Solucan üretimi (Organik Tarımdan)
Arkadaşlar yararlı olacağı için paylaşmak istedim.(Organik tarımdan)
SOLUCAN NASIL ÜRETİLİR
Alt kısım:
2 cm talaş
10 cm çiçek toprağı
1- 2 cm çay posası, lahana veya marul yapraklarından oluşan karışım ( çay posası ve yeşillikler mutlaka karıştırılarak yayılmalı )
Bu üç katmanın üzerine yarım litre kadar su ilave edin, ama suyun eşit miktarlarda alana yayılmasına dikkat edin. bunun için berberlerin veya çiçekçilerin kullandığı fısfıslardan yararlanabilirsiniz.
Üst kısım:
2 cm talaş veya saman
10 cm çiçek toprağı ( bu sefer köstebeklerin çıkardığı topraklar da kullanılabilir ) Bu toprağa ufak parçalar haline getirilmiş karton ilave edilerek, karıştırılır.
Bu katmanın üzerine de, her tarafa eşit yayılmasına dikkat edilerek, yine yarım litre su ilave edilir.
Artık solucan çiftliğimiz hazır. Bu kutuyu serin bir yerde muhafaza edin ( varsa evinizin bodrumda ) Isı 8°- 10° arası olmalıdır. Asla 20° nin üzerindeki ısılara, uzun süreli maruz bırakmayın.
Toprak karışımındaki çay posası ve karton kırıntıları solucanlar için besin teşkil eder, bu yüzden bunlar asla unutulmamalı. Bir de kutudaki nem oranı düzenli olarak kontrol edilmeli. Kutunun içi ne çok yaş ne de çok kuru olmalıdır. Elinizi toprağa daldırdığınızda az çok durumu anlayabilir ona göre su ilave edebilirsiniz. Çünkü kutunun içi çok yaz olması durumunda mantar oluşumu başlar. Ayrıca kutunun üzerini bir kapakla değiş de pamuklu bir bezle örtünüz. Böylece kutunun içindeki hava fazla ısınmadığı gibi içerideki su da dibe çökmez ve normal buharlaşma meydana gelir.
Toprağa organik madde ilavesi ile sadece sayıları artmaz, aynı zamanda
büyüklükleri de artar. Solucanları 3 varyetesi bulunmaktadır. Hibrit
olarak satışları yapılanları da bulunmaktadır.
Kompost yapımında
kullanılan solucanları, bir diğer kompostta kullanmak istediğimizde,
kürekle kompostun en üstüne vurduğumuzda, solucanlar kompostun altına
kaçarlar. Üst tabaka alındığında, altta biriken solucanları toplu halde
yeni kompost yerine taşımamız mümkün olur.
Kış aylarında solucan
faaliyetleri neredeyse durur. Toprak donduğunda solucanlar daha
aşağılara hareket ederler. Koşullar uygunlaştığında faaliyetlerine devam
ederler.
Organik Tarımdan Alıntıdır....
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ayrıca benzer konular forumda zaten var konu açmadan önce araştırma yapmakta fayda var.
http://www.akvaryum.com/Forum/solucan_uretimi_k200996.asp
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ayrıca benzer konular forumda zaten var konu açmadan önce araştırma yapmakta fayda var.
http://www.akvaryum.com/Forum/solucan_uretimi_k200996.asp
[/QUOTE]
Araştırma yaptım o konudan farklı olduğu için yeni konu açtım.Canlı yem bulamayan hobici Arkadaşlara yararlı olur ümidiyle.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kültür olarak satılan türlere hibrit yerine verimli ırklardan seçilerek üretilmiş demek daha doğrudur. Solucan üreme yeri hazırlanırken çeşitli bitki atıkları, yumurta kolisi kağıt vs. kullanılabilir. Nem oranın iyi ayarlanması lazımdır nem fazla olursa sinek oluşur az olursa solucanlar canlılığını kaybeder (kullanılan kağıt, karton vs. nemi tutmaya yardımcı olur nemi düzgün ayarlayabilirseniz bunlarada gerek yok). Toprak koymaya gerek yok fakat en incesinden kum koymakta fayda var. Bunlar taşlık görevi görerek sindirime yardımcı olur. Kültür solucanlarının erişkin ağırlığı 2 gr civarı olur ve günlük 2 gram kompostu gübreye çevirirler. Hayvan gübresi üremelerini hızlandırır fakat parazit oluşmaması için tavsiye etmem. Ev içinde üretimi de uygun değildir. Yem olarak kullanırken de normal sudan geçirip balıklara verilir eğer üzerinde yapışık toprak falan yoksa bunada gerek yok. İçindeki pislikleri boşaltsın yok haşlayalım yok tuzlu suda bekletelim derseniz besin değerini kaybedersiniz. İç parazit riski balıklar için herzaman vardır fakat canlı yemlerle beslenen balıkların bünyesi daha güçlü olduğu için ve bağışıklık sistemi geliştiği için daha dayanıklı olurlar.
Ayrıca kompostta meşe yaprağı, narenciye atığı gibi asidik içerikli malzemeler ve çam türü bitkilerin yaprak ve dallarını koymanız uygun olmaz. Solucanlar asidik ortama uygun canlılar değildir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir