Milyonda bir :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ama yanık kalma konusunda katılıyorum size.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Çevre şartlarının genetikten daha fazla etki ettiği canlılar mevcut. En basit olarak gözlemleyebileceğiniz birşey söyleyeyim size. Erkeksiz bir kılıçkuyruk akvaryumu kurun ve balıkların istedikleri ortamı oluşturun. Birkaç ay sonra balıklarınızın biri hariç hepsinin hamile oldupunu göreceksiniz çünkü en baskın dişi erkeğe dönmüş olacak. Palyaço balıklarında bütün balıklar doğuştan erkektir. En güçlü balık üremek için dişi olur ikinci güölü ise erkek. Sürüdeki diğer balıklar ise nötr ( etkisiz pasif erkek ) olarak yaşarlar. Eğer üreyebilen dişi veya erkeğe birşey olursa diğer nötr erkeklerden eksiklik giderilir. Böylece neslin devamı sağlanır. Buna benzer olaylar deniz inekleri bazı kertenkeleler arkiyologlara göre dinozorlarda gözlemleniyor. Birde sıcaklığın etki ettiği canlılar var tabi. Mesela timsahlar. Yuva sıcaklığına göre belli oluyor yavruların cinsiyetleri. Hadi buyrun şimdi bu iki cinsiyetli hayvanları bana xx ve xy kromozomları varsa sadece açıklayın. Yaşımız aynı ve eğer fen lisesinde falan okumadıysanız veya biyoloji üzerine doktora yapmış birileri ders vermediyse bilgilerinizin benimkilerden yüzeysel olduğunu tahmin ediyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Şu linke göz atabilirsiniz.Bütün çift cinsiyete sahip türler için xx,xy(zz,zw de olabilir aynı kapıya çıkıyor) olayı geçerlidir ancak etkisi ne kadardır tabiki orası tartışılır.Siz dediniz ki sadece insanlar xx-xy olarak ayrılır.Bazı bitki türlerinde bile xx,xy olayı mevcuttur.Bahsettikleriniz tamamiyle doğru ancak sıcaklık yüzünden cinsiyetler belirleniyorsa sonuçta yine erkek olan xy dişi olan xx kromozomlarına sahip olacaktır.Kılıçkuyruklar vücutlarında xx ve y kromozomlarını barındırırlar.Has erkeklerde sadece xy dişiler xx ve ayrı ve düzenlenmemiş olan y kromozomu bulunur.Bu hayvanlarda aynı sizin dediğiniz gibi erkek olmayan ortamda en baskını erkek olur ve y kromozomunu devreye sokar(ki bazen böyle bir şey olmaz aylarca yalnız yaşayan dişiler gördüm).Tabiki örneğin xx kromozomlarına sahip erkek lepistesler veya xy kromozomlarına sahip dişi lepisteslerde olabiliyor.Ancak bu normal değil anormal bir durumdur.Bir yıl lepistes besleyen biri bu balıkları diğerlerinden ayırabilir.Fen lisesi okumadım vs. ancak yeterince araştırıyorum teşekkür ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Erkek lepistes sahibi olmak için ; Doğum yapıcak canlıyı 28-30 derecelik bir uretım tankına alınız . Isıdan dolayı balıklarınızın üreme organları olagan düzeyin üzerinde gelişicektir ve canlınınzın erkek olma ihtimali bir hayli artıcaktır...
Aydoğan bey o olay üreme organının sıcakta daha iyi gelişmesiyle ilgili değil.Daha çok hormonal nedenlerden dolayıdır.Ayrıca lepisteslerde erkek dişi oranını sıcaklığın belirleyebilmesi için anaçların o sıcaklıkta çiftleşmesi annenin tüm hamileliğini o sıcaklıkta geçirmesi gerekir.Ayrıca tüm yavruların dişi ya da tüm yavruların erkek olması imkansızdır.Bu da sıcaklığın bir yere kadar etkili olduğunu yine en önemli şeyin genler yani erkeklik ve dişiliği belirleyen kromozomlar olduğunu gösterir.Size önerim lepisteslerinizi 29 derecenin üstünde beslememeniz.Daha yüksek sıcaklık sürekli olduğunda zararlıdır.En önemlisi zaten en fazla 3 yıl yaşayan bu hayvanların ömrü kısalır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir