Paludaryum kurulumu (Killi paludaryumum)
ADIM - 1: ÖNCE PALUDARYUM YAPMAYA KARAR VERİLİR
İlk önce baya düşündüm "240 lt.lik bir akvaryumum var. Ama bu 240 lt.nin tamamını kullanmak yerine 80-100 lt.sini kullanmak akıllıca mıdır yoksa delilik midir?" diye. En sonunda paludaryum sevdası ağır bastı, eşimde çok ısrar edince paludaryumu kurmaya karar verdim.
ADIM - 2: PALUDARYUM İÇİN MALZEME TEMİN EDİLİR
Paludaryum konusu yeni bir konu. En azından ben son zamanlarda (son 1 yıldır) ilgilenmeye başladım. Benim için yeni... Birçok akvaryumcu, paludaryumun ne olduğunu bile bilmiyor. Bu yüzden de paludaryum için kullanılabilecek malzemeleri bulmak biraz hayal gücüne ve pratik zekaya bakıyor sanırım. Komşunun salonundaki saksılardan yürütülen birkaç kök salon bitkisi, akvaryumculardan veya doğadan alınabilecek kütükler, birkaç kaya, isteğe göre daha farklı materyaller bulmak mümkün.
ADIM - 3: DOĞAYA ÇIKILIR, DOĞADA NE VAR NE YOK HAYRANLIKLA İZLENİR VE RESİMLER ÇEKİLİR
Yukarıda biryerlerde de bahsettiğim gibi; yakınlarda doğru düzgün akvaryumcu yoksa paludaryum için başvurulacak ilk yer doğadır. Sonuçta, az da olsa doğayı taklit etmeye çalışıyoruz. Haydi bakalım, biraz doğaya çıkalım, ne var ne yok bir bakalım:
Derbent Barajı'nın alt kısımlarında biryerde, balçık içine batmış kütükler beni bekliyordu:
Doğadaki kütükler bir de balçığa bulanmışsa işimiz zor. Ama buna değer, inanabilirsiniz:
Kütüklerin balçıklarını elle kabaca temizledikten sonra, kullanılmayan bir diş fırçası ile güzelce temizleyip, paludaryumda kullanmak üzere bir kenara koyabiliriz. Neyse... Bunun da resmini çektim, ilk önce barajda ne işi olduğunu düşündüm. Tatlı su martısı sanırım ama paludaryum için hiç de uygun değil:
Şu kocaman çürümüş ağacı içine yerleştirebileceğim dev bir paludaryumumun olmasını isterdim. Çok açgözlüyüm sanırım:
Ama şimdilik 240 lt.lik paludaryumla uğraşmak da çok zevkli. Neyse... Paludaryum için kum, çakıl ve kaya alabiliriz göl kıyısından:
Ama bunları öyle bir şekilde almamız gerekir ki yıkayıp durularken evde ortalığı çok batırıp fırça yemeyelim. Şöyle olabilir, yanımızda her daim taşıdığımız emektar kepçemizi daldırıp, gelip giden dalgalarla çalkalayarak bir ön yıkama mantıklı olur. Aynen bu şekilde:
ADIM - 4: MEVCUT BİR AKVARYUMUN BOŞALTILMASI:
İşimiz henüz bitmedi tabi. Mevcut akvaryum, "Almanya'dan oğlum geliyor, çıkın evden." diyerek boşaltılır. Bakınız; boşaltılarak ve güzelce temizlenerek platformun üzerinde hazır bekleyen mevcut akvaryumumuz:
Bu akvaryumun tabanına, güzelce yıkanan kumlar arkadan öne meyilli olacak şekilde özenle yerleştirilir. (Tane tane yerleştirip abartmaya gerek yok) Ve üzerlerine de kütükler göz zevkine göre dengeli bir şekilde yerleştirilir:
Tabi bu durumda eşinizden "Ne bu böyle ya, ben sana paludaryum istiyorum dedim. Odunluk istiyorum dmedim ki, birazını çıkart bunların çok abartmışsın!" diye bir güzel fırça yendikten sonra kütüklerin bir kısmı tercihen çıkartılabilir tabi. Yada benim yaptığım gibi yapılıp çıkartılan fazla kütükler, çaktırmadan akvaryuma geri koyulabilir ve akvaryuma su doldurulmaya ve bitkiler yerleştirilmeye başlanır. Filtrasyon ekipmanı da eklenir:
Arkaya fon yapılmamışsa koyu renkli bir karton olaya güzellik katar. Ufak rötuşlar atılır:
Camlar da silinir, ve artık izlenmeye hazır diyebiliriz. Eh, balıkları sonra da ekleriz:
Saygılarımla...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Şu anki durum:
Japon şemsiyeleri:
Su dışına çıkmaya başlayan Hygrophila bitkisi:
Genel bir görüntü:
Killidarium'un (killifish paludarium) kabadayısı:
Su dışına çıkmaya başlayan bacopa bitkileri:
Vatozlardan poz verirken yakalayabildiğim 1 tanesi:
Saygılarımla...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Arkadaşım gerçekten güzel bir çalışma.Tebrik ederim.Ancak yakarıdaki resimlerdeki http://img477.imageshack.us/img477/3311/img0161as1.jpg ağaç kalıntısı çokmu büyüktü resmini çekmişsin fakat akvaryumda yok.çok güzel bir figürmüş ama sanırım çok büyük bir parçaydı herhalde.Birde nacizane bir tavsiyem olacak.(tabii sakıncası yoksa)Akvaryumunun arka fon camının olduğu yere silikonla yapıştırılacak şekilde iki veya üç katlı raf şeklinde şelale yaparsan çok daha hoş bir görüntü verebilirsin.bunları da doğadan bulduğun ağaç kütüklerinin içlerini oyarak,bir avuç büyüklüğünde küçük havuzcuklar oluşturabilirsin.Ve bunları üst üste merdiven basamakları şeklinde silikonla yapıştırabilirsin.Ve daha sonra filtrenden gelen temiz suyu en üsttekinden vererek hoş bir görüntü sağlamış olursun diye umuyorum.Mesela en üstteki küçük onun altındaki biraz daha büyük altındaki daha da büyük olabilir.Yani gerisi senin becerine ve hayal gücüne kalmış.Ne dersin hoş olmazmı..Sevgiler...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
O resimdeki kütük yere sağlam tutunmuştu. Sökemediğimi ve zaten çok fazla çamurlu olduğundan vazgeçtiğimi hatırlıyorum. Sadece resmini çekmiştim.
Tankın arka planına benzer bir çalışma paymayı düşünmüştüm ama daha sonra paludaryumdan vazgeçip klasik tarz bir akvaryum yapabilirim diye böyle kalıcı bir özellik kazandırmaktan vazgeçmiştim. Öneriniz için yine de teşekkür ederim.
Saygılarımla...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kütükleri kaynar kazanda kaynatmadım. Sadece birkaç kez çok sıcak suyla yıkayıp çalkalamıştım. Bir zararını görmedim. Yaklaşık 7 küsür aydır akvaryumdalar.
Saygılarımla...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir