Mobilyalı akvaryum yapımı. Resimli.
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2011 20:53
Merhaba,
İkinci akvaryumu eve kurmaya karar verdikten sonra bunun da mobilyalı olması gerektiğini düşünerek eve yakışır bir sonuç elde etme çabasıyla işe başladım.
Akvaryum Yenileme:
Sahibinden 'den takip ettiğim ilan olan 70x50*47 h ölçülerinde 10 mm camlı akvaryumu satın aldım. Eve balkona yerleştirerek kağıt bant ile metal çerçeve hariç kısımların kenarlarını bantladım. Büyük cam alanları ise gazete kağıdı ile kapladım. 220 numara (sıfır zımpara ) ile metal çerçeveleri zımparaladıktan sonra 3,5 liraya satılan sprey boyayla güzelce metal aksamı boyadım. Bir gün kurumasını beklemek heyecan vericiydi.
Gazete ve kağıt bantları çıkardığımda sıfır görünümlü yeni bir akvaryumum olmuştu. Ben bile şaşırdım.
Mobilya yapımı:
Bauhouse dan 70 cm lik 6 x 6 kalınlıkta kalasları kestirmek ve gerekli demir ara bağlantıları almak ilk işim oldu. Devir sayısı ayarlanabilir matkabım ve tornavida ucu ile montaj yapmak tahminimden zor olmadı. Biraz sabır ve biraz zaman...
Burada püf nokta gönyeyi tutturmak, en çok bu hususa dikkat etmeli. İkinci önemli nokta ise iskeletin tamamlanmasından sonra sallantı yaratacak boşluk olmaması.
İşte iskelet yapımı resimlerim:
Daha sonraki aşama ise sunta kalama ve akvaryum kapağı yapımı oldu.
Suntaları iskeleti yaptıktan sonra, ölçüyü iskelet üzerinden alarak kestirmek daha pratik. Montaj sırasında yapılan milimetrik hatalar birleşince evdeki hesap çarşıya uymuyor. En iyisi iskeleti bitirmek ve iskeletin heryerden ölçüsünü almak.
Bauhouse yapılan bir ziyaretle daha menteşe takımı ( deve boynu değil düz menteşe olmalı )ve doğru ölçülerde kesilen sunta ile ikinci taarruza başlıyoruz.
Bu aşamadaki kritik nokta ise önce yanları monte etmek en son kapagı monte etmekte. Nedeni ise benzer. Ufak montaj ve sunta kesiminden kaynaklanan testere kalınlığı vb.. gibi farklılıklar birleşince oynak parça olan dolap kapağını monte etmeği zorlaştırıyor. En son kapağı monte ederseniz bu durumu kontrol altına almak kolaylaşıyor.Ben sunta kaplamayı siyah renk tercih ettim.
Akvaryumun kapağını ise kırmızı renk kullanarak yaptım. Amacım değişik bir görüntü elde etmekti. Kapak sanki havada asılı duruyor görüntüsü elde etmek için 2 adet çam çıtası adı verilen demirleri uygun ölçülerde kesip kaynattırarak akvaryumun arkasından monte ettim. Kapağı da bu demirlere bağladım. Kapağı akvaryumun ölçüsünden yaklaşık 12 şer santim kısa yaptım ki, sabit olacağından dolayı akvaryum içine müdahale etmek kolay olsun..
Kapak içine 7,5 liraya aldığım elektronik balast ve 2 adet 18 watt florasan monte ettim.
İşte sonuç :
Soru ve önerileriniz için özel mesaj yerine burayı kullanırsanız sevinirim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2011 21:23
Bora bey bence herşey çok güzel olmuş adece kapak kısmı pek hoşuma gitmedi normal bir kapak yapsaydınız siyah renkte daha güzel olurdu bence. bir de sanırım buhar camınız yok florasanlara zarar verebilir buhar eminim düşünmüşsünüzdür zaten bunu ayarlamışsınızdır birşeyler ben yine de hatırlatayım dedim. bu arada bir fiyat listesi yaptınız mı ne kadara mâl oldu bütünüyle?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2011 21:27
Kapak akvaryuma yapılacak her müdahelede ,eklenecek yada çıkarılacak özellikle büyük malzemeler için engel oluşturabilir. Bunun dışında güzel olmuş genelde. Elinize sağlık.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2011 21:29
Güzel bir akvaryum olmuş fakat bende kapağın sorun çıkarabileceğini düşünüyorum ani durumlarda onun haricinde hoş bir akvaryum olmuş tebrik ederim sizi .
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2011 21:39
Buhar camı var, bu nedenle elektrik tesisatında sorun olmaz. Müdahale biraz zor ama yeterince imkan veriyor. Kapağı bunu düşünerek küçük yaptım.
Sıkılırsam normal kapağa geçiş yapacağım ama şimdilik havada duran görüntü hoşuma gidiyor. Bakılım ilerde değişir fikrim belkide..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2011 21:41
Tebrikler, güzel olmuş...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2011 23:01
Buhar camı yok sanırım.Suyun buharlaşmasını nasıl önleyeceksiniz?Kapağın suntadan yapılmış olması nemden dolayı ileride sorun yaratabilir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2011 20:33
Buhar camı var. Biraz fazla temiz sanırım. Herkes yok sanıyor.
Yeni gelişme olarak şu an kapağın içine SMD 5050 RGB uzaktan kumandalı 300 adet led yerleştirdim. Çok harika oldu.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2011 20:57
Evet cam net gözüküyor. Buhar camı
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2011 01:28
Kapağa takılmicam ben, eminim önceden planlamışsınızdır onu.
Tek bişey sorucam; bu kadar zahmete girişmişken ve böyle temiz işçilik yapabiliyorken neden bu kadar küçük bi akvaryum yaptınız? işçilik mükemmel ama keşke daha büyük olsaydı, emeğinize değerdi
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir