Potasyum Sülfat'ın akvaryumumdaki etkisi (resimli)
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2010 14:23
Merhaba,
450 lt'lik co2siz bitkili tankımda sadece Seachem Flourish kullanıyordum. Birsüredir bitkilerimin yapraklarında delinmeler ve parçalanmalar oluşmaya başlamıştı. Forumda yaptığım küçük bir araştırma ile ilk sebebinin postasyum olduğunu öğrendim. Nasıl kullanılacağı, dozu gibi detayları iyice öğrendikten sonra dün Eminönü'de Balmumcu Kimya ismindeki yere gidip 1 kg potasyum sülfat aldım. Gelince 1 lt musluk suyuna akvaryuma 20 ppm eklenecek kadar yaptım ve periyodik %15'lik su değişimimi yaptım ve sonra gübrelemeyi yaptım.
Sonuç aşağıdaki resimler. Kurulumdan beri ilk defa böyle bir fotosentez gördüm.
Aşağıdaki resimde potasyum eklememi gerektiren sebep açıkça görülebiliyor.
Beğenenler: [T]192488,drdolantin[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2010 14:43
Onur merhaba,
Öncelikle tebrikler ve sağlıklı bitkiler,
Potasyum sülfat Uygulamasını nasıl yaptığına dair detaylı bilgi verebilir misin?
Teşekkürler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2010 15:04
Merhaba Aykut,
Peki şimdi aklıma birşey takıldı.
İzlediğim yolu en baştan belirteyim. Bitkilerimdeki problemi tespit ederken aşağıdaki linkteki eksiklikler ve belirtileri tablosunu kullandım.
Sonra aşağıdaki iki konuya ulaştım forumda. Burada makro elementler ve kullanımıyla ilgili çok değerli ve bilgili arkadaşlarımızın yazıları mevcut. Bunları okudum.
Sonra buradan çıkardıklarımla şöyle bir yol izledim.
Dereceli bir kaba 1 lt su koydum. Sonra onu elektrikli su ısıtıcısıyla biraz ısıttım çözünme daha kolay olsun diye. 40-50 derece civarına getirdim. Sonra onu 2.5 lt'lik bir pet şişeye boşalttım kolay çalkayabilmek için. Chuck's Planted Aquarium Calculator kullanarak bir hesap yaptım.
Hesabım şöyle oldu;
Hazırlamış olduğum 50 gr potasyum sülfat içeren 1000ml'lik potasyum sülfat çözeltisinin, 1 ml'si 450lt'lik bir tanka 0.05 ppm potasyum katıyor. Yani 20 ppm için de 400ml eklemek yeterli oldu bu çözeltiden. 50mg'da 8,3 çay kaşığı gibi birşey yapıyordu. Hassas tartım olmadığı için çay kaşığı hesabı yaptım. Doğruluğu tartışılabilir ama işe yaradı gibi gözüküyor.
Suyu ısıtmış olmam suda çözünmesini çok kolaylaştırdı. Yani 30sn içinde suda hiç toz kalmamıştı.
Sonra su soğuduğunda çökelme olup olmadığını kontrol ettim kalan çözeltide. Yoktu herhangi bir çökelme. Bir de 1000 ml musluk suyunda en fazla 55 gr çözünebileceği söylendiği için ben de 50 gr ekledim. Saf su olduğunda 110 gr çözünebiliyormuş.
Peki şimdi aklıma birşey takıldı.
Sanırım fotosentez bu kadar hızlandığında sudaki besinler daha hızlı tüketilecek ve bu sefer de başka besinlerin eksiklikleri oluşacak. Artık daha çok test ve takip gerekecek sanırım.
Bir de bu gübrelemenin yenileme sıklığını nasıl tespit edeceğim orta yoğunlukta bitkiye sahip bir tank için?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2011 23:20
Aynı hacimde bende de aynı sorunlar var bende yarın dıy potasyum gubresı yapmayı dusuuyorum acaba ne kadar sure ıle gubreleme yaptınızverdıgınız bu degerler haftalık mı yoksa gunluk mu?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2011 11:32
Nazım bey mesajınızı şimdi gördüm. Çok geç bir cevap olacak ama belki hala bu bilgiye ihtiyacınız vardır diye cevap veriyorum.
Gübrelemeyi akvaryumda hep 20ppm olacak şekilde yapıyorum ve sanki potasyum hiç kullanılmıyormuş gibi düşünerek yapıyorum. Yani %20 su değişimi yaptığımda o eklediğim su miktarını 20 ppm yapacak kadar yine potasyum ekliyorum suya. Ne kadar kullanıldığını tam tahmin edemediğim için de 2-3 haftada bir de biraz fazla dozlama yapıyorum.
Beğenenler: [T]192488,drdolantin[/T]
Teşekkür Edenler: [T]192488,drdolantin[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir