Sağlıklı Balık İpuçları
Öncelikle basit bir konuyla başlamak istedim. Akvaristliğe yeni başlayanların önemli şeyler öğrenebileceği ve profesyonel arkadaşlarımızında bilgilerini tazeleyebileceği güzel bir döküman.
Balık beslemenin istenmeyen durumlarından biri balıklarınızın hasta olmasıdır. Eğer sorumluluk sahibi bir akvaristseniz mutlaka endişelenecek ve balığınızın hastalığı hakkında bigli sahibi olmaya ve iyileştirmeye çalışacaksınız. Bu davranış sorumluluk sahibi ve mantıklı olduğunuzu göstersede, balıklarınızın hasta olmamasına onları iyileştirmekten daha çok dikkat etmelisiniz. Bu mantıkla balıklarınızı hastalıktan koruyabilecek beş önemli ipucunu listeledim ve buna “Sağlıklı Balık İpuçları” adını verdim.
Sağlıklı Balık İpucu #1 - Su eğişimleri, su değişimleri, su değişimleri
Bu muhakkak en önemli sağlıklı balık ipucu. Su değişimleri akvaryumunuzdan kirletici maddeleri ve biyolojik atıkları temizler, akvaryum suyunuzu tazeler. Bu işlemi düzenli bir zaman çizelgesiyle, bir ay içerisinde akvaryum suyunuzun tamamı değişecek şekilde yapmalısınız. Örneğin her hafta %25 veya haftada iki kere %15 su değişimi.
Sağlıklı Balık İpucu #2 – Uyumlu Sıcaklık
Balıklar, insanlar gibi vücut sıcaklıklarını sabit tutamadığından farklı ve uygunsuz sıcaklıklar balığınızı strese sokacaktır. Akvaryumunuzda yaşayan balıklar için uygun sıcaklıkları araştırınız ve bütün balıklarınızın yaşayabileceği en uygun sıcaklığı seçiniz. Akvaryum sıcaklığınızı olabildiğinde sabit tutunuz ve su değişimleri sırasında yeni eklenecek suyun çok sıcak veya soğuk olmamasına dikkat ediniz.
pH ayarlayıcılar veya su temizleyici kimyasallar balıklarınızı sağlıklı tutmak için güzel yöntemler değildir. Ayrıca sakın unutmayın ki ilaçlar da balıklarınızı doğrudan strese sokabilir. Benim akvaryumuma giren kimyasallar sadece musluk suyu, klor miktarını düşürmek için su düzenleyici, filtredeki aktif karbon ve eğer gerekli olursa akvaryum tuzu. Ph miktarınızı değiştirmek istediğinizde, arttırmak için kayalar, düşürmek içinse ağaç bitkiler kullanabilirsiniz. Akvaryumunuzdaki ani pH değişimlerinden kaçının.
Sağlıklı Balık İpucu #4 – Karantina tankı kullanın
Eğer suyu oturmuş, düzenli, hastalıksız ve önemli bir problemle karşı karşıya olmayan bir akvaryumunuz varsa balıklarınız hastalığa yakalanma riski çok az olacaktır. Bu riski yükseltmenin en hızlı yolu ise başka bir akvaryumdan veya akvaryumcudan gelen yeni bir balık olacaktır. Akvaryumcunuz ne kadar temiz ve iyi olursa olsun buraya sürekli yeni balıklar geldiğinden hastalık riski önemli ölçüde artar. Akvaryuma dahil etmek istediğim her yeni balığı öncelikle 2-3 hafta süreyle 75 litrelik akvaryumumda karantinaya alıyorum ve herhangi bir sorun gözlemlemediysem akvaryuma ekliyorum.
Sağlıklı Balık İpucu #5 – Saldırıyı kontrol altında tutun
Örneğin Afrika Çiklitleri içeren agresif bir tankınız varsa, bölge çatışmaları akvaryumunuzda kaçınılmaz olacaktır. Bu durum tabii olduğundan oldukça normal ve balığınız için sağlıklıdır. Ancak akvaryumunuzda aşırı agresif veya sürekli saldırıya uğrayan bir balık dikkatinizi çekerse, sorunu çözmek için bir yol bulmalısınız. Akvaryumunuzun dekorasyonunu değiştirmeniz saldırıya uğrayan balık için yeni saklanma yerleri oluşturacak ve onu kurtaracaktır. Eğer bu yöntem durumu düzeltmezse akvaryumdaki sorunu kökten çözmeniz gerekir. Sorun yaratan balığı farklı bir akvaryuma almak, akvaryumcularla takas etmek veya isteyen bir arkadaşınıza vermek en iyi çözüm olacaktır. Stresli balık hasta olmaya eğilimlidir ve bu nedenle diğer balıklarada hastalık bulaştırabilir. Bu konuda çok dikkatli olmalısınız.
Kaynak:
http://www.aquariumlife.net/articles/aquarium-care/110.asp
Sağlıklı Balıklar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ellerinize sağlık.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir