Ramirezi dekorasyon nasıl olmalı ?


gamera02Çevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2012
İl: Bursa
Mesaj: 1184
gamera02Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2012 12:02
Arkadaşlar sıfırdan bir ramirezi akvaryumu yapmayı planlıyorum sizce balık başına kac litre olmalı ve kullanılıcak kum veya kullanılıyorsa bitki taş ne önerirsiniz ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muslim kavakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3448
muslim kavakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2012 15:46

Güzelliği, canlılığı ve ilginç davranış biçimleriyle en çok sevilen çiklit türlerinden biridir. Vücutlarının ön yarısında metalik sarı, arka yarısında ise şeffaf morun tonları hakimdir. Metalik parlayan mavi-yeşil noktacıklar bütün vücuda ve yüzgeçlere serpiştirilmiştir. Sırt yüzgecinin ilk ışınları özellikle dişilerde koyu siyah renklidir. Erkeklerde bu ışınlar uzamıştır.

Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha iri ve parlak renklidirler. Dişilerin karınlarında, özellikle yumurtlama dönemlerinde pembelik görülür.

Beslenme : Kaliteli kuru yemlere alıştırılabilirler. Ancak sadece kuru yem yetersiz kalır. Tam bir gelişimle birlikte parlak renkler için tatlı su karidesi (artemia), bulunabilirse dondurulmuş sivrisinek larvası, ince kıyılmış sığır kalbi gibi yemlerle de desteklemek gerekir. Akvaryumlarında birkaç yetişkin dişi lepistesin bulunması beslenmelerine katkıda bulunacaktır.

Gerekli Akvaryum Şartları ve BakımıRamirezi, bakımı özen gerektiren nazlı bir türdür. Belki de bu yüzden Türkiye’de yaygınlaşamamıştır. Akvaryumlarında rahatsız edici, saldırgan veya aşırı hareketli balıklar bulunmamalıdır. Huzursuz ramirezi çok çabuk hastalanır. Rasbora, neon tetra, yumuşak ve asitik su şartlarına alıştırılabilirse lepistes gibi küçük sakin balıklar ramireziler için uygun arkadaş türlerdir.

Ramirezi akvaryumu geniş olmalıdır. Bitkiler ve düz yüzeyli taşlarla oluşturulacak saklanma yerlerinin yanında yüzecek açık alanlar da bırakılmalıdır. Ramireziler kumları kazmaz ve bitkilere zarar vermezler.

Tabanda ince kum (1-2 mm tane kalınlığı) kullanılmalıdır. Su yumuşak ve asitik olmalı, daha önemlisi etkin bir biyolojik filtrasyonla nitrit ve nitrat düzeyleri sürekli olabildiğince düşük tutulmalıdır. Ramireziler kimyasal maddelere karşı son derece duyarlıdırlar. Düzenli su değişimlerinde şehir suyundaki klora ve ağır metallere karşı iyi bir su hazırlayıcı kullanmak yararlı olur. Sert veya kirli sular, bir ozmoz aleti kullanılarakramireziler için daha elverişli hale getirilebilirler.

Örnek olarak 100x40x40 ölçülerinde bir akvaryumda üç-dört çift ramireziyle birlikte uygun arkadaş türler beslenebilir. Akvaryumda küçük sürü balıklarının bulunması,Ramirezilerin ürkekliklerini üzerlerinden atmalarına yardımcı olur. Ayrıca akvaryumda saldırganlıklarını yöneltebilecekleri birkaç zararsız balığın bulunması, ramirezi çiftlerinin birbirlerine daha bağlı kalmalarını, bunun sonucu olarak da yavrularına daha iyi bakmalarını sağlar.

Ramirezi alırsanız balığın nereden geldiğini mutlaka soruşturun. Almanya veya Çekoslovakya’dan getirilen örnekler genelde dayanıklıyken özellikle Uzak Doğu’dan getirilen örneklerin çoğu kolay hastalanır. Hormonlarla suni olarak renklendirilmişbalıkları almaktan kaçının. Uzak Doğu’da Sarı Ramirezi gibi bazı alttürler de üretilmiştir fakat en çekici olanı orjinali, Mavi Ramirez‘dir. Yerli amatör üreticilerin elinde doğal yöntemle üretilmiş (yumurtalar ebeveynden ayrılmadan) genç Ramireziler bulabilirseniz kaçırmayın; bunların değişik akvaryum şartlarına uyum sağlama yetenekleri yüksektir. Akvaryum şartlarından memnun Ramireziler küçük bir gurup içinde çok çabuk eşleşip yumurtlamaya girişirler. Hayatından memnun sağlıklı bir Ramirezi az bulunur güzellikte bir balıktır.

ÜremeRamireziler monogamik, yani tek eşlidirler. Eşleşmelerini sağlamak için en uygun yöntem, en az 6 bireylik bir guruptan kendi eşlerini kendilerinin seçmesini beklemektir. Eşleşmiş çiftler hemen göze çarparlar. Çoğunlukla bir aradadırlar, akvaryum tabanında bir bölgeye ortaklaşa sahip çıkarak yanlarına yaklaşanları kovdukları görülür. Yumurtlamak için düz yüzeyli bir taşın veya bir yaprağın yüzeyini temizlemeye başlarlar. Yumurtalarını bazen kumda açtıkları küçük bir çukura da bırakabilirler. Ramirezilerin apistogrammalardan bir farkı gizli kovuklarda değil, açıklık alanlarda yumurtlamalarıdır.

Ramireziler kolaylıkla yumurtlarlar. Fakat yumurtalarının bozulmadan açılması için gerekli su şartlarını sağlamak sorun olabilir. Bir seferinde 250-300 kadar yumurta bırakırlar. Bir üreme akvaryumunda tek bir çift yerine iki çiftle çoğu zaman daha iyi sonuç alınır. Yabancı balıklarramirezi çiftlerinin koruma içgüdülerini ayakta tutarak yavrularına daha iyi bakmalarını sağlarlar. Burada her çift, diğer çift için yabancı balıklar görevini görür.

Anne babanın sırayla başında bekleyip yüzgeçleriyle su akımı sağlayarak havalandırdıkları yumurtalardan yaklaşık 40 saat sonra henüz yüzemeyen yavrular çıkar. Anne baba, günde iki üç kez ağızlarına alarak yavrularının yerini değiştirirler. Yumurtlamadan 5 gün kadar sonra yüzmeye başlayan yavrular, yumurtadan yeni çıkmış artemia larvalarını bile yiyemeyecek kadar küçüktürler. Yavru balıklar için özel olarak kültürü yapılan tek hücreli canlılarla beslenmelerini desteklemek gerekir. Olgunlaşmış bir sünger filtre de üzerinde yerleşmiş hayvancıklarla yavruların beslenmesine katkıda bulunur. Bir süre sonra artemia larvalarıyla da beslenebilen yavrular, sık yemleme ve düzenli su değişimleriyle (ilk haftalar olabiliyorsa her gün %20) çabuk gelişirler.

Latince Adı: Mikrogeophagus ramirezi

Habitatı ve Anavatanı: Kolombiya, Venezuella

Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul.

Davranış Biçimi: Barışçıl

Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl

Yüzme Seviyesi: Dip-Orta

Cinsiyet Ayrımı: Dişiler; erkeklerden biraz daha küçük olurlar ve üreme dönemlerinde karınları kırmızı, pembe arası bir renk alır.

Üreme: Yaprak veya düz bir kayanın üstüne yumurta dökerler. Yumurtalarını korurular. Erkek dişi beraber yumurtalara bakarlar. Yaklaşık olarak 200 yumurta bırakırlar. Yavrularını Malawi ve Tanganyika cichlidleri gibi ağızlarında korudukları görülmüştür.

Sıcaklık: 26-28 °C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 7 cm

En Az Akvaryum Hacmi: 60 litre

Su Sertliği: Yumuşak

pH: 6.0-7.0

Zorluk Seviyesi: 4



Bu makale saana yardımcı olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gamera02Çevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2012
İl: Bursa
Mesaj: 1184
gamera02Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2012 19:34
Evet merak ettigim daha cok kum ve icinde olucak bitki ve kökler ve saklanma yerleri ile bilgiydi sayenizde onuda buldum :) kurmak isteidigimi tarif edio resmen 2 ramirezi cift ve 5 6 neon tetra 2 3 adet elma salyangozu ve 3 adet cuce vatoz olan bi akvaryum su an tek hayalim diyebilirim :)gamera022012-03-02 19:37:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tamertezcanÇevrim Dışı

Kayıt: 23/09/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2
tamertezcanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mayıs 2012 19:14
Merhabalar
İstanbul'da sağlıklı ve güvenebileceğimiz ramirezileri nereden ya da kimden bulabiliriz?
Teşekkürler



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir