sarı prenses karnı ve gözleri şiş.


m112Çevrim Dışı

Kayıt: 23/07/2013
İl: Ankara
Mesaj: 15
m112Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2014 00:08
Fotoğraf:

Canlıdaki Belirtiler:karın ve göz de şişlik

Akvaryum Kapasitesi (litre):40

Akvaryumdaki Diğer Canlılar:

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):sıcaklık 28 derece sabit

Filitrasyon:iç filtre

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları:flagyl

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :20 günde 1-3/1 su değişimi


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YYILDIZ51Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2009
İl: Nigde
Mesaj: 6194
YYILDIZ51Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2014 08:32
Balığınız bloat hastası olmuş.Alağıdaki bilgiden faydalabilirsin.

Bloat Hastalığı Nedeni :

Bloat hem belirtiler açısından hem de nedenlerinden dolayı temelde dropsy ile benzerlikler gösterir. Bloat daha çok afrika menşeili cichlidlerin başına gelir. Özellikle herbivore (otçul) bir beslenme stiline sahip olan, yani doğada daha çok kayalardan yosunları (aufwuchs) sıyıran, veya yosun ve küçük kabuklularla beslenen Malawi mbuna türleri ve bazı Tanganyika türleri bloat olmaya yatkındırlar. Zaten bu nedenle diğer adı da Malawi bloat'tur (Latince adı Crybtobia). Dropsy'ye neden olan sebebler bloat'a da götürebilir bir balığı, özellikle de Malawi ve Tanganyika cichlidlerini. Ancak bloat daha çok mide bölgesinde ve yemek borusunda oluşan bir enfeksiyon olduğundan farklı nedenler de bir balığı hasta edebilir. Bloat'a yatkın olan balıkların sindirim sistemi etçil beslenen türlere göre daha uzundur. Yani mide borusu ve bağırsaklar olması gerekenden daha uzundur. Bunun bir sebebi var elbette. Yeşilliklerin ve otların sindirimi daha zordur ve daha uzun sürer. Protein ağırlıklı yemleme, bakteri deposu olan kurtlarla besleme, çözünmüş ve tekrar dondurulmuş yiyeceklerle beslemek, veya suda ıslatılmadan büyük miktarlarda verilen pellet yemler bu sistemi tıkayabilir. Her kurt veya pellet verişinizde olmaz ama birgün gelir tıkanacğı tutar. Son yıllarda yapılan araştırmalar bloat olarak tanımlanan hastalığın genelde bakterilerden (Aeromonas türü bakteriler, özellikle Aeromonas hydrophilia) veya bağırsak parazitlerinden (Hexamita salmenis ve Spironucleus türleri) kaynaklandığı fikri giderek yaygınlık kazanıyor. Ayrıca bloat'tan etkilenen Afrika cichlidleri üzerinde yapılan araştırmada balıkların midelerinde kamçılı bir tek hücreli canlı olan Cryptobia jubilans keşfedildi. Bu parazitin Malawi gölünden akvaryumlara taşındığı yönünde güçlü bulgular vardır. Bu asalak Hexamita(Hexamita salmenis)ve Spironucleus gibi parazitlerle yakın akrabadır. C. jubilans ve hexamita gibi etnteroparazitik (içte yaşayan parazitler) canlıların üremeleri için başka canlılara ihtiyaç duymadıkları ve opportunistik asalaklar oldukları tahmin ediliyor. Bu bahsedilen parazitlerin ve Aeromonas türü bakterilerin balığa nasıl bulaştıkları henüz bilinmiyor, ancak balığın bloat'a yakalanmasının yukarıda belirtilen su koşulları ve beslenmede yapılan hatalar ile yakından ilişkili olduğu tahmin ediliyor.

Bloat Hastalığı Belirtileri :

Bloat'a yakalanmış bir balığı ayırt etmeniz mümkün. İlk günlerde cansızlaşır, yemek ister, yemi ağzına alır fakat dışarı tükürür. Sanki yemek istediği halde yutamıyormuş gibi bir hali vardır. Zamanla rengi koyulaşır, hastalık ilerledikçe en koyu rengini almaya başlar ve Afrika cichlidlerine has siyah çizgiler ortaya çıkar. Gözleri koyulaşmaz, anormal bir görüntüleri de yoktur. Ortalıkta dolaşmadığı gibi sürekli saklanmayı tercih eder. İlk günlerden sonra karnın ya çok hafif şiştiğini, ya da içeri göçtüğünü fark edersiniz. Özellikle karnın alt kısımlarına dikkat edin

Bloat Hastalığı Tedavi Yoları/ Sağaltım :

Bu belirtileri fark ettiğinizin ilk günlerinde harekete geçin. Geçen vakit balığı kurtarma şansınızı azaltacaktır. Çok temiz suyun bulunduğu, ve ısının da ana tank ile aynı olduğu tedavi tankına aldıktan sonra balığınızı iki şekilde tedavi edebilirsiniz. Ya 38 litreye bir metronidazole eritin, ya da 38 litreye bulabildiğiniz en güçlü balık antibiyotiğini kullanın. İkisini yarım dozlarda birlikte de kullanabilirsiniz. Balık son evrelerde ise, yani tabiri caizse gözünün feri gitmişse, İnsanlar için kullanılan penisilin kullanın, ama bu sefer 50 litreye bir tane eritin. Unutmayın, penisilini sadece son çare olarak kullanın, asla yaşama şansı biraz daha fazla bir balığı penisilin ile tedavi etmeyin. Hangisini seçerseniz seçin ancak 24 saat sonra en az %50 su değiştirip aynı dozajı tekrar uygulayın. 3 gün boyunca aynı yöntemi uygulayın, 3 gün sonunda balığın rengi açılmışsa, ortalıkta yüzmeye başlamışsa, ve yem yiyorsa köşeyi döndü demektir. Eğer yarı yarıya bu belirtiler varsa, ortalıkta dolaşıyor ve hala yem yemiyorsa (bunu anlamak için 1 gün bekleyin), tedaviye bir 3 gün daha başlayın. Zaten 3 günlük tedavi sonrası, 4.günde hala inatla yaşıyorsa kurtulma şansı yüksektir.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2014 11:23
Ayrıca Sera bakto tabs iç hastalıklar yemindende faydalanabilirsiniz balık yem yiyorsa. Bir tedavi linkide ben ekleyeyim incelemiş olursunuz.
Aşırı bir şişlik gözüküyor balıkta herhalede pullarda kabarmış gibi. Böyle durumda tedavi gerekiyor.
 

mesutok2014-12-15 11:24:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

m112Çevrim Dışı

Kayıt: 23/07/2013
İl: Ankara
Mesaj: 15
m112Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2014 23:09
 YYILDIZ51ve  mesutok kardeşime teşekkür ederim verdiği bilgiler için.foruma konu açarken biraz araştırma yapmıştım.bu araştırmada flagyl adlı ilacın balıklarım üzerindeki etkisini gözlemlemek yaptığım araştırmanın uygulama aşaması şu an için etkili oldu sanırım erken teşhis ve tedavi sonucu balığım düzelmeye başladı.teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2014 09:24
Tebrikler büyük başarı elde ettiniz  süper sevindik sizin adınıza pullar indikten sonra bir 3 gün daha hafif gözlem altında tutun az daha ilaca düşük dozda devam edin. Size eklediğim linkte Koray bey ondan sediyordu. Sonrasında şuna dikkat etmek lazım balıkların dropsy olmaması için, dropsy'nin belli başlı 2 sebebi, birincisi kirli suda yüzmesi, kirmi filtre malzemeleri, ikincisi çok yüksek bir stres. Balıkların akvrayumda saklanacakları yerler olmalı biri birini kovaladığında kaçanın sağlanacağı bir dizayn birbirlerini tehtit etmeyecek bir ortam.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir