Senegal Bişiri-Tercüme


MertSoyumertÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2868
MertSoyumertÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2013 05:26
Herkese iyi günler dilerim. Sitede yeterli bilgi bulunmayan Senegal Bişiri hakkında internetten bulduğum bir makaleyi çevirdim. İstediğiniz gibi orijinal siteyi belirterek paylaşabilirsiniz. 

NOT: Kesinlikle neden bahsettiğini anlayamadığım bir iki cümle vardı, onları es geçtim. Gözümden kaçan yazım yanlışı vs. var ise affola. 


 

Bilimsel adı: Polypterus senegalus 
Yaygın adı: Senegal Bichir, Cuvier's Bichir, Gri Bişir (Gray Bichir), Dinazor Yılan Balığı (Dinosaur Eel) 
Bölge: Nil Nehri havzası ve batı Afrika 
En Yüksek Boyu: 50cm (19.5 inch) civarı. Akvaryumda genelde kısmen daha az büyürler. 
pH ve Sertlik Aralığı: Dayanabildiği su şartları aralığı geniştir. Genelde pH 6.0 -8.0 arasında, dH ise 5.0 – 19.0 arasındadır.
Isı Aralığı: Kesinlikle tropikal olmalıdır; ısı 77 - 82 Fahrenheit (25 – 27) arası olmalıdır.

Bir altsınıf olan Chondrostei içinde Mersin balığı (Sturgeon) ve Kaşık balığı (Paddlefish) ile birlikte sınıflandırılan  Senegal Bişiri, onun “ilkel” bir balık olarak tanımlanmasına neden olacak özelliklere sahiptir. Polypterus familyası ilk olarak Napolyon’un işgalci ordusuna eşlik eden Geoffroy Saint-Hilaire tarafından 1802’de tanımlanmıştır. Polypterus ismi “bir çok yüzgeç” anlamına gelir.  

Polypterus senegalus’un üç tane kadar alttürü olabilir. Polypterus senegalus senegalus birçok kişice kabul edilir, ancak P. senegalus meridionalis oldukça şüphelidir. Nil Nehrinde muhtemel, isimsiz üçüncü bir alttür olduğuna dair eski raporlar vardır.

Ortamı ve Ekolojik Konumu 
Senegal Bişiri genelde az akıntılı yerlerde, bazen bataklık bölgelerde ya da nehir yataklarında bulunur. Su, ince kum yüzünden genelde bulanıktır. Polypterus senegalus ağırlıklı olarak gececi bir yırtıcıdır; küçük balıklar, amfibiler ve böcek larvaları ile beslenir.

Görünüş
Polypterus senegalus’un uzunca bir vücudu vardır ve genelde sırt tarafı yeşilimsi-kahverengiden griye çalar, karın tarafı ise beyazdır. Erişkinlerde desen mevcut değildir. Üst yüzgeçleri, kuyruğa kadar devam eden birçok yüzgeçe ayrılmıştır. Polypterus senegalus’un (alt çenesi daha önde olan Polypterus endlicheri’nin aksine) üst çenesi genelde alt çenesinden biraz öndedir. Göğüs tarafındaki yüzgeçleri yuvarlak çıkıntı şeklindedir ve bu balıklar sıklıkla bu yüzgeçlerden destek alarak dipte dinlenirler.

Özellikler 
Pullar – Polypterid’in pullarına “parlak (ganoid)” pullar denir, çünkü ganoyin denilen bir madde ile kaplıdırlar. Bu madde çok dayanıklıdır  ve pullardan su kaybını önlemeye yardımcı olur, bu da Polypterid’lerin bir-iki gün su dışında hayatta kalmalarını sağlar. Genelde elmas biçimindedirler ve bazen her bir pulun altında diş benzeri, ince çıkıntılar olur. 

Yüzme – Polypterid’lerin yüzme keseleri, bu balıklara su dışında nefes almalarına olanak veren akciğer benzeri bir çift işlevsel yapıya sahiptir. Ayrıca etkin solungaçlara sahip Polypterus türleri, hayatta kalmak için iki türlü solunum yolunu da kullanabilir. Polypterus, sıklıkla hava yutmak için akvaryumun üst tarafına gelecektir.

 Göğüs Yüzgeçleri Polypterus’ların göğüs yüzgeçleri yuvarlak bir çıkıntı biçimindedir, görünüş olarak Coelacanth (Latimeria) gibi “yuvarlak çıkıntılı balıklar”’a benzerdir. Bişirler karada hareket etmek için göğüs yüzgeçlerini kullanırlar.

Dış Solungaçlar – Çok genç Bişirlerin görünüş olarak bazı genç semenderlerinkine benzeyen belirgin dış solungaçları vardır. Bu solungaçlar birey büyüdükçe kaybolur.

Senegal Bişiri Üretimi 
Polypterus senegalus birçok kez esaret altında üretilmiştir. Bir veya daha fazla gün sürebilen kurlaşma sırasında erkek dişiye burnuyla çarpar ve dişiyi kovalar. Eğer dişi kabul ederse, uygun bir yer bulur, bu yer genelde bir bitki kümesidir, ve 100-300 arası yapışkan yumurta döker. Yumurtalar yaklaşık 3 gün içinde çatlar. Ebeveynler, yumurtlama işleminden sonra yumurtaların yenmesini önlemek için ayrılmalıdır.

Erkekler, dişilerden anal yüzgeçleri sayesinde ayrılabilir. Erkeklerin anal yüzgeçleri dişilere göre daha geniştir.

Polypterus senegalus ile Kişisel Deneyimler
P. Senegalus’u yıllar boyunca birçok durumda başarı ile besledim. Kesinlikle en sevdiğim balıklar arasında olan Polypterid çok dayanıklıdır, serttir, ve çok uzun yaşar(kaydedilen bir örneği 34 yıl yaşamıştır). Yiyemeyecekleri kadar büyük olan balıklara karşı genelde barışçık olduklarını gözlemledim, ancak erkekler bazen aralarında kavga eder ve bu kavgalar, özellikle burun ve yüzgeçlere, biraz hasarla sonuçlanabilir. Beyaz benek (Ichthyophthirius multifilis) dahil birçok yaygın akvaryum hastalığına kısmen dayanıklıdır (tamamen bağışıklığı yoktur). Macrogyrodactylus polypteri adında bir parazit vardır ve nadiren doğadan avlananlarda olabilir.

Ağırlıklı olarak gececi bir balık olmasına Polypterus senegalus akvaryumda ışıklar açıkken bile oldukça hareketli olabilir. Gündüz ışığında sıklıkla dipte gezip yemek ararlar ve bazen hava almak için yukarı çıkarlar. Benim deneyimlerime göre birçok saklanma yeri olan tankları severler.

Polypterus senegalus’u doğal ortamlarında bulunan balıklarla birlikte tuttum. Senegal Bişiri’ni başarı ile beslediğim bazı tank arkadaşları şöyledir:  Afrika Kelebek balığı (Pantodon buchholzi), Congo tetra (Phenacogrammus interruptus), Afrika Çamur balığı (Phractolaemus ansorgii), 'Kribensis' cichlid (Pelvicachromisspecies), Afrika Bıçak balığı (Xenomystus nigri) ve Afrika Noktalı Kedibalığı (Parauchenoglanis macrostoma).

Erişkin boyda çok büyük olduğundan Polypterus senegalus için en azından 50 gallonluk (190 litre) bir tank öneriyorum. Gençten daha küçük bir akvaryumda bakılabilirler ama büyüdükçe daha büyük bir tanka ihtiyaç duyacaklardır.

Polypterus senegalus’u beslemek nispeten kolaydır. Pul yeme ilgi göstermez, ancak Senegal Bişirleri donmuş kankurdu, donmuş veya taze karides ve donmuş dana kalbini iştahla yiyecektir. Ayrıca chiclid tabletleri ve karides tabletleri gibi batan tabletleri de yiyeceklerdir, bunun yanında uygun boyutta yem balık yiyebilirler. Eğer agresif yemek yiyen başka balıklar ile bakılıyorsa, kısmen ağır bir balık olan Polypterus’un yemek bulabilmesi için özel bakım yapılmalıdır.

 Bütün Polypterid türlerini kapsayan bir uyarı yapmak istiyorum. Hepsi kusursuz kaçma ustalarıdır ve akvaryumları olası bütün kaçış yollarını kapatacak şekilde hazırlanmalıdır. Bir zamanlar büyük (12 inch - 30 cm) bir Polypterus senegalus’um vardı, akvaryumundan çıkmayı başardı ve gezmeye karar verdi. Onu kedimin onu bulmasından hemen sonra buldum. Kedinin şanssızlığına, Bişir kedinin yemiyle hiç ilgilenmedi ve ben bakarken saldırganca ağzı sonuna kadar açık kediye hamle yaptı! Onu zarar görmeden akvaryumuna geri kodum.

Özet
Senegal Bişiri, Polypterus senegalus, “ilkel görünümlü”, hareketli ve kişilikli bir balık isteyenler için harika bir seçimdir. Kötü koşullara uzun süre dayanabilecek, çok güçlü bir balıklardır. Büyüdükçe epeyce büyük bir tanka ihtiyaç duyacaklardır ve yiyebileceği kadar küçük balıklarla aynı akvaryumda bakılamaz.

Kaynakça

Haruto Kodera, et al., 1994. Jurassic Fishes . T.F.H. Publications, New Jersey.

Herbert Axelrod, Warren Burgess, et al., 1985. Dr. Axelrod's Atlas of Freshwater Aquarium Fishes. T.F.H. Publications, New Jersey.

Article on Polypterus senegalus senegalus at Fishbase.orghttp://www.fishbase.org/Summary/SpeciesSummary.cfm?ID=5024&genusname=Polypterus&speciesname=senegalus%20senegalus

Article on DigiMorph of Polypterus senegalus from the University of Texas at Austin.http://www.digimorph.org/specimens/Polypterus_senegalus/whole/

 

Saussure2013-05-04 05:27:32

Beğenenler: [T]162219,YesilGremlin[/T][T]202292,aliyilmaz34[/T][T]179452,ilhannnn01[/T]
Teşekkür Edenler: [T]162651,johnnyblaze[/T][T]202292,aliyilmaz34[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖvgüKavasÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2012
İl: Izmir
Mesaj: 684
ÖvgüKavasÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2013 12:38
Mevcut alt türleri Icin de olan makaleleri bu makalenin altına eklerseniz cok başarılı ve faydalı bir başlık olacağı kanaatindeyim . Tekrar teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertSoyumertÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2868
MertSoyumertÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2013 22:03
[QUOTE=ÖvgüKavas]Mevcut alt türleri Icin de olan makaleleri bu makalenin altına eklerseniz cok başarılı ve faydalı bir başlık olacağı kanaatindeyim . Tekrar teşekkürler.[/QUOTE]

Bu gece bu konu hakkında da araştırma yapıp çeviriye başlayabilirim. Eğer özellikle önerdiğiniz bir makale var ise onun linkini paylaşırsanız elimden geldiğince çeviririm. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖvgüKavasÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2012
İl: Izmir
Mesaj: 684
ÖvgüKavasÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2013 18:10
Özellikle önerebilecegim bir makale yok ama forumun en sevdiğim bölümü makaleler bölümü. Okumak keyifli oluyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sisi06Çevrim Dışı

Kayıt: 04/12/2014
İl: Çanakkale
Mesaj: 13
sisi06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2015 14:23
Anlaşılır ve bi[URL=http://www.boratercume.com/]re bir[/URL] tercümeler için sevdiğim bir firma

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir