MİDAS'ım


ReallyÇevrim Dışı

[C]4,1,10135[/C] [B]3329,2[/B] [B]2829,3[/B]
Kayıt: 10/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3890
ReallyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2008 10:50
[QUOTE=Y.YILMAZ]

Ana familya olan Cichlasoma dan 10, 15 yıllık bir süreçte  onlarca alt tür oluşmuş Amatitlania, Amphilophus, Archocentrus ,  Hypsophrys, Herichthys, Nandopsis, Parachro Vieja, ve daha onlarca alttür, eğer türler daha ayrıntılı incelenirse bazı balık  türlerinin ne kadar benzerlik gösterdiği gözlemlenebilir. Bu tartışmalar devam ederken "flower horn"  bir Cichlasoma türü olarak birçok araştırmacı tarafından ilan  edilmiştir. (bütün bu alt türler, araştırmacıların büyük bölümü tarafından "Cichlasoma" ana famliyasından oluştuğu kabul edilmetedir)

[/QUOTE]


Hocam sanırım yanlış anladınız olayı. Orada yazılanlar kağıt üstünde gerçekleşen şeyler. 10-15 yılda o türler farklılaşmadı zaten o kadar kısa sürede imkansız. Başta yazıldığı gibi bilimsel araştırma yoksunluğundan neredeyse bütün türler Cichlasoma altında sınıflandırılmıştı. 10-15 yılda uzmanlar toplama genus olan Cichlasoma daki balıkları gruplamaya başladılar ve saydığınız genuslar oluştu. Fakat şu an hala gruplandırılmayı bekleyen türler var, salvini, pearsei, mayan gibi. Fakat Cichlasoma değil exCichlasoma altında yer alıyorlar şu an. Cichlasoma şu an Güney Amerika'daki birtakım küçük türleri içeriyor. Orta Amerika çiklitlerinin yanında sıkça Cichlasoma adını görmemiz bu cinsin uzun zaman kullanımda kalmasından kaynaklanıyor. Eski sitelerde Cichlasoma adını görürsünüz.

Bu türlerin başlangıçta tek cins altında toplanmış olmaları bunların çok yakın olduğunu göstermez ama o zamanlar araştırmaların yetersiz olduğunu gösterir. Tabi ki zamanında ortak atadan türeme olmuştur, sonuçta Afrika'dan çok kısıtlı sayıda tür ulaşıyor Yeni Dünyaya. Fakat bu tarihöncesi ortak ata hakkında pek bilgi yok ve Cichlasoma olduğunu düşünmek ne kadar mantıklı bilmiyorum. Bu türlerin çok yakın olduğunu gösteren şey kolayca çaprazlanmaları. Ama ne olursa olsun çaprazlamanın yanlış olduğu konusunda hemfikiriz.

FH hiç bir koşulda bilimsel sınıflandırmaya daih olamaz. Çünkü doğal değil. Uzmanların onu Cichlasoma olarak adlandırmaları bilimsel bir adlandırma değil, kökeni o cinse ait olduğu içindir. Şu an için düşünürsek Amphilophus altında yer alması gerek.



[QUOTE=rastlantisal]

Konuyu özetlemek gerekirse;
Hobiye yeni başlayan birini Amerikan cichlidlerine yöneltmek oldukça riskli. Bu balıkların yaradılışındaki sertliği kabul edip, bunun doğrultusunda tanklar, dekorlar ve türler seçmek gerek.

Saygılarımla.
[/QUOTE]

Abi sen de biliyorsun, amerikanlarda inanılmaz bir boyut ve mizaç çeşitliliği var. Söylediğin büyük O.A. lılar için doğru ama başlangıçta beslenebilecek onlarca yaygın amerikan türü geliyor benim aklıma. Zebra, ateşağız, rainbow, sajica, severum, blue acara, toprakyiyenler vs.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zeytindalıÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/03/2006
İl: Isparta
Mesaj: 564
zeytindalıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2008 11:04
[QUOTE=Y.YILMAZ]   
 
">
 
[/QUOTE]
 
Yener Bey
Geçmiş olsun. Balığı hastalıktan kurtarmışsınız.Böyle bir arızası mı kalmış.Kafada Büyük ihtimalle darbelerden kalan ur var sanırım.Göz%20Kirpma
 
Bana gönderin Eğirdir su ürünleri fakültesinde operasyon yaptırayım.
 
Thumbs%20Up
 
 
 
 
 
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Y.YILMAZÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 11/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 65
Y.YILMAZÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2008 22:28
   Umut bey aslında konu güzel bir yere geldi daha ayrıntılı tartışma yapılabilir. Böyle bir tartışmaya katılmak için çok ciddi bilgi deneyim ve belgeye sahip olmak lazım. Hatta gidip söz konusu alanlarda araştırmalar yapmak lazım takdir edersinizki buda çok geniş imkanlar neticesinde olur. Olayı yerinde keşif etmeden çok derine inmek için kendimi yeterli bulamıyorum. Yurt dışından 10, 15 kıtap getirip okumayla makaleleri takip etmekle bu konularda illa böyledir diyemem. Fakat endoğru söz olarak şu denebilir " Doğayı her şeyiyle ama her şeyiyle olduğu gibi korumak gerekir"  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReallyÇevrim Dışı

[C]4,1,10135[/C] [B]3329,2[/B] [B]2829,3[/B]
Kayıt: 10/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3890
ReallyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2008 23:20
[QUOTE=Y.YILMAZ]   Umut bey aslında konu güzel bir yere geldi daha ayrıntılı tartışma yapılabilir. Böyle bir tartışmaya katılmak için çok ciddi bilgi deneyim ve belgeye sahip olmak lazım. Hatta gidip söz konusu alanlarda araştırmalar yapmak lazım takdir edersinizki buda çok geniş imkanlar neticesinde olur. Olayı yerinde keşif etmeden çok derine inmek için kendimi yeterli bulamıyorum. Yurt dışından 10, 15 kıtap getirip okumayla makaleleri takip etmekle bu konularda illa böyledir diyemem. Fakat endoğru söz olarak şu denebilir " Doğayı her şeyiyle ama her şeyiyle olduğu gibi korumak gerekir"  [/QUOTE]

Her türlü bilgilendirici tartışmaya varım. Ben de bu canlıların detaylı özelliklerine ilgi duyuyorum ama dediğim gibi araştırma yetersiz olduğu için yüzeysel bilgilerle yetiniyoruz. Çiklit davranışları ve anatomileri konusunda ciddi bir bilgi eksikliği var. Halbuki çiklitler çok ilginç bir araştırma alanı ve büyük potansiyel barındırıyor. Umarım ileride bu değişir.

Çiklitler konusunda bilimsel araştırmalar ve ayrıntılı bilgiler için:

http://cichlidresearch.com/
http://www.cichlidae.com/

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

beykentrikaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 542
beykentrikaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2009 21:03
Maşallah midasınız harikaaaaaaaaaa...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NumiiÇevrimiçi

Kayıt: 06/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 194
NumiiÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2009 15:09
Tebrikler... Herşeyden önce emeğiniz için tebrikler :) Bende midas hayranı bi hobiciyim fakat abartılı kafa yaptıklarında bana da itici geliyor :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir