SEHPALI AKVARYUM PROJE BITTI - UYGULAMAYA


alphanakayÇevrim Dışı

Kayıt: 02/07/2006
İl: Balikesir
Mesaj: 323
alphanakayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2006 20:03

Tüm arkadaşlara katılımlarından ve gerçekten değişik güzel fikirlerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Fikir kafamda gittikçe berraklaştı. En kısa zamanda inşaallah bunlardan yola çıkarak çizimlerimi tekrar buraya göndereceğim. Birlikte netleştirip yapımına başlamak istiyorum.

ec3406 arkadaşım sana ayrıca teşekkür ederim. Bu kadar detaylı ve algılanabilir, aynı zamanda da düzenli (başlıkların numaralandırılmasına kadar) katkılarından dolayı.

Kısaca özetlemek isterim...

1.Yüksekliğin değişebileceğini söylemiştim. Benim yazdığım akvaryumun yüksekliği idi. Sehpanın toplam boyu tabii ki daha yüksek olmalı.

2.Ayrıca ortadaki küçük karenin boyutu da son derece önem taşıyor bu durumda (kapak konumunda olacak kare). Çünkü balık ayırma temizleme vs işlemleri için ana kapak ta kesinlikle açılır olmalı bence. Siz de bunu kastettiniz herhalde.

3.Bir de sineklik teli olayını ben şöyle düşündüm. Hiç akvaryumun içini camla falan bölmeyi düşünmüyorum. Bir tane uzun yani akvaryum mesela 80cm ise 80cmlik tel yaptıracağım. İki tane de 40cm lik tel yaptıracağım. Akvaryumun camlarına ray yaptıracağım basit birşey. Bu sineklik telleri mesela ikiye ayırmam gerekiyorsa sadece uzun olanı takacağım. Üçe bölmem gerekiyorsa bir uzun bir kısa takacağım (bu durumda bir büyük iki küçük bölmem olacak). Dörde bölmem gerekiyorsa uzun ve iki kısa teli takacağım.

Bu aynı zamanda değişen ihtiyaçları karşılayacak. Yani akvaryum temelde 80 x 80 ama değişen ihtiyaçlara göre de değişen alanlara sahip olacak.

Bu durumda uzun telin ortasında iki tarafta da yine ray yaptıracağım diğer tel kasaların gireceği gibi. Belki tam olarak anlatamadım ancak çizimlerini gönderince zannedersem tam olarak anlaşılır.

4.Şu kenarlarda delik açarak hem estetik hem de havalandırma olayını öneren arkadaşım sana da çok teşekkür ederim. Bu gerçekten çok hoşuma gitti ve belki de üst kapak altında bulunacak ve ahşabın şişmesini önleyecek cama gerek kalmamasını sağlayabilir.

5.Odanın temizliği vs önemli değil ... Çalışma odam sonuçta ve akvaryumun altını da rahatça temizleyebileceğim. Sadece ana kablo sorunum var onu da bir şekilde hallederim inşaallah...

Gerçekten tüm arkadaşlara çok teşekkür ederim. Bu kadar ilgi beklemiyordum açıkçası.

Fikirlere DEVAM... Ben de çizimlere...

Zannedersem 3. maddede sıkıntı olacak. Akvaryumun destek camlarını (üstte bulunan) hesaba katmadım. Destek camları olmazsa da olabilir aslında sağlam bir profil kasayla. O zaman direk yukarıdan takılabilir teller... Biraz daha düşünmemiz gerekiyor...

alphanakay2006-9-23 20:49:2

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mlokmanÇevrim Dışı

Kayıt: 25/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 33
mlokmanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2006 15:01

Gercekten guzel fikir.Ortaya iyi bir proje çıkarsa bende yapmayı düşünüyorum.Benim düşüncem ise oturma odasına yapmak.Bu güzel fikrine ilavem ise alttaki ayakların arasının kapatılması.Biraz daha anlaşılabilir olması için kibrit kutusunun ters çevrilmesi şeklinde olabilir.Bu kasanın içerisine ise mevcut ağırlığı taşıyabilecek güçlü tekerleklerle desteklenmesi. Ters kibrit kutusunun eteklerinin yerden yüksekliği 1-2 cm boşluk bırakacak şekilde yapılması. Bu şekilde tekerlekler görünmeyecek ve sehpa akvaryum istenildiğinde daha kolay şekilde yer değiştirebilir bir hal alacaktır.

Bu düşünceme katılırmısın bilmiyorum. Çizimlerini beklemekteyim.İlerleyen zamanda bende çizimlerle destek vereceğim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alphanakayÇevrim Dışı

Kayıt: 02/07/2006
İl: Balikesir
Mesaj: 323
alphanakayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2006 20:38

Arkadaşım sana da teşekkürler... Tekerlekler süper fikir... Sağlam bişi olursa tabii... Yukarıdaki genellemelerden yola çıkarak bugün bir çizim yaptım ... İyice toparlayıp yarına siteye yüklerim inşaallah... Birlikte düşünürüz üstünde...

Herkese hayırlı ramazanlar... Sağlıklı balıklar...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alaeddinozmenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/12/2005
İl: Izmir
Mesaj: 286
alaeddinozmenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2006 09:31

Bence sehbayı 5 bölmeli yapmalısın. Ortada ayıracağın kare bir bölmeyi hava motoru, anahtarlar vb. için kullanabilirsin.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mlokmanÇevrim Dışı

Kayıt: 25/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 33
mlokmanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2006 16:31

Konu ile ilgili 3 boyutlu cizim yaptım.Ancak "alphanakay" gibi mesajın içerisine resimleri yerleştiremedim.Onun yerine hemenpaylas.com'dan link verebiliyorum.Sanırım önce indirip sonra bakmanız gerekecek. http linkinden direk resim gösterebilmemimi saglayan servis hakkında bilgi verebilirseniz bundan sonraki resimleri daha konforlu görebilirsiniz.

http://www.hemenpaylas.com/download/1681863/1.jpg.html

http://www.hemenpaylas.com/download/1681888/2.jpg.html

http://www.hemenpaylas.com/download/1681896/3.jpg.html

http://www.hemenpaylas.com/download/1681907/4.jpg.html

http://www.hemenpaylas.com/download/1681915/5.jpg.html

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

günhan.Çevrim Dışı

Kayıt: 03/08/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 45
günhan.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2006 18:28

Bence sehpayı biraz yüksek tut.Alt kısım çekmece şeklinde olsun iki tarafa açılabilen boydan boya.Akvaryumun ortasına delik aç yaklaşık 10 cm çapında veya delik karede olabilir hatta daha sağlıklı olur.Akvaryumun ortasına kare şeklinde bir parça monte et üst kısımdanda atacağın kuşaklara karşıdan karşıya sabitle bu kare bölmeyi.Üst kapak fazla kalın olmasın istiyorsan Beylikdüzü BAUHAUSTA görmüştüm yaklaşık 3cm kalınlığında uzunluğuda yanılmıyorsam 70cm olacak 2'li floresan görmüştüm oldukça inceydi sanırım aydınlatma için böyle birşey işini görür üstelik alt kapağıda olduğu için buharlaşmadan fazla etkilenmez.Akvaryumu bölme işini ise köşelerden yap.Yani bir köşeden ortadaki kare parçanın köşesine kadar sineklikle yapabilirsin hem böylece akvaryumun herbir uzun kenarı komple gözükeceği için görüntü açısındada hoş olur bence.Gözümde canlandırıyorumda her bir bölmede farklı tür harika birşey olur.Filtreleme için Eheim filtreyi alttaki çekmece şeklindeki bölmeye yerleştirebilirsin.Özellikle Eheim yazmamın sebebi filtrenin ince olması fazla yer kaplamaması.Emiş ve çıkış hortumlarını ortadaki bölmeden akvaryumun içinde güzel bir şekilde yarleştirebilirsin.Isıtıcıyıda ortadaki bölmeye monte et ve bölmenin etrafını taşlarla çevir .böylece ortadaki bölmenin içinde geçen kablo hortum gibi çirkin görüntüleri ortadan kaldırabilirsin.Böylece ortada kablo, hortum vb şeyler görünmeyeceği için gerçekten tam bir sehpa görüntüsü olur tabi elektrik fişleride çekmece şeklindeki bölmede olacağı için.

 

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sniperbrnÇevrim Dışı

Kayıt: 26/09/2006
Mesaj: 2
sniperbrnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2006 21:39
Arkadaşlar bu akvaryum benimde ilgimi çekti ve mlokman arkadaşımızın yaptığı çalışma sanırım benimde yapabileceğim birşey. Tabi biraz yardımla .
Not : Resim mlokman arkadaşımızın hemenpaylaş'  a  attığı  resimlerden birisidir.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mlokmanÇevrim Dışı

Kayıt: 25/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 33
mlokmanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2006 08:56

sniperbrn arkadasa teşekkürler çizdiğim resmin mesaj içerisinde görünmesini sağlamış.

Benim düşündüğüm ölçüler;

Sehpanın genel ölçüleri 110 x 60 x 65 (65 ölçüsü kullanılacak tekerleğin boyutuna göre yükseklikte değişikliğe sebep olacaktır.)

18mm kalınlığında ağaç, 6 mm kalınlığında temperli cm

Sehpanın içerisindeki akvaryumun boyutları ise 106,4 x 56,4 x 35

alphanakay arkadaşım plan senin düşündüğün ölçülerde değil, ancak önemli olan fikirdir diye düşünüyorum.

Daha öncedende amatörce 1-2 dolap yapmıştım evime, biraz olsun tecrübe edindim. Praktiker, Tekzen ve benzeri mağazalardan cam hariç tüm parcaları edinebilir ve evinizde kendinizde yapabilirsiniz.Biraz gayretle ustaya ihtiyaç duymazsınız.Malzeme olarak sunta değilde 18mm kalınlığında ve çeşitli boylarda satılan ağaçları tavsiye edebilirim. Bu malzemeye önce zımpara, sonra eskitme ceviz boya (fırça ile sürülebiliyor), tekrar zımpara ve tekrar eskitme ceviz boya sürüldüğünde, ağaçın desenleri muhteşem şekilde ortaya çıkıyor. Geri kalan ise yapboz gibi birleştirmek.

Planda ec3406 arkadaşımızın firki üzerine cam bölüme birşey yapıştırılarak istenildiğinde cam kolaylıkla kaldırılabilir. Ayrıca üstteki tahta bölüm istenildiğinde çıkartılabilmektedir.Böylece akvaryum camı istenildiğinde sehpanın içinden çıkarılabilmektedir.

Bülent Akdemir arkadaşımızın bahsetmiş olduğu su buharı sorunu için  daire şeklinde "resimde yapmadım" birkaç delikle dekorasyondan hiçbirşey kaybedilmeyebilir.Ayrıca yemlemek ve hava ile temas için ön taraftaki kapak hareketli düşünülmüştür. 

Alt tarafta malzemelerin konabileceği yerden yukarıya doğru boru yada ağacın iç köşesine gelen yerin yonlutmasıyla ısıtıcı-filtre-ışık için gerekli kabloların geçebileceği yer elde etmiş oluruz.Ben arka iki köşenin yeterli olacağını düşündüm.

Işık için florasanda olur 4000 milikandil (daha yükseğide olabilir)'lik mercekli beyaz yada renkli ledlerde düşünülebilir.Yanlız ışık için gerekli düzeneğin üstteki çıkabilen parcaya monte edilmesi gerekiyor.Aksi takdirde sehpanın içinden akvaryumu -ihtiyaç olduğunda- çıkarmak için düzeneği demonte etmeniz gerekecek.

Ön taraftan görülen alt bölümü içerisinin görünmesi için özellikle kapatmadım.Ayrıca Aşağısı için çekmece tertibatıda düşünülebilir.

Altta ise gerektiğinde yer değiştirme için tekerlek düşündüm.İstersek tekerleklerin görünmemesini sağlayacak etek kenarlara yapılabilir. Yada çok güzel sağlam ve dekorasyonu bozmayacak tekerleklerde mecvut.

Yapmak isteyen arkadaşlar olursa montaj sıralaması ve ölçülerini gönderebilirim.Ayrıca alphanakay arkadaşımıza bu fikri vermesinden dolayı tekrar teşekkür ederim.Benim kullanmayı düşündüğüm malzemeler ile yapmayı istersen istediğin ölçülere göre çizimde yapabilirim.

Ayrıca değerli arkadaşların tavsiye ve eleştirileriyle daha güzel birşeyde ortaya çıkarabiliriz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emiirÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1532
emiirÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2006 17:01
Her şeyi geçtim, 3D çizimler size ait ise yürekten kutluyorum.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alphanakayÇevrim Dışı

Kayıt: 02/07/2006
İl: Balikesir
Mesaj: 323
alphanakayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2006 20:52

:) Evet. Teşekkürler.

Ancak bugün anne SP'im yavruları bıraktı 23.gün.

18 yavrudan 17si öldü. Sadece 1 i yaşıyor. Projeyi hazırladık ama hevesim kalmadı hiç. Gerçekten çok üzgünüm.

alphanakay2006-9-27 21:31:5

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alphanakayÇevrim Dışı

Kayıt: 02/07/2006
İl: Balikesir
Mesaj: 323
alphanakayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2006 20:55

Arkadaşlar bunalımımı az da olsa atlattım. Çok zor oldu gerçekten. Allah kimseye acı yaşatmasın. Ama belki bundan sonraki balıklarım daha sağlıkı olacak.

En kısa sürede inşaallah gerçek fotolarla burada olacağım.

Gerektiğinde akvaryum çok kolayca komple alınabilecek yukarıdan ve sehpa normal bir sehpa olarak ta kullanılabilecek inşaallah. Akvaryumun köşelerinde(2köşede) kırıklık olacak boru kablo vs. için. Teller istenildiğinde akvaryumu 4'e istenildiğinde 2'ye veya 3'e bölecek şekilde modüler olarak kullanılabilecek.

Akvaryumun son hali ilk mesajdaki şekli ile güncellenmiştir. Saygılar sunarım.

alphanakay2006-10-3 21:0:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BülentÇevrim Dışı

Kayıt: 18/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 13
BülentÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2006 23:40

Merhabalar çok şık duruyor merakla gerçek resimleri bekliyorum...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alphanakayÇevrim Dışı

Kayıt: 02/07/2006
İl: Balikesir
Mesaj: 323
alphanakayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2006 20:09
Teşekkür ederim. Yarın inşaallah ilk marangoza uğrayacağım. Gelişmeleri sizinle paylaşmak isterim. İyi çalışmalar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BALKÇevrim Dışı

Kayıt: 06/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 123
BALKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ekim 2006 20:59
alphan bey calısmanız gercekten cok guzel benımde sızlere nacızane tavsıyelerım olacak akvaryumunuzun ust kısmında hıcbır sekulde sunta mdf kaplama yada agac ıcerıklı bır malzeme kullanmamanızı onerırım cunku bır sure sonra buharlasan su akvaryumunuzun ust kısmını deforme edecek ve akvaryumunuzun mobılya kısmı sısmeye baslıcaktır dogal olarak goze hos gelmeyen bır gorunum alacaktır dolayısıyla amacından uzaklasacak belkıde atıl bır duruma gelecektır bence ust kapak ve cerceve kısmında alımınyum dograma kullanmanız hem daha kullanıslı hemde daha estetık olacaktır bı katkıda benden olsun ıstedım calısmanızda basarılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir