PH düşürme (Limon tuzu ile)


VolkaNzxÇevrim Dışı

Kayıt: 23/07/2007
İl: Adana
Mesaj: 47
VolkaNzxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2010 11:57

Arkadaşlar merhaba. Tüm akvaristlerin başının belası Ph,Kh,Gh gibi konular benimde başımın belası. Bu konuda pek çok yazılar ve makaleler var. Ben bir arkadaşımdan duyduğum ama test edemediğim Limon tuzu'nun Ph'ı düşürdüğü konusunu dün evde test yaparak denedim. 1lt suya (Ph 8.1) yaklaşık olarak 1 çay kaşığı limon tuzu koydum ve 10-15 saniye karıştırarak limon tuzunun suda erimesini bekledim. Ph 8.1 den 2.4 e düştü. Sormak istediğim ne kadar akvaryuma ne kadar limon tuzu değil. Sormak istediğim Ph'ı düşürmek için Limon tuzunun kullanımı balıklar için sağlıklımıdır yada yan etkileri varmıdır. Saygılar 

VolkaNzx2010-11-01 11:58:16

Beğenenler: [T]117554,tricker07[/T]
Teşekkür Edenler: [T]152067,bayezidibistami[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

f.torresÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/02/2010
İl: Izmir
Mesaj: 3000
f.torresÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2010 12:19
Limon tuzu yani citric acid Ph'ı düşürür doğrudur insanların içtiği birçok içecektede kullanılıyor zararlı olsa bu içeceklerde kullanılmazdı.Ama bunu eklerken mutlaka çok dikkatli olmak gerekli Ph'taki ani değişmeler balıkları kaybetmeye yol açabilir mutlaka Phmetre kullanmalı.Ph'ı düşürdüğümüzü kabul etsek bile taban malzemeleri veya dekorda bulunan maddeler tekrar Ph'ı yükseltebilir Ph'ın sürekli oynamasıda balıkları kaybetmemize yol açabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

VolkaNzxÇevrim Dışı

Kayıt: 23/07/2007
İl: Adana
Mesaj: 47
VolkaNzxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2010 17:42
Engin bey cevabınız için teşekkür ediyorum ama hepimiz biliyoruzki zaten Ph'ı sabit tutmak akvaryumda maalesef imkansız gibi birşey. Bizim yapmış olduğumuz Ph derecesinin fazla yükselmeden veya fazla düşmeden akvaryum suyumuzun balıklarımız için (balık türüne göre değişir) ideal seviyede tutmak. Kimi balıklar için yüksek Ph kimi balıklar için düşük Ph gerekir. Benim asıl sormak istediğim haftalık su değişimi yaparken yada zamanı önemli değil su değişimi yaparken  istemiş olduğumuz Ph'ı herhengi bir kovada yada tankta tabiikide Phmetre ile ölçerek Limon tuzu ile ayarladıktan sonra istediğimiz Ph'ta suyu akvaryuma eklersek balıklara zararı olurmu. Yani Limon tuzu Ph'ı düşürürken balıklar için başka sağlık problemi oluşturacak etkenleri ortaya çıkarırmı. Saygılar VolkaNzx2010-11-01 17:43:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquachemistryÇevrim Dışı

Kayıt: 02/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 142
aquachemistryÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2010 17:54
Hiçbir dijital ph metre güvenilir değildir gerek kalibrasyon ayarları gerekse sıcaklık, nem vs dış etkenler. Bu yüzden kimyacılar herzaman stick ph metreler kullanırız. Bunlarda yarım puanlık değerleri en fazla gösterebilir. Sitrik asit konusunda ise zararsız olduğu doğru. Ancak balıklardaki tepkisi ve ne kadar suya ne kadar konacağı ph ı nasıl etkileyeceği denenmeli. Ayıca sabit çeşme suyu değerleri inip çıkan değerlerden her zaman iyidir. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

metamorfiksistÇevrim Dışı

Kayıt: 10/08/2011
İl: Van
Mesaj: 827
metamorfiksistÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2013 23:35
Konu hakkındaki şimdiki görüşler ne acaba?
Bitkili diskus tanklarında kullanımının herhangibir zararı olmadığı yönünde mi genel kanı?

8.2 ph ve 550 tds değerlerim için sanırım işe yararsa her yüz litreye 2 çay kaşığı gibi bir oranla çok ama çok kullanışlı ve güzel olacak

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CemlikÇevrim Dışı

Kayıt: 19/06/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 126
CemlikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2016 12:13
Her ne kadar hortlarmış olsamda limon tuzunu denemenizi tavsiye etmem. Aşırı nitrat patlaması yaşarsınız. Bembeyaz bir suyla karşılaşırsınız. Limon ve türevleri bu konuda sınıfta kalıyor. En azından benim akvaryum şartlarımda. Yani kum/toprak kullanıyorsanız bu durumla kesin karşılaşırsınız fakat kullanmıyorsanız birşey diyemem. Herhalde 10 denememin 10undada aynısını yaşamam durumu özetler. İçinde canlı olan, olmayan çeşitli ebatlardaki tüm tanklarda gerçekleşti. Bir müddet sorun yokken maksimum ertesi gün (5 10 saat içinde) nitrat sıkıntısı çıkarır.[:kotu:]

Teşekkür Edenler: [T]194783,Yavuz246[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2016 23:45
Limon tuzu, (sitrik asit) formülü C₆H₈O₇ dir ve görüleceği üzere içerisinde azot formu bulunmaz. Yani nitratı artırması mümkün değil. Ancak suya limon tuzu koymak yerine, suya limon sıkılırsa asit yanındaki organik yapı bir miktar azot içerebilir ve belli bir biyolojik ayrışma sonucunda nitrat olarak yansıyabilir.

Diğer yandan sitrik asit organik bir yapıdır ve fazlası suyu bozar. Yüksek kh ı olan bir suda bununla ph düşürmeye çalışmak fazla miktar kullanım gerektireceğinden su, su olmaktan çıkar. Genelde akvaryum ortamlarında istenen düşük ph lı bir su, ph kavramından bağımsız nitelikleri olan bir sudur ve bu suyun içinde sitrik asit bulunmaz. Bulunsa bile eser seviyededir. Kola düşük ph lı diye iyi nitelikte değildir. Suya sitrik asit katıldığında bu suyun içinde artık, organik bir asit vardır. Mesela bol sitrik asitli suya şeker katılırsa limonata olur. Sirke de asetik asittir ve yine organik bir asittir. Bu tür organik asitlerin suda bozunumu da zordur. Yapısı cho şeklinde olsa da bozunumları giderimleri mineralize olmaları da oldukça zordur. Kısacası bu tür asitleri suya katarsak su bozulur. Sitrik asitinin akvaryum ortamında kullanımı daha çok, kimi micro elementlerin bitkiler tarafından emilimini sağlamak amacıyla şelat olarak kullanılması şeklindedir. Faydalanılabilinecek yönü burası diyebiliriz.

Amazon havzası suyu gibi, düşük ph lı bir su şu şekildedir.
Bu sular oldukça saf sulardır, bu sular düşük tuzluluk ve iletkenliktedir ve bu suların düşük kh ve gh değerleri vardır.
Bu suda çevredeki organik (ağaç yaprak ve kökleri ,çürüyen bitkiler) yapıların çürüyerek giderimi neticesi hümik ve fülvik asitler salgılanır ve bu sular belli bir miktar co2 taşır.
Düşük iletkenlik (saf su), bir miktar hümik ve fülvik asitler ile co2 nin bir araya gelmesi düşük ph verir.
Bu suyu taklit etmek için, tek çözüm osmos su karışımı kullanmaktır, yüksek gh ve kh varken torf kullanıp hümik fülvik asitleri suya salmak da anlamsızdır. Ph düşse bile suyu taklit etmiş olmayız. Diğer yandan uygun kh lı bir su kullanılırsa suya veya filtreye torf benzeri salgılayıcılar koymak da gereksizdir. Çünkü fitreler çalışıp akvaryum ve filtre oturmaya başlayınca yani belli bir biyolojik filtrasyon gücü oluştuğunda bu asitler biyolojik filtrasyon tarafında otomatik salgılanır. Uzun süreler filtre temizlenmediğinde ve sonrasında filtreyi açtığınızda gördüğünüz balçıkımsı tabaka bir nevi torftur.
Olay şöyle gelişir, yem gibi organik bir yapı suya atıldığında balık veya bir çürükçül bu yapıyı belli bir oranda sindirime uğratır ve hepimizin bildiği amonyak nitrit nitrat gibi süreçler yürür. Fakat bu organik yapı bir anda bütün elementlerine kadar mineralize olamaz ve geride (mesela dışkıda) son derece kararlı organik yapılar kalır. Buna da kısaca hümik madde deniyor. Bu yapı ph ı aşağı doğru da yönlendirir. (mesela hümik fülvik asitler salgılanır) . Bu konuda daha fazla bilgi için karbon döngüsü, hümik madde şeklinde aratmalar yapılınca oldukça bilgi edinmek mümkün. Diğer taraftan bu tür organiklerin bir miktarı faydalı iken, akvaryum niteliği ve canlı çeşidine göre, bu tür maddelerin sınırsız fazlalığı da tolere edilememektedir. Yani herşey bir denge halinde olmak zorunda.

Ph konusuna dönersek,
ph sudaki hidorjen iyonları ile ilgili bir durumdur ve çalışan bir akvaryum ortamında bunun temelde üç etkileyicisi bulunur. Bunlar kh (karbonat ve bikarbonat iyonları), karbondioksit ve biyolojik filtrasyondan salınan asit tamponlarıdır. (bunlar hümik fülvik asitler olabildiği gibi fosforik asitten, oksijensiz ortamda salınabilen asetik asitine kadar gidiyor.) Aslında her bir iyonun da ph üzerinde artı eksi veya nötür etkileri olabiliyor ancak bunlar diğerleri yanında eser öneme sahip.
İşin özeti şu, düşük ph isteyenlerin düşük kh lı su kullanması yeterli olup, oturmuş bir akvaryuma düşük kh lı bir su ile, yüksek ph görmek mümkün değildir, kısacası akvaryuma hiç birşey eklenmesine gerek yoktur. Ancak akvaryum kurup 3 gün sonra ph ölçüp bir sonuca varmak da hatalıdır. Akvaryum oturma süreçleri tamamlanıncaya kadar değişken ph lar okumak mümkündür. Mesela amonyak ph artırır.
Genelde ph, kh ve karbondioksit üzerinden anlatılırken 3-4d den küçük kh larda stabil olmayan ph lardan bahsedilir ve ph artık karbondioksite aşırı bağımlı hale gelmiş gibi anlatılır. Ancak amazonun suyunda kh1d iken stabil düşük ph nasıl oluyor, bunun cevabı, hümik fülvik ve benzeri organik asitlerin suyu düşük ph a tamponlamaları. Zayıf asitler ile zayıf bazlar suda ph tamponlama özelliğine sahip oluyorlar.







Beğenenler: [T]167494,dorsigera[/T][T]172315,AkvaryumTV[/T][T]81103,Kınayu[/T][T]161328,erden1976[/T][T]184302,imparatorhasan[/T][T]200733,ibrahim3444[/T][T]211689,Onur Özer[/T]
Teşekkür Edenler: [T]152067,bayezidibistami[/T][T]200733,ibrahim3444[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

semilikÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2015
İl: Antalya
Mesaj: 164
semilikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2016 03:45
[QUOTE=ringo]Limon tuzu, (sitrik asit) formülü C₆H₈O₇ dir ve görüleceği üzere içerisinde azot formu bulunmaz. Yani nitratı artırması mümkün değil. Ancak suya limon tuzu koymak yerine, suya limon sıkılırsa asit yanındaki organik yapı bir miktar azot içerebilir ve belli bir biyolojik ayrışma sonucunda nitrat olarak yansıyabilir.

[/QUOTE]

Merhabalar ufak bir düzeltme yapmak istiyorum. Limon tuzu neredeyse herşeyle tepkimeye girebilmektedir.
Bildiğimiz çeşme suyundaki kalsiyum karbonat, magnezyum karbonat, potasyum karbonat başta olmak üzere tepkimeye girerek su+co2+bir çeşit şeker ortaya çıkarabilmektedir. Ayrıca sitrik asidin formülündeki karbon eğer gerekli ortam, gerekli tepkime ve şartlar oluşturulur CN2 ve C2N2 gibi çok zehirli gazlar ortaya çıkarabilmektedir. Ayrıca havadaki serbest azot gazı suya karışabildiğinden bunları bile ortaya çıkarabiliriz. Bazı çeşme sularında eser miktarlarda da olsa bulunabilen bakır bunu daha da hızlandırabilir. Tabi c2n2 nin sadece laboratuar ortamlarında çok zor hazırlanabildiğini düşünürsek çok düşük ihtimali olan birşey bu [:D] Ancak sudaki karbon içerikli taşlar, balık kakaları ve çeşitli filtre malzemeleriyle limon tuzu çok kolay tepkimeye girebileceğinden suyu bozma ihtimali çok yüksek.
Kimya konusunda çok fazla bilgi sahibi değilim 5 yıl önceki aldığım eğitimden hatırladıklarımla devam ediyorum. Hatamız varsa affola[:)][EDIT]AkvaryumTV,2016-04-01 03:48:10[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]213824,fatihcakir0606gm[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir