"Plateau" Adist 2012 - 4.Tasarım


fimusÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 225
fimusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2012 09:46
Bence tam öyle değil serüven hakkında fikir veriyor ama arada daha ne maceralar vardır. Sonuçta gördüğümüz foto akvaryumun %60-70'i gibi. "Yaprak dökümü" kitabını okuyanlar arasında diziyi seyretmeyen azdır örneğin. Onun gibi bir şey.
fimus2012-05-12 09:47:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

batuhanbayramÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,14686[/C] [B]2776,2[/B] [C]2,3,14686[/C]
Kayıt: 11/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4498
batuhanbayramÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2012 11:47
    Ben de bir arkadaşla "6. his" Filmine gitmiştim. Tam film başladı 2 dk sonra arkamdaki adam arkadaşına: "bak bu adam aslında ölü biliyo musun" dedi.

    Burak'ın yaptığı da bu hesap ama çok masumane ve içten. ;) güzel bir ipucu oldu hatta,... Ben de genel bir fotosunu koyayım o zaman.....    
Şaka , şaka... ( bayılıyorum bu tey tey smile a.)
batuhanbayram2012-05-12 11:49:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2012 16:04
[QUOTE=mföztürk]Mustafa Bey tasarımınızı (bir başka değişle arka fonun özelliğini tam olarak anlamadan) bütünsel bir biçimde algılıyamadığım için size katkıda zorlandığımı itiraf etmeliyim.Sorularınızla ilgili düşüncelerime gelince ;
1.SORU: Ağaçları yaparken tek tip düz dalları kullanmışsınız.Bu düz dallara donatılan mossların eş zamanlı gelişecekleri düşünülürse özellikle en öndeki dalların ağaç figürüne dönüşmesi örnek olarak aldığınız resimlerdeki forma ulaşmaları biraz daha fazla zamana ihtiyaç duyabilir. Bu anlamda en öndeki ağaç figürünü oluşturacak dallara çam ağacının üçgen yapısını verecek bicimde , 'T' şeklinde ilave ince dalları mossla kaplı olarak monte edebilirsiniz.Böylece daha dolgun ve 'üç boyutlu' ağaç figürleri ortaya çıkabilir.Bir ya da iki tanede düz değil çok dallı ağaç dalını farklı bir mossla kaplayıp çam dışında bir ağaç figürü ile orman görselini zenginleştirebilirsiniz.
2.SORU; Bitkilendirme ve türleri konusundaki birikimlerinizi gözönüne aldığımda bu konuda yorum yapmaya kendimi yeterli görmüyorum.Görsel anlamda ağaç figürlerindeki başarının belirleyici olacağını düşünüyorum.
3.SORU;Yarışma için daha ne kadar süreniz var bilemiyorum ama mossların istenen düzeyde hızlı gelişebilmesi için sıkı bir gübrelemeye ihtiyaç duyacağını aşikar.Bu anlamda benim endişem alg sorunu ! İnşallah karşılaşmazsınız.Genel anlamda ilk ay için zeminin oturacağını ağaçların ise biraz daha zamana ihtiyaç duyacağını tahmin ediyorum.
Çalışmalarınızda başarılar dileğiyle. Saygılarımla...
[/QUOTE]

Mehmet Fikri Bey,

Başlarda bende fonla tankı bir bütün olarak algılama sorunu çektiğimden Photoshop ile bir fonun denemesini yapmıştım. Her ne kadar basılmış fonun arkada olması ile aynı şey olmasada görünüme dair fikir veriyor.



Tabi ayrıca burada hem tank tamamlanmadığından hemde su yüzeyi yüksek kaldığından fon fazlasıyla ön planda. Gerçek görünümde bu konu üzerine çalışıp fonun sadece tamamlayıcı özellikte olması için fikir yürüttük.

Sorularım hakkındaki fikir paylaşımlarınız yine çok güzel; teşekkür ederim.

[QUOTE=onur_0606] Mustafa abi, tankın ilerleyişi çok güzel gidiyor nazar deymesin Ağaçlar çam olunca kullanılabilecek en uygun bitki şüphesiz christmas moss. Çam ağaçları genellikle çok düzenli oluyor yani simetrik oluyor. Benim aklıma gelen ağaç yapımı şöyle;
Mossları sardığımız paslanmaz çelik telleri yuvarlatılarak ağaç dalının ortasından büyükten küçüğe doğru geçirmek ve bu tellerin üstüne mossu sarmak fakat ağaçlar küçük olduğu için uygulanabilirliği nasıl olur tam kestiremedim. Ek olarak adım adım bu tankı bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.
[/QUOTE]

Farklı fikirler yine konuya zenginlik katıyor. Benzer fikirler bizim gruptanda gelmişti. Ama o zaman ağaçları mossla sarmıştım ve gelişme aşamasındaydılar. O yüzden var olanı bozmayıp neye dönüşeceğini beklemek istedim. Teşekkür ederim paylaştığın için.

[QUOTE=mustafankara]Abi heyecan artıyor ama sabırda bir yandan bitiyor  
Çam ağacının ortaya çıkabilmesi için en önemli şey bence budamadan geçiyor. Aralıklı sarmak mantıklı bir de üçgen şeklinde budanırsa olmuştur bu iş bence.
Bitki yoğunluğu bence yerinde kullanıldığında doğal olabiliyor. Ki sen de yerinde kullanmışsındır o yüzden bu soruyu es geçiyorum 
İlk ay cristmass lar için yeterli bir süre olabilir belki ama fissidensler için yeterli değil gibi. Diğer bitkiler içinde kendilerini gösterebilecekleri bir süreç. Ama genel anlamda ilk ay bence bitki gelişimi ve yayılımı çok bariz farketmemiştir.

Beklemedeyiz, sabırla 

[/QUOTE]

Bir bitki akvaryumu sahibi olarak yeterince sabırlısındır diye düşünüyorum Mustafa  Çam yapma konusunda seninle aynı fikirde işe başlamıştım bende. Budama ile gerekli şekli vererek aynı zamanda mosslarıda sıklaştırabilirim dedim . Bitki gelişimi konusundaki fikirlerin içinde teşekkür ederim.

[QUOTE=erozdem]Bu ne ya kardeşim biz tanıtım açıyoruz toplam 2 sayfa mesaj oluyor sen  daha tanıtımı sunmadın 4 sayfa olmuş oynamıyorum ben  Bence çam ağacı için en ideal moss flame mostur tabi bu çam öyle simetri olanlardan değil tabiki [/QUOTE]

Eee abi bırakta o kadar olsun; biz Ertuğrul Saygın'nın talebeleriyiz  Flame'ler küçük ve uzak çamlar için güzel oluyorda büyüklerde pek olabilecek gibi değiller.

[QUOTE=vuslat]Bu aralar işler ve yeni evimi almak için uğraşmam nedeniyle foruma biraz uzak kaldım. Yeni tanıtım başlamış bile.  Bu kez farklı bir tanıtım konusu olmuş.  Bilmece gibi. Nereye varacağını az çok tahmin edebiliyorum. Tebrikler Mustafa ve ADİst.[/QUOTE]

Çok teşekkürler Fatih abi. Konuya katılımların bizim için çok değerli. Ne zaman olursa olsun 

[QUOTE=ms79]

Adaş Artık adist ekibi ile sık sık pişti olmaya başladığımdan pek şaşırmadan yapmaya başlamış olduğum çalışma ile ilgili bir fotoğraf gönderiyorum. Senin yapmaya çalıştığın ağaca benziyor ama boyut olarak senin istediğin boyutlardan büyük olabilir. Düz  ağaca sardığım bir tek damarlı kablolara moslarla bir şeyler yapmaya çalışıyorum ama yeni başlamış olduğum için budama ve dolgunluk yok. Fikir açısından faydası olabilir diye düşünüyorum. Belki en ön kısımda derinlik açısından kullanabileceğin tarzda bir ağaç olabilir. Saygılar.

[/QUOTE]

Adaş teşekkür ederim paylaştığın için. Bir farklı yapım tekniği daha gelmiş oldu böylece. Ağacının ilerleyen zamandaki görünümünü merakla bekliyor olacağım. Fotoğraflardan mahrum etmezsen seviniriz 


[QUOTE=erozdem]Burak bu ip ucu senin bittiğin andır demedi deme  [/QUOTE]

[QUOTE=mustafankara] [QUOTE=erozdem]Burak bu ip ucu senin bittiğin andır demedi deme  [/QUOTE]

Banada öyle geliyor abi 

Burakcım suç benim, sen beni hedef gösterebilirsin 

Bu arada Mustafa Abi hakkaten kızabileceğini düşündüm, özür dilerim. Ben istedim, sabırsızlık ettim kusuruma bakma 
[/QUOTE]

[QUOTE=CERKUTAY]        Burak sen bu şehri bırak :=))  Mustafa abi yakalamadan!!!Mustafa abi'nin serüvenine " turp suyu sıktın " resmen.Biz heyecanlı heyecanlı takip ediyorduk.Sen filmin sonunu söyledin.[/QUOTE]

 Arkadaşlar Burak kardeşimin bu kadar üzerine gitmeyin  Facebook'ta o fotoğrafı paylaşırken bu gibi durumlarıda göze almıştım. Dayanamadım paylaştım o ayrı  Asıl sorun bende yani  Şaka bir yana orada gördüğünüz, tankın sadece küçük bir kısmı zaten. Ayrıca bu başlıkta bizim asıl yaptığımız şey tasarım üzerine fikir üretmek. Ama fotoğraf madem paylaşıldı; onun hakkında da yorumlarınızı alayım 


[QUOTE=fimus] Bence tam öyle değil serüven hakkında fikir veriyor ama arada daha ne maceralar vardır. Sonuçta gördüğümüz foto akvaryumun %60-70'i gibi. "Yaprak dökümü" kitabını okuyanlar arasında diziyi seyretmeyen azdır örneğin. Onun gibi bir şey.
[/QUOTE]

Aynen katılıyorum Mustafa Bey; teşekkürler. Ayrıca fotoğraf tüm tankın %30-40 ı gibi hatta.

**********

Beşinci Bölüm: Bir Aylık Gelişim

Fotoğrafları tüm gelişimi aynı anda görebilmek için kurulumdan itibaren alt alta ekleyerek paylaşacağım.



Kurulum Sonrası




Bir ay sonrası


- Ağaçları oluşturan Moss ve Fissidens'lerde gelişim var. Ancak doğal olarak ışığa yakın üst kısımlar daha hızlı gelişiyor. Daha uzun ve dolgunlar. Bana ise tam tersi lazım. Üstler kısa altlar uzun ve heryer dolgun olmalı.... Düzenli budama ile aşabileceğimi ümit ediyorum.

- Dere yatağındaki taşlarda ciddi anlamda yosunlanma söz konusu. Resmen yemyeşil oldular. Bunda tankın henüz ilk ayında olması ve taşların yapısının önemli rolü olduğunu düşünüyorum.

- En belirgin gelişme Hydrocotyle sp. "Japan" larda. Onları Glossolar izliyor. Cubalarda pek hareket yok ancak bir miktar takviye yaptık bizimkilerin desteği ile.

- En arkadaki flame moss larda da çok belirgin bir gelişim söz konusu.

- Hyrocotyle verticillata'ları ortama şekil olarak uyduramadığım için çıkardım.

Kısacası tank genelinde taşlardaki yosunlar ve ağaçlardaki gelişim yönü hariç şimdilik her şey yolunda gibi.

***Beşinci Bölümün Sonu****


Soru: Ağaçlardaki ışığa bağlı isteğe ters  gelişim şeklini budama dışında hangi yöntemler ile yola sokmak mümkün olabilir?

Teşekkürler,


mustafaerdogar2012-05-12 23:25:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pelerinlikediÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6658,2[/B] [B]8038,3[/B]
Kayıt: 02/07/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1165
pelerinlikediÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2012 16:38
Fon konusunda şüphelerim var ama çok güzel bir tasarım olduğunu düşünüyorum. Fon kullanılmış halini de merak ediyorum.

Ağaçları ters dikin bence, mosslar gelişince budayıp düzeltirsiniz...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2012 10:09
[QUOTE=pelerinlikedi]Fon konusunda şüphelerim var ama çok güzel bir tasarım olduğunu düşünüyorum. Fon kullanılmış halini de merak ediyorum.

Ağaçları ters dikin bence, mosslar gelişince budayıp düzeltirsiniz...
[/QUOTE]

Harika bir fikir Ahmet Bey! Tek aklıma takılan kısım; ters dururlarken kuma gömülü uzun bir dal kısmı olması lazım. Düzeltince onu kırıp düzeltiriz ama o durumda bile en üstte moss olamayacak gibi. Yani üst uç dalın kalınlığında olabilir. Aslında olabilir belki... Mosslar biraz yukarı çekilir, budanır vs. Denemek lazım. Teşekkürler.

**********


Altıncı Bölüm: Artılar ve Eksiler

İkinci ayın sonunda genel anlamda herşey yolunda gitsede olumsuz bazı durumlarda baş göstermeye başlamıştı...



Kurulum sonrası




Bir ay sonrası




İki ay sonrası


Tabandaki gelişim çok iyi. Neredeyse tüm bitkilerdeki büyüme hızı artarak devam ediyor. Tabanın kaplanması yakındır.

Cubaların yanına benzer incelikte dokuya sahip riccia da ekledim. Böylece arka planda da bitki örtüsünü zenginleştirmeye çalışıyorum.

Tabandaki bitki örtüsünde derinliğe uygun olarak ön planda iri yapılı, arka planda ince yapılı bitkileri kullanmaya çalışmıştım. Fakat taban boyunca bu bitkileri ayıran bir katman söz konusu olmadığından gerçekçi bir derinlik hissi verebilmek için bu bitkilerinde alan boyunca birbirlerine geçişlerini çok iyi yapabilmem gerektiğini gördüm. Öyle ki, bakıldığında uzağa doğru yumuşak bir geçiş olsun...

Hava motoru bağladım. Geceleri çalışarak su yüzeyindeki yağlanmayı gidermede ve su berraklığında önemli katkılar sağlıyor.

Fon için bir ışık tertibatı hazırladım ve bu fotoğrafta ilk kez kullanmış oldum.

Gelelim sorunlara;

Bir miktar sakal yosunu sorunu oluştu. CO2 kontrolü yanında SAE'de aldım. Yemleme yapmadığım için yavru SAE'nin kısmen çözüm olmasını umuyorum...

Ağaçlardaki moss büyümesi belli bir şekle büründü. Budamasınıda yaptım. Sorun şu ki mosslar istediğim sıklıkta değiller... Sadece en üst kısımlar iyi. Gruptakiler farklı öneriler getirdiler. Fakat ben bir süre daha gelişim ve budama ile çözmeyi umuyorum.

Fissidens ağaçlarında da sorunlar var. Fissidensler yatay olarak dallar uzatıyorlar fakat dikey yoğunluk anlamında pek gelişim yok. Açıkcası şu an ağaca benzer bir görünümleride yok.

***********

Bu kadar sorundan sonra sizinle en sevdiğim köküme ait iki fotoğrafı paylaşarak bölümü bitireyim 





Mini Pellia'lar epey geliştiler; kök gittikçe güzelleşiyor. Fakat mevcut konsepte uyumu konusunda da endişelerim var....

***Altıncı Bölümün Sonu***

Sorular;

- Moss ağaçları nasıl daha dolgun hale getirilebilir?
- Fissidens ağaçlarının ağaca benzemesi nasıl sağlanabilir?
- Öndeki Mini Pellia'lı güzel kök çıkmalı mı, kalmalı mı?

Teşekkürler,


mustafaerdogar2012-05-15 10:16:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mföztürkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 64
mföztürkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2012 16:52
Mustafa Bey merhabalar. Birkaç gündür forum'dan uzaktaydım,büyük bir merakla sayfanızı açtığımda gördüğüm ilerleme beni sevindirdi.Özellikle Burak kardeşimizin paylaştığı facebook görüntüsü bütünü olmasa bile bana yorumlarım için ipucu vermiş oldu.Konuyu daha iyi anlamama yardımcı oldu.Sorularınıza gelince ;
1. ve 2. Sorularınızla ilgili düşüncem, gerek moss gerekse fissidens ağaçlarına ilave bitki eklemeniz yönünde.Ancak sonradan ilave edeceğiniz bu bitkilerin ağaç gövdesi ile ne derece bütünleşebileceği hususunda da açıkcası şüphelerim var.
3.Soru , bence en önemli soru ! Arka fon olmadan 'aykırı ' gibi dursa da, fonla birlikte bana oldukça güzel gözüküyor.Belki resimlerdeki gibi ' dik ' değil de biraz daha arkaya doğru eğik dursa ya da belkide 'çatal kısmı' önde olacak şekilde tam yatık dursa daha doğal görünebilir.'Dağlardan gelen sel sularının devirdiği ağaç kütüğü' gibi.Netice itibariyle benim kişisel görüşüm 'güzel kök'ün kalması yönünde.
Çalışmalarınızda başarılar dileğiyle, saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

grayprinceÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/11/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 550
grayprinceÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2012 22:44
Merhabalar,

Öncelikle her zamanki gibi zor ve meşakkatli bir yolda hepimiz adına yol gösterici ve yardımsever adımlarla Adist ekibi olarak sizleri kutluyorum. Tank ile ilgili seçmiş olduğunuz 1. resim uygulanabilitesi açısından çok doğru bir seçim olmuş. Moss gelişimleri için kaygılarınız mevcut olsa da çam görünümünü vermek adına ağacın alt bölümlerine doğru bitki eklemek ve en alt kısıma doğru yoğunluğu artırmak kısa sürede uyun görünüme ulaşmayı sağlayacaktır diye düşünüyorum. Mini pelia ağacınıza bayıldım doğrusu çok iyi gözüküyor. Hatta ölü ağaç köklerini saran küçük mantarları yada sarmaşıkları hatırlattı bana ve doğal göründüğünü düşünüyorum. Tankın arka ve sağ ön kısmı bence şimdiden mükemmel olacak gibi gözüküyor. Gerek verilen derinlik gerek bitki seçimi konusunda hayranlığımı gizleyemiyorum  

Mustafa Bey, haddim olmasa da gözüme takılan bir noktayı sizlerle paylaşmak istiyorum; sol ön kısımdaki bitki tercihinizi çok daha küçük yapraklı bitkilerden yana kullanmamış olmanız ağaçların oranlarını bozacağı problemini beraberinde getireceğini düşünüyorum. Bu noktada memleketimde aradığımız herşeyi bulamama gibi sıkıntılardan sebep bu yolu izlediğinizi düşünmeden edemiyorum. Ön kısımdaki kayalar şimdiden kayboldular. Açıkçası ricciaların bu noktada imdada yetişebileceğini düşünüyorum. Sizler bu hususta çok daha deneyimlisiniz inşallah korktuğum gibi ağaç ve bitki örtüsü oranı ön kısımda sıkıntı yaratmaz 

Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

xclusiveÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,2,89923[/C] [C]2,3,89923[/C]
Kayıt: 11/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 624
xclusiveÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2012 14:06
Sizinki kadar başarılı olmasada doğa manzaralı arka fon kullanımına bir örnek



xclusive2012-05-16 14:07:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onur_0606Çevrim Dışı

Özel Üye
[C]3,1,114398[/C] [B]8028,2[/B] [C]2,3,114398[/C]
Kayıt: 06/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 893
onur_0606Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2012 01:39
Tank ilerledikçe arka fon ile ilgili şüphelerim azalıyor.Arka fondaki kriter, heralde nettiği ve canlı renkleri olsa gerek. Heralde dijital çıktı alınacak arka fon için. Bu arada Mustafa abi, mini pellialı köke bayıldım o yüzden objektif bir yorum yapamıycam çıkması veya kalması yönünde. Satılığa çıkarsa talibim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2012 12:15
[QUOTE=mföztürk]Mustafa Bey merhabalar. Birkaç gündür forum'dan uzaktaydım,büyük bir merakla sayfanızı açtığımda gördüğüm ilerleme beni sevindirdi.Özellikle Burak kardeşimizin paylaştığı facebook görüntüsü bütünü olmasa bile bana yorumlarım için ipucu vermiş oldu.Konuyu daha iyi anlamama yardımcı oldu.Sorularınıza gelince ;
1. ve 2. Sorularınızla ilgili düşüncem, gerek moss gerekse fissidens ağaçlarına ilave bitki eklemeniz yönünde.Ancak sonradan ilave edeceğiniz bu bitkilerin ağaç gövdesi ile ne derece bütünleşebileceği hususunda da açıkcası şüphelerim var.
3.Soru , bence en önemli soru ! Arka fon olmadan 'aykırı ' gibi dursa da, fonla birlikte bana oldukça güzel gözüküyor.Belki resimlerdeki gibi ' dik ' değil de biraz daha arkaya doğru eğik dursa ya da belkide 'çatal kısmı' önde olacak şekilde tam yatık dursa daha doğal görünebilir.'Dağlardan gelen sel sularının devirdiği ağaç kütüğü' gibi.Netice itibariyle benim kişisel görüşüm 'güzel kök'ün kalması yönünde.
Çalışmalarınızda başarılar dileğiyle, saygılarımla...
[/QUOTE]

Mehmet Fikri Bey,

1 ve 2 nolu cevaplarınızdaki süphelerinizi bende yaşamama rağmen başka çarem kalmadığından benzer bir düzenleme yaptım. Mesajın devamında var. 

3 nolu cevabınızda çok yerinde görünüyor aslında. Hatta gruptan Batuhan abiydi sanırım, aynı yönde bir öneride bulunmuştu o zaman. Fakat kökün arkasındaki boşluk fotoğrafta algılanandan daha az malesef. Arkaya eğim söz konusu olduğunda özellikle açılı ve yakın plan fotoğraflarda arkadaki büyük ağaçlarla bir birleşim ve çakışma söz konusu oldu. Bu nedenle böyle bir işlem yapamadım. 

Tekrar teşekkür ederim katkılarınız için.

[QUOTE=grayprince]Merhabalar,

Öncelikle her zamanki gibi zor ve meşakkatli bir yolda hepimiz adına yol gösterici ve yardımsever adımlarla Adist ekibi olarak sizleri kutluyorum. Tank ile ilgili seçmiş olduğunuz 1. resim uygulanabilitesi açısından çok doğru bir seçim olmuş. Moss gelişimleri için kaygılarınız mevcut olsa da çam görünümünü vermek adına ağacın alt bölümlerine doğru bitki eklemek ve en alt kısıma doğru yoğunluğu artırmak kısa sürede uyun görünüme ulaşmayı sağlayacaktır diye düşünüyorum. Mini pelia ağacınıza bayıldım doğrusu çok iyi gözüküyor. Hatta ölü ağaç köklerini saran küçük mantarları yada sarmaşıkları hatırlattı bana ve doğal göründüğünü düşünüyorum. Tankın arka ve sağ ön kısmı bence şimdiden mükemmel olacak gibi gözüküyor. Gerek verilen derinlik gerek bitki seçimi konusunda hayranlığımı gizleyemiyorum  

Mustafa Bey, haddim olmasa da gözüme takılan bir noktayı sizlerle paylaşmak istiyorum; sol ön kısımdaki bitki tercihinizi çok daha küçük yapraklı bitkilerden yana kullanmamış olmanız ağaçların oranlarını bozacağı problemini beraberinde getireceğini düşünüyorum. Bu noktada memleketimde aradığımız herşeyi bulamama gibi sıkıntılardan sebep bu yolu izlediğinizi düşünmeden edemiyorum. Ön kısımdaki kayalar şimdiden kayboldular. Açıkçası ricciaların bu noktada imdada yetişebileceğini düşünüyorum. Sizler bu hususta çok daha deneyimlisiniz inşallah korktuğum gibi ağaç ve bitki örtüsü oranı ön kısımda sıkıntı yaratmaz 

Saygılar
[/QUOTE]

Haydar Bey çok teşekkür ederim. Gözünüze takılan nokta konusunda çok haklısınız. İlerleyen zamanlarda budamalarla kayaların görünürlüğünü arttırdım. Ağaç ve bitki örtüsü arasındaki boyutsal oran konusunda da özellikle H. "Japan" ları kontrol altında tutmakta zorlanıyorum. Mümkün olduğunca ön planda tutup ağaçlara yakın kısımları glosso ve cuba-riccia ikilisine bırakmaya çalışıyorum. Fakat çok sık ilgilenemezseniz bir noktadan sonra ister istemez işler çığırından çıkıyor. Yinede tankın son durumunda çok göze batan bir sorun olmadığını söyleyebilirim.

[QUOTE=xclusive] Sizinki kadar başarılı olmasada doğa manzaralı arka fon kullanımına bir örnek



[/QUOTE]

Çağatay Bey teşekkür ederim paylaşım için. Açıkcası fikir olarak güzel, tasarım olarak kötü bir tank olarak görmüştüm bu tankı. Yorumlarda Oliver Knott beğenisini dile getirmiş. Buda güzel bir şey bence.

[QUOTE=onur_0606] Tank ilerledikçe arka fon ile ilgili şüphelerim azalıyor.Arka fondaki kriter, heralde nettiği ve canlı renkleri olsa gerek. Heralde dijital çıktı alınacak arka fon için. Bu arada Mustafa abi, mini pellialı köke bayıldım o yüzden objektif bir yorum yapamıycam çıkması veya kalması yönünde. Satılığa çıkarsa talibim.[/QUOTE]

Evet Onur dijital çıktı aldık fon için. Köke bende bayılıyorum. Şuan gruptan Timuçin'de duruyor. Onun tankıda sonlandıktan sonra satılığa çıkarabilirim yada yaz için kurmayı planladığım paludaryumda yer verebilirim. Haberleşiriz.

**********


Yedinci Bölüm: Ağaçlar Yeniden


Kurulum sonrası




Bir ay sonrası




İki ay sonrası




Üç ay sonrası


Üçüncü ayın sonunda genel itibarıyla herşey yolunda giderken  en büyük sorun ağaçların son bir aydaki gelişime rağmen üstlerde dahil yeterli sıklıkta olmamasıydı. Bu sorunun ilk zamanlar arada ağaç gövdesi görünmesi için moss ve Fissidens'leri aralıklı sarmamdan kaynaklandığını farkettim. Zira moss ve fissidenlerin gelişim şekli, öngördüğüm sıklığı oluşturacak doğrultuda olmamıştı.  Tasarıma asıl ruhunu verecek önemli noktası olan ağaçların daha iyi olabilmesi için risk alarak gruptan Timuçin'inde tavsiyesi doğrultusunda moss ve fissidensleri baştan tüm dala mümkün olduğunca sık bir biçimde sardım bu kez. Umarım bu şekilde istediğim sıklığı yakalayabilirim. Bu durum IAPLC için tankın yetişmesi konusunda beni daha da heyecanlı ve endişeli hale getirdi...

Yeniden sarma işlemi sırasında dalların üzerinin beyaz bir renge büründüğünü farkettim...

Görüldüğü üzere mini pellialı köküde çıkararak Timuçin'e verdim. Onun tasarımına daha iyi uyum sağladı.

***Yedinci Bölümün Sonu***


Teşekkürler,


mustafaerdogar2012-05-18 12:21:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mföztürkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 64
mföztürkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2012 16:55

Mustafa Bey, 'güzel kütüğün' gidişine üzüldüm. Bir an tank boşalmış hissine kapıldım.Şu an paylaştığınız görüntü itibariyle o bölgeye 'dolgunluk' verecek ilave bir bitki ya da taş vs. ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. 'Güzel kök' ün Timuçin Bey'e uğur getirmesini diliyorum.

Yazılarınızı birkez daha gözden geçirdiğim sırada fon için yeni ışık düzeneğinden söz edişiniz dikkatimi çekti.Bende yeni fikir çağrışımları yarattı.Eğer yarışma , fon gibi ışık'ta da bir takım 'manipülasyonlara' izin veriyorsa bundan değişik şekillerde yararlanmak mümkün ! Örneğin son paylaşılan resim üzerinden düşünürsek , kullanılan ışık 'kapalı bir gökyüzü' havasını veriyor.Bu senaryo ile uyuşumlu bir biçimde tankın ön tarafına doğru 'günseli' diye tabir edilen 'ışık huzmeleri' yansıtılabilir.Yeşil zemin üzerinde farklı renk dokuları oluşturulabilir.Veya daha lokal bir bölgeye sarı ya da turuncu bir spot ile orman dokusunun farklı renkleri hissettirilebilir.

Çalışmalarınızda başarılar dileğiyle, saygılarımla...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2012 09:43
[QUOTE=mföztürk]

Mustafa Bey, 'güzel kütüğün' gidişine üzüldüm. Bir an tank boşalmış hissine kapıldım.Şu an paylaştığınız görüntü itibariyle o bölgeye 'dolgunluk' verecek ilave bir bitki ya da taş vs. ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. 'Güzel kök' ün Timuçin Bey'e uğur getirmesini diliyorum.

Yazılarınızı birkez daha gözden geçirdiğim sırada fon için yeni ışık düzeneğinden söz edişiniz dikkatimi çekti.Bende yeni fikir çağrışımları yarattı.Eğer yarışma , fon gibi ışık'ta da bir takım 'manipülasyonlara' izin veriyorsa bundan değişik şekillerde yararlanmak mümkün ! Örneğin son paylaşılan resim üzerinden düşünürsek , kullanılan ışık 'kapalı bir gökyüzü' havasını veriyor.Bu senaryo ile uyuşumlu bir biçimde tankın ön tarafına doğru 'günseli' diye tabir edilen 'ışık huzmeleri' yansıtılabilir.Yeşil zemin üzerinde farklı renk dokuları oluşturulabilir.Veya daha lokal bir bölgeye sarı ya da turuncu bir spot ile orman dokusunun farklı renkleri hissettirilebilir.

Çalışmalarınızda başarılar dileğiyle, saygılarımla...

[/QUOTE]

Işık oyunları konusunda da bildiğim kadarıyla bir sınırlama söz konusu değil. Bu tip oyunları yapan yarışmacılar daha öncede olmuştu. IAPLC 2012'den bir örnek vereyim:



Bu tank 145. oldu. Işık hüzmelerinin müthiş göründüğü bir tasarım (kataloktan tarattığım için kalite yetersiz). Muhtemelen tankın diğer kısımlarında beğenilmeyen bölümler olduğundan bu sırayı almıştır diye düşünüyorum. 

Diğer taraftan bence ışık oyunlarında göz önünde bulundurmamız gereken konu tanktaki bitkilerin sağlığı ve bitkilendirmenin en iyi şekilde jüriye yansıtılması olmalı. Dolayısıyla bitkilerin renklerini en iyi gösterecekleri ve ayrıntıların kaybolmayacağı aydınlıkta ışık ortamları oluşturmak daha mantıklı gibi geliyor bana. Bu sınırlar içinde farklı ışık efektleri verme olasılığı varsa bunları değerlendirmek daha doğru sanki.

İyi dilekleriniz ve büyük katkılarınız için çok teşekkür ederim.

**********


Sekizinci Bölüm: Sorunlar artıyor...




Kurulum sonrası




Bir ay sonrası




İki ay sonrası




Üç ay sonrası




Dört ay sonrası


Fotoğrafta her ne kadar herşey yolunda gibi gözükse de bu ay içinde ciddi sorunlar yaşadım  Önce iyi şeyleri yazayımda sonra sorunlara geçeyim;

Bitki ve mosslardaki gelişim gayet iyi devam ediyor. Cuba'lar sardı. Hatta bir miktar budama yaparak daha güzel bir şekil verdim.

Grupça bir toplu Ember Tetra alımımız olmuştu. Bende bu küçük sürü balığı türünden 8 adet alıp tanka ekledim. Özellikle ev halkı için güzel bir gelişmeydi bu 

Dere yatağındaki kayaların yeşil yosun ve mossla kaplı olmalarının aslında konsepte uygun olmadığını fark ettim. Mossları elimden geldiğince kazıyarak yosunlar içinde lokal excel uygulaması yaptım. Kayalarda epeyce renk açılması oldu. Bu tip yüksek dağ sularının aktığı kayalıklara birkaç örnek;






Ayrıca dere yatağının fazlaca bitki ile dolu olması da tanktaki bu bölümün kendini göstermesine ve tanka hareket katmasına engel olmuştu. Bu nedenle bu kısımdaki bitkileri de budadım. Budanmış haldeki fotoğraf;



Daha güzel oldu sanki ama bir şeyler eksik gibi...
 
Ayrıca fazla uzadığını düşündüğüm flame mossları da kısalttım. Özellikle iki güzel Fissidens ağacının arkasına denk gelerek aynı renk tonu nedeniyle ağaçların etkileyiciliğini azaltan flame grubunu tamamen budayarak yok ettim.

Gelelim sorunlara;

Üçüncü ayda ağaçları yeniden sarmış olmam nedeniyle taban ve ağaçların oluşum süreleri arasındaki dengede bozuldu. Özellikle tabanın ön-orta kısmı, yani Hydrocotyle sp. "Japan" ve Glosso ağırlıklı bölüm tabanı kaplayıp katman oluşturmaya başladı. Başlarda ağaçlar oluşana kadar budama ile idare edebilir miyim diye denedim fakat ağaçların oluşum hızı yine bir iki ay alacağından vazgeçtim. Ön kısmı komple sökerek tekrar diktim. Oldukça sık bir dikim yapmışım; bir ay içinde tekrar hiç bir şey olmamış gibi sardılar. En azından kalan son ayımda budamayla idare edebilmeyi umuyorum...

En önemli sorun ise yine ağaçlarda oluştu. Mossları yeniden sarma sırasında farkettiğim; ağaç gövdelerindeki beyazlıkların bu ay kokusu çıktı. Ağaç gövdesi olarak kullandığım dallara sürmüş olduğum vernik atmıştı. Neden attığını açıkcası bilmiyorum. Uygulama şeklim; bir yağlı boya fırçası ile mümkün olduğunca bol bir şekilde her dala verniği sürdüm ve misina ile dalları asarak kuruttum. Belkide dalları direk verniğe batırmalıydım... Belkide dalların kabuklarını (renk ve doku bozulmasın diye) soymadığımdan kalkmaları söz konusu oldu... Sonuç olarak mossların bir kısmı yine çıktı. Ama daha çok dalların moss sarılı olmayan ve kuma giren kısımlarında atma gerçekleşti. Ve bir ay içinde bu kısımların su emmesi sonucu dallar erimeye/aşırı kırılganlaşmaya başladı. Özellikle kuma giren kısımlar daha fazla zorlandığından hep oralar kırıldı. Dalların boyları kısaldı. En ufak müdahalede her tarafı kırılarak tamamen kaybettiğim ağaçlarda oldu.

Son aya girdiğimde her an ağaçları kaybetme (dolayısıyla tasarımı kaybetme) korkusu ve stresi sarmıştı...

***Sekizinci Bölümün Sonu***


Sorular;

Dere yatağında daha doğal bir görünüm sağlamak için neler yapılabilir?

Vernik uygulaması konusundaki fikirleriniz, tecrübeleriniz nelerdir? Yanlış yaptığım neler olabilir?

**********

Bir hafta on güne kadar tankın final fotoğraflarını sizlerle paylaşmayı umuyorum. O zamana dek görüşmek üzere...
mustafaerdogar2012-05-21 10:02:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

t-barÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6583,1[/B]
Kayıt: 01/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 222
t-barÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2012 22:16

* Mustafa bey, vernik kısmı ile ilgili olarak yaptıklarımı yazmak gerekirse. Benim kullandığım kara bitkisi ligustrum bitkisi idi. Önce birkaç gün bekledi ( kurumuş oldu), sonrasında yüzkat vernik uyguladım. Sonrasında bir kat daha yüz kat vernik uyguladım ve kuruduktan 1 gün sonra fissidensleri sardım. 5 ağaç figüründen 2 sinde şeffaf bir tabaka oluştu. 2 ağaç figürünü her gün 1 hafta boyunca temizledim. Sonrasında ise hiçbir problem yaşamadım. Kokma, kırılma, erime hiçbiri yok. Hatta birinin gövdesini kazara ben soyduğum halde onda da şu anda problem yok. Belki ligustruma bağlı bir özellik olabilir.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onur_0606Çevrim Dışı

Özel Üye
[C]3,1,114398[/C] [B]8028,2[/B] [C]2,3,114398[/C]
Kayıt: 06/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 893
onur_0606Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2012 20:32
Mustafa abi, bekliyoruz final resimlerini.Dere yatağı bundan daha doğal olamaz bence! Merak ettiğim bir şey var.Akvaryumda, kaya hiç kullanılmayacak dimi dağ için? Belki bir iki kaya konur ve arkadaki fon ile bütünlük sağlanır diye düşünmüştüm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir