Sari Prenses’te KESIN cinsiyet ayrimi
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Resmini çekip foruma ekleme gibi bir şansım yok. Herneyse ben biraz daha kendi kendime çabalayım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Dönme işlemi çiftleşme anlamına gelmez. Birbirlerine kur yapıyor da olabilirler. Eğer duraklayarak yavaşça dönüyorlarsa ve sürekli birbirlerinin anal yüzgeçlerine ağızlarını yaklaştırıyorlarsa çiftleşmedir.
Murat Bey, 3 ve 5 erkek, gerisi dişi gibi görünüyor.
Cinsiyet ayrımı için çok faydalı bir başlık olmuş, parmaklarınıza sağlık Cinsiyet, damızlık hale gelen balıklarda davranışlardan ve renklerden anlaşılabilir. Örneğin sürekli soluk renklileri kovalayan siyah tonları fazla olan bölge seçmiş ve kumu kazmış canlı renkli bir balık erkektir. Anal yüzgeçten de cinsiyet ayrımı yapılabilir. Anal yüzgecin sivriliği / ovalliğine bakarak kesin cinsiyet ayrımı yapabilirsiniz. Mesela Duygu Hanım'ın gösterdiği resimdeki balığın anal yüzgeci oval şeklinde. Tabi anal yüzgeci kopuksa erkek bir balığı dişi diye alabilirsiniz. Eğer balığın boyu çok büyükse ağzına bakarak anlaşılabilir. İri dişilerin çok yavru vermiş olduğundan ağızları sarkık olur. Anal yüzgeç ve sırt yüzgecindeki siyahlık da belirleyici sayılabilir ama kesin olarak anlamaya yetmez. Bunun yanında dişilerin renkleri daha açıktır, erkeklerin ise daha koyudur. Baskın olmayan ya da hastalıklı erkeklerin renkleri açık olabilir veya yüzgeçlerindeki siyahlıklar azalabilir. Bu yüzden eğer damızlık sp alacaksanız akvaryumcudaki en siyah yüzgeçli, en koyu renkli ve en canlı renklere sahip olan sarı prensesi seçin. Akvaryumcudaki sp akvaryumundaki dominant ve sağlıklı erkeği seçtiniz demektir. Ağzı sarkık, yüzgeçlerindeki siyahlık az, renkleri çok canlı olmayan, anal yüzgeci oval -ağzı dolu varsa onu seçerseniz daha garanti olur- olan bir sp seçerseniz(yüzgeçleri kopuk ve pulları dökük olmasın, belli bir bölgede hareketsiz durmasın. hareketsiz ve yüzgeçleri kopuk ya hastadır, ya hastalanacaktır, ya da ölecektir.) de dişi aldınız demektir. Bunların yanında anüs vent genişliklerine ve aralıklarına bakabilirsiniz. Ama bu damızlık olmayan balıklarda işe yaramaz.
Eğer balık 4cm'den ufak ve damızlık değilse renklerine, anal yüzgecinin sivriliğine ve yüzgeçlerin siyahlığına bakmanız gerekir. Anüs vent yöntemi burada işe yaramayacaktır. Damızlık balıklarda da eğer dişi uzun bir süre yavrulamamışsa anüs ve vent genişlikleri birbirine çok yakın olacaktır.
Sadece şu ya da bu yöntemi yapın demiyorum. Hepsini yapın ki iyice emin olun, bir problem çıkmasın. Dediklerimi yaptığınızda alacağınız balıkların cinsiyetini bilmenin yanında aynı zamanda sağlıklı balıklar almış olacaksınız
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sayın seha02,
Aslında yazınızda ne demek istediğinizi tam anlayamadım. Şu anda bir dişi, bir erkek iki sarı prensesiniz var sanırım. Ama probleminiz; çiftleşmemeleri mi? Elinize alıp ilk sayfalardaki fotoğraflar ve bilgiler ışığında bir de siz kontrol ettiniz mi? Ettiyseniz ve cinsiyetlerinden eminseniz, üreme etkinliğini gerçekleştirmeleri için başka koşullarında sağlanması gerektiğini unutmayalım. Örneğin;
- Akvaryum hacminiz ve balık sayınız uygun olmalıdır.
- Sarı prensesler kayalık bölgeleri sevdiklerinden, akvaryumunuzun dekorasyonunda bol kaya ve küpler kullanmalı, saklanma yerleri oluşturulmalıdır.
- Malawiler temiz suyu ve bol sirkülasyonu severler. Güzel bir filtreleme sisteminiz olmalı
- Malawilerde özellikle de sarı prenseslerde tek tip yemleme yapmamalı, hem protein hem de bitkisel yem kullanmalısınız, hatta bitkisel yemlemeye ağırlık vermelisiniz.
- Haftada bir, balık sayınız ve akvaryum hacminize uygun olarak dip çekimi yapmalı, yerine dinlenmiş, akvaryum ısısına getirilmiş su eklemelisiniz
- Akvaryumda aynı türden 1 erkek 5-8 arası dişi bulunmalı (erkeğin karakterine göre bu sayı artıp azalabilir), erkek dişilerden büyük ve baskın bir blık olmalıdır.
- Bunları sağlayabiliyorsanız ve cinsiyeti kesin olan balıklarınızdan hala yavru alamamışsanız, şöyle bir durum da gerçekleşmiş olabilir: Piyasada satılan çoğu balık hormonludur. Yüksek dozlarda verilen hormonlar, balıkların erkek görünümü almalarını sağlamakta, dolayısıyla balık, dişi de olsa erkek de olsa üreme etkinliğini gerçekleştirememektedir. İmkanınız varsa balıklarınızı akvaryumculardan değil de evinde üretim yapan bireylerden alınız. (İstisna akvaryumcular elbetteki mevcuttur)
Üstte yazılanlar haricinde, balıklarınızın döndüğünü söylemişsiniz sanırım. Bu dönüş, eğer hızlı ise, balıklar ağız ağıza geliyor, birbirlerinin yakınında solungaçlarını kabartıyorlarsa ya aynı cinsiyettedirler ya da dişi erkeği beğenmemiştir. Baskın dişilerde bu durum gerçekleşmektedir. Bir de kavganın sebebi şu olabilir; eğer balıklarınız sadece 1 dişi, 1 erkekse, erkek dişiyi çok sıkıştırıyordur, dişi ise yumurtlamaya hazır değildir. Bu durumda dişi sayınızı arttırmanız gerekir. Üstte yazdıklarım ve daha ayrıntılı bilgiler forumda mevcuttur. Lütfen Arama düğmesini kullanınız. Normalde başlığımız, sizin sorduğunuz soru ile (neden balıklarım üremiyor?) alakalı değilse de elimden geleni yapmaya çalıştım. Ancak lütfen bu tip konular için uygun forumda, uygun başlıkta yazılar yazalım. Saygılarımla...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Duygu Hanım size ne kadar teşekkür etsem azdır, bizlerle bu bilgiyi paylaştığınız için. Akvaryumcunun erkek diye bana satmadığı (dişi aradığımı bildiği için) balığı bu yöntemle inceleyip aldım. Balık şimdi erkek prensesimle çok mutlu (akvaryumcu bile bu yöntemi ilk kez benden duydu). Bir tane de bir hobiciden aldım balık yine sivri yüzgeçli ve alt yüzgeçleri kararmış biçimdeydi. İlk bakışta erkek ama bu yöntem dişi olduğunu tescilledi. Forumda da onaylattıkttan sonra balığın %90 dişi olduğuna karar verdik.
Size tekrar teşekkür ediyorum. Saygılarımla
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sayın Necdet bey,
Bu yöntemi, bana da aynı şekilde saygıdeğer bir arkadaşımız (Echoe: Mustafa Cokran) öğretmişti. Ben de öğrendiklerimi siz değerli hobicilerle paylaşmak istedim. Çünkü o zamanlar, bu konuda ben dahil, bir çok kişi madur durumuna düşüyorduk. Eğer birilerine gerçekten yardımım dokunuyorsa, her şeyden önce bir forum üyesi olarak, çok memnun olurum ve oluyorum. Bilgi paylaştıkça çoğalır. Saygılarımla...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Merhaba Necdet bey,
Ben de duygu hanım gibi tecrübeli arkadaşlardan, ve forumdan inceleyerek öğrendiğim kadarı ile size açıklayayım.:
Örnek 1:
Fotoğrafta görünen Tolga bey 'in balığının vent anal açıklığı birbirine nerede ise eşit. Balık erkek.
örnek 2:
Gene Tolga bey'in başka bir balığı Vent açıklığı anal açıklığından biraz daha geniş(ki balık küçük, büyük olsa bu fark daha belirgindir.) Balık: dişi.
Not: Tabi resimlerde de görüldüğü gibi dişi balığın anal yüzgeçleri açık erkeğinki ise koyu renktedir. Bu özellik herzaman doğru olmamakla beraber, bize ip ucu verir.
Vent - anal açıklık yöntemi ise kesinliğe yakın sonuç verir.
Sağlıklı balıklar dilerim...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bu arada üstteki bilgileri tüm çiklit türlerinin cinsiyet ayriminda kullanabilirsiniz.
Saygilarimla...
[/QUOTE]O zaman Discus ların bile kesin cinsiyet ayrımı yapıldı demek
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sayın Fatih Şahan bey,
Discuslar konusunda hiç bir şey söyleyemem. Çünkü ilgi alanıma girmiyorlar ve daha önce beslemedim. Benim kastettiğim Malawi çiklitleriydi. O zaman üstteki lafımı tüm Malawi Çiklitleri olarak değiştiriyorum. Saygılarımla...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir