Oksijenin Sudaki Çözünürlüğü
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2010 15:16
Peki arkadaşlar ben difizörün içini şeffaf olduğu için gözlemliyorum ama her geçen gün difizör içindeki gaz karışımı artıyor ve bazen kaçak oluyor bu gaz karışımında diğer gazların co2 den fazla bulunma ihtimalleri var mı? (vortex difizör)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2010 16:07
[QUOTE=bjkalley]Endişelenmeyin oksijen harcanmaz. Bold olan yazı doğru ama kafa karıştırıcı ve bence bilinmesi hobi adına bize bir şey katmayacak bir bilgi. Şimdi difüzörün içinde çırpılan gaz karışımı var, bu karışım ilk dolmaya başladığında %100 karbondioksittir, ardından çırpıldıkça buraya sudan oksijen azot ve su buharı gazları da geçer. Tahminimce 1-2 dakika boyunca önemsenmeyecek derecede oksijen, azot, su buharı vb difüzörün içindeki çırpılan gaz karışımına katılır ve bu 1-2 dakikadan sonra difüzördeki gaz karışımının içeriği değişmez. O gazlardan karbonidoksit haricindekiler için; 1 birim madde (oksijen, azor vb.) sudan o karışıma geçiyorsa, 1 birim de gazdan suya geçer.
Özetle ilk 1-2 dakika çok önemsiz bir oksijen düşüşü yaşanır, ondan sonra o kadar azı bile yaşanmaz.
Saygılar,
[/QUOTE]
Özetle ilk 1-2 dakika çok önemsiz bir oksijen düşüşü yaşanır, ondan sonra o kadar azı bile yaşanmaz.
Saygılar,
[/QUOTE]
Bu durumda difizörde bulunan co2 dışındaki gazlar (oksijen,su buharı ve azot) birkaç dakikadan sonra artış göstermez diyebilir miyiz?Su buharıda artış göstermez mi?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2010 19:02
Difüzördeki gaz miktarı artıyorsa motor suyu yavaş çevirmeye başlamış veya co2 fazla gelmeye başlamış olabilir. Difüzörün içindeki gaza karışan azot, oksijen su buharı bilimsel deney yapmadığımız sürece önemsenecek durumda değildir. Sizin devamlı tüpten co2 akışınız var ve içerideki yüzdeyi devamlı co2 lehine değiştiriyor, suyunuza da co2 geçiyor. Motoru açın temizlerim derim.
Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2010 21:35
1-Genel olarak difüzörün içindeki gaz karışımının %80 civarı her zaman Co2 den oluşur diyebilir miyiz?
2-Birde bu gaz karışımında co2 diğer gazlardan dahamı ağıdır yani karışımın alt kısımda mıdır?
3-Son olarak co2 yi kapattığımız zaman su akışıyla içerdeki gazın tamamının kaybolması gerekli değil mi?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2010 22:18
1- Bilmiyorum, net bir sayı verecek kadar bilgim yok, araştırmam lazım ama araştırmaya değmez bence.
2- Akışkanlarda boundary layer dediğimiz içeriğin dışarıdaki akışkana benzerliği %90 veya %99 olduğu teorik bir çizgi vardır, bu boyut akıntı hızı arttıkça azalır. İçerideki gaz karışımında sınırlardaki birkaç mm hariç içerisi homojendir. Bu konuda çok detaylara girilebilir ancak gerek yok, %50 de olsa %90 da olsa yapabileceğimiz bir şey yok sonuçta, değiştiremeyeceğimiz bir şeyin detayını öğrenmek fayda sağlamaz.
3- Evet, çok çırpılan kısımlar hemen çözünür, az kaldıkça kabarcık daha yavaş akan noktaya yanaşır ve çözünme yavaşlar, uzun süre sonra tamamen kaybolur.
Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2010 19:38
Dünyaca ünlü İngiliz fizikçi ve kimyager John Dalton(1766-1844) kendi adıyla da anılan kısmi basıç kanununda:
1-Bir ideal gaz karışımında hacmi olan her gazın kendisine ait kısmi basıncı vardır
2-Gazlar derişiminden ziyade bu kısmi basınçları sayesinde çözünür yayılır ve tepkimeye girer
3-Bir hacim içerisinde bulunan ideal gazlardan herhangi birinin kısmi basıncı, o gazın aynı hacimde başka bir kaba konduğunda ölçülen basıncı anlamına gelmektedir çünkü ideal gazların molekülleri birbiriyle etkileşemeyecek kadar birbirinden uzaktadır.Şeklinde özetlenebilecek görüşleri bulunmaktadır.
Yani kapalı kaplarda bulunan gazların biribirilerine oranının gazın çözünürlüğünü etkilemediğini iddia etmektedir.Ben konuyu yanlış mı anlıyorum yoksa burada difüzörün içine geçen O2 su buharı vs. gazın CO2 nin çözünürlüğünü değiştirmeyeceği değil de azaltacağı mı anlatılıyor?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2010 09:23
Rafet bey korkarım ki azaltmaz.Eğer azalttığını kabul edersek ve bunu ispatlarsak Dalton kanunlarını tarihe gömmüş oluruz.Ve böylelikle kimya alanında bir Nobel kazanırız.
Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2010 18:35
Kuralı yorumlamak önemli. Siz hatalı varsayımlarla değerlendiriyorsunuz.
Difüzörün içindeki gazın basıncı açıkhava basıncı ve h*d*g olan üzerindeki suyun basıncının toplamına eşittir. O noktada 100 birim basınç olsun. Bu gazın %90'ı karbondioksitse 90 birim karbondioksit kısmi basıncı olur. 100 birimi de karbondioksitse 100 birim karbondioksit kısmi basıncı olur. Yani içindeki derişimi düştükçe kısmi basıncı ve çözünürlüğü azalır.
Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2010 21:00
Kanunun yorumu gayet açıktır.PCO2 20,PSu buharı 10,PN2 10 atmosfer basınçta ise Psu buharını 100 atmosfer basıncına çıkarsanız veya P su buharını 1 atmosfer basıncına indirseniz bile PCO2 yi değiştiremezsiniz.Ben sizin bu konuya yaklaşımınızın ideal olmayan gazlar üzerinden olacağını düşünmüştüm.Veya ortak iyon etkisinden bahsetmenizi beklemiştim.Onlara da verilecek cevabım mevcut ancak siz kanunu kabul ediyor ancak gazların biribirine oranının kısmi basıncı değiştireceğini öne sürüyorsunuz.Bu noktada yanlış yapıyorsunuz.Bu forumda kuşkusuz alanına hakim kimyager ve fizikçiler bulunuyordur.Konuya açıklık getirirlerse sevinirim.Saygılar. hosokawa 2010-12-26 21:04:42
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2010 00:33
Madde madde giderek anlatayım.
1-Yüzeyi suya açık bir şekilde akvaryumun belirli derinliğinde gaz karışımımız var.
2-Bu karışımın toplam basıncı etrafındaki basınca eşittir. (Aksi taktirde genişleyerek basıncını düşürür ve eşitler zaten)
3-Bu karışımda zamanı 0 saniye olarak başlattığımızda gaz 2 atm'de ve içinde %100 CO2 var.
4-Bu andan itibaren içine su buharı, azot ve oksijen giriyor.
5- Ardından atıyorum %5'er oksijen, azot, su buharı katılıyor.
6,1- Karbondioksit hiç çözünmüyor varsayalım, oranı 100'de 100 iken, 115'de 100 oluyor.
6,2- Karbonidoksit çözünüyor varsayalım bu durumda oranı oransal olarak 100/115'den daha bile düşük oluyor.
7-Madde eklendi ama basıncımız değişmedi, çünkü basınç 2. maddeden görebileceğimiz gibi çevre şartlarına bağlı.
8,1- 6,1'deki durum geçerliyse Bu durumda CO2'nin kısmi basıncı 2 atm'den 1.74'e düşüyor ve çözünürlüğü azalıyor.
8,2- 6,2'deki durum geçerliyse Bu durumda CO2'nin kısmi basıncı 2 atm'den 1.74'nin de altına düşüyor ve çözünürlüğü daha da azalıyor.Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2010 16:02
Eğer difüzörün işlevini sabit bir hacimde basıncı artırarak CO2 nin çözünürlüğünü artırmak olarak açıklarsak ki bence böyledir;hacim değişikliğinden bahsedemeyiz bu durumda da sabit hacimdeki diğer gazların CO2 nin kısmi basıncını değiştiremediğinden CO2 nin çözünürlüğü nü de etkilemesi mümkün olmayacaktır.Ancak difüzörün sabit basınçta çalışıp hacminin değiştiğini bu nedenle CO2 yi suya karıştırarak CO2 nin çözündüğü yer dışındaki bölgelere de intikal ettirme dışında başka bir işlevinin olmadığını açıklarsak;difüzörün işlevinin CO2 nin çözünürlüğünü artırmak olmayıp yanlızca CO2 nin çözünme hızını artırdığını kabul ederiz.Bu durumda ise çözünme hızı ile çözünürlüğün farklı kavramlar olduğunu dikkate almalıyız.Yine de kimyager ve fizikçi akvaristlerimizin konu ile ilgili görüşlerini ve katılımlarını merakla bekler,saygılar sunarım. hosokawa 2010-12-27 18:00:17
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2010 19:39
Difüzörün amacı sabit hacimde basınç arttırarak CO2 çözmek değildir, basınç artan bir mekanizma yok. Hapsedilmiş yukarı çıkmayan bir CO2 gazı etrafında su geçirilerek CO2 gazının suya geçmesi sağlanıyor, bu sırada da sudaki çözünmüş gazlar küçük miktarda da olsa bu gaza geçiyor ancak bunun pratikte bir önemi yok bunu bu sayfada 2 defa belirttim.
[quote]Difüzörün içindeki gaza karışan azot, oksijen su buharı bilimsel deney yapmadığımız sürece önemsenecek durumda değildir.[/quote]
[quote]1- Bilmiyorum, net bir sayı verecek kadar bilgim yok, araştırmam lazım ama araştırmaya değmez bence.[/quote]
Difüzörün amacının CO2'yi hızlı çözmek olduğunun aksini iddia etmedim. Levent Bey ile tartışmamız çözünen su buharı, azot vb. miktarının önemli veya önemsiz olması konusunda idi. Sizinle tartışmamız ise difüzörün içine geçen O2, N2 ve su buharının çözünürlüğü azaltıp azaltmadığı ile ilgiliydi.
Ben [quote]Evet, difüzörün içine geçen O2, N2 ve su buharı çözünürlüğü azaltır.[/quote] dedim
Siz [quote]Rafet bey korkarım ki azaltmaz.[/quote] dediniz.
Yaptığınız hata şu:
[quote]Yani kapalı kaplarda bulunan gazların biribirilerine oranının gazın çözünürlüğünü etkilemediğini iddia etmektedir.[/quote]Sizin öne sürdüğünüz savda temel aldığınız kapalı kap olayı burada yok. Burada çevreyle etkileşimde olan bir kabarcık var.
Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir