçük akvaryumu yerli yosun ve karideslerden oluşan bir karides akvaryumu yaptım.
 
 
Ön tarafta tamamen yerli malı ve yerli canlılarla dolu karides ile gammarus akvaryumu. Arkada su piresi akvaryumu. Yan tarfta peri karidesi ile su piresi yetiştirme akvaryumu.
 
 
 
           Bunlar su piresi ararken bulduğum deredeki yerli karidesler. Yaklaşık bir aydır bendeler. Gammaruslar gündüz ortalıkta gözükmediği için onların fotoğrafını çekemedim.
 
 
 
 Bu yosunlarda  bir ay önce bir çubuğa bu şekilde sarılmış şekilde buldum. şimdilik biraz gelişme gösterdiler. Karides akvaryumunda.
 
 
 
 
Bunlarda aynı Nehrin civarlarından bulduğum başka tür yosunlar. Hepsi bir akvaryumda.
huseyn752012-11-29 15:10:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 849
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2012 18:52
               22 Aralık 2012 Mayaların kıyameti kopardığının ertesi günü  .  2 gün önce buralara kar yağdı. Bu gün hava güneşliydi ancak yine gölge yerlerdeki buzlar erimemişti.  Menderes nehrindeki su çelik gibiydi.
 
               Sonbaharda sararan yapraklar yerlere düştü.  Sararmayan yapraklarda havada salına salına dalgalanırken, geceleri don olunca  soğuk vurup sararamadan onlarda yerlere düşmüştü.
Bu gün çocuklar köye gidelim dedi. Tamam dedim gidelim, aslında bende gitmek istiyordum.  Neyse çocukları  köye annemlere bıraktım. bir kahveye uğrayayım dedim. Çıktım kahveye eş- dost ile muhabbet ettim 1 saat kadar, bide çay içtik.  Hava güneşli ya benim kahvehanede  canım sıkılmaya başladı. . Çıktım dışarı şöyle bir dolaştım köy meydanında ama bir şeyler beni dürtüyor. Durduğum yerde duramıyorum.  Bi dökülen çınar yaprağı aldım köy meydanında ki çınar ağacının dibinden. Yaprağa bakarken ağacın dibindeki çeşmenin yalağına bakıyordum gizlice. Alışkanlık ya bakmadan olmuyor suya işte.
 
                       Köyde eve girdim olmadı, çıktım olmadı. Bişeyler yapmam gerekiyor canım sıkılıyor.  En sonunda dayanamadım , atladım arabaya. Çamursa çamur dedim giydim arabadaki çizmeleri doğru menderes nehrinin kenarına.
                  
                     Arabayı yolun kenarına koydum . yaprakların üzerine basa basa menderes kenarında geziyorum. Şu yaprakların hışırtı sesi ve suyun sesi yokmu?  insanı  nasılda rahatlatıyor.  Neyse su pireleri bulduğum yerlere su birikmiş mi diye bakmaya gidiyorum ve bir taraftan etrafı inceliyorum. Başka nerelerde gölet olabilir, su piresi bulabileceğim yerler var mı diye bakıyordum. Baharda su piresi bulduğum göletlerde su yoktu. 
          
           
 
         Avare avare dolaşırken yukarıda ki gölete götürdü beni ayaklarım. ( Bu fotoğraf Mayıs-Haziran aylarında çekilmiştir.)  Burada su çekilmiştir diye düşünerek yaklaşırken gölete, uzaktan dibinde çok az bir su olduğunu gördüm.  Ağaçlar ve yapraklar arasından gölete yaklaştığımda içinin dökülen yapraklarla döşeli olduğunu gördüm. 
 
        Bir ayağımı göletin kenarına bir ayağımıda fotoğraftaki ağaç kütüğünün üzerine koydum. Suya şöyle baktım umutsuzca.  Öyle ya bu soğukta su piresi mi olur? Bizim bildiğimiz suyun 20 C civarında bulunduğu zamanlar su piresi olurdu.  Alışkanlık ya ; yinede eğildim bakayım dedim, ne var ne yok.
 
          Ahaa su piresi !!! hemde kaynıyor resmen..  Hemen arabaya koştum sevinçle. Her zaman arabada hazır bulunan su piresi avlama setini ve yol kenarında bulduğum 2,5 litrelik pet şişeyi aldım ve menderes nehrinde pet şişeyi temizleyip doğru gölete.  Suyundan ve pirelerden şişeyi doldurup hemen köye geldim. Artık akşam olsada eve gitsem diye bakıyordum. Çünkü pireleri sudan ayıklayıp balıklara ziyefet çekmek istiyordum.
 
          Eve gelince plati ve lepistes bulunan akvaryuma pirelerden bir miktar verdim. Daha 15-20 günlük olan plati ve lepistes yavrularıda su piresi avına çıkmıştı. Yavruların boyu yaklaşık  1 cm ya var ya yok ama onlarda su piresi ziyafetinden geri kalmak istemediler. 
huseyn752012-12-22 21:31:07

Beğenenler: [T]224622,pusathan01[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 849
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2012 19:33
           Bu gün bizim ilçenin pazarıydı. Uzun zamandır takipte olduğum 30 litrelik saklama kaplarını,  pazarda  tanesini 10 Tl ye görünce hemen ikisini yakaladım.  Sonra kapağını- sapını iple bağlayıp paketledik ve arabaya tıkdım.  
 
           Su piresi  üretim kaplarını (5 litrelik),  bunlara aktarıp, hem de evde daha düzenli görünmesi , hemde su pireleri için daha çok sağlıklı ve geniş bir ortam olması nedeniyle ayrıca ve en önemlisi eve gelen misafirlerin ciddi bir iş yatırımı gibi algılaması düşüncesiyle  aldım.
 
           Kapların birine yeşilsu diğerine içinde kurumuş sonbahar yaprakları olan ve kahverengi su halini almış daha zahmetsiz bir tank kurdum. Nedeni ise doğada su pirelerini bulduğum yerlerde genellikle suyun içinde yoğun olarak sonbahar yaprakları veya çürümekte olan bitkiler bulunmasıydı..  
 
           Su pireleri yeşilsudan çok bitki artıkları ile beslenen bakterileride yiyor olabilirdi. Yada  bitki artıklarının suyu yumuşatmasıyla uygun bir ortamda olmuş olabilirdi. Tabi bunlar birer tahmin şimdilik. 
 
         Lakin kuru yapraklarla yapılan ev ortanında su piresi üretimi , aynı ortamda yeşilsuyla yapılan su piresi üretiminden daha az masraflı ve daha temiz, ayrıyeten daha verimli gibi gözüküyor şu anda. .  Yavaş yavaş yapraklı kahverengi suda üretime ağırlık vereceğim zamanla galiba. Ama araştırma ve gözlemler devam etmekte tabii. Bunlar tam kesin sonuçlar değil elbette. Gelişmeler gösteriyorki evde su piresi üretim çalışmaları 1-2 yıl daha sürecek gibi. Tabii Allah izin sağlık verirse.
huseyn752012-12-24 19:35:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tatarpolÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2012
İl: Sivas
Mesaj: 75
tatarpolÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2012 02:24
Hüseyin abi eline koluna yüreğine saglık super bı anlatımın var. En basından sonuna kadar hıc sıkılmadan bır sonrakı yazıda ne yazmıssın dıye heyecanla okudum bende yenı basladım su piresi uretımıne 10 gun oldu olumde yok ama oyle fazla bı uremede yok daha hasat yapamadım anlayacagın. Sıpruluna ıle beslıyorum malum kış ayı yesıl su uretmek cok zor helekı sıvas gıbı soguk bı memlekette bakalım beklemedeyım:). tatarpol2012-12-25 02:26:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

huseyn75Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2012
İl: Denizli
Mesaj: 849
huseyn75Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2012 10:13
             Teşekkürler. Gelişme oldukça buradan paylaşmaya devam edecem.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir