Moba Üretim ve Yavru Büyütme Aşamalarım
Söze bir kez daha iyi dileklerini sunanlara teşekkür ederek başlamak istiyorum. 2. perde 5. gün dişiyi kusturmamla başladı. Bu sefer ilkinin iki katı olarak 16 yumurta aldım.
Resimden yumurtaların ne kadar büyük olduğunun rahatlıkla fark edilebileceğini düşünüyorum. Yine resimden de anlaşılacağı gibi 16 yumurtanın ikisi kusturulduğu anda mantarlaşmaya başlamışdı. İki yumurtadaki beyazlık bunu ifade ediyordu. O iki yumurtayı farklı bir thumblera koyup, 14 yumurta ile sürece başladım. Mantarlaşan yumurtalardan biran önce kurtulmak gerektiğini ilerleyen günlerde öğrenecektim. O anda insan, küçük olsa bile en ufak ihtimalin peşini bırakmak istemiyor. En azından kendi payıma bunu söyleyebiliyorum.
Yumurtaları thumblerın içine koyup, parmaklarımı çapraz yaparak beklemeye başladım.
İlk seferdeki başarı oranım 1/8 idi. Bu kez thumbler ayarı, su şartları konusunda daha tecrübeli olduğumu düşündüğümden ve bu işin kolay olabileceğine inandığımdan ilk seferki özeni göstermediğimi itiraf edeyim. İlerki günler, disiplini elden bırakmamın ve aşırı güvenin hata olduğunu yüzüme vuracaktı. Uğraştığım balığın sıradan bir tür değil meşhur Moba olduğunu, alıştığı su şartlarının ve bakterilerin (Tanganyika gölünün 50m cıvarı derinlikleri) farklı olmasının gözardı edilmeyeceğini unutmamalıydım. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi bana göre balık gerçekten övgüyü hakediyor.
Aradan geçen 2 günde thumbler içinde bir problem gözlemleyemedim. Ancak ayırdığım iki şüpheli yumurta önce tamamen beyazlamış, sonra dağılmaya başlamıştı. Thumbler içinde 14 yumurta ile yoluma devam ederken, en az 8 ini canlandıracağıma inanıyordum. Thumblera yerleştirdikten 4 gün sonra bir gariplik fark ettim. Yumurta gelişimleri ilk seferki tecrübeme göre oldukça yavaş seyir etmekteydi. Ayrıca yumurtalardan biri neredeyse yarısına kadar küçülmüş, bir diğerine yapışmıştı. Bir terslik olduğu açıktı. Thumblerı durdurup, yumurtaları kontrol ettiğimde gerçeklerle yüzleştim. Mantarlaşan yumurtalar yakındakine bunu bulaştırmıştı. Bir yumurta anlayamadığım bir sebepden küçülmüş ve diğerine yapışmıştı. 4 yumurtayı fire verip, 6 mantarlaşma eğilimi gösteren ve 4 sağlam yumurta ile başbaşa kalmıştım. 6 şüpheli yumurtayı yine atamayıp, ayrı bir thumblera yerleştirip, 4 sağlam yumurta ile devam etmeye karar verdim. Şüphelendiğim yumurtalar ilerki günlerde ilk iki yumurtanın akıbetine uğradılar. Kalan 4 yumurta thumbler içinde sorunsuz gözükmesine rağmen ilk seferkine göre oldukça yavaş bir gelişim vardı.
Yumurtalar ilk canlanma emaresini döllendikten sonra 12. gün gösterince ilk seferle aramda en az 7 günlük bir faz farkı olduğunu anladım. Bunu thumbler ayarına ve ilk seferin gelişim sürecinde 2-3 gün hata payıma bağladım.
Daha sonraları gelişim nerede ise Brundilerle aynı devam ediyordu. 14. gün yumurtalardan birinde daha problem olduğunu fark ettim. Yine thumblerı durdurup, incelediğimde birinin yumurta yada doğum zarı diyebileceğim zarı yırtamadığını ve gelişiminin durduğunu gördüm. Bunu da ayırınca elimde 3 yumurta kalmıştı. Artık kendime teselli verir durumuna gelmiştim. Kendimi başarılı değil sadece ilk seferkinden iyi görüyordum. Ne de olsa 3/16 1/8'den büyükdü.
Yumurtalar canlandıkça, leptosoma yavruları gibi su yüzüne yüzme eğilimi gösterdiler. Bu sayede yabancı forumlardan okuduğum thumbler içinde kaybolan yumurtalar efsanesine bir nebze olsun açıklık getirebildim. İki gün üst üste balıkların thumblerın çıkış ağzında firar etmek üzereyken yakaladım. Balıkları thumblerdan çıkarıp, çıkarmama tereddütünü yaşadım. En sonunda bir akşam geldiğimde thumbler içinde iki yumurta gördüm. Bir tanesi firar etmişdi. Ciddi anlamda üzüntü ile sump içinde aramaya başladım. Onca akıntının içinde kulenin dibine, akıntının en az olduğu bölgeye sığınmış halde bana bakarken, yarı yumurta yarı balığı fark edebildim. Hemen sifonla yakalayıp, diğerleri ile birlikte tül yavruluğa aldım.
Yukarıdaki resimin aşağısında ise abi/abla ları gözüktü. Tül yavrulukta balıklar iyi kötü yüzmeye çalışıyorlardı. Hatta birbirlerini bile dürttüler. Sabah işe gittiğimde içimde birşeylerin ters gideceğine dair bir his vardı. Acaba balıkları tül yavruluğa almakla iyi etmiş miydim? Ancak öbür tarafdan thumbler dizaynımı geliştirmem gerekiyordu. Benim thumblerın firara uygun yapısını ortadan kaldırmalıydım. Akşam eve geldiğimde üzücü manzara ile karşılaştım.
Balıklardan birinin yumurta kesesi yenmiş yada parçalanmıştı. Ya diğer ikisi yamyamlık yapmış, ya da birgün önce firar edenin yumurta kesesi hasar gördüğünden parçalanmıştı. Firar edenin bana cin gibi bakışını hiçbir zaman unutamayacağımdan, hiçbir zaman emin olamayacak olsam bile 1. şıkka inanmayı tercih ettim.
Elimde kalan 2 balık büyümeye devam ettiler. Aşağıdaki halleri ile bile artemia yiyebildiler.
Bu kadar resim arasında ilk balığın son halini de eklemek gerekir diye düşünüyorum.
İlk seferki başarı oranım olan 1/8 i bu sefer 2/16 olarak yakaladım. Aşağıdaki resim balıkların 3 gün önceki halidir. 1 hafta içinde abi/abla sının yanına salmayı planlıyorum.
Bu seferki edindiğim bulgular şöyledir.
1- Su parametreleri çok önemli. Ciddi anlamda kaliteli suya ihtiyaç duyuyorlar.
2- Gelişim süreçleri ilk seferde düşündüğüm kadar hızlı değil. Brundilerden az daha hızlı.
3- Yumurtaları korumakta metilen mavisi etkili olmadığı gibi yumurta çeperine hasar veriyor.
4- Yavrular zar zor yüzebilseler dahi birbirlerine karşı agresiflik gösterebiliyorlar.
Sonuçda balıklar izin verdiği sürece Moba üretim konusunda çalışmaya devam edeceğim. Şimdi ilk yapmam gereken firara müsade etmeyen ve müdahalesi ile gözlemi daha kolay olan bir thumbler dizayn etmek olacak.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gerçekten çok güzel bir paylaşım.Yavrularınız sağlıkla büyüsün.Belgesel tadında çok güzel bir çalışma olmuş.Kolay gelsin...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Herkese selamlar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir