Praying mantis


AzeriÇevrim Dışı

Kayıt: 11/02/2012
İl: Izmir
Mesaj: 703
AzeriÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2012 14:57
Genel

Peygamber devesi Mantidae takımının hamamböcekleriyle aynı sınıftan olan böcek türüdür.Bu tür böcekler genelde tropikal ve subtropikal bölgelerde yaşarlar.

Özellikleri

Ön ayakları eyilerek av yakalamaya uygunlaşan pençelere dönüşmüştür.Vücutları çok uzun ve orta inceliktedir.Üçken biçimli kafa yapıları vardır.Kafalarını 180 dereceden daha çok çevirebilirler.Mantislerin bazı türlerinde yetişkinler 20-30sm-e kadar çıkabilirler.Genelde erkekler dişilerden küçükTÜR.

Kamuflaj özelliği

Mantisler genelde bitkili yerlerde yaşadıkları için çoğu türler yeşil renktedir.Bu da onlara çok iyi bir kamuflaj sağlar.Bir mantis kamuflajı sayesinde bir yaprağa,çiçeye ve ya sadece bir ağaç kabuğuna benzeye bilir.Bu da onu hem düşmanlarından korur, hem de avının onu görmemesini sağlar.

Davranış biçimi ve görünüş

Peygamber devesi genelde pusu kurarak avlanır.Garip bir görünüşü vardır.Ön kolları dikenli ve tıtıklıdır.Tehlike zamanı dikelip kollarını ve ya kanatlarını açarak düşmana gözdağı verir.

Beslenme

Peygamber develeri genelde kendinden küçük ne böcek bulursa         yerler.Hamamböceği,sinek,karınca hatta kertenkele ve kurbağa da menülerinde var.Yamyamlık da vardır.

Üreme

Çiftleşme sırasında genelde dişi erkeği yer ama erkek çiftleşmeye devam eder.Dişiler yaptığı kozanın içine yumurta bırakırlar.Koza yumurtaları hava şartlarından ve yırtıcı hayvanlardan korur.Kozalarını ağaç dallarına ve çalılıklara bırakırlar.Yaz aylarında kozadan minik yavrular çıkar.Çoğu böceyin aksine yumurtadan larva halinde değil yetişkinlere benzer bir biçimde çıkarlar.

Yaşama alanı

Antarktika hariç tüm bölgelerde yaşar.



Alıntı değildir bizzat ben hazırladım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BethÇevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2011
İl: Agri
Mesaj: 143
BethÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2012 15:49
Vücutları segmelidir ve her segme birbirinden ayrı sinir ağına sahiptir. Bu nedenle dişi erkeği kafasından yemeye başladığında erkeğin diğer segmeleri bağımsız bir şekilde hareket eder. Çiftleşmenin durmama nedeni budur.. Bence bu türde en ilgi çekici özellik bu.. Derslerden aklımda kalan tek şey bu olduğuna göre öyle olsa gerek dimi.. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AzeriÇevrim Dışı

Kayıt: 11/02/2012
İl: Izmir
Mesaj: 703
AzeriÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2012 16:35
Cok dogru


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir