Probiyotik Kullanımı Ve Önemi


EspramourÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/01/2009
İl: Yurtdisi
Mesaj: 42
EspramourÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2021 06:33
Bu yazımızın konusu da insan hayatında bile önemli bir rolü olan probiyotikler..

Değişik sebeplerden ileri gelen ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olan farklı oluşumlara karşı uzun yıllardan beri değişik antibiyotikler kullanılmıştır. Antibiyotiklerin belli periyotlarda ve belli dozlardaki kullanımı neticesinde, metabolizmada gözlenen rahatsızlıklar tedavi edilebilmiştir.

Ancak zaman içerisinde kullanılan antibiyotik türleri ve bunların tedavideki dozlarının insan metabolizmasında yararlı faaliyetleri olan (özellikle de intestinal florada) mikroorganizmaları inaktive ettiği ya da populasyonunu azalttığı ve bunun neticesinde de normal floranın bozularak, vücutta antibiyotiklerden kaynaklanan bazı rahatsızlıkların (alerji, diyare, gaz vb. gibi) ortaya çıktığı belirlenmiştir.

Bunun yanında araştırıcılar günlük yaşamın getirdiği bazı olumsuzluklardan (çevrede olan ani değişmeler, su ve besinlerin kaliteleri, hayvansal ürünlerin aşırı miktarları, kafein, alkol kullanımı) ve değişik türdeki patojenlerin enfeksiyonlarından dolayı (sinirsel yorgunluk ve stres gibi) vücudun normal florasının etkilendiğini de ortaya koymuşlardır.

Vücudun doğal intestinal florasında bulunan ve organizma için yararlı olan bakterilerin gitgide sayılarının azalması, tamamen yok olması karşısında bilim dünyası bu yararlı florayı korumak ya da tekrar geri kazanmak için arayışa girmiş ve “Probiyotik mikroorganizmalar” değişik ürünler (mandıra ürünleri, meyve suları, çikolata ve et ürünleri) ile tüketime sunulmuşlardır.

Peki nedir bu probiyotikler? Yaşayan mikroorganizmalar olup mukozal ve sistemik bağışıklığı ayarlayarak konağa tesir ederler. Ayrıca intestinal sindirim sistemdeki mikrobiyal dengeyi sağlarlar.

Probiyotik mikroorganizma florası, vücudun mukoz membranlarında ve sindirim bölgelerinde kolonize olan bakterilerdir. Vücuttaki mikroorganizma florasında 400 ile 500 arasında farklı türde, sindirim bölgesinde yerleşmiş durumda bulunan, gerek patojen gerekse sağlığa yararlı mikroorganizmalar mevcuttur. Sindirim sisteminin önemli bir parçası olan bağırsaklarda, ilaç kullanımı veya hastalıklar sırasında açığa çıkan zararlı bakteriler, aynı ortamda bulunan iyi huylu bakterilere karşı atağa geçerler ve bağırsağa yerleşmeye çalışırlar. Probiyotik bakteriler ise bağırsak duvarına tutunarak, bu zararlıların içeriye girmesini önler.

Probiyotik bakterilerin yararlarına bakacak olursak: Bağırsak Rahatsızlıklarının Önlenmesi, Laktoz Hidrolizi, Serum Kolesterol Düzeyinin Düşürülmesi, Kalın Bağırsak Kanserinin Azaltılması, Bağışıklık Sistemine Etkileri, Metabolizmaya Yardımcı Olmaları, Bağırsak Doğal Florasının Korunması, Vitamin üretimi, Yiyeceklerle alınan toksik (zehirli) maddelerin detoksifiye edilmesine (vücuttan atılmasına), kabızlık sorununun giderilmesine destek olurlar. Ağız kokusu sorununun giderilmesine yardımcı olurlar. Antibiyotik ilaç kullanımı nedeniyle doğal florası bozulan bağırsakların dengesini düzeltmeye yardımcı olurlar. İdrar yolu enfeksiyonlarına ve seyahatlerde ishale sebep olan E. coli bakterisinin gelişimini engellemeye yardımcı olurlar. Alerji belirtisini azaltırlar. Zehirli maddelerin vücuttan atılmasına ve cildin görünümünün iyileşmesine yardımcı olurlar. Sindirim kanalında sağlıklı bir bakteri dengesi oluşturup, bazı gerekli enzimleri üreterek sindirime katkıda bulunurlar. Protein sindiriminde önemli rol alırlar.

Probiotiklerin su ürünlerindeki çalışma mekanizmasını incelediğimizde;
* Probiotik bakteriler zararlı bakterileri dışlar veya bu zararlı bakterilerin oluşumunu önleyici madde salgılarlar, bağışıklığı artırır.
* Probiotik bakteriler zararlı bakterilerin çoğalabildikleri ortam koşullarını ve özellikle pH’ı dengeleyerek zararlı patojenlerin oluşumlarını engeller.
* Kültürü yapılan canlıların beslenmesini geliştirmek için yapılan vitamin sentezinde görev alırlar. Aynı zamanda yem etkinliğinin de artırılmasına katkıda bulunurlar.
* Kültürü yapılan canlıların sindirimlerini kolaylaştırmak için sindirim enzimleri salgılarlar.
* Probiotik bakteriler toksik veya organik materyalleri doğrudan ayrıştırarak su kalitesini arttırır.

Probiyotiklerin uygulama yöntemleri de aşağıdaki gibi olmaktadır.

Canlı Yem’e uygulama: Özellikle larval dönem boyunca kullanılan canlı rotifer ve Artemia zenginleştirme uygulamalarında likit formda kullanılmaktadır.

Kuru Yem’e uygulama: Larval, ön büyütme, adaptasyon ve besi dönemlerinde ekstruder pelet yemlere spreyleme, daldırma, kaplama vb yöntemlerle kullanılmaktadır.

Akvaryum ortamında uygulama: Larval, ön büyütme, adaptasyon ve besi dönemlerinde tank ortamına belirli yüklerde likit formda eklenerek kullanılmaktadır.

Bazı hayvanların bağırsaklarındaki mikrobiyal topluluk hastalıklara karşı belirli düzeyde koruma sağlar. Balıkların bağırsaklarındaki mikroflora sudaki çevrenin doğal yansıması olabilir. Bunu da filtrelerimizden veya kum üstündeki kirlilikten anlayabiliriz.

Probiyotik kullanımının başlangıçtaki ana amacı; balığın deri, deri mukusu veya bağırsak florasını oluşturan faydalı ve patojenik mikroorganizmalar arasında tercih edilen bir ilişkinin düzenlenmesi veya yeniden oluşturulmasıdır.

İyi bir probiyotiğin özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;
1. Hayvan üzerinde yararlı bir etki gösterecek yeteneğe sahip olmalıdır
2. Patojen olmaması ve toksik madde üretmemesi
3. Kolay ve hızlı üreyebilmesi
4. Değişik pH ve organik asitlere dirençli olması
5. Depolama ve ürün eldesi sırasında uzun süre canlılığını koruyabilmesi ve bozulmamasıdır.

Probiyotikleri karakterize etmek için kolonizasyon potansiyeli de önemli bir kriterdir. Tüm probiyotik uygulamalarında da olduğu gibi çok kısa ve tek kullanımlık uygulamalarla üstün başarı beklemek, sadece ürüne haksızlık etmek olacaktır. Sürekli ve doğru yöntemlerle yapılacak uygulamalar, sağlıklı, doğal ve yüksek performanslı başarıları getirecektir.

Patojenik bakterinin neden olabileceği hastalıklar probiyotik kullanımı ile önlenebilir veya azaltılabilir ki, bu balığı çok daha dayanıklı kılar. Probiyotiklerin besin veya vitamin sağlayarak balıkta direkt olarak büyümeyi teşvik ettiği kabul edilir. Ayrıca deneysel olarak probiyotiklerin balık büyümesini artırdığı da gözlenmiştir.

Konu hakkında bilimsel makale ve bilgi isteyenler yorum veya mesaj yoluyla iletişime geçebilirler.
Saygılar, sevgiler.. Solungaçlarınızdan tebessüm eksik olmasın. [:)]


Beğenenler: [T]125030,lemur[/T][T]41770,krib[/T][T]127461,Foae[/T][T]130330,bilentungul[/T][T]48207,sinor[/T][T]213236,Aplot[/T][T]180849,mrtmct58[/T][T]119483,Eldurmaz[/T][T]145898,emretez[/T][T]137418,Saussure[/T][T]214318,engin045[/T][T]215740,ulutürk[/T][T]232142,Vokkaryum[/T][T]187204,Bisnev99[/T][T]233832,metilenn[/T][T]107995,SuperSport[/T][T]209552,noeldayi[/T]
Teşekkür Edenler: [T]125030,lemur[/T][T]48207,sinor[/T][T]137418,Saussure[/T][T]187204,Bisnev99[/T]
+1: [T]187204,Bisnev99[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertSoyumertÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2893
MertSoyumertÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2021 17:50
Merhabalar, çok güzel bir konu. Tam olarak hangi ürünleri ne sıklıkta kullanmak gerekir? Yeme uygulamanın direkt suya uygulamaya göre avantajı var mıdır?

İnsan için, kanatlılar için, kedi köpek için ayrı ürünler satılıyor. Hangisini kullanmalıyız? [EDIT]Saussure,2021-09-26 17:52:14[/EDIT]

Beğenenler: [T]220532,ruhunazenin[/T]
+1: [T]187204,Bisnev99[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

metilennÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 27/01/2022
İl: Ankara
Mesaj: 103
metilennÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 06 Ağustos 2022 22:30
Acaba probiyotik içeren takviye edici gıdalardan balıklara hazırladığımız yemlere eklesek nasıl olur yada balıklara özel bir probiyotik var mıdır [:?]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cem AltayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/03/2018
İl: Bursa
Mesaj: 2770
Cem AltayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2022 22:40
[QUOTE=metilenn]Acaba probiyotik içeren takviye edici gıdalardan balıklara hazırladığımız yemlere eklesek nasıl olur yada balıklara özel bir probiyotik var mıdır [:?][/QUOTE]
Sera immun pro,Tropical pro defence gibi yemler probiyotik katkı içeriyor.

Beğenenler: [T]213398,ternapi[/T][T]223668,kdrackgz[/T][T]233074,karahindiba 16[/T]
Teşekkür Edenler: [T]233832,metilenn[/T]
+1: [T]223668,kdrackgz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir