Nedir bu Ph, Nitrit ve Nitrat?
Arkadaşlarımıza katılıyorum. Aldığım testleri ben de bir kaç durumda kullanıyorum;
1-) Akvaryum kurulduğunda ve bir kaç hafta sonra. Herşeyin yolunda olup olmadığına bakmak için. İki sonucu kıyaslıyorum.
2-) Aşırı sürtünme olduğunda ya da kovalama, kavga olmadığı halde balıklar keyifsizse, yumurtaları ağızlarından atıyorlarsa; Sorunun nerede olduğunu anlamak için. ("Sorun zararlı organizmalardan mı kaynaklanıyor? Yoksa su şartlarından mı?" sorularına yanıt bulabilmek için)
Bunların haricinde, herşey yolundayken testleri kullanmıyorum. Çünkü düzenli su değişimi yapıyor, beslediğiniz balığa uygun bir su sertliği/yumuşaklığı oluşturabiliyorsanız (tropikal için bol bitkili, turba köklü ortam, çiklit gibi sert suyu seven balıklar için: mercan ya da midye kırığı kum, bol kaya, dış filtrenin son çekmecesine koyulan mercan kırıkları gibi) bir de akvaryumunuzda hastalık, sorun vs olmuyorsa durduk yere test yapmanın gereği olmayabilir. Ancak özellikle hareketli ve metabolizması hızlı çalışan, dolayısıyla bol atık bırakan çiklit türlerinde hele de akvaryum kalabalıksa su değişimini ihmal ediyor, düzenli olarak yapmıyorsanız su durumu oldukça bozulacaktır. Bu bozulmanın seviyesi de testlerle anlaşılır. Saygılarımla...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Merhabalar.
Henüz 1 aydır bu hobiyle ilgilendiğim için konu hakkındaki fikirlerimi henüz yazmak istemiyorum ve tarafsız olarak Kadir beye ve aynı fikri savunan arkadaşlarıma şu soruyu soruyorum; Diyelim ki gerçekten "amonyak, nitrit, nitrat,vs." gibi testler saçmalık ve boş şeyler.. Ama boşta olsa doluda olsa birileri bunları bilimsel olarak araştırmış ve ortaya atmış. Bu durumda sizin bunların saçma olduğuna inanmanız için aksi kanıtlar öne sürmeniz gerekmekte. Bu kanıtlar sadece bikaç akvaristin deneyimleriyle sınırlanırsa bence sağlıksız olur çünkü o kanıtların birer tevafuk (tesadüf) olma ihtimalleri çok yüksek. Örneğin siz farkında olmadan su değerlerinizi, biyolojik döngünüzü düzgün bir sistem haline getirmiş olabilirsiniz, bu mümkün. O halde sizin mantığınızla kimsenin balığı kolay kolay ölmemeli. Ama ne hikmettir ki ölüyor. Demekki var bir dengesizlik diye düşünüyorum. Diyelimki bu dengesizlik sizin değiminizle amonyak-nitrit-nitrat yada ph gibi değerlerle alakasız. Peki kabul edelim. Ama kabul etmemiz için sizde bilimsel açıklamalarda bulunun.. Yada teoriler öne sürün. E onlarıda yapamıyorsanız ve "ben yaşatabiliyosam bu veriler saçmadır" diyorsanız, bence biraz daha düşünmelisiniz derim. Yanlış birşey yazdıysam şimdiden affola... Saygılarımı sunarım
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
[QUOTE=tearaway]Akvaryumumuzda oksijenli ortamda yaşayıp amonyağı nitrite, nitriti de nitrata çeviren bakteriler kolonileşirler.
Yem artıkları, balık pislikleri, çürümüş bitki yaprakları v.b. artıklar akvaryumumuzda amonyak oluşmasına neden olur. Amonyak balıklarımız için ölümcül bir tehlikedir.
Neyse ki bir kısım oksijenli ortamda yaşayan bakteriler oluşan bu amonyağı daha az zararlı olan nitrite dönüştürürler. Nitrit amonyaktan daha az zehirli olsa da balıklarımız için yine ölümcüldür.
Aynı şekilde nitritte bakteriler tarafından
nitrata dönüştürülür.
Tüm bu döngüye biyolojik denge(döngü) diyoruz.
Nitrat ise daha az zararlıdır fakat yüksek
oranlarda olursa çeşitli olumsuzluklara neden olur. Balıkları zehirleyebilir, rahatsızlık vererek sürtünmelerine,
metabolizmalarını yavaşlatarak yavaş büyümelerine, uzun vadede
hastalanmalarına v.s. v.s. neden olur. Nitrat kısaca su kirliliğidir.
Nitratı akvaryumumuzdan uzaklaştırmak için dip çekerek su değişimi yapıyoruz.
Su değişim sıklığını belirlemek için nitrat testleri ile değerleri
ölçmeliyiz. Çeşitli makaleler de dile getirilen klasik oranları ve
periyotları yanlış buluyorum. ( Haftada %15-%30 su değişimi yeterli olur
v.b. laflar)
Çünkü bir akvaryumda nitrat oranının ne kadar arttığı bir çok etkene bağlıdır ve her akvaryumun nitrat artışı aynı hızda seyretmez.
Örn : Bir tankta 10 balık vardır ve 10 balıklık artık oluşur (yem sonucu dışkı, idrarları v.s.) diğer tankta ise 5 balık vardır, 5 balıklık artık oluşur. Amonyak-nitrit ve sonuç olarak nitrat oluşumu 5 balıklık tankta daha az olacaktır. İki tankta su değişimi için aynı oran ve periyot belirlenirse yanlış olur.
Bu bağlamda nitrat testleri edinerek su değişim sıklığımızı şartlarımıza göre belirlemeliyiz. Sürtünme gözlemlediğimizde aklımıza ilk gelen nitrat olmalıdır.
İlgili makaleler.1. konu
2. konu
3. konu [/QUOTE]Nitrat dediğimiz şey aklınıza gelebilecek tüm sorunların kaynağıdır aslında. Bu nitratı ister bitki ile yok edin, ister su değiştirin, ister cihazlar alın ama yok edin.
Ya bu teorik bilgilere güvenip, ona göre haraket edin ya da bu hobide 2. yılınızı doldurduktan sonra tekrar konuşalım.
Kolay gelsin.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Yanlış bi düşünce tarzı, çünkü her balık her suyu ve ortamı tolere etmeyebiliyor, canlı doğuran tankınız belki ama bir discus akvaryumu denerseniz farkı sanırım anlarsınız
Sağlıklı balıklar.
Saygılar.
[/QUOTE]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Merhaba, PH, Nitrit, Nitrat gereksiz kavramlardır diyen arkadaşlar, siz de haklısınız belki ama bende çok uzun zamandır hobinin içindeyim ve diskus beslemeyen bilemez diyorum. Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Hem de 30 litrede 2 japon, 1 koi, 2 çöpçü, 1 vatoz bakıyorum. Bunlar gereksiz masraf bence. Hem de benim akvaryumum çatlak.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Su bulanıklığını önlemek için ne yapmalı? | __Ümitcan939__ | 0 | 12 | 11 Kasım 2006 Saat 21:43
yazan: __Ümitcan939__ |
japonumun beyaz benek oldu | __Ümitcan939__ | 3 | 76 | 08 Kasım 2006 Saat 18:58
yazan: bluedescada |
|
yeşil dışkı ile beyaz noktalar | __Ümitcan939__ | 11 | 135 | 08 Kasım 2006 Saat 10:10
yazan: sbtutu |
su bulanıklığı | __Ümitcan939__ | 17 | 419 | 18 Ekim 2006 Saat 11:04
yazan: zabit |
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ümitcan Bey; akvaryuma dikkat edin. Çatlak ilerlerse ileride sizin de yaşam kalitenizi etkileyecek kötü sonuçlar doğabilir. Bir an önce önlemini almaya çalışın.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
bir akvaryum faciası daha | brooklyndnz | 9 | 1039 | 21 Ekim 2006 Saat 00:49
yazan: bderinkok |
Anket: Su Hazırlayıcı Kullanıyormusunuz?
İlginizi çekebilir, faydalı olacağını düşünüyorum.
Saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ulvi bey;Arkadaşımız herşey hazır sanıp,bir günde akvaryuma balık afaroz ediyor,sonrada hepsi öldü diyor! Biz akvaristler hep şunu dedik;suyu en az 1 hafta dinlendirin,malzemelerinizi iyi yıkayın,akvaryumu 1 hafta tüm ekipmanları ile çalıştırın,iki günde bir balık varmış gibi yem atın,biolojik dengeyi oturtun,sonrada balıkları birer ikişer akvaryuma salın ki,kaybınız fazla olmasın,suyu dinlendirilmiş ama geriye kalan hiçbir ince detay yerine getirilmemiş bir akvaryumda!kime sorarsanız sorun,sonucun aynı olacagını bilebilir,
Test konusuna gelince;Su düzenleyicisinin gerekliligi yada gereksizligi!Ben onuda kullanmıyorum ki,zaten sonuçda gereksizligi konusunda büyük bir yüzde ile önde gidiyor,saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir