Optimum hacim filtrasyon canlı yükü
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2015 01:00
Merhaba arkadaşlar uzun bir aradan sonra hobiye tekrar dönüyorum. Daha önce defalarca işlerimin yoğun olmasından dolayı akvaryumlarımla ilgilenemeyip toplu balık ölümleri yaşadım akvaryum odamı 3-4 defa sıfırlayıp baştan kurdum. En büyük sıkıntım bakabileceğimden fazla balık ve akvaryum sahibi olup gereğinden fazla ilgi isteyen sistemler kurmam oldu. Bu sefer bakacağım balık ve kuracağım akvaryum sayısını baştan hesaplamaya, balıklarıma ayırmam gereken zaman ile ayırabileceğim zamanın eşit olmasına yönelik bir karar aldım.
Bu amaçla bilgilerimi tekrar gözden geçirip bir derleme hazırladım. Aşağıda yazacaklarım tamamen kendi bilgi ve tecrübelerimden çıkardıklarımdır. Ekleme yapmak isteyen yada bilimsel bir yanlışımı gösterecek olan olursa sevinirim. Yeni tank kuracak yada düzenleme yapacak arkadaşlara da yardımcı olmak isterim.
-Optimum hacim, stok, beslenme, filtrasyon derlemesi-
* Net tank hacmi; cam kalınlığı, hava boşluğu, tank içi malzeme hacmi gibi sebeplerden dolayı net tank hacmi brüt hacimden tankın boyutuna göre %5-%20 arası daha düşüktür. 50 lt altı tanklarda fark %5 civarıyken 500 litre bir tankta kayıt ve kuşaklar cam kalınlığı, güvenli hava boşluğu gibi sebeplerle %20'ye kadar çıkabilir. 100-200 lt arası tanklar için bürüt hacimden en az %10 çıkarmak doğru olur. Örneğin 60x40x40 ölçülerinde 96 litre bürüt hacimli 6mm camdan tankta net kullanım hacmi 85 litredir, yani yaklaşık %15 fark vardır. Taban alanı düşük yüksekliği fazla tanklarda kayıp daha azdır.
* Net filtre debisi; dış filtreler yazılı debinin %50-60'ı kadar net debi verir. Havayla çalışan filtrelerde hava pompası debisi kadar kabul edilebilir örneğin 4 lt/dk hava basan bir pompaya bağlı pipo filtre saatte 180-240 litre civarı su devir daim eder. İç filtrelerde genelde debi üzerinde yazılı olduğu kadardır ama çok hızlı tıkandıklarından yarısı kadar kabul edilebilir. Şelale filtrelerde %70-80 civarı kabul edilebilir.
*1 litre filtre malzemesi 20 ile 40 lt suyu temizler. Profesyonel markalar genelde dış filtrelerini malzeme hacimlerinin 30-50 katı kadar akvaryumlara uygun olarak tavsiye ederler. Malzeme hacmi de genelde yaklaşık olarak filtre kovası hacminin %70'i civarındadır.
*1 litre filtre malzemesi günde 1 gram yem temizler. Yüksek proteinli kuru yem için verilen bir değerdir. Canlı yem yada yaş bitkisel yem kullanıldığında yem miktarı 5 kata kadar artabilir.
*1 gram yem 50 gram balık için yeterlidir. Optimum yemleme miktarı ortalama %2×balık ağırlığıdır, yavrular için %5'ten tam yetişkinler için %1'e kadar opsiyonludur.
*Küçük hacimlerde yada küçük balıklar ile kullanıldığında üretim filtreleri 2 kata kadar performans gösterebilirler ama orta ve büyük boy balıklarda yine min 40lt su/1lt filte hacmi kuralına uymak gerekli. Tepe filtre, şelale filtre gibi havayla teması olan filtrelerde de nitrifikasyon performansı yüksek oksijen sayesinde artacağından standart üstü performans görülebiliyor.
*Küçük balıklar için 2.5-5 lt su gerekir. (1-5 cm) boy×1 gr tahmini ağırlıkta.
*Orta boy balıklar için 20-40 lt su gerekir. (5-10 cm) boy×5 gr tahmini ağırlıkta.
*Büyük balıklar için 40-200 lt su gerekir.(10-20 cm) boy×10 gr tahmini ağırlıkta.
*Balık stoğunu hesaplarken uzunluk değilde kütleyi ön plana almak gerekli. Örneğin 10 cm uzunluğunda bir melek balığını orta boy balık saymak gerekirken aynı uzunlukta bir papağan cichlidi büyük boy balık saymak gerekli. Yada 10 cm uzunluğunda bir kuhli ise küçük boy balık sayılabilir.
*Yada balığın 1 gramı karşılığı 1 litre su ihtiyacı gibi daha mükemmeliyetçi bir hesaplama da yapılabilir ama çoğu kişi 5 tane 200 gramlık balık için 1000 litrelik tank kullanmayacağından gerçekçi sonuçlar elde edilemez.
*Debi 3x ile 8x akvaryum hacmi olmalıdır. 5× ortalama alınabilir. Filtre hacmi arttıkça debi akvaryum hacminin 2 katına kadar düşebilir ama düşük filtre hacmine karşılık yüksek debi nitrifikasyon bakterilerinin işini yapmasını zorlaştırır bu yüzden iç filtrelerin çoğu biyolojik filtrasyon için uygun değildir.
*Su değişimi bir ayda toplam %100 yapılmalıdır. %25×4 veya %50×2 şeklinde yapılabilir. Bol bitkili akvaryumlarda, tamponlama gücü yüksek tanklarda ve balık miktarı tavsiye edilenin altındaki tanklarda su değişimi daha seyrek yada daha az miktarlarda yapılabilir ama su değişimi yapılmayan akvaryum gibi bir şey söz konusu değildir.
* Tecrübeli kişiler için yeterli gözlem ve kontrol altında filtrasyon ve su değişimi ikişer katına çıkarılıp balık miktarı da 2 katına çıkarılabilir.
*Hesaplamalar balıkların barışçıl ve uyumlu oldukları farzedilerek yapılmıştır. Bölgeci yada agressif türler için çok daha fazla tank hacmine ihtiyaç duyulabilir.
* Tankta zamanla nitrat ve tds(toplam çözünmüş katı madde miktarı) artar. Nitrat balık gelişimini yavaşlatır bağısıklık sistemini zayıflatır. Tds artışı suda patojenlere uygun ortam yaratır suyun oksijen taşıma kapasitesini düşürür. Hastalıklar ortaya çıkarken balık gelişimi ve filtrasyon kapasitesi azalır.
* Nitrifiasyon sırasında nitritten nitrata dönüşümde kalsiyum iyonları kullanılır suda kh dolayısıyla tamponlama kapasitesi düşer sonuç olarak ph düşer. Ph 6'ya indiğinde nitrifikasyon neredeyse durur. Suda amonyum birikmeye başlar. Ani bir su değişimi sonucu ph aniden yükselirse amonyum amonyağa dönüşür ve toplu balık ölümleri görülür.
* Yukarıdaki sebeplerden dolayı su değişimi kaçınılmazdır. Filtre içinde yada taban malzemesi olarak tamponlama yapabilecek kalsiyum içerikli malzeme kullanımı güvenlik amacıyla tavsiye edilebilir.
*Değerler cam'a cam tanklar içindir. Orta-yoğun bitkili tanklarda nitrat birikimi azalacağından su değişim ihtiyacı ayda toplam canlı yükü ve bitki miktarına bağlı olarak %50'ye kadar düşürülebilir.
*Uygun kalınlıkta biyolojik olarak oturmuş taban malzemesi kullanımı filtrasyon malzemesi ihtiyacını tankın canlı yüküne bağlı olarak %25-%50 arası azaltabilir.
Örnek tank 1: 10 adet lepistes, 8 adet çöpçü, 2 adet vatoz. (10×3)+(8×5)+(2×15)= 100 litre tank hacmi.
2-5 litre civarı filtrasyon malzemesi ihtiyacı.
2-5 gram arası günlük yem ihtiyacı.
400-600 lt/h net filtre debisi.
Örnek tank 2: 1 adet 15-20 cm(150-400gr) fh.
Minimum 100 lt, tercihen 200 lt tank hacmi.
3-6 litre arası filtrasyon ihtiyacı.
3-8 gram arası yem ihtiyacı
400-1000 lt/h net filtre debisi.
Beğenenler: [T]36286,zubunel_genubi[/T][T]199052,sonkomutan[/T]
Teşekkür Edenler: [T]199052,sonkomutan[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir