Puffer, Brackish Su, Refractometre Vs Hydrometre?


AleharÇevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 167
AleharÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2024 15:24
Merhabalar,

Önceden forumda ve genel olarak internette bir miktar araştırdım. Açıkçası forumda bu konuda güncel bilgi bulmayı pek başaramadım. İnternette de marka modeller ve fiyatlar arasında kayboldum. Ben genel bilgiden çok bu cihazları aynı amaç için kullanıp, tür, marka ve model tavsiyesini kendi deneyimlerine göre verebilecek kişilerden destek bekliyorum.

Amacım ve arayışım da şu:
5-6 yıldır hiç dokunmadığım 80 lt lik fresh water ve canlı doğuran bitkili tankımı, oğlumla birlikte Green Spotted Puffer (GSP) için yavaş yavaş brackish suya çeviriyorum. Çokça araştırma yaptım ve projemizi başlattık. Biraz hızlı gelişen koşullardan ötürü 2 adet 5-6 aylık GSP (çok sevimliler :) şu an tankımda. Hesaplamalarıma göre ilk tuz eklemelerim ile tankın şu andaki SG değeri 1.001-1.002 arasında olmuş olmalı. Yaklaşık 6-8 haftalık bir süreçte planlı ve titiz su değişimleriyle (eklenen suya kontrollü miktarda marine salt ilave ederek) 1.005-1.008 arası bir değere ulaşmayı hedefliyorum. Belki 5-6 aydan sonra da tankın final SG değerini 1.006-1.008 arasında tutma hedefim var.

Sorum şu; sürecin sonraki adımlarında tuzluluk kontrolünü kaybetmemek için bir hydrometre veya refractometre alacağım, bu şart. Aslında hangü tür cihazı ve hangi modelini alacağımı netleştirmiş olabilseydim zaten almış olacaktım. İstediğim destek de, low-mid level brackish water için ölçüm aralığı ve hassasiyeti en uygun cihaz türünün ve modelinin hangisi olduğu? Zira normal marine akvaryumları için üretilmiş olanlar brackish water değerleri için biraz "uygunsuz" olabiliyorlar.

Bizzat kullanan ve memnun olanlar feedback verebilirse çok memnun olurum. Memnuniyetsizlik durumu da işe yarar, o cihazdan uzak dururum.
Şİmdiden okuyanlara, yorum yapacak olanlara çok teşekkürler.[EDIT]Alehar,2024-08-27 15:28:27[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir