Nano Resif Kurulumu
Merhabalar…
Evet sayın hobiciler bitkili akvaryumlardan sonra (bitkili akvaryumum her zaman olacaktır) evdekilerin desteği ile tuzlu suya birkaç ay evvel adım attım.Amacım nano basit reef yapmak. Sizlere bir müddet çektiğim fotoğrafları paylaşacağım.
Öncelikle işe akvaryumu, dolabını, sumpunu, ve ışıklandırma sistemini akvaryumcu/imalatçıya sipariş etmekle başladı.Yaklaşık 10 günlük bir bekleyişten sonra aşağıda fotoğrafını gördüğünüz akvaryum ve ekipmanına sahip oldum.
Işıklandırma sistemim 2 si aktinik 4 tane T-8 den mamül.Ama kısa bir süre sonra ikisi T-5 olacak.Sumpum şaşırtmalı sistem ve üç göz.Sumpa koyacağım ekipmanları temin ettikten sonra kuruluma başladım.Öncelikle akvaryuma 2-
Ara ara fotolarını ekleyeceğim.
Saygılar…
AKVARYUM EBATLARI :70*40*40 cm ebadında ve net 100 litrelik
AKVARYUM DOLABI :İçinde sump ve malzemelerini de alan 70*40*70 cm
ölçülerinde MDF den kapaklı dolap
FİLİTRASYON : 50*35*35 ebadında 50 litrelik sump ve Macro Aqua Protein
skimmer
SİRKULASYON : 2 adet Atman marka kafa motoru
SERİNLETME :Güçlü metal pervaneli 30 derece açılı sumpa bağlı fan
ISITMA :Atman marka 100 watlık ısıtıcı
TABAN MALZEMESİ : 2 ve
kaya
IŞIKLANDIRMA : Sylvania'nın Coralstar ve Aquastarı.litreye 0.7 watlık
ışıklandırma-18 watlık 4 adet T8
floresan (2 si actinic) ve metal bantlı yansıtıcı
BAKIMI :haftada camlarının içten ve dıştan
silinmesi, haftada bir ölçek seachem reef plus ve complete.
elyaf kontrolü/değişimi.
CANLILAR : Birkaç tane, Palaemon serratus (Teke), Turbo Fluctuosa
(Turbo Salyangoz), Actinia Equina (domates anemon),
Zoanthid (green polip), Mushroom Coral Chocolate, blue,
green, Ricerdea yuma.,Xenia P.,Green Star Polyp.
BALIKLAR : 1tane Dascyllus melanurus (4 Çizgili Damsel), 1 tane
Amphipron ocellaris (Palyaço Balığı) 1 tane Neon
Damsel(P.Oxyodon), 1 tane yellow damsel (P.Coeletis)
SU KİMYASI :1023 tuzluluk, 8.0 Ph ,eser amonyak ve
Nitrit, 25 derece su sıcaklığı.
MALİYET :1 yıllık sigara parası.
AMAÇ :Nano Basit Reef görsel amaçlı kurulmuş olup, üretim
düşünülmemektedir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Birkaç eleştirim olacak. Tuzluluk 1.023 olduğu zaman su değerlerinde zorluk çekersiniz. Örneğin CA ve KH oranınız tuzluluğa ve tuzun kalitesine bağlı olarak düşük çıkacaktır. Zaten iki değerde de tüketim olduğundan düşme eğilimindedir. 1.025 yaparsanız daha rahat edersiniz. Düşen oranları bir anda yukarı seviyelere çekemezsiniz. Çok düşmeden müdahele edin.
Sumpın gözlerindeki malzemelerin tamamını özellikle su içinde duran elyaf sünger vb.. gibi malzemeleri hepsini bir anda olmamak kaydıyla zamana yayarak azaltın ve tamamını çıkarın. Onların yapacağı işi canlı kayalar fazla fazla yaparlar. Eğer tamamını bir anda çıkarırsanız bakteri kaybı yaşayabilirsiniz. Suyu ilk inişte elyafla karşılarsanız ve bu elyafı sık sık değiştirirseniz rahat edersiniz.
Akvaryumun ortasında hava çıkaran şey kumun içinde sıkışıp kalmış hava değilse hava taşı ise ihtiyacınız yok. Hatta hava taşı deniz akvaryumunda zararlı. Kabarcıklar çok ince olduğundan balıkların mukozasına yapışarak yakıyor. PS suya fazla fazla oksijen kazandırıyor. Hava taşına gerek yok.
Damsel sayısı çok fazla yakın zamanda didişmeye başlayacaktır. Bence bu litredeki az balık hakkınızı damsellar ile harcamayın.
Saygılarımla
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Hayırlı olsun.
Sump biraz dolu dolu ama ellerinize sağlık. Kışın iyi ama yazın ısı sorunu olabilir t5'e geçiş yaparsanız.
Tam size göre polyp, xenia ve mushroomlar var elimde ama malesef Bursa'dasınız.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Onur bey, üretim derken balık üretini kastdetmiştim.Tuzluluğun 1023 ten 1025 yükseltme olayına gelince o konuyu araştıracağım.Sumpun içindeki malzemelerde fosfat ve nitrat tutucu maddeler var, elyafın bir kısmı ise (fotoda görünmese de) dediğiniz gibi iniş borusu altında.Ayrıca sumptaki diğer malzemelerde ekstra bakteri yatağı.Akvaryumun ortasındaki hava kabarcığı ise geçici görevle tuz ve su iyice karışsın diye koyduğum hava motoruna ait.Birkaç gün sonra onu devre dışı bıraktım.Zaten ince hava kabarcıkları kafa motoru ile beraber hareket edince akvaryum karlı tv gibi oluyordu.Damsel konusuna gelince, Damselleri hareketliliğinden, renginden ve de küçük oluşlarından dolayı seviyorum/her zaman sevdim.Bu güne kadar didişmediler, tabii bunda tüm balıkları küçükken almam, akvaryuma aynı anda koymam ve daha sonra balık ilave etmemem ve de balık başı 5-6 tane canlı kaya düşmesi etkili oldu.Ama ileride huzursuzluk çıkarırlarsa gerekli düzenlemeyi yaparım.Bu litredeki az balık hacmi ise, adı üstünde nano basit reef.Ama balık başı 20 litre, sumptaki suyu katarsak 30 litre su hacmi düşmekte.
Ömer bey, akvaryumda xenia, mushroom ve polip gibi basit reef canlılarını bakacağımdan fazla ışığa gerek yok.Sorunu 2 tane T-5 ve 2 tane T-8 çözdü/çözecek.Isı sorununu fan ve akvaryum kapağını açık bırakarak çözemez isem radikal soğutucu alırım.Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ömer ben başladım nanoya. Sumpı ve sehpayı yaptım mı tankı çalıştırır hale getiririm.
Ufuk Bey extra bakteri yatağına ihtiyacınız yok. Tankınız ağzına kadar yüklü balık tankı olsa ve aşırı yemleme yapıyor olsaydınız belki gerek olabilirdi benim görüşüm sumpı boşaltın. PS ide ilk göze almaya çalışın. N,trat tutucu malzemelerde para tuzağı. Ağır nitrat problemim nedeniyle bir ara hepsini denedim. Onun yerine orta bölmeye refugium yaparsanız hiçbirini kullanmanbıza gerek kalmaz. Tank oturduktan sonra ne nitrat kalıyor nede fosfat. Tabii doğru kurulursa.
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sump konusunda Onur'a bende katılıyorum. Sırf kaliteli bir ps ve sık değişen elyaf yeterli.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bahadır abi ;
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Nerden bileyim canım kardeşim Bildiğim bir şey varki bu yaşta ailenden izin alamazsan bu işi biraz ertelersin.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir