Occelatus Gold Cinsiyet Ayrımı
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2021 12:09
Tanganika' nın Shell Dwelling Cichlid' lerinden olan Ocellatus lar küçük akvaryumlarda bakılabilecek kadar küçük ve karma akvaryumlarda başının çaresine bakabilecek kadar mücadeleci cichlid lerdir. Geçen sene tesadüfen aldığım 5 adet yavrudan (anne ve babaları bir kaza sonucu öldü) bu sene bir çok yavru aldım. Shell Dwelling Cichlid' lere meraklı arkadaşların bilgi edinmesi amacıyla bu balıklar hakkında kısaca bilgi vereceğim.
Ocellatusları beslemek ve üretmek nisbeten kolay olmakla beraber bir kaç noktaya dikkat etmekte fayda var. Ocellatuslar üreme boyuna ulaştığında, dişiler genellikle 2.5 –3 erkekler 3.5-4 cm boyunda cinsiyet ayrımı kolaylıkla yapılabiliyor. Ocellatusların erkekleri dişilere göre daha iri oluyorlar. Bu fark balığın enine (yüksekliğine) bakıldığında daha bariz oluyor. Boy olarak ta 1-1.5 cm ki bu da yaklaşık %30 a tekabül eder daha büyük oluyorlar. Bir başka yöntemde yüzlerine dikkatlice bakıldığında kafaca ve yüz olarak daha geniş olanlar erkektir.
Akvaryum olarak bir çift için 40-50 cm lik bir akvaryum yeterli olmakla birlikte sadece akvaryumun boyu değil eni de önemli olduğundan 50 cm den küçük akvaryumlarda akvaryumun eni mümkün olduğunca geniş olmalıdır. (40*40-35, 35*35 gibi). Akvaryumdaki erkek sayısı arttıkça akvaryumun ebadı büyütülmeli ve dişi sayısı da artırılmalıdır.Mümkünse üretim için tek erkek kullanılmalıdır.
Ocellatuslar da 1 çiftle yavru rahatlıkla alınabiliyor. Ancak 1E ve 2+ D olursa rekabet artıyor ve sonuç daha çabuk oluyor. Balıklarda sorun yoksa 2 önemli nokta var. Birincisi en az erkek başına bir, dişi başına 2 salyangoz kabuğu ki 3-4 er tane olursa çok daha iyi. İkincisi ise kabuklarını gömebilecekleri kadar çok ve ağızlarıyla taşıyabilecekleri kadar ince kum. Ben mercan ince kumu kullandım. Midye kırığı da rahatlıkla oluyor.
Benim ocellatuslarımın salyangoz kabuğu olarak 5 adet Tanganika Salyangozu, 5 adet büyük bahçe salyangozu ve 4 adette Elma salyangozu kabukları var ve belki kalıtsal bir olay nedense orijinal Tanganika kabuklarını tercih ediyorlar ve kavgaların çoğu bu kabuklar için oluyor.
Akvaryumda her ocellatus dişisi belli bir bölge ve bu bölge içinde ki 2-3 kabuğu sahip olmaya çalışıyor. Dişilerin bu bölgeleri 10*10—10*15 gibi oldukça küçük. Erkekler ise içinde bir iki dişi bölgesi içerebilen daha büyük bir bölgeye sahipleniyor ve en büyük ve güçlü erkek dişilerin tamamını içeren bir bölgeye sahip olmaya çalışıyor. Erkekler de dişiler gibi çoğunlukla bölgelerinin içinde benimsedikleri ve yuva olarak belirledikleri bir kabuğun başında duruyorlar ve sahiplendikleri bölgeye başka bir erkek geldiğinde müdahale ediyorlar.
Çiftleşme dişilerin kabuklarında oluyor. Erkekler her gün birkaç kez bölgesindeki tüm dişileri dolaşıyor. Çiftleşmek için ocellatuslar da diğer türlerde olduğu gibi zorlamaya hiç rastlamadım. Hazır olan dişi erkeği kabuğuna çağırıyor. Dişinin kabuğun içine yumurtlamasına müteakip erkek yumurtaları döllüyor. Daha sonra dişi yumurtaları kabuğun içine daha ileriye yerleştiriyor. Çiftleşmeyi müteakip erkek kendi kabuğuna dönüyor. Eğer dişi yumurtlamak için hazır değilse ya erkeği kendisinden uzaklaştırmaya kovalamaya çalışıyor yada hemen kabuğuna kaçıp saklanıyor.
Yavruların çıkması yaklaşık 3 gün, yüzmeye başlamaları ise bir hafta sonra oluyor.Yavrular kabuktan çıktıktan ortalama 10-15 gün sonra dişiler daha önce gömdükleri başka bir kabuğu açıyor ve yavrularla eskisi gibi ilgilenmemeye başlıyorlar. Yaklaşık bir hafta sonrada yeniden yumurtluyorlar ve diğer yavruları artık yanlarından kovuyorlar. Kovma işi önceleri çok sert olmuyor ancak yeni yavruların kabuklarından çıkmalarına yakın iyice sertleşiyor ve yeni yavrular kabuktan çıkmaya başladıklarından itibaren sonuç öldürücü olabiliyor. Eski yavrular bu durumda yavrusu olmayan diğer dişilere ve erkeğe sığınıyorlar. Diğer dişi ve erkek kendi yavrularıymış gibi bu yavruları kolluyor, kabuklarına girmelerine izin veriyor, tehlike durumlarında uyarıyor ve tehlike geçtiğinde haber veriyor.
Yavrular ilk kabuktan çıktıklarında çok küçük oluyorlar ve yüzmeye başlayana kadar yem almıyorlar. Yüzmelerini müteakip artemiyeleri yiyebiliyorlar. Şu anda ilk yavrularımı alalı yaklaşık bir ay oldu ve en büyükleri 7-8 mm. Kadarlar ve 2 haftadır kuru yemi de iştahla yiyiyorlar.[:nazar:][EDIT]minikjapon,2021-02-20 12:11:30[/EDIT]
Teşekkür Edenler: [T]7301,umut78[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2021 12:23
Bilgi için teşekkürler. Benimkiler'in boyları hemen hemen aynı bizim bakış açımıza göre sağdaki çok az daha büyük , soldaki kabuk bölgesinin çok uzağına gitmiyor genelde kabuklarına yakın kalıyor. Sağdakinin kabuk bölgesi diğerinden yaklaşık 90cm uzakta olmasına rağmen onu sık sık soldakinin kabuklarının yakınında görüyorum genelde titreşiyolar kavga ettikleri söylenemez. Bu durumda gözüken soldaki dişi sağdaki erkek umarım öyledir.
Beğenenler: [T]229714,minikjapon[/T]
Teşekkür Edenler: [T]229714,minikjapon[/T]
+1: [T]229714,minikjapon[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir