Nano-Cuba
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2009 10:07
[QUOTE=EFENDİ][QUOTE=emreutku]
[/QUOTE]
emreutku 2009-10-25 12:50:13
Katkı için teşekkürler ümit, benim burada merak ettiğim şey senim cubaların emers mi submersmi olup olmadığı, yani aldığında suda yaşamaya alışmışsa ondan olabilir.
Hatırladığım kadarıyla Cihangir beyde tek tek ekim yapmıştı ve ilk 2 haftadan sonra çok hızlı bir gelişim olduğunu yazmıştı...
Ancak benim gözlemime göre stonewool la birlikte öbek olarak dikmek çok sağlıklı ...Ayrıca sanırım öbekler ne kadar büyük olursa o kadar iyi!
Emre bey,
Haklısınız tropica da aynen sizin diktiğiniz gibi dikim öneriyor ama ben kumda stonewool kalmasını istemediğimden, ve daha çok alana yayabilmek için 100 den çok kökü tek tek cımbızla dikerek kendime işkence etmiştim
Açıkcası benim suda mı büyümeye alışmış bilgim yok ama tropicanın bitkisiydi, videosunda gördüğüm kadarıyla 10-15 cm derinliğinde geniş havuzlarda büyütüyorlardı bitkilerini ama bu bitkide onlardanmıdır bilemiyorum .
[/QUOTE]
Ümit bey,
Ben cubayı daha önce iki kez denemiştim, emersmi submersmi olduğunu bilmiyordum...
Ama sanırım en önemli kriter bitki akvaristin eline ulaştığında sağlıklı olması..
Sağlıklı olduktan sonra kimin ürettiğinin önemi varmı bilmiyorum.
Ancak emers mi submersmi yetiştiği önemli olabilir. Çünkü karasal ortamda yetişmiş bir bitkiyi su altında yaşatmaya çalışmak en zor işlerden biri. Pek çok kişinin tankında eriyip solup gitmesi bu nedenle. Emers olarak gelen bitkinin adaptasyon şartları submers olarak gelenden daha farklı ve zor olmalı. Bu noktada ise CO2 çok önemli....
Daha önce denediklerim;
--Birini otuz.com dan aldım ve satıcı hollandadan geldiğini söyledi..
ancak çok sağlıklı değildi..(benim elime geçmeden önce satıcının elinde uzun süre kalmıştı).
Hala bir minik öbek tanktadır.
--Diğerini maltepe petten aldım, bu daha minik saksıda ve uzak doğu malıydı ve yine elime geçtiğimde nerdeyse tamamının renkleri sararmıştı.
--Son aldığım Tropika nın cubası ise çok sağlıklı ve yaprakları büyükçe geldi; Emers yetiştiğini biliyoruz. Zamanla bu büyük yapraklar solmaya çürümeye başladı, yeni çıkan yapraklar ise daha minik çıkıyor. Büyük yaprakların solup çürüme süreci ise halen devam etmekte, o nedenle daha önce emers yetişen bu bitki için submerse adaptasyon döneminin en az 6 hafta olduğunu düşünüyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2009 13:15
Emre bey selam, cubaların 28. gün gelişimi gayet iyi tebrikler.Zaten genel kanı yayılmanın ilk bir ay dan sonra başladığı.Benim cubaların yaprakları çok minik hale geldi diye biraz canım sıkılmıştı (aldıklarımla çok farlı bir şekildeler) ama sizinkileri görünce içim biraz rahatladı hemen hemen aynı yaprak boyutu.
Ama gelişimleri çok yavaş benim tankın tabanının tamamaını kaplaması nı görmek için ömrüm yetmiycek galiba
Sağlıklı bitkiler yosunsuz tanklar Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2009 16:59
[QUOTE=sayer]
Emre bey selam, cubaların 28. gün gelişimi gayet iyi tebrikler.Zaten genel kanı yayılmanın ilk bir ay dan sonra başladığı.Benim cubaların yaprakları çok minik hale geldi diye biraz canım sıkılmıştı (aldıklarımla çok farlı bir şekildeler) ama sizinkileri görünce içim biraz rahatladı hemen hemen aynı yaprak boyutu.
Ama gelişimleri çok yavaş benim tankın tabanının tamamaını kaplaması nı görmek için ömrüm yetmiycek galiba
Sağlıklı bitkiler yosunsuz tanklar Saygılar.
[/QUOTE]
Ertuğrul bey çok teşekkürler. Sanırım yeni çıkan yapraklar minik olarak çıkıyor, orijinal yapraklar ise bir kısmı daha erken bir kısmı daha geç sararıp, çürüyor. Yani emers profil submerse dönüşüyor.
Ertuğrul bey benim tankta ikinci haftanın bitiminde fotosentez kabarcığı görünce ışığı 1 adet 22 watt dan 2 adet 22 watt' a çıkardım; böylece gözle görülür yoğun bir fotosentez başladı.
İnşallah sizinki de kısa bir süre içinde hızlı gelişmeye başlar.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2009 17:22
Amacım Hemianthus Callitrichroides ile ilgili gerçekleri tümüyle ortaya koymak ve forumda bu konuyla ilgilenen arkadaşlara faydalı bir başvuru kaynağı ortaya çıkarabilmek.
Bu anlamda istiyorumki, bu konu bittiğinde ne esfanelere ne yabancı kaynaklara başvurulmasın.
İncelenenen konular;
---Hemianthus Callitrichroides de aydınlatma miktarı ve performansa dair diğer konular;
---Oliver Knott tanklarındaki ilk kurulumda kullanılan saksı sayısı;
---ekimden 28 gün sonundaki durum;
60*40*40 cm Oliver Knott tankı;
Işıklandırma; 2*15 watt 7500K
Cubalar 5günlük
Orijinal kaynak;
Görülüyorki 96 litre bir tankta toplam 30 watt ışıklandırma kullanılmış.
Nerdeyse litreye 0,3 watt düşerki gerçekten şaşırtıcı.
Tank yüksekliği ise 40cm. 2 adet 15 watt t5 flo ne kadar da etkili olmuş.
Son zamanlarda belkide glossodan bile fazla ışık istediği düşünülen (forumlarda dolaşan fikir, ben dahil) Cuba için olan bu durum beni çok şaşırttı.
Eğer Işık önemli değilse ozaman açıkça iki şey önemli oluyor
1- Bitkinin kendisi ile ilgili olan durumlar (sağlıklı bitki, çok sayıda bitki ekimi, ekim stili --oliver knott tarzı ekim--
2- Taban
Oliver Knott tanklarındaki ilk kurulumda kullanılan saksı sayısı;
Yukardaki Oliver Knott tankından açıkça görüldüğü gibi oldukça yoğun bitki ekimi var. Oliver Knott çok sıık aralıklarla öbekleri ekmiş.. Öyleki kurulum yapılan tankta 60 cm boyunca 15 ve 40 cm boyunca 10 Hemianthus Callitrichroides öbeği var...
Bu da 60 cm uzunluğunda ve 40 cm derinliğinde bir tank substrata taş vb. koymadığımız varsayarsak 150 öbek yapar. Bir saksıdan 10 öbek çıkardığınız varsayıyorum; Bu da 15 tropika saksısı demektir!!!
Bu hesapla tankınıza kaç saksı Tropika Cuba lazım söyleyeyim...
Eğer tankınızdaki alanın tamamını kaplamak istiyorsanız;
Uzunluk ve derinliği cm olarak çarpıp toplama alanı buluyorsunuz,
Çıkan sonucu 160 sayısına bölüyorsunuz; Uzunluk(cm) * Derinlik (cm) = toplam tabana alanı. Taban alanı/160 = Gerekli Tropika Cuba Saksı Sayısı
Örneğin tankınız 100 cm uzunluğunda ve 50 cm derinliğinde olsun; toplam alan = 5000 cm2... 5000/160= 31 saksı gerekiyor.
Tabiki tankın tamamı çoğu kere cuba ile kaplanmıyor. Örneğin benim tank
Yaklaşık 1200 cm2 taban alanı var, ama kullanlan taşlardan dolayı ekilebilir alan 800cm2. 800/160= 5. Bu şu demek; Oliver Knott benim yaptığım işe 5 saksı ile başlıyor. Oysa ben 2 saksı ile başladım..
Fotoğraflarla hatırlatayım;
Oliver Knott Tankı;
Benim Tank;
Bu durumda Oliver Knott Tanklarındaki 28 günlük performansı anlamak zor değil, ayrıca yoğun ekime rağmen 28 gün sonra dahi taban tamamen kaplı değil...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2009 17:59
Emre bey yazınız gerçekten çok güzel... Fakat benimde dikkatimi çeken birşey var izniniz olursa söylemek istiyorum....Akvaryumun ilk kurulum sürecinde adaptasyon olana kadar sularımızda bir bulanıklık söz konusu, bunun yanında alg sorunu başlarsa iş hepten çıkılmaza giriyor ama bütün akvaryumlarını dikkatle inceliyorum. Su berraklığı ilk gününde de aynı 28. günde de ve daha sonra ki günlerde de aynı şekilde devam ediyor. Filtre desek bizde aynı filtreleme işlemlerini yapıyoruz. Aydınlatma desek bizde de var gübreleme desek NPK lardı, Tropicaladı hepsi mevcut, bitkileri ilk günde yemyeşil sonraki günlerde ama biz ekiyoruz bitki kendinden çıkıyor sanki farklı bir bitki oluyor rengi değişiyor biçimi değişiyor biliyoruz emers ve submers bitkilerde şekil ve yaprak ebat farklılıkları olabiliyor ama bu işte bir bit yeniği var gibime geliyor, veya sihirbazların yapmış olduğu gibi gözümüzden kaçırılan birşeyler var.Saygılar. cov_cov 2009-10-26 20:57:12
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2009 21:26
[QUOTE=cov_cov]Emre bey yazınız gerçekten çok güzel... Fakat benimde dikkatimi çeken birşey var izniniz olursa söylemek istiyorum....Akvaryumun ilk kurulum sürecinde adaptasyon olana kadar sularımızda bir bulanıklık söz konusu, bunun yanında alg sorunu başlarsa iş hepten çıkılmaza giriyor ama bütün akvaryumlarını dikkatle inceliyorum. Su berraklığı ilk gününde de aynı 28. günde de ve daha sonra ki günlerde de aynı şekilde devam ediyor. Filtre desek bizde aynı filtreleme işlemlerini yapıyoruz. Aydınlatma desek bizde de var gübreleme desek NPK lardı, Tropicaladı hepsi mevcut, bitkileri ilk günde yemyeşil sonraki günlerde ama biz ekiyoruz bitki kendinden çıkıyor sanki farklı bir bitki oluyor rengi değişiyor biçimi değişiyor biliyoruz emers ve submers bitkilerde şekil ve yaprak ebat farklılıkları olabiliyor ama bu işte bir bit yeniği var gibime geliyor, veya sihirbazların yapmış olduğu gibi gözümüzden kaçırılan birşeyler var.Saygılar. [/QUOTE]
Emre bey, akvaryumu berrak su olarak tutmak için çok yöntem var (UV cihazı, clarity, purigen vb ürünler)
Ancak size şunu söylemeliyimki Oliver Knott bu işi en baştan düzgün yapıyor.
1- Kurulum hemen sonrasında bakıyorsunuz tank suyu berrak. Çünkü bitkileri taban kuru iken ekiyor. Kendine ait bir kurulum tekniği var..
2- Oliver Knott kurulumuda ilk ay için 3 günde bir %25 su değişimi öneriyor.
3- Dört haftadan sonra günde 10 saatten fazla ışık yakmıyor. İlk dört hafta ise 6-7 saat ışık yakıyor.
4- Taşları (ağaçları) bir kere yerleştirdikten sonra bir daha ellemiyor.
5- En başta mümkün olduğunca en çok bitkiyle kuruluma başlıyor.
Kendi çıkarımlarımla devam edeyim,
---Tabanı basit ve etkili
---Mümkün olan en az ışıkla bitkiyi büyütüyor
---Yararlı olmayan canlıları son aşamada ekliyor ve sürekli tankta bulundurmuyor.
---Kötü olan çalışmasını göstermiyor, yada tabanı uygun halde değilse bunu göstermiyor.
Sonuçta o da bir insan, tabi ki özel bir insan...Ayrıca unutmayınki onun mesleği hatta hayatı bu iş.
Takashi Amanonun (asıl dahi) bir yazısını hatırladım;
Üstad diyorki, bu işte ben akla gelebilecek her türlü hatayı yaptım!!! . Herşeyi deneme - yanılma ile ögrendim. Doğadan öğrendim...
saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2009 00:01
Emre Bey,
Yine güzel bir araştırma yapmışsınız teşekkürler.Saptamalarınıza katılıyorum ama aydınlatma konusunda gerçekten şaşkınlık içindeyim
96 litre de 30 watt aydınlatma ve ortaya çıkan gelişme çok enterasan.Demek ki benim yetersiz aydınlatma düşüncem pek te geçerli bir sebep değil bu yönden benim için çok faydalı oldu.
Orjinal linki de inceledim göze hitap eden yayılma 94.gündeki fotoğrafta bu da ortalama 3 ay gibi
bir süre (o kadar yoğun dikime rağmen).Sanırım çok sabırsız davranıyoruz en azından şahsım adına söyliyim.
Bir de dikilen cuba sayısı , sizin hesaplamalarınıza göre 100x45/160=28 saksı benim tankım için gerekli olan (kayaların alanını çıkartsak) 25 saksı diyelim benim diktiğim ise 5 saksı.Gözüme niye cılız geldiği belli. Ama 25 saksı zaten çok maliyetli bir olay.
Sonuç olarak,
Şu anda benim tankımda yapraklarda sararma yok yavaş da olsa bir gelişme var geçen 1.5 ay da aşırı yosun sorunu da yaşamadım (umarım bundan sonrada olmaz) aydınlatma yeterli gözüküyor, co2 düzenli eh geriye bir tek şey kalıyor sabırlı olmak.
Paylaşımınız için tekrar teşekkür ederim.saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2009 11:23
Daha önce yazdığım Oliver Knott cuba tankına ait bir düzeltme (EK) yapmak istiyorum.
60*40*40 cm Oliver Knott tankı;
Işıklandırma; 2*15 watt 7500K
Cubalar 5günlük
Orijinal kaynak;
Görülüyorki 96 litre bir tankta toplam 30 watt ışıklandırma kullanılmış.
Nerdeyse litreye 0,3 watt düşerki gerçekten şaşırtıcı.
***********
EK
Oliver Knott kendi deyişle bu tankta uç bir deneme yapmış. Cubaları litre başına en az kaç watt ile yetiştirebilirim diye merak etmiş. Normalde kullandığı ışık miktarı bu kadar az değil.
Oliver Knott un genel prensibi bitkisine göre normalden fazla ışık kullanmamak...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2009 17:59
http://www.youtube.com/watch?v=5KL8PZeX9os
Videoya rastlayanlarınız muhakkak olmuştur. Tropicanın kurulumlarından biri. Cubaları emers olarak yetiştirdiklerini biliyoruz. Bu rağmen kendi taban malzemesini ince kumla karıştırıp direkt olarak dikiyorlar. 8 hafta sonraki gelişim inanılmaz. Burada substratın hayli önemli olduğunu düşünüyorum.Aslında bundan daha önemlisi co2. Zira şu anda kime ait olduğunu hatırlamadığım bir makalede HC ile ilgili şöyle bir açıklama vardı.
"Emers olarak yetiştirilen bitkiler su altına girdiklerinde co2 ile ilişkileri aniden kesilmektedir. Bu nedenle yeterli co2 miktarı yok ise bitkiler erimektedirler. Bu nedenle bitkiler dikildiğinden itibaren co2 miktarının 20-30 ppm civarında olması gerekmektedir."
Co2 nin baş faktör olduğunu aslında bize en iyi substrat olmaksızın taşlar üstünde yetiştirilen HC lar gösteriyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2009 18:38
Rahman bey ben bu videoyu seyrettim, ama seyretmeye doyulmuyor zaten...
Dediğiniz gibi Oliver Knott Tropika substratını kumla karıştırıyor sonra bunun üzerine yıkanmış ince taneli kum ekliyor. Yumuşak bir zemin oluşuyor, bitki ekimi öyle rahatki; en çok üste konan kumu merak ettim! Kovadan döktüğü için kimin kumu olduğu belli değil..
Tankın büyüklüğünü tam olarak söylemek zor ama 15 saksı cuba , 10 saksı pogestemon, 10 saksı staurogyne sp, 8 saksı myriophyllum mezianum vb.. ile tank zaten baştan epey bir ilerleme kaydetmiş!
Dediğiniz gibi CO2 önemli..tamamen katılıyorum..Emers kültürleri dışında bu bitki doğal yerinde de kuru iklim döneminde su dışında bulunuyor. Yani doğal olarakta yüksek CO2 e alışık bitki.....
saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2009 23:14
Emre bey .
Size de sormak isterim acaba ışıklandırmayı nasıl ayarladınız ? Ben şu anda 120 watt 10 saat yakıyorum ama acaba yanlışmı yapıyorum diye düşünüyorum...
Size de sormak isterim acaba ışıklandırmayı nasıl ayarladınız ? Ben şu anda 120 watt 10 saat yakıyorum ama acaba yanlışmı yapıyorum diye düşünüyorum...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2009 23:52
Hakan bey ilk 2 hafta acele etmeyin, 10 saat çok, bir kerede 7 saat yeter.
Işıkları fazla yakmak iyi olmayacaktır. Çünkü cuba ilk 2 hafta köklerini salıyor ve adapte ediyor...
Benim kullandığım ışık saati size iyi referans olmayabilir; benim akvaryum brüt 32 litre ve net 22 litre
Yine ilk 2 hafta sıkça su değiştirmek lazım.
İlk iki hafta ben su değişimlerinden sonra sıvı potasyum ve seachem flourish kullandım..
Yine ilk iki hafta bol O2 ve CO2 verin.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2009 18:58
Excel ve H.C. (CUBA)
Pekçok kişi HC nin yalnız excel ile yetiştiğini duymuştur. İntrernette buna fotoğraflı bir örnek aradım;
Cubayı CO2 vermeden yalnız excel ile yetiştirebilenlerde var; (bu tankın içinde çok sayıda kiraz karidesi var)
3 aylık tank, CO2 yok, hergün 0,5ml excel verilen tank...
30X25X20cm = 15 litre
11 Watt ışık günde 8 saat
+ diğer gübreleme
Taban:üstte 2 litre Aquasoil
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2009 11:02
Exel küçük hacimli nanolar da harikalar yaratıyor.Ben Fermante ile uğraşamam diyenler için pahalı ama süper bir alternatif.Azoo nun tablet ve sıvı karbon ürünleri de çıktı .Fiyatı uygun olan bu ürünleri test ediyorum şu an.Emers ortamdan Submers ortama uyum sürecinde sıkıntı olabilir.Denemek lazım.Saygılar.... incisus 2009-11-03 11:50:31
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir