neden cama cam?
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2009 02:29
Erman abi makaleyi tekrar tekrar okuyacağım, makaleyi resimli olarak uygulamaya sokarsanız size teşekkürlerimi sunarım sizin çok iyi dir discuscu olduğunuzu biliyorum artık, yanlız bizede ne olur dana yüreğini ve su şartlarını lütfen sorma bizde bu işe azda olsa gönül verdik sevgili büyüğüme saygılar.
bülbül 2009-05-23 02:30:52
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2009 11:21
[QUOTE=bülbül] Erman abi makaleyi tekrar tekrar okuyacağım, makaleyi resimli olarak uygulamaya sokarsanız size teşekkürlerimi sunarım sizin çok iyi dir discuscu olduğunuzu biliyorum artık, yanlız bizede ne olur dana yüreğini ve su şartlarını lütfen sorma bizde bu işe azda olsa gönül verdik sevgili büyüğüme saygılar. [/QUOTE]
Bir fotoğraf makinam olsa neler neler ekliyeceğimde makinam yok. İlerleyen zamanlarda yeni ve doğru besleme, üretimi ve discus yaşatma teknikleriyle görüşmek üzere diyorum...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2009 21:39
Arkadaşlar evet dip çekimi olayı dipte oluşan dediğimiz tortular siporax ve biolojik sünger ,yani dış filitlerimizde de oluşmakta,ben şimdi sormak isterim filitremizi temizlemiyelimmi, bence garip olur. Dış filitrelernizin belli bir süre sonra debisi düşecektir ve şunuda belirtmek isterim, bakteri kolonisini belli zamanlarda azaltıp yani temizleyip yeniden çoğalmalarını yeni jenerasyonada yer açmak gerektiğine inanıyorum, yanlız dışkı nitrat seviyesini yükselten ana unsur değildir ,yanlış besleme ana unsurdur vs... bakteri kültürünü sera nitrivec alarak ekliyor bir çok arkadaş ,ama buna gerek yoktur .Tank suyu azot döngüsü oluşmaya başlarken zaten bakteri kültürü kendi kendine oluşur ve balıklarınızı yavaş yavaş ekliyerek , minumum seviyede balıklarınızı besleyerek bu bakteri kültürünün çoğalmasına destek olabilirsiniz. Teori inanılan şekli tam anlatımım olmasada bu şekildedir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2009 22:08
Merhabalar.
Konu her ne kadar istemesekte diskusa doğru kaydı demektir.
Öncelikle sorun yaşamadım demek için yaşamından ölümüne gözlemlemek gerekiyor. Yani sadece 1 tanesine bile ortalama 15 yıl bakmış olmak gerekiyor. Yoksa balık boylandırmak, form kazandırmak vs bunlar çokça sorun değil. Kumsuz tankta bakmak, yaşam destek ünitesine mahkum bir hastanın halinden farksızdır. Olaki filtre sisteminiz durur, veya herhangi bir hata yaparsınız onulmaz (telafisi mümkün olmayan) sonuçlarla karşılaşırsınız. Dipteki tortunun zarardan ziyade fayda sağladığını kardeşin Onur ıspatladı zaten. Yarayı olan bir şeyi neden tankımızdan uzak tutalım? Cama cam tanklarda balıkların daha strese meyilli olduklarını rahatlıkla söyleyebilirim. Yani her durumda hata yapma şansınız ortadan kalkıyor. İşin kolay kısmı sizin söylediğini gibi cama camda değil, yedeklemeli sistem dediğim dibi amazonda olduğu gibi süper ince kumlu, balıkların ürktüklerinde saklanabilecekleri dekorlarla zenginleştirilmiş, boşluk hissini ortadan kaldırmak için arka kısmı fonla kapatılmış, Bilmem kaç tane profesörün kafa kafaya verip elde ettikleri formüllerle üretilen tetra diskus, NLS vs gibi yemlerle beslenen (ki bu profesörler balık konusunda ihtisas yapmış insanlar. Yani biz hobiciler gibi varsayımlar üstüne değil, doğrudan somut delillerle hareket ediyorlar) sistemlerdir.
Saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2009 22:28
Anlamadığım tek şey var balık dışkısı nitrat kaynağı değildir, bunda herkez hem fikirdir. Kum koyymanın zarrarı yoktur bundada hem fikiriz . Bende malawi ve tanganika tanklarımda kullanıyorum , bakteri familyasını kumdada bulunduğu ve çoğaldığı bu haftamı bulundu bunu anlayamıyorum bunda ispatlanacak ne var ki , bunu biraz akvaryum sevdası olan her kişinin ilk öğrendiği şeydir discus beslenmesi ve üretilmesi çok zor olan bir tür değildir ama malawi kadarda basit değildir ha Ümit bey siz bu konuyu yeni öğrendiyseniz bu ayrı. Sevgiyle kalın.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2009 22:36
[QUOTE=bülbül]Anlamadığım tek şey var balık dışkısı nitrat kaynağı değildir, bunda herkez hem fikirdir. Kum koyymanın zarrarı yoktur bundada hem fikiriz . Bende malawi ve tanganika tanklarımda kullanıyorum , bakteri familyasını kumdada bulunduğu ve çoğaldığı bu haftamı bulundu bunu anlayamıyorum bunda ispatlanacak ne var ki , bunu biraz akvaryum sevdası olan her kişinin ilk öğrendiği şeydir discus beslenmesi ve üretilmesi çok zor olan bir tür değildir ama malawi kadarda basit değildir ha Ümit bey siz bu konuyu yeni öğrendiyseniz bu ayrı. Sevgiyle kalın. [/QUOTE]
Tolga Bey, Güney Amerikanlardan Orta Amerikanlara bir çok türde balık baktım ve ürettim. Azıcık forumu takip ediyorsanız konuya hakimiyetimi bilirsiniz zaten. Şimdi tutupda malawilerle mukayese etmenin manası yok. Manalı bir mukayese istiyorsanız emsalleri yani diğer Güney Amerikanlar olmalı. Burda kişisel saldırınında anlamı yok. Kimse sizi baz alıp herhangi birşey yazmıyor. Fikirlerimizi beyan ediyoruz.
"malawi kadarda basit değildir ha Ümit bey siz bu konuyu yeni öğrendiyseniz bu ayrı."
Bu lafınıza da hala anlam verebilmiş değilim. Bir adet Orta Amerika ve Bir adet Güney Amerika tankına sahibim. Orta Amerika Tankımda motaguensislerim yavru verdiler. Çift tecrübesiz olduğundan yumurtalar nerede ise hiç havalandırılmadı. Bu tanktan 3 aydır hiç dip çekilmedi. Sadece yüzeyden su değişimi yapıldı. Ve bu yumurtalarda hiç mantarlaşma olmadı.
Bakın gördünüz mü size mantıklı mukayese örneği verdim.
Saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2009 22:50
Ben balık mukayesi için söylemedim bakteri familyası için söyladim, sizi kırmak için değil şunu unutmayın biz burda yüzyüze görüşmüyoruz yazılar yanlış anlaşılabilir ,sakın yanlış anlamayın ben şunları..... besliyorum filan havaatma gibi bişiyimyok yok aman.... her kez abim , kardeşim sizi kırmam kafamı kırarım benim iş yerinde küçük bir üretim hanem var hobi için balık beslerim yanlış anlaşılmasın canlı besleyen herkezide çok severim kırdıysam bidaha hiç bir paylaşımda bulunmayayım.(ve bütün formlarda yeniyim ,9 yaşından beri tanklarım var, bilgi sayarı daha yeni teni tam kullanıyorum.)
bülbül 2009-05-23 22:57:33
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2009 13:43
Arkadaşlar öncelikle konuya katkınızdan dolayı tşk. ederim.Daha önce birçok malavi türünü beslemiş ve üretmiş şu andada Discus besleyen birisi olarak cama cam akvaryumu savunan birisiyim bunun en başta sebebi vermiş olduğumuz yem çeşitleri ve tek tür besliyor olmamızdan dolayıdır diye düşünüyorum.Ben balıklarıma kendi hazırlamış olduğum yemi, kuru yemleri ve white worms ( beyaz kurt) veriyorum.Ne tür yem verirsek verelim balıklar bu yemlerin tamamını zerre kalmayacak şekilde tüketmiyorlar.Mutlaka suya karışan ve oradanda akvaryum tabanına inen parçalar oluyor.İster kuru yemleme yapın isterseniz canlı yem verin istersenizde ev yapımı yürek karışımlı yemler verin bu böyle oluyor.Akvaryum tabanında çöpçü olarak tabir ettiğimiz balıkların olmayışı ve vatoz türlerini discus akvaryumlarında bulundurmayışımızdan dolayı bu atıklar tabanda birikiyor.Şİmdi gelelim asıl mevzumuza cama cam yada tabanı kumlu akvaryumlara peki bu durumda taban malzemesi olan akvaryumdamı dip daha kolay temizlenir yoksa tabanı boş olan akvaryumdamı elbetteki taban boş olanda daha kolay ve zahmetsiz balıkları çok fazla ürkütmeden temizlik yapılabilir diye düşünüyorum.Herkese katkıları için tekrar tşk ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2009 02:28
@piyer80
Discus akvaryumunda artık yemleri tüketibilecek ve discuslara zarar vermeyecek mutlaka cüce vatoz veya elma salyongozu gibi türler vardır.Diskus bakmadığım için kesin konuşamıyorum ama elma salyangozunun diskusa saldırabilme olasılığı çok çok düşüktür kanımca.Ayrıca vereceğiniz yemi daha az ve/veya daha sık vererek artık yem engellenebilir gibime geliyor
Discus akvaryumunda artık yemleri tüketibilecek ve discuslara zarar vermeyecek mutlaka cüce vatoz veya elma salyongozu gibi türler vardır.Diskus bakmadığım için kesin konuşamıyorum ama elma salyangozunun diskusa saldırabilme olasılığı çok çok düşüktür kanımca.Ayrıca vereceğiniz yemi daha az ve/veya daha sık vererek artık yem engellenebilir gibime geliyor
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2009 08:49
Aslında discus akvaryumunda vatoza, elma salyangozuna ve çöpçü türlerine karşı değilim fakat olayı birazda bu canlılar açısından ele alalım.Cama cam bir akvaryum düşünün haftada birde bu akvaryumun camları içten temiz süngerle siliniyor, günlük belirli oranlarda su değişimi yapılıyır ve akvaryum içerisinde bu canlıların tutunabileceği saklanabileceği hiçbir nesne yok bu canlılar nereden beslenecek ne yiyecek.hele birde vatoz ve çöpçü gibi sindirim sistemi çok hızlı çalışan canlılar göz önüne alındığında olay açıkça anlaşılıyor.Şimdi birde olayı discuslar için ele alalım severek özenle beslediğiniz discusunuz yumurta yaptı herhangi bir yere yumurtladı akvaryumunuzdaki vatoz yada çöpçü yada elma salyangozu geldi akvaryumun ışıklarının kapalı olduğu karanlık bir ortamda bütün yumurtaları yedi şimdi siz bu iki canlı açısındanda ortaya koyduğum şartları göz önünde bulundurarak akvaryumunuzda bu canlıları beslemeye cesaret edebilirmisiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2009 08:59
Biz burda mekanik temizlikten bahsetmiyoruz İsmail Bey.Verdiğiniz örnekler cama camın haklılığını ortaya koymuyor.Gayet de az yemleme yapılarak dipte yem birikmesi önlenebilir.Akvaryumuna kum koyup da sıkıntı çeken bir discus sahibi tanımıyorum ben.
Buyrun Sayın yöneticimizin bitkili akvaryumda almış olduğu yavrular.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2009 09:50
Onur bey benim bitkili tankta yavru alınmaz, mümkün değil gibi bir düşüncem yok gerekli şartlar sağlandığında elbetteki amazonda doğal ortamında yavru yapan bu balıklardan elbetteki bitkili ve kumlu tanklardada üretim yapılabilir.Fakat burada biz hobiciler için önemli olan hem bitkiyi canlı tutabilecek tertibatı kurmak hemde discusa uğraşmak maddi anlamda ve zorluğu göz önüne alındığında ayrıca tecrübe gerektiren bir olaydır.Ercan bayramla bitki yaptığınızda karşılaştığınız farklı yosun türleri ve farklı canlı türleri bildiğim kadarıyla sizi çok uğraştırmıştı.kaldıki siz balıklarınıza yaptığınız yemlemede kesinlikle ev yapımı yem kullanmadığınız ve akvaryum konusunda çok büyük bilgileriniz olduğu halde.haklısınız zaten balık beslemedeki temel kural azar azar sık yemleme yapmaktır.Fakat gündüzleri çalışan insanların en büyük sıkıntısı benimde olduğu gibi gündüzleri balıklarımızla ilgilenememiz sadece geceleri onlarla birlikte olabilmemiz ve yemleme yapabilmemizden kaynaklanıyor.Şu anda cama cam tankımda discus beslemekteyim sürekli çalışan dış filtre ve dip çekimi su değişimi yaptığım halde planaria denilen canlının akvaryumda üremesini çoğalmasını önleyemedim.Cama cam akvaryumun haklılığını kanıtlamaya çalışmıyorum herkesin yoğurt yiyişi farklıdır.Önemli olan seçenekleri ortaya koyabilmek olumlu ve olumsuz yönlerini ortaya çıkarmaktır diye düşünüyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2009 01:54
Onur bey verdiğiniz link te takip ettim ve sonuna kadar okudum. Bitkili ve kumlu tankta yumurt dizme ve yavru alınmaz demedik ama anlaşılmayan bir şey var linkte de görüldüğü üzere bir çok zorluklar ve yavru adedi 11 ve onlarda zamanla, hiç oluyorlar yani bir çok discus sever 150 yumurta 7,8 i mantarlaşmış oluyor diyelim, 142 yavruyu alırken linkte olumsuzluklar çok 300 yavru alan var, yine söylemek isterim bitkili,kumlu akvaryumda yavru alan üstadlar var ama 1tankta bu onlar için bu hobide heyecan aramak discusta sizin ve benim bunları başarmamız için 40 fırın ekmek yemmemiz lazım, birde discusun üstünde, herkezin zevki ayrıdır ama 100 ,200 yavru görmek beni daha çok heyecanlandırıyor.[ Birde sayın Erman Beyin biliyorum bir çok yerde makaleleri var, zaman bulabilirse rica ediyorum bu konuya el atmasını.]
bülbül 2009-05-29 01:59:26
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir