Nannacara Anomala


kadir yükselÇevrim Dışı

Kayıt: 09/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 136
kadir yükselÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2012 21:13
Akvaryumu, geçen yaz başında (iş ve diğer yoğunluklar nedeniyle ) bir  nevi uykuya yatırırmıştım diyebilirim...
 6 adet discus, bir çift yumurta döken Blue german ramiraziyi akvaryumdan çıkartıp sadece tetralar, otocinclular ile  sterbai ve similis corydorasları bırakmıştım (tabiiki bitkileri de). Fakat Anomalalar İstanbul'a gelirde ben durabilirmiyim..2 çifti o sıralarda o bölgede çalışan bir dost vasıtasıyla getirttim, büyüttüm. 45x45 lik bir tank edinip denemelere başladım.Yalnız bu arada şunu da gördüm ki o küçük boylarına rağmen öylesine agresifleşiyorlar ki 300 lt, iki çift için gerçekten çok küçük kalıyor..
 Çiftlerden birini, onları Rasim beyin dükkanından buralara kadar getiren  Oğuz Sağlam dostumun 200X100X100 lük eski Adaryumdan bozma cennet tankına gönderdim..
 Üretim akvaryumuna aldığım  dişi öylesine bir analık içgüdüsüne sahip ki yumurtlama biter bitmez erkeği anında dövmeye başlıyor ve mekanı ona cehennem ediyor.   ..
 sonrasını zaten gördünüz...
 sevgiler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pilatinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2006
İl: Mugla
Mesaj: 931
pilatinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2012 09:07
Kadir Bey;  Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesine hediye etmiş olduğunuz nannacara çiftleri için teşekkür ederim.Sağ salım fakülteye teslim ettim.Bu arada akvaryum  ve nannacaraların kısada olsa hikayesi okudum.Deneyimlerinizden faydalanmak isteriz. Telefon numaranızı kaydettim.Sık sık başınızı ağırtacağız haberiniz olsun. Destekleriniz için tekrar teşekkürler.  pilatin2012-01-10 09:18:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kadir yükselÇevrim Dışı

Kayıt: 09/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 136
kadir yükselÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2012 01:10
 Aslında bu yazıyı balıkların ilan sayfasında yazacaktım ama o sayfada, geçen zamana rağmen güncelleme veya ikinci bir mesaj atma linki açılmayınca burada yazma gereği duydum..
.
 Bu balıkla ilgili sürekli sorular ve çeşitli ve talepler geliyor...özellikle bana yöneltilen soru ise; (Apistolarla karıştırılarak) küçük akvaryumlarda 2 veya daha fazla çift besleme ve üretme konusu,,,.
 Tecrübemi ve gözlemlerimi aktararak bu soruya açıklık getireceğimi umuyorum....
 ...Ben bu balıkları ilk önceleri yaklaşık 15 sene önce beslemiş, uzun süreden beridir de  piyasada görememiştim...
  Bir akvaryumcuda arz-ı endam edince küçük boyda 4 adet alıp (2 ERKEK-2 DİŞİ) geniş bir tankta büyüttüm. Zamanla  erişkin hale geldiklerinde ve baskınlar eş tuttuklarında ilk önce erkek diğerini akvaryumun en kuytu köşesine hapsetti.(ama diğer dişiye de kur yapıyordu.)
 İlk yumurtaların çıkışı benim için zaten sadece tecrübe idi ama şunu gözlemledim...
 Dişi, kehribar rengi alarak pötikare desenlere büründü ve inanılmaz saldırganlaştı. O ana kadar akvaryumun tek sahibi gibi olan baskın erkeği bile sindirdi. Hayvanın dişiden kaçarken su dışına zıpladığına da şahit oldum.
 Sonrasında 45x45 lik bir tank edinip, bitki ve kütükle dekore ederek ilk önce dişi sonrada erkeği buraya koydum.. bu süreçte büyük tanktakiler baskı kalktığından ortaya çıktılar ve renklerini göstermeye, kurlaşmaya başladılar.
 Bu süreç devam edecek derken üretim akvaryumundaki dişi tekrar yumurtladı ve koruma içgüdüsüyle erkeği sürekli dövmeye başladı, hem de ne dövmek..
 Bende erkeği oradan alıp diğer tanka geri koydum, yediği dayağın etkisi geçip toparlanınca öbür erkeği tekrar sindirdi ve ikinci dişiye kur yapmaya başladı.
 Bu arada belirtmeliyim ki dişi olağanüstü bir anne.. yavruları son derece disiplinli bir düzen içinde adeta güderek tankın içinde gezdiriyor ve yemlenmelerini denetliyor.
( benim ışıklar timer' e bağlıdır ve gece saat 10 da söner... ışıkların sönmesinden 4-5 dakika öncesinde yavruları, adeta arkalarından toplayarak kovuğun içine soktuğuna da şahit oldum..) 
 Geçen süreç sonrasında 1 erkek 2 dişilik bir haremlik oluşturma denemelerim de oldu ve bunun olabilmesi için tabanı uzun ve geniş bir tank gerektiğini rahatlıkla söyleyebilirim...
 
bu balıklar hakkında benimde çok faydalandığım, aşağıdaki linkte yer alan  ve Tunç Ali Kütükçüoğlu'na ait yazıyı  okumanızı öneriririm..
  Bu LİNKTEKİ yazıyı son yorumuna kadar okuyun......
 sevgiler....
rastlantısal2012-01-31 09:13:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GurdjanÇevrim Dışı

Kayıt: 08/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 405
GurdjanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2012 01:44
Kadir bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Cüce Cichlid çeşitlerinin %90 ında tek baskın erkeğin tankı sahiplenmesi ve diğerlerine hapis hayatı yaşatması durumu var. Ben bu durumu Tarık Gürses arkadaşımın önerisiyle tankın sağ ve sol köşelerinde saklanma yerleri oluşturarak ve ortayı ova gibi boş bırakarak az da olsa çözdüm. Ezilen balık en azından karşıdan baskın balığın geldiğini görüp kendi bölgesine çekiliyordu. Ama sonuç olarak baskın balık her zaman tankın hakimi oldu. Deneme amacıyla pasif erkeği ayrı tanka ayırdım 1 hafta beklettikten sonra baskın balığı attım ilk 2-3 gün pasif olan baskı kurmaya çalıştı ama 4. günden sonra yine baskın olan galip geldi. 2-3 sefer bu denemeyi yaptım sonuç değişmedi. Bir de müthiş kıskanç balıklar:)
 
Şu an 1 çift Laetacara Dorsigera besliyorum, yavaş yavaş üreme moduna girdiler. Titremeler başladı, dişi renk değiştiriyor. Gördüğüm en hızlı renk değiştiren balıklar. Bir bakıyorsunuz siyah kesilmişlar, bir bakıyorsunuz sapsarı olmuşlar. Resmen gökkuşağı gibiler. Bu balıkların da oldukça çekingen olduğunu gözlemledim. İlk başlarda cüsselerinin yarısı kadar olan Kakadu dişisi 2sini birden sindirdi.
 
Yalnız felaket canlı yem sevdalısı canlılar. Belki bende bulunan Dorsigeralar yavru iken canlı yeme çok alıştırıldı bilemiyorum. Çok uysal olduklarını sanıp 4-5 adet yumurta dolu olan Yeşil karidesi yanlarına attım benim Kakadu yavruları hayvanları rahat bıraksın, yavrularını yemesin diye... Ertesi gün akşam baktığımda akvaryumda yeşil karideslerden eser yoktu. Çok şaşırdım, deneme amaçlı 2-3 adet Kiraz Karides erkeğini yanlarına saldım. Çok utangaç dediğim beni görünce yerinde sabit duran ya da kaçan balıklar karides kovalamaya başladı :) Ayrıca erkeğin dişiden daha çekingen olduğunu söyleyebilirim, dişi biraz daha girişken.
 
Sizin Anomala lar neyin üstüne yumurta dizdiler? Yavrularını Hindistan Cevizi Kabuğu gibi kapalı bir alanda mı muhafaza ettiler yoksa kumda krater oluşturup orada mı sakladılar? Diğer dişi kıskanıp yavruları yemeye çalıştı mı? Anne yavrulara kaç gün gözü gibi baktı?
 
Ben düz bir zemin üzerine yumurta dizdiklerini biliyordum, 15 cm çapında çay bardaklarının altlığını zemine oturttum yüzeyi porselen ve beyazdı. O varken hiçbir üreme emaresi göremedim, hatta onun olduğu tarafa hiç gittiklerini göremedim. Bugün 3 parça yuvarlak yassı kaya aldım ve akvaryuma koydum. Dişi en geniş yüzeyli olanın yanına gidip titremeye ve erkekle kurlaşmaya başladı. Bu balıkları anlayabilmek çok önemli gerçekten. İstediklerini yapınca onlar da sizin istediğinizi yapıyorlar :) Ben de isteklerini yavaş yavaş çözüyorum. Allah ın izniyle, sizden sonra bir cüce acara çeşidini daha ülkemize kazandırırım İnşallah.
 
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kadir yükselÇevrim Dışı

Kayıt: 09/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 136
kadir yükselÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2012 01:56
[QUOTE=kadir yüksel] baskın dişi, iki parçadan oluşan ve birbirinin üzerine konarak mağara formu elde edilmiş, düz satıhlı kütük üzerine yumurtladı. 
 Tankta hindistan cevizi kabuğuda var ama içini yumurtlama esnasında hiç kullanmadı. sadece 2. dişi kabuğun üstüne yumurta dizdi.. 


[/QUOTE]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GurdjanÇevrim Dışı

Kayıt: 08/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 405
GurdjanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2012 02:07
Maşallah abi, demekki Cüce Acaralar düz ve açık zemin üzerine yumurtluyor genel olarak. Bir de sanırım yumurtlayacakları düz zeminin kırmızı-kahve-siyah tonlarında koyu renkte olması gerekiyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kadir yükselÇevrim Dışı

Kayıt: 09/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 136
kadir yükselÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2012 02:08
Dorsigera 'larda güzel balıklardır. Benimkileri sipariş ederken onlardan da bir çift niyetlendim ama yer problemi nedeniyle vazgeçmiştim..
 Bu tip Amerikan cücelerinin, Apistolar kadar sevilmesi ve arandığında bulunabilecek kadar yaygınlaşması güzel olur kanısındayım. Zaten üremesi, düşük Ph ve aşırı steril ortam gibi özel şartlar istemiyen bir balık.. 
sevgiler..)


Kırmızı ve kızıl kahve tonlarının  bu balıkları bir mıknatıs gibi çektiğini, sadece bu renkler üzerinde yumurta döktüklerini Ramirazilerde de  görmüştüm. Tanktaki 3-4 seçenek arasından Çakraz plajından getirdiğim kızıl renkli taşa yumurta dizmişlerdi  kadir yüksel2012-01-29 03:02:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GurdjanÇevrim Dışı

Kayıt: 08/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 405
GurdjanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2012 02:35
Abi kırmızı renk üzerine yumurta dizmelerinin bilimsel bir açıklaması var da... Nerede anlatıldığını unuttum:)  Kırmızı rengi tercih etmelerinin özel bir sebebi var gerçekten. Kiremit kırmızısı mesela.
 
Benim Laetacara Dorsigera lar bugün ufak bir çalışma yaptı:) Bugün dışarıdaydım. Onlar için kırmızı, kahverengi ve siyah oval taşlar da buldum. Tam eve geldim, taşları tencereye kaynamaya koydum. Dorsigera lara bakayım dedim, baktım dişi arkadaki taşın üstüne yumurtaları dizmiş. Hadi hayırlısı bakalım. Hemen yarım çay bardağı çay demi kattım ve Azoo Pathogen Preventer ilacını kullandım. Fotoğraflar flaş kullanmadığım için pek iyi çıkmadı:
 
 
Dişi, yumurtalarla beraber
Erkek
Gurdjan2012-01-29 19:10:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kadir yükselÇevrim Dışı

Kayıt: 09/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 136
kadir yükselÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2012 22:59

  Tankta Dh değeri nedir?

Bu türler, üretimde Apisto'lar gibi çok düşük Ph aramıyorlar. 
 yumurtaların selameti  için sadece  Dh değerinin  7-14 aralığında olması yetiyor.
 sevgiler.. 
kadir yüksel2012-01-30 23:43:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

izzettanjuÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 04/01/2009
İl: Mugla
Mesaj: 1486
izzettanjuÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2012 23:35
   Gürcan Bey, tebrikler akvaryumunuzda bir üreme faaliyetidir gidiyor. Başınız nerite salyangoz yumurtaları ile  dertte gibi görünüyor.
   Ben de cüce acara türlerini seven az sayıdaki akvaristtenim. Her iki türü de besledim. Kadir Bey, affınıza sığınarak eski akvaryumumun videosunu burada paylaşayım.
   Taşınma sebebi ile akvaryumumu dağıtmak durumunda kalmıştım. Şimdi bu balıklar benim gibi konuyu takip eden İbrahim(pilatin) dostumdalar.
 
   [VID]http://www.youtube.com/watch?v=oVu7yOhm3Pw[/VID]
 
   Kesinleştiği için artık söyleyebilirim. Önümüzdeki ay 5 çift ivanacara(nannacara) adoketa getirtiyorum. 
  
   [VID]http://www.dailymotion.com/video/xh4k5k_ivanacara-adoketa_animals?start=1#from=embed[/VID] 
   
   
izzettanju2012-01-30 23:36:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kadir yükselÇevrim Dışı

Kayıt: 09/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 136
kadir yükselÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2012 23:59

 Bu tankın bozulmuş olmasına üzüldüm. Tam anlamıyla doğal ortamı yakalamış.. ama neyse ki balıklar   emin ellere gitmiş..Yeni takviyeler de eklendiğine göre  artık bir süre sonra ondan yavru haberleri gelir.

 Adoketa'ların gelmesi gerçekten hoş olur. daha önce canlı olarak görmediğim balıklardan.... 
 sevgiler    

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pilatinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2006
İl: Mugla
Mesaj: 931
pilatinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2012 12:45
Merhabalar,Emin el olarak yorumladığınız için teşekkürler.Elimden geldiğince gözüm gibi bakıyorum.Dorsigeralarıın bir çifti yumurta döktü ama tecrübesizliğime geldi.Tankta cüce vatoz vardı.Ona kaptırdık yumurtaları ve hemen tanktan yolcu ettim.Oturmuş 2 çift dorsigeram var İzzet' in sayesinde.Artık bende kesinleştiğine göre söyleyeyim yakında 2 çift  Apistogramma trifasciata elimde olacak. Kırmızı rengi  tercihini yeni öğrendim ona göre tankımı yeniden dizayn edeceğim. Teşekkürler.Bu arada ben paylaşım özürlüsü biriyim.İlk fırsatta resimleri paylaşırım. pilatin2012-01-31 18:21:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oscar.Çevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 177
oscar.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2012 13:36
[QUOTE=kadir yüksel]Yavru tankının efesi; 
[/QUOTE]
Artık bu efe benim tankımda:) Teşekkürler Kadir Abi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6973
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2012 13:44
[QUOTE=kadir yüksel]  Aslında bu yazıyı balıkların ilan sayfasında yazacaktım ama o sayfada, geçen zamana rağmen güncelleme veya ikinci bir mesaj atma linki açılmayınca burada yazma gereği duydum.[/QUOTE]
Gecikmeli farkettiğim için şimdi yazıyorum. İlanlarda en altta iki link geldi. Birincisi ile güncelleme ikincisi ile silme yapılıyor. Güncelledikten sonra düzeltme yaparak içeriğine yazınızı ekleyebiliyorsunuz.


[QUOTE=izzettanju]Kesinleştiği için artık söyleyebilirim. Önümüzdeki ay 5 çift ivanacara(nannacara) adoketa getirtiyorum.[/QUOTE]
Öncelikle hayırlı olsun ama bunlar geliyor diye diğerlerinin pabucunu dama atmazsın diye umuyorum. O kadar uğraşıp seçtik. Uzun yollardan sonra yerine ulaştı. Hemen gitmesinler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir