Nitrit Ve Nitrat Hakkında


berkanozcannÇevrimiçi

Kayıt: 23/08/2024
İl: Bursa
Mesaj: 8
berkanozcannÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 9 Saat 50 Dakika önce
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/249677/021020241357271.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/249677/021020241357521.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/249677/021020241358251.jpg[/IMG]

Arkadaşlar merhaba. Beni korkutan birsyeden bahsetmek istiyorum ve ne yapacağımı ileride bilmediğimden size danışmak istediğim. Balıklarım sanki hareketsiz ve halsizlermiş gibi suda süzülürken acaba birşeyleri yanlış mı yapıyorum veya akvaryumdaki bazı değerlerim yükseliyor mu diye test kiti uygulamıştım.yanlış birşey yazarsamda kusuruma bakmayın forumda yeniyim. Suda çok fazla gördüğüm dışkı, pislikler ve yosun tarzı şeylerin çoğalması sonrasında nitrit ve Nitrat değerlerinin yüksek olmasından korktuğumdan dolayı test yapmak istedim ve sonuçlar görüldüğü üzere yukarıda fotoğrafladım. Sizce bu değerler iyimi kötüyse ne yapılmalı iyiyse daha fazla artmaması için neler uygulanabilir? Biliyorum ki bu değerleri sıfırda tutmak zor ki balıklarım az da olsa bu no2 no3 e ihtiyacının olduğunu düşünüyorum doğal bir döngü için. Peki fazla dışkı, pislikler ve yosun tarzı atıkların giderilmesi veya azaltılması konusunda neler yapabilirim? Ayrıca kumun içinde de birsuru pislik ve dışkı olduğunu düşünüyorum ve kumu karıştırarak bir artışa neden olmak istemediğimden nasıl bir önlem alabilirim. Akvaryum 4 5 aydır kurulu ve balıklarım bu arada çok iştahlı ve çok dogurganlar. Son 3 ay içerisinde her ay 1 balık olacak şekilde baliklarimdan biri illaki hamile kalıyor. Durumlar bu şekilde konu hakkında açıklama ve değerli düşüncelerinizi ve ilerleyen süreçlerde bakım, temizlik ve ne yapmalıyım kaliteli bir akvaryum döngüsü için sizden bilgi almak istiyorum. Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tafocanÇevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2024
İl: Tekirdag
Mesaj: 744
tafocanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 7 Saat 35 Dakika önce
Merhaba bu konuya cevabı kıdemli akvaristler vermesi lazım ç.içi olanlara duyurulur ben cevap vermiyeyim bekliyorum hadi ne yapsın bu adam ???.

Neyse birşey demiyorum zorlada olsa kalp kırmak istemiyorum.oyüzden uzatmadan arkadaşın konusunu cevaplandırıcam.biraz düzenlemeye çalıştım ama hatam varsa uyarırsınız.

Neyse nitrat nitrit seviyen önlem alınması gereken seviyelerde

0,3 mg no2-l altı düşük değerler güvenli kabul edilir. Sendeki ölçü sınır (doğru farz ediyorum testini) ve bu sınırda olmak bile ani nitrat ve ph a bağlı amonyak patlaması yaşatabilir bundan sonrası artışlar ve süreç tehlikelidir ki balıklarında sıkıntılar var diyorsunuz.

Balıkların hareketsizleşmesi gibi durumlar iyiye işaret değil.çünkü Nitrite maruz kalmak kanın oksijen taşıyamaz hale gelmesine neden olur.buda hareketsizlik denge sorunlarına senep olabilir.Ayrıca önlem almazsan nitrat patlaması denen durumu yaşarsın.Yeşil suda olur.

Nitrat ve nitritten detaylı bahsetmek için ph da bilmemiz gerekir.Bu durumlarda ph ın yüksek olması daha tehlikelidir.çünkü amonyak fazlalaşır ki amonyumdan çok daha zararlıdır.

Parça parça değilde bi seferlik fazla sayıda eklenen balıklarda da bu duruma sebeb olabiliyor yakın zamanda ekleme yaptınız mı?.

Size ciklet olmasa tavsiyem hızlı büyüyen bitkiler eklemen olurdu ama mümkün olmucak Bence öncelikle tanktaki havalandırmayı ekstra attırmanız ,yemlemeyi azaltmanız,su değişimlerini düzenli ve ilk olarak en az yüzde 50 kadar yapmanız gerekmektedir.

NO2'yi 1 ppm'nin altında tutmanız gerekir.(Filtreye karbon ekleyin.(tuzlu su kullanırsan zeolit kullanma etkisini kırar)Denitrol tarzı ilaçlar kullanabilirsiniz imkan yoksa nitrit ve nitrattan etkilenen balıklar için tuzlu su iyi gelir ama tuza hassas canlılar olup olmadığına dikkat edinki vatoz var onu çıkartabilirsin.(ilaç kullancaksanız tuz kullanmayın.ilaç kullanmanızı tavsiye ederim)

Bunlar ve yeterli su değişimleri nitratın canlılardaki etkisini azaltır su değişimlerinden sonra. bakteri kültürü eklemesi yapabilirsin.(nitrit 0 çıkana kadar haftada 1 su değişimini unut) su değerleriyle birlikte döngüde eskisi gibi çalışmaya devam edicektir.

Kumu sakın karıştırmayın toplu balık kayıpları yaşayabilirsiniz .Vatozu çıkartıp tuz ekle ve dip çekim ve su değişimleri ile bu sorunu zamana yayarak da çözebilirsin ama riskdir.

Tekrar ediyorım acil durumda eğer süreçte balıklar boğuluyor gibi yüzeye toplanırlarsa acil yüzde 50 su değişimi sera toxivec,denitrol tarzı bir ilaç atıp fazla dan havalandırma yapmaya başla derim.testin bana pek güvenilir gelmedi oyüzden duruma bak uygulamaya başla

Su değişimlerinden sonra bakteri eklemesi yapmayı unutmayın yüzde 50 sonrası (genelde 3 gün de düzelir) yüzde 25 su değişime devam ediniz.taki nitrit 0 olana kadar.iyi hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkanozcannÇevrimiçi

Kayıt: 23/08/2024
İl: Bursa
Mesaj: 8
berkanozcannÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 5 Saat 16 Dakika önce
Son yakın zamanda balık eklemesi yapmadım parça parça ekleme oldu her zaman . Bu arada ph'ım 8.60 civarı, bakımlarımı da 2 haftada bir %40 su değişimi ve her değişimde mutlaka bakteri kültürü , su düzenleyici ve tuz ( şeker gibi küp halinde olanlardan) atıyorum. Teste gelince akvaryumcudan alıp direkt söylediği gibi ve benimde biraz araştırmalarım sonucu doğru bir şekilde uygulamaya çalıştım. Dediğim gibi hareketsizlik var sanki ama fazla yok yada bana öyle geliyor olabilir. iştahlari ve doğurganlık fazla ve dip çekimi her 2 haftalık bakımda yapıyorum. Dip çekimini de yüzeyden kumu karıştırmadan kumun yüzeyindeki pislikleri çekiyorum, içindeki kayalıktir doğal saklanma alanları vb kayaları ellemiyorum . Dışkılama fazla oluyor, sürekli havada ucuşan dışkılar görüyorum ve yemlemeyi azaltacağım. Onun dışında benim no2 sanırım şuan tam 0.9 veya 1ppm ölçümlerde çıkan sonuçlara göre no3 iyi gibi. Son olarak nitrat veya amonyak dediğimiz bu kimyasal madde bir anda ne oluyorda patlama yaratıyor bir anda artış gösteriyor orasını tam anlayamadım, yani etkenleri neler onu da açıklar mısınız?

Bu arada ilk başta yazdığınız " zorlada olsa kalp kırmak istemiyorum" sözü bana mı yoksa bir başkasına mı demek istediniz orayı anlayamadım. Teşekkürler.[:)]


Özelden telefon numaranızı alıp balıklar için size bir video göndersem ve videoya göre balıkların bir değerlendirmesini yapar mısınız? Belki bu yazdığım sorunları ben fazla abartıyor da olabilirim.[EDIT]berkanozcann,2024-10-02 18:45:56[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tafocanÇevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2024
İl: Tekirdag
Mesaj: 744
tafocanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 3 Saat 35 Dakika önce
[QUOTE=berkanozcann]Son yakın zamanda balık eklemesi yapmadım parça parça ekleme oldu her zaman . Bu arada ph'ım 8.60 civarı, bakımlarımı da 2 haftada bir %40 su değişimi ve her değişimde mutlaka bakteri kültürü , su düzenleyici ve tuz ( şeker gibi küp halinde olanlardan) atıyorum. Teste gelince akvaryumcudan alıp direkt söylediği gibi ve benimde biraz araştırmalarım sonucu doğru bir şekilde uygulamaya çalıştım. Dediğim gibi hareketsizlik var sanki ama fazla yok yada bana öyle geliyor olabilir. iştahlari ve doğurganlık fazla ve dip çekimi her 2 haftalık bakımda yapıyorum. Dip çekimini de yüzeyden kumu karıştırmadan kumun yüzeyindeki pislikleri çekiyorum, içindeki kayalıktir doğal saklanma alanları vb kayaları ellemiyorum . Dışkılama fazla oluyor, sürekli havada ucuşan dışkılar görüyorum ve yemlemeyi azaltacağım. Onun dışında benim no2 sanırım şuan tam 0.9 veya 1ppm ölçümlerde çıkan sonuçlara göre no3 iyi gibi. Son olarak nitrat veya amonyak dediğimiz bu kimyasal madde bir anda ne oluyorda patlama yaratıyor bir anda artış gösteriyor orasını tam anlayamadım, yani etkenleri neler onu da açıklar mısınız?

Bu arada ilk başta yazdığınız " zorlada olsa kalp kırmak istemiyorum" sözü bana mı yoksa bir başkasına mı demek istediniz orayı anlayamadım. Teşekkürler.[:)]


Özelden telefon numaranızı alıp balıklar için size bir video göndersem ve videoya göre balıkların bir değerlendirmesini yapar mısınız? Belki bu yazdığım sorunları ben fazla abartıyor da olabilirim.[/QUOTE]

Tabiki size değildi baştaki sözüm. veririm tel no gönderebilirsiniz video. bu farkedilir bir anormallik olurdu yüzeyde hareketsizlik hızlı ağız açma kapama ve hızlı yüzgeç hareketleri gibi.ters düz çırpınma salyangozlarda tankı terketme.vatoz ve çöpçü kayıpları ki çöpçüler yukarı aşağa hızlı çıkar inerler gibi belirtiler fikir verebilir.kritik seviyede olduğun için uyarılarımı yaptım.nitrit sıfır seviyelerine gelmeli. ph ın yükselmesi bile amonyak ve nitrit nitrat patlamasını tetileyebilir.yani çok geniş bir konu bu konuda bir paylaşım yapıcam inş.istersen gözlemle belirtilere göre uygulamaya geç.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EmirrztrkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/01/2022
İl: Istanbul
Mesaj: 408
EmirrztrkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 3 Saat 32 Dakika önce
Tatlı suda bu değerleri sürekli olarak kontrol etmenize gerek yok. Sağlam bir filtrasyon varsa (yeterli oranda çevirebilen bir filtre ve iyi filtre malzemeleri) zaten nitrifikasyon döngüsü oturur. Balıkların davranışları suyun durumu da bunu belli eder. Ph yi belli bir seviyede tutmanız yeterli olur. Baktığınız balığın yaşadığı coğrafyayı kontrol edip debiyi ve kozmetiği de buna göre ayarlarsanız mevzu neredeyse tamamlanmış olacak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkanozcannÇevrimiçi

Kayıt: 23/08/2024
İl: Bursa
Mesaj: 8
berkanozcannÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 3 Saat 16 Dakika önce
Söyle ki hepsini birkaç gündür inceliyorum ama böyle çok ani şekilde su yüzeyine çıkıp inme , kayalara sürtünme, çapraz yüzme , hızlı ağız açıp kapama çok olmuyor diyebilirim ama dediğiniz gibi sınırda yani daha fazlası kesin bir felakete yol açacak gibi duruyor soylediklerinizi uygulayacağım. Dip çekimi ve su değişimi haftalık yapacağım ve dış filtre olarak Atlantik 1250a 17w kullanıyorum, akvaryumum 170 180 litre civarı ve yaklaşık 4 aydır çalışıyor ve içindeki filtre malzemelerini yenilemeyi ( kaliteli malzeme ile) düşünüyorum. İç filtrem 15 wat onu haftalık sürekli temizliyorum akvaryum suyu ile . Kayalar zaten ph i artırdığı için ph genelde aynı seviyelerde kalıyor fazla oynama olmuyor. Yani kısacası sık sık su değişimi, dip çekimi, bakteri kültürü ilaçları+ tuz kullanarak bu sudaki nitrit nitrat seviyelerini düşürebileceğime inanıyorum. Havalanma olarak dış filtre iç filtre ve akvaryumdaki hava taşı ile yeterli seviyelerde olacağını düşünüyorum. ( İnşallah genel olarak yanlış düşünmüyorumdur). Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum. Bir gelişme olursa buradan veya özel olarak sizinle iletişime geçebilir miyim?[EDIT]berkanozcann,2024-10-02 20:46:30[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir