Metilen Mavisi


BoraerÇevrim Dışı

Kayıt: 08/03/2017
İl: Ankara
Mesaj: 4
BoraerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2017 17:18
Arkadaşlar forumları okudum ancak detaylı bilgi bulamadım 60 litre akvaryumum var Japon'larım çöpçüm ve iki tane elma salyangozum var petshop dezenfektan amaçlı metilen mavisi kullanmamı söylüyor bu ilaç ne işe yarar detaylı açıklarsanız çok sevinirim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The Last SamuraiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 4538
The Last SamuraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2017 18:16
[QUOTE=Boraer]Arkadaşlar forumları okudum ancak detaylı bilgi bulamadım 60 litre akvaryumum var Japon'larım çöpçüm ve iki tane elma salyangozum var petshop dezenfektan amaçlı metilen mavisi kullanmamı söylüyor bu ilaç ne işe yarar detaylı açıklarsanız çok sevinirim [/QUOTE]

Metilen Mavisi, beyazbenek ve benzeri deri paraziti hastalıklarında tedavi amaçlı olarak ve karantina tanklarında kullanılmasi gereken bir kimyasal maddedir.
Hastalık durumları haricinde herhangi bir ilaç veya dezenfektan kullanmak fayda yerine zarar verir. Ana tankınızda kullanacağınız metilen mavisi veya dezenfektan veya ilaç, filtreniz ve akvaryum yüzeylerinde yaşayan nitrifikasyon bakterilerini öldürerek balıklarınızda nitrit zehirlenmesine yol açar. Nitrit zehirlenmesi, pek çok hastalıktan daha ölümcüldür. Maalesef yeterli denetim olmadığından bazı ilaç prospektüslerinde, su değişimi sonrası, dezenfektan amaçlı 10 litre suya bir damla damlatınız yazmaktadır. Ancak aynı ilaç prospektüslerinde, bu uygulamanın nitrifikasyon bakterilerini öldüreceği ve sonucunda nitrit zehirlenmesi sebebiyle balıklarımızın ölebileceği yazmaz. Maalesef ilaçları satanlar, parayı canlı hayatına tercih edip ilaç satmak için kötü niyetle ya da bilgisizlikten hastalık olmasa da dezenfektan amaçlı metilen mavisi kullanın derler. Kesinlikle itibar etmeyiniz. Nasıl hasta olmadan alınan ilaç, bünyeye zarar veriyorsa; balıklar için de hastalık olmadan kullanılan ilaç, balıkları nitrit zehirlenmesi sonucu öldürür.
Hastalıktan korunmak için dezenfektana ihtiyaç yoktur. Hastalıktan korunmanın en iyi yolu, az sayıda balık beslemek, periyodik su değişimi (Canlı sayınıza göre sıklığı değişir. Ortalama yoğunlukta bir akvaryum için haftada bir %25 oranında dinlendirilmiş su ile su değişimi benim tercih ettiğim su değişim oranı ve sıklığıdır), kaliteli yemlerle aşırı olmayan miktarda yemlemedir.
Metilen mavisini beyazbenek hastalığı durumunda, hasta balıkları başka bir akvaryuma koyarak yapacağınız tedavi uygulaması dışında kullanmanızı önermem.
Bu arada pek çok hastalık durumunda, hiç ilaç kullanmadan günlük %25 dinlendirilmiş su ile su değişimi yaparak tedaviyi gerçekleştiririm. Bu uygulama hastalığın ağır ilerlemiş olduğü durumlar haricinde, benim akvaryumlarım için yeterli olmaktadır.
Ayrıca biz suyu dezenfekte etmek istemiyoruz. Balıklarımız, güçlü olduktan sonra dış deri üzerindeki mukus (Kaygan salgı) tabakası, onları sudaki bakterilerden koruyor zaten.
Bu kadar uzun yazmamın nedeni, bir fikir oluşmasını sağlamak amacıyla genel bilgi vermektir.
Akvaryumunuzda, metilen mavisi dahil hiçbir dezenfektan ya da ilaç kullanılmasını önermem. Ancak hastalık durumunda ve gerekliyse (Hastalık ilerliyorsa) balığınızı tedavi amacıyla ayırdığınız boş akvaryuma alıp hava taşı ile bol hava verip sık su değişimi yaparak metilen mavisi ya da ilaç kullanmanız uygundur.
Metilen mavisinin başka kullanım alanları da vardır. Ancak kafa karışıklığına yol açmamak için deneyim kazandıkça öğreneceğiniz öngörüsüyle burada konuyu noktalıyorum. Diğer kullanım amaçlarında bile ana akvaryumda kullanılmaz.
Keyifli hobiler.

Beğenenler: [T]195217,Boraer[/T][T]114836,Darkle[/T]
+1: [T]174357,AyrtonSenna[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BoraerÇevrim Dışı

Kayıt: 08/03/2017
İl: Ankara
Mesaj: 4
BoraerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2017 20:59
Çok teşekkür ederim sonunda güzel ve detaylı bi açıklama son olarak sizi yordum ama mantar hastalığı tedavisi için kullanılabilirmiyim karantina akvaryumum da

Beğenenler: [T]71002,Emre Zaim[/T]
Teşekkür Edenler: [T]71002,Emre Zaim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The Last SamuraiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 4538
The Last SamuraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2017 12:31
[QUOTE=Boraer]Çok teşekkür ederim sonunda güzel ve detaylı bi açıklama son olarak sizi yordum ama mantar hastalığı tedavisi için kullanılabilirmiyim karantina akvaryumum da [/QUOTE]

Metilen mavisi, daha çok beyazbenek için kullanılır. Mantar için Mikofish daha etkilidir. Mikofish alma durumu yoksa, metilen mavisi de kullanılabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir