overflow çalışma mantığı hakında
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2013 10:50
Merhaba arkadaşlar bir sorum daha olacak.
arifkoray 2013-04-06 11:02:00
İçteki küçük hazne ve dıştaki küçük hazneyi kullanmanın mantığını çözemiyorum. Sadece çizimde görünen u boruyu kullanarak suyu direk sumpa göndersek ne gibi bir sakınca olabilir? Bu haznelerin ne faydası var? Ana tanka girecek borunun uç kısmını 10 cm kadar içeri yerleştirip su seviyesini ayarlayıp sumpa göndersek olmaz mı?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2013 12:59
Konu hakkında hiç bir bilgim yok ancak bende fotoğrafa bakınca şunu merak ettim.. Elektrik kesilince u boru su tahliyesine devam ederken biriken su nereye gidecek?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2013 16:38
Arkadaşlar overflow kapalı kaplar mantığıyla çalışır. Yalnız paylaştığınız fotoğrafta bir sakınca var hava hortumu u boruya takılı olması gerekmektedir sebebi de zamanla u boru içerisine biriken hava sistemin çalışmasını negatif etkiler bu yüzden havayı devamlı çekmek için bir kafa motorunun hava giriş hortumuna bağlanarak kolayca tedbir alınabilir. Akvaryum dışındaki hazneye de bir miktar akvaryum suyu konularak ilk döngü başlatılır.
Açıklamak gerekirse akvaryum içerisindeki su öncelikle yükselerek overflowun akvaryum içinde kalan haznesini doldurmaktadır. Kapalı kaplar mantığıyla akvaryum dışındaki hazne de U boru vasıtasıyla akvaryum içindeki haznede bulunan su miktarıyla eşitlenir. Ve döngü sona erer. Bu durum elektrik kesildiğinde sistemi güvenli bir şekilde durdurmak için tasarlanmış. Elektrik geldiğinde akvaryumun içindeki haznede su miktarı artar dolayısıyla u boru yardımıyla akvaryum dışındaki haznede bulunan su miktarı da artar ve sumpa giden dış haznede bulunan borunun seviyesini geçer ve su sumpa iner, devamlı iç hazne ve dış haznede ki su miktarları eşit olmaya çalışırlar ama sump motoru akvaryuma su basarak iç haznede ki su miktarını arttırır sumpa giden boruda dış haznenin suyunu eksiltir böyle ce su sirkülasyonu sağlanmış olur. Sump sistemi bu şekilde çalışır umarım yardımcı olabilmişimdir. Nette bulduğum bir animasyon;
Saygılarımla,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2013 18:09
Çalışma mantığını az çok anladım. ancak, hazneleri iptal edip elektrik kesilince su seviyesine göre yaklaşık 5-10cm arası su sumptan taşmıycak şekilde bir pay bıraksak olmaz mı?yani içteki hazne yerine u borusunu suyun içine 5cm gömcez suyu direk vercez.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2013 21:26
Arif kardeş bahsettiğin gibi yaparsak elektrik kesilince u borusunun ucuna kadarki suyu boşaltır, sonra borunun ucu boşa çıkar ve akış durur, elektrik gelince u borusundan su akışı olmadığı gibi İsmail beyin şeklindeki return pomp yani kafa motorumuz sumptaki suyu basabildiği kadar akvaryuma basar ,muhtemelen akvaryum taşar, taşmayabilir de belki ama sumpta çok az su kaldığı için kafa motorumuz susuz ortamda sürekli çalıştığı için yanabilir. İşte bu taşma ve sumpun susuz kalmaması için bu sistem keşfedilmiş.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir