Su altı Peyzaj Sanatı


nyucelÇevrim Dışı

Kayıt: 25/07/2007
İl: Çanakkale
Mesaj: 985
nyucelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2008 02:01

Eğer çiçek düzenlemesi yapmak bir sanat türü ise, akvaryum tasarımı da bir sanat türü olarak kabul edilmelidir.

Tasarım ve Sanat

Eğer bir şeye sanat denecekse o son derece kişisel ve öznel bir şey olmalıdır. En önemlisi, bu belgenin yazarının umduğu gibi, izleyicilerin algılayabileceği bir şeyi ifade etmesidir. Farklı zamanlar, farklı etnik kökenler, farklı kültürler, farklı kişilikler tekniklerin ve ifadelerin değişen seviyelerini ifade ederler. Neyin güzel ya da hoş olup olmadığıyla ilgili bir kural setimiz olması gerekmez. Bir obje ve onun güzelliği her bir birey tarafından gerçekten takdir edilir. Eğer insanların çoğu bir objenin güzelliği üzerinde anlaşıyorsa artık o güzeldir. Ama bunun tersi doğru değildir. Çünkü zaman değiştikçe insanlar ve beğendikleri şeyler de değişir. Van Gogh bunun için iyi bir örnektir. Kendisi ölmeden önce çalışmaları değerlenmemiştir.

Estetik ve Tasarım

Su altı bitki düzenlemesi karadaki bitki düzenlemesinden daha zordur.  Estetik algılama ya da tasarım konusunda becerikli biri doğal olarak daha kısa sürede düzenlemeler yapacaktır. Boyut oranı, altın oran, alan derinliği, renklendirme, uzaklık gibi kavramlar bu tip kişiler için oldukça kolay gelecektir. Yine de bu meziyetlere sahip olmak güzel bir tank hazırlamanın garantisi değildir. Başlangıçta düzenlemeleri güzel görünse bile zaman geçtikçe tankları devam ettirme konusunda iyi olmayabilirler. Bitkiler kontrolsüz bir şekilde gelişebilir. Beklendiği gibi gelişmeyen şeylerin zorlanması düzenlemeyi gereğinden fazla gösterebilir. Bu yüzden güzellik ve sağlık ele ele giderler.

Bu meziyetleri olmayan birisi ise bunları öğrenerek ya da başkaların yaptığını taklit ederek aradaki farkı kapatabilir. Kitaplar, internet ve ilgi başkalarının düzenlemelerindeki bilgi ve tecrübeyi edinmeyi sağlayabilir. Bu bir şiiri ezberlemek gibidir; şiir yazamayanlar bile onu kopyalayabilirler. Ama bitkili tankın bir yaşamı vardır. Bu hayat dolu bir sanattır. Yaşayan bir şeyin kendi karakteri vardır ve zamanla değişebilir hatta azabilir de. Tasarımın bu yanı sürdürülmesi ve ifade edilmesinin üzerinden gelinmesi gereken bir tarafıdır.

Düzenleme Hazırlıkları

Bir yerleşimi tasarlamadan önce kendi özgün planımızı oluşturmamız gerekir. Her bitkiyi ve ihtiyaçlarını anlayacak kadar yeterli araştırma yapılmalıdır. İlk koşul tasarımda kullanılacak bitkiler hakkında gerekenleri öğrenmektir. Çok farklı gereksinimleri olan bitkileri bir arada kullanmamak gereklidir.

Düzenlemeye uygun temanın bulunması için kaya ve kök bulunan bütün yerlerin dolaşılması zorunlu olabilir. Yine de eğer tanka konulduklarında uygun görünmezlerse kullanılmamaları gerekir. Harika bir tasarımın mutlaka bir odağı olmalıdır; bir kök, kaya veya kırmızı bir bitki. Bu sayede daha güzel görünecektir. Yani düzenlemenin bir ruhu olması gerektiği gibi bir odağı da olmalıdır.

Düzenleme sürecinde tasarımcının aklında bir çok resim olmalıdır. Bunlar geçmiş tecrübelerle ilgili resimler de olabilir. Buradan sonra ilerler ve kendi ideal tasarımını uygular. Zamanla ve tecrübeyle objelerin nereye yerleştirileceği konusunda keskin bir his geliştirirsiniz. Başka denemelerinizde sevdiğiniz kaya veya köklere dayanan tasarımlar bile geliştirebilirsiniz.

Tarzınızı Nasıl Geliştirirsiniz

Bir tarz geliştirmenin en hızlı yolu ünlü sanatçılardan öğrenmektir. Bu yeni başlayanlar için en iyi metottur. Belki taklit birileri için güzel görünmeyebilir ama ünlü Zhang Da Qian'ın bile başkalarının çalışmalarını taklit ederek başladığı unutulmamalıdır. Dünyada bir birinin eşi iki tank yoktur. Henüz kendi tarzını geliştirememiş olanlar için uygun olanı başkalarının düzenlemelerini öğrenmeleri ve böylece nelerden hoşlandıklarını keşfetmeleri ve kendi tarzlarını geliştirmeleridir. Tarz geliştirilmesi ve hasadı uzun süren bir şeydir.

Akvaryum Düzenlemesinin Gereklilikleri

Akvaryum düzenlemesinin anlamı kısıtlı bir alanın ortasında sınırsız hayalin dolaşımıdır. Camdan bir kap içinde başlangıcını doğadan ve yaratıcısının anlatımından alan bir tasarımdır. Farklı tank boyutları farklı derecelerde meydan okumalardır. Sabır ve dayanıklılığı kullanarak bir çok problemin üstesinden geliriz. Bitkili akvaryumların insanları çekmesinin nedeni budur.

Sıklıkla sadece ilerideki bir biriyle ilişkili problemleri ve sorunları bulmak için tanklar kurduğumuz olur. Alg patlaması, uyum sağlayamayan bitkiler, beklenildiği gibi gelişmeyenler, solup gidenler, rengini kaybedenler, aşırı gelişenler insanı asıl amacından uzaklaştırmaya çalışırlar. Bunlar bitkilerin yetersiz anlaşılmasından dolayı ortaya çıkan şeylerdir. Bu problemlerin üstesinden gelmek bitkili akvaryumlarda bir mutluluk kaynağıdır. Bu yüzden başarılı bir düzenleme sadece kurulumun başlangıcındaki güzel görüntü demek değil aynı zamanda zamanın testine de dayanabilmek demektir.

Bitkilerin bakım istediğini, sadece dikilmediğini bilirsiniz. Zamana direnebilecek bir düzenleme bir çok sorunun üstesinden gelmelidir. Farklı bitkiler farklı sonuçlar doğuracaktır. Çok uzun süre aynı görüntüyü koruyan düzenlemeler zamanla sıkıcı olabilirler. Bitkiler değişken sıcaklık, ışık, tank boyutları, gübreleme ve bakım altında farklı gelişimler göstereceklerdir. Bu da bitkili tankların insanları hayran bırakma nedenlerinden bir diğeridir.

Bitkili akvaryumlarda bitkiler başrollerde balıklar ise yardımcı rollerdedirler. Wayne Sham "Balıklar ölebilir ama bitkiler solmamalıdır" demiştir. Ben "Bakteriler mutlaka yaşamalıdır" eklemesini yapmak istiyorum. Bu muhtemelen bir çok bitkili tank sahibinin ortak sesidir.

Bitkili bir tankın sürdürülmesi başka bir formdaki yaratıcı bir sanattan çok daha uzun sürecektir. Belki sizin bitkili tanklarla gerçekten göreceli olarak kısa bir tecrübeniz olabilir. Bir çok sefer düzenleme ve bitkiler sabit kalmasına rağmen sonuç görüntüsü başlangıçtan oldukça başka olur. Başlangıç ve sonuç görüntüleri arasındaki farkı en aza indirmek için gerekli kontrolü kazandığınızda artık gerçek bir sanatçı olma yolundaki mesafeniz kısalmış demektir.

Yeni Başlayanlar İçin Bir Kaç Tavsiye

Neden yeni başlayanların çoğu bitkili tanklarını bir süre boyunca muhafaza edemezler? Bunun temel nedeni kullandıkları bitkileri yeterince anlamamış olmalarıdır. Onları isteksiz bir şekilde satın alırlar. Diktikten sonra bu bitkilerin kendi tanklarında yeterince iyi olmayacaklarını keşfederler. Bu yüzden bir çok kez yeniden yapar ve sonunda vazgeçerler. Yeni başlayanlar için ne istediklerini öğrenmeleri zorlu bir süreçtir. Bu birine boş bir sayfa verip bir tema veya gereksinim olmaksızın resim çizmesini istemeye benzer. Tersine bir şekilde eğer referans olarak bir kitap verilirse hayal gücü delice işleyecektir. İşte tam da bu yüzden yeni başlayanların diğerlerinin çalışmalarına bakmaları gerekir. Hatta imkanları varsa bir canlı bir gösterime gitmeleri faydalı olacaktır.

Günümüzde bitkili tankların görüntülerini sunan bir çok internet sitesi bulunmaktadır. Bu siteler bitkili tank kurmak isteyenlere yardımcı olmakta ve bir çok hatanın mücadelesinden kurtarmaktadırlar. Her site farklı kalitede olabilmektedir. İyi görünen çalışmalar daha sonra referans olabilmesi için yer imlerine eklenmelidir.

Şimdilerde Hong Kong'ta çok fazla bitkili tank sahibi yok. Bir çok kişi daha az problemle uğraşmaları gerektiğinden balık tanklarını tercih etmektedir. Başarı oranı da yüksektir. Bitkiler tesadüfen kullanılmaktadır. Hatta bazıları düzenlemelerini haftalar içinde değiştirmektedir. Bunlar bitkileri budamadıkları gibi suyu da değiştirmezler. Bir çoğu bunları yapmak için işlerinden vakit kalmadığından yakınmaktadır. Hala bir çoğunda yoğun alg problemleri mevcuttur. Ortaya çıkacak sonuç sizin ne kadar emek harcamaya istekli olduğunuzla ilişkilidir.

Başarılı bir düzenleme başlangıçtaki güzel görünümden ibaret değildir. Bitkilerin ihtiyaçlarının anlaşılması, budanarak üretilmesi ve bakımı harika görünen bir tankın anahtarlarıdır. İyi bitkilendirilmiş bir tankın potansiyel sorunlarının üstesinden gelebilmek için elbette çokça zaman ve sabır gerekir. Bu nedenle yukarıda bahsedilen kişiler bu tip bir zihniyete sahip olmadıklarından vazgeçmekte hatta hiç denememektedirler.

Diğerlerinin eleştirilerini dinleyin. Başkalarının düzenlemenize dair fikirleri sadece fikirdir daha fazlası değil. Yapılması gereken şey diğerlerinin fikirlerini dinlerken objektif olmaktır. Olumsuz eleştiriler karşısında sinirlenmeyi gerektiren bir şey yoktur. Genellikle başkalarının söylediklerini dinleyerek paha biçilemez bilgiler edinilebilir. Aynı zamanda başkalarının tavsiyeleri sayesinde yeni düzenlemeler yaparken aynı hatalara düşmekten de kurtulunur.

“Hareket Gerçeğin bir ölçüsüdür”; bir şey yapmadan konuşmak size bir şey kazandırmaz. Sadece daha fazla deneme yapan ve yanılanlar başarının güzelliğini tadabilirler.

Neden su altı peyzajını seviyoruz? Çünkü bizler doğanın parçalarıyız. Beton bir ormanın içinde yaşasakta, kalbimizin derinliklerinde yaşamın doğal haline özlem duyarız. Akvaryum tasarımının içinde yeralmak insanla doğanın ilişkilerini derinleştirecek ve dünyamızdan zevk almamıza ve değerini bilmemize neden olacaktır.

*Creative Aquascape Union sitesinden alıntıdır, aşağıda orijinal linki verilen sayfadan tercüme edilmiştir:

http://www.cau-aqua.net/index.php?option=com_content&task=view&id=16&Itemid=41

Bu çeviriyi özgürce dağıtabilirsiniz, değiştirebilirsiniz ve değiştirdiğiniz hallerini dağıtabilirsiniz. Çeviriyi yapan olarak ismimi korursanız sevinirim ama bu bir zorunluluk değildir.
nyucel2008-11-03 01:38:01

Beğenenler: [T]170368,burakcel12[/T][T]208315,MehmetU[/T][T]202394,ErdiKaptan[/T]
Teşekkür Edenler: [T]202394,ErdiKaptan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barış ERÇevrim Dışı

[B]5387,3[/B]
Kayıt: 26/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 2835
Barış ERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Haziran 2008 01:22
Bitkili tanklara girmeden evvel bu çevirinin kesinlikle okunması gerekli.Şunu diyebilirimki birçok bitki alıp bunlarla tankı doldurup hiçbiryere varamayız.Yazarın dediği gibi bitkileri tanımak,gereksinimlerini bilmek,öğrenmek gerekli.Peyzaj ve dizayn ise tamamen zevkimizle ve hayal dünyamızla alakalıdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BUGRACAGATAYÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1596
BUGRACAGATAYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Haziran 2008 01:30
   
 
 
   Nejdet bey evde,işte herşeyi bıraktım sizin makaleleri okumaya yetişmeye çalışıyorum bu ne hız. Gerçekten çok teşekkür ederim çok faydalı paylaşımlar. .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 09 Haziran 2008 08:44
Çok beğendiğim harika bir yazıydı; çokta güzel çevirmişsiniz Necdet Bey, elinize sağlık.

Kesinlikle bitkili akvaryumu olan, özelliklede yeni kurmaya başlayacaklar için her cümlesinin ayrı dikkatle okunması gerektiği, çok önemli yazılardan birisi bence.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4984
burakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Haziran 2008 22:00
[QUOTE=mustafaerdogar]Çok beğendiğim harika bir yazıydı; çokta güzel çevirmişsiniz Necdet Bey, elinize sağlık.

Kesinlikle bitkili akvaryumu olan, özelliklede yeni kurmaya başlayacaklar için her cümlesinin ayrı dikkatle okunması gerektiği, çok önemli yazılardan birisi bence. [/QUOTE]
 
Necdet beye bu güzel yazıyı cevirdiği Mustafa'da bana bunu ö.m den bildirdiği için teşekkürler ederim.Clap

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nyucelÇevrim Dışı

Kayıt: 25/07/2007
İl: Çanakkale
Mesaj: 985
nyucelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2008 01:40
Akvaryumu yeniden kurmayı planlarken tekrar okuduğumda iyi ki bu belgeyi çevirmişim dedim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eski-fishmanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
eski-fishmanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2009 15:00
Üzerinden çok zaman geçti ama bu çeviri benim gözümden kaçmış, ben yeni okudum.


Necdet Bey,  sizi seviyorum!

Ama çevirilerinizi daha çok seviyorum.Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akinerenÇevrim Dışı

Kayıt: 01/04/2010
İl: Denizli
Mesaj: 35
akinerenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2011 17:31
Çevirilerinizi yeni okuyorum, harikalar. özellikle bu beni çok etkiledi.teşekkürler.

Beğenenler: [T]208315,MehmetU[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir