Ponza taşı...
Bilim ve teknik dergisinin son sayısında ponza taşı diğer adıyla sünger taşı ile ilgili bir araştırma yazısı var yapısı ve kullanım alanları çok ilginç; Ponza taşı gözenekli parlak bir volkanik kaya.Volkanik püskürmeler sırasında yüzeye çıkan lavların soğumasıyla oluşur.Şekil itibariyle süngere benzer.Gözenekli bir yapısı olduğundan yüksek bir yüzey alanına sahiptir.Çiçekçilikte sulama suyundaki patojenleri uzaklaştırmada kullanılır.Son zamanlarda çeşitli organik maddelerle kirlenmiş suları temizlemede kullanım alanı bulmuştur.....sünger tşının bu işleviyalnızca karbonmonoksit ile sınırlı kalmayıp nitrit ve nitrat gibi maddelerin hidrojenasyonunda katalizörleri taşıyıcı olarakta kullanılır...
Evet liste böyle uzayıp gidiyor yapısı ve kullanım alanları bana siporax veya substrat gibi filtre malzemelerini hatırlattı.Acaba filtre malzemesi olarak kullanılabilirmi?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ponza taşı diye bahsettiginiz ,sünger taşı birçok akvarist tarafındanda kullanılan lavv kayası olsa gerek,ben öyle anladım.
Aynı taştan bahsediyor isek, ben şahsıma akvaryumda yeri degiştirilmeyip uzun süre sonra üzerine pisliklerin yapışmışcasına oturduguna şahit oldum defalarca.
Bu birazda iç filitrenin oluşturdugu su sirkilasyonuna baglı , akvaryum içerisindeki akıntı nekadar fazla olursa pislik tutmasıda okadar azalıyor dogal olarak.
Fakat dış filitre içerisine uygun olmayacagı kanatindeyim, bakteri döngüsü için belki olabilir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
taşı...
Seneler önce güzel heykeller yapıp Ortaköy'de satmışlığım vardır.
Saygılar!
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Vallahi topuk nasırları için de kullanılıyor bu taş
Lav taşları suyu yumuşatabilir, en azından lav kayası öyle ...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Seneler önce güzel heykeller yapıp Ortaköy'de
satmışlığım vardır.
vay be
[/QUOTE]Teşekkürler, biraz yetenekliyim.
Ponza taşının Türkiye denizlerine parçalar halinde İtalya'nın volkanik bir
adasından geldiğini duymuştum.
Suya olan etkilerini merak ettim gerçekten.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
[IMG]https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/05/ponza-tasi-nedir-696x298.jpg[/IMG]
Halk arasında sünger taşı, pomza taşı, nasır taşı ya da küvek olarak bilinen ponza taşı; bazı bölgelerde hısır taşı, köpük taşı adını almaktadır. Lavların en üst tabakasında oluşan, cam benzeri yapıda olan, bir kayaç türüdür. Çok hızlı bir şekilde püsküren volkanların, 14 meydana gelir. Volkanik cam yapıda olan taş, çoğunlukla beyaza yakın krem renkli olmaktadır. Bunun yanında beyaz, mavi, kahverengi, yeşil ve siyah rengine denk gelmek de mümkündür. Asidik yapıda olan ponza taşı piyasada daha çok bulunmakla beraber bazik yapıda olanlara nazaran daha dayanıksızdır. Kolaylıkla ufalanıp dağılabilmektedir. Isı ve ışık geçirgenliğine dayanıklı olan ponza taşı aynı zamanda suya karşı da dayanıklıdır. Bu nedenle topuk taşı adını almaktadır. Bilhassa banyo sonrası kullanımda çok kolay ıslanan taş birkaç dakika içinde kuruyabilmektedir.
Ponza Taşı Nasıl Kullanılır?
Ponza taşına halk arasında topuk taşı denmesinin temel nedeni ayakların altında kalmış, ölü deriyi temizleyebilmesidir. Ponza taşının en yaygın olarak bilinen ve en sık kullanıldığı alan da zaten ayaklardaki ölü tabakayı arındırmasıdır. Bilhassa topuk bölgesinde meydana gelen nasırlaşma sorununa en kesin çözümü sunan ponza taşı, düzenli olarak kullanıldığında oldukça fayda sağlayacaktır. Ayakların alt kısımlarında kullanmak için ıslattıktan sonra ileri geri sürtmeniz yeterlidir. Çok fazla kuvvet uygulamadan nasırlı bölgeye sürttüğünüzde etkisini o dakikada hissedebilirsiniz. Aynı şekilde ayağın tamamında bulunan ölü deriyi de temizleyecektir.
Ponza taşının en sık kullanıldığı alanlardan biri de sabun yapımıdır. Sabunların kıvamlarının tutturulması amacıyla kullanılan taş özellikle kokuyu hapsetme özelliği nedeniyle sıkça tercih edilmektedir. Genellikle sabun içine rendelenmiş bir şekilde ilave edilerek yoğunluk kazandırma özelliği vardır.
Ponza taşını evde ufak tefek işler için kullanabilirsiniz. Öncelikle hafif eskimeye başlamış kot pantolonlarınızı yeniden canlandırabilir, taşlanmış kot haline dönüştürebilirsiniz. Kotunuzun üzerine ileri geri sürttüğünüz ponza taşı, pantolonun taşlanmasını ve daha güzel durmasını sağlayacaktır.
Evde kedi besliyorsanız kedi kumunun devamlı temiz kalması için ponza taşını kullanabilirsiniz. Ponza taşını rendeleyerek kedi kumunuzun içine karıştırın. Kumun içine karıştırdığınız ponza taşı, hayvanın dışkısını hapsedebilme özelliğine sahiptir. Bu sayede kumu temizlemeniz de çok daha kolay olacaktır.
[URL=https://bilgihanem.com/ponza-topuk-tasi-nedir-nasil-kullanilir/][B]Alıntıdır[/B][/URL]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir