Ramshorn Salyangozu


özkan kayaÇevrim Dışı

Kayıt: 14/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 51
özkan kayaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2018 02:02
Arkadaşımı ziyaretimde gördüğüm çok hoşuma giden mavi kırmızı pembe renkleri olan salyangozlardan bir kaçını dayanamayıp alıp besliyorum belki de akvaryum hobisinde tek masrafsız canlı diyebilirim kaldı ki akvaryuma yararları bilinse daha bir hevesle beslenir düşüncesindeyim ön yargılarınızı kırıp atın ve bu güzelliklere de akvaryumunuz da yer verin derim bir kaç kare sizlerle daha sonra güzel kareler paylaşırım fırsat buldukça beslemek isteyenlere onlara yol gösterecek güzel bir yazı paylaşıyorum alıntıdır bilinçlenme adına,

Ramshorn salyangozu en yaygın bulunan tatlı su salyangozlarındandır. Artık yemleri, bitki artıklarını, döküntüleri ve sert yüzeylerde oluşan yumuşak yosunları yiyerek beslenir. Çoğu zaman bilinçli olarak akvaryuma getirilse de, bazen davetsiz bir misafirdir. Akvaryum bitkileriyle gelir ve uygun ortamı bulursa çoğalır. İstenmeden gelse bile akvaryuma çeşitlilik katabilir. Kırmızı, pembe ya da mavi renkte olur. Ancak pembe ve mavi renkli olanları daha nadir ve pahalıdır. Sarılmış bahçe hortumunu andıran kabuğa sahiptir. Bakımı oldukça kolaydır.

Karma akvaryumunuzu ramshorn ile daha ilginç hale getirebilirsiniz. Sürekli yiyecek bir şeyler arar. Vücudunu en ince bitkilere bile dolayabilir. Bitki saplarından sallanır ve sert bir yüzeyden diğerine geçerken kendini esnetir. Yavru ramshorn salyangozunun ne yediği ve sindirdiği görülebilir çünkü kabuğu ince ve şeffaftır. Salyangozlardan birisi büyükçe bir yem bulduğunda, kısa sürede yemin etrafı çevrilir. Her bir ramshorn en iyi ısırığı almak için en iyi yeri kapmaya çalışır.
Sağlıklı bir ramshorn hareketlidir. Kabuğunun sağlam bir görüntüsü vardır. Başının üstünde iki tane dokunacı bulunur. Akvaryumun dibinde hareketsiz bekleyen ya da sert yüzeylere yapışamayan bir salyangoz muhtemelen sağlıklı değildir. Aynı akvaryumda hasta ya da hareketsiz salyangozlar varsa, istediğiniz salyangoz sağlıklı görünüyor olsa bile hastalık taşıyor olabilir.
Ramshorn Salyangozu Bakımı

20 litrelik bir akvaryumda bile yaşayabilir. Ancak bir canlı olduğu ve biyolojik atık oluşturduğu unutulmamalı ve akvaryumdaki sayıları kontrol altında tutulmalıdır. Dışarı çıkabileceği için akvaryumun üstünü kapakla kapatın. Canlı bitkilerin bulunması gelişimini destekleyecektir. Ancak yumuşak bitkileri yiyebilir. Anubias Barteri gibi sert bitkiler seçilir, yemesi için marul ve ıspanak gibi sebzeler verilirse; akvaryum bitkilerine zarar verme ihtimali daha az olur.

Farklı su değerlerine adapte olabilir. Ancak değerlerin sürekli değişiklik göstermemesi ya da aniden değişmemesi gerekir. Suyu iyi havalandırmaya dikkat edin. pH 7.0 ile 7.5 , sıcaklık 21 ile 26 arasında olsun. Suyun sert olması kabuk gelişimini destekler. Normal bir aydınlatma yeterlidir. Su değerlerini düzenli olarak kontrol edin. Amonyak ve nitritin bulunmadığına dikkat edin. Nitrat miktarını kısmi su değişimleri ile kontrol altında tutun. İlaç ve bitki gübresi kullanırken içeriğine dikkat edin. Özellikle bakır içermediklerine emin olun. Çok az miktarda bakır bile salyangozlarınızın ölümüne neden olabilir.

Ramshorn Salyangozu Beslenmesi

Zamanın çoğunu sert yüzeylerde yiyecek arayarak geçirir. Ölü bitki artıklarını, yumuşak yosunları, artık yemleri ve ölü canlıları yer. Pul yemler, pelet yemler, tablet yemler ve kalsiyum zengini ek besinlerle besin çeşitliliği sağlayın. Kalsiyum sağlıklı kabuk gelişimi için gereklidir. Yemi 5 dakika süreyle ve salyangozların yiyebildiği kadar verin.

Ramshorn salyangozu ölü balıkları, karidesleri ya da salyangozları yiyebilir. Ancak bu durumda amonyak miktarında ani artışlar yaşanması muhtemeldir. Su kalitesinde sıkıntı yaşamamak için, ölü canlıları yem olmalarını beklemeden sudan çıkartın. Karides kabuklarını suda bırakmanızda sakınca yoktur. Salyangozlarınız kabuktaki minerallerden yeterince faydalandıktan sonra kalan kabuğu sudan çıkartın.
Akvaryum camında, filtre borusunda, akvaryum çakıllarında, dekorlarda ve yavaş büyüyen bitkilerde çoğalan yumuşak yeşil yosun en çok sevdiği yiyecektir. Çakılların altındaki kahverengi yumuşak yosunu da yiyebilir. Ancak sert olduğu için olsa gerek, noktasal yeşil yosundan hoşlanmaz.

Taze sebzeler de verilebilir. Marul, ıspanak ve yeşil kabak dilimlerinden hoşlanabilir. Hangi sebzeden hoşlandığını deneme yanılma yöntemiyle öğrenmeniz gerekir. 1 gün boyunca koyduğunuz sebzeyle ilgilenmiyorsa sudan çıkartın ve başka bir sebzeyi deneyin. Akvaryuma koyulmadan önce kısa süreli haşlanırsa yenebilecek kadar yumuşamış olur.

Yosun, sebze ve hazır yemlerle besin çeşitliliği sağlanırsa ramshorn salyangozunuz çabucak büyür. Özellikle kalsiyum miktarına dikkat edilmelidir. Yeterli kalsiyumun bulunması halinde salyangoz kabuğu kalın, sağlıklı ve kırıksız olur. Yeterince kalsiyum aldığına emin olabilmek için kalsiyumla zenginleştirilmiş hazır yemlerin kullanılmasında fayda vardır.

İyi beslenen ramshorn salyangozlarının ortalama ömrü 1 senedir. Ancak akvaryuma koyulur koyulmaz ölmeyeceklerinin garantisi yoktur. Taşınma esnasında yaşadıkları stres veya su değerlerindeki değişiklikler ani ölümlere neden olabilir. Uzun süre hareketsiz kalan bir salyangoz muhtemelen ölmüştür.

Ramshorn Salyangozu Üretimi

Ramshorn salyangozu ne kadar çok beslenirse o kadar çoğalır. Sert yüzeylere kümeler halinde yumurta bırakarak ürer. Akvaryum camına bırakılan yumurtaları görmek daha kolaydır. Her bir yumurtada küçük siyah bir nokta vardır. Birkaç gün sonra yavru salyangozların şekli belirginleşir. Daha sonra yavrular yumurtadan çıkar.

Ramshorn salyangozu hangi canlılarla yaşar?

Sakin tabiatlı ramshorn salyangozunun kendini savunma kabiliyeti yoktur. Sadece kabuğuna çekilerek korunmaya çalışır. Akvaryumdaki canlıların da ramshorn gibi barışçıl olması gerekir. Çöpçü balığı ve cüce vatoz tercih edilebilir. Bambu karides, amano karides, hayalet karides, kırmızı kiraz karides ve vampir karides bulundurulabilir. Nerite salyangozu, altın İnka salyangozu, elma salyangozu, minare salyangozu ve benzer diğer salyangozlarla yaşayabilir. Cikletler ve Japon balıkları sakınılması gereken canlılardır. Kerevit bulundurmak da iyi bir fikir değildir.


[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/126172/101220180146041.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/126172/101220180152261.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/126172/101220180152141.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]209475,sobetta[/T][T]210339,emrenouma[/T][T]62734,ELPRESACANARİO[/T][T]172417,deepahm[/T][T]209936,Byknss97[/T][T]235940,Eray899[/T][T]236430,Dogalbalik[/T][T]238936,Alp3[/T][T]231847,MasterChiefHakan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir