Mercan Besinleri ve Planktonlar.


CoryCoryÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 465
CoryCoryÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2009 23:04
Makale.1
Evet arkadaslar konuya baslıyorum.Tamamen kendi arastırmalarım ve derlemelerimden oluşuyor.

Oncelikle Deniz akvaryumlarımızın en can alıcı canlıları mercanlarımızdır.Mükemmel renklere sahip Hızlıca büyüyüp gelişen mercanlarımız olsun hepimiz isteriz.

Oncelikle ben sadece besinlerden bahsedecegim.Digerleri teferruattırTebessüm
Akıntı
Isık
Ortam
Besin

Bizim muhteşem Dörtlümüz bunlar.
Akıntı:Akvaryumumuzda gerekli olan akıntı miktarı.
Isık:Birçok konuda gördügünüz gibi Litre başına watt hesaplamaları var. Bunlardan yararlanabilirsiniz.
Ortam:mercanlar için stabil ve uygun su degerlerimiz oluyor.
Besin:Mercanlarımızın ihtiyac duydugu organik ve inorganik maddeler bütünü.

Mercanlar 2 ye ayrılır Fotosentetik Ve Nonfotosentetik.

Fotosentetik mercanlarımız aynı zamanda kendi besinini fotosentez yoluyorla kendi üretir. Fakat bu hiç bir zaman yeterli degildir. Her zaman için ek besine ihtiyac duyarlar.

Nonfotosentetik mercanlarımız ise: Bu olaydan yoksundur bunların direk dısarıdan besin almaları gerekir.

Piyasada olan birçok sıvı ve toz yemler. Yalnıs uyguluma ve uygulama hatası yüzünden, verimli olmayıp ziyan olmaktadır.Bu konuyu burda anlatmamın en büyük sebebi budur.Once size bir uygulama hatası anlatacagım.

Besinleri direkt olarak dozaj halinde akavaryum suyuna eklemek çok büyük bir hatadır. Heleki bu durumda birde Ps niz aktif haldeyse besinlerin büyük bölümünü toplayacaktır.Yapılması gereken direkt uygulamadır. Büyük bir şırınga veya büyük bir damlalık ile Mercana 3-4 cm mesafeden besin yavasca verilir.Mercanın polipleriyle besinleri nasıl topladıgını görüceksiniz.


Mercanlarımız nasıl besliyecegimizi ogrendigimize gore sıra neyle yapıcagımızda.

Okadar çok tarif ve çeşit varki. Siz bile kendi tarfinizi yapabilirsiniz.Hatta bu tarifleri zenginleştirip balıklar için bile yem yapabilirsiniz.

Ufak bir tarifle başlıyorum=

Ayıklanmıs ve iyice yıkanmıs Karides.
Ayıklanmıs ve iyice yıkanmıs Midye içi.
PhotoPlankton.
Zooplankton.
MultyVitamin.
Dondurulmus Krill.
Ro su(eger çok yogun olursa sulandırmak zorundayız)

Karidesi ve midyeyi mixerde çekiyoruz.sıvı olana kadar.Ro su ilave edebiliriz.

Ufak bir kapta plankton kültürlerimiz ve vitaminimizle karıstırıyoruz. Krill'i de eklemeyi unutmuyoruz.Bunuda istersek el mixeriyle ufakcık çırpabiliriz.Bahçeden yeni koparılmıs taze bir domatesi rendeleyerek bu karısıma katabiliriz.Demir ve Karoten içerdigi için mercan renklenmesine büyük katkı saglar.

Bu karısımı ben gerektigi kadar yapıp, direk tüketme taraftarıyım. Herşeyin tazesi güzel. Buzdolabında saklamanız pek iyi degil. Fakat karides ve midyeleriniz ayıklayıp buzdolabında saklıyabilirsiniz. Gerektigi kadar çıkarıp gerisini geri bırakırsınız.

Karısımı sırınga yada damlamızla.Yukarıda anlattıgım gibi Mercanlarımıza veriyoruz.Ozellikle Sps, Lps ve soft türler için Kullanılan bir yöntemdir.

Çok farklı tarifler yapılabilir. Ben ornek olsun diye herkesin bulabilicegi şeyleri eklemek istedim. Yoksa ben ahtapot bile kullanıyorum.Babam balıkçı oldugu için. Her türlü deniz mahsülüne ulaşabiliyorum.

Makale.2

Evet arkadaslar. Tekrar merhaba.

< ="-" ="text/; =utf-8">< name="ProgId" ="Word.">< name="Generator" ="Microsoft Word 12">< name="Originator" ="Microsoft Word 12">

Plankton, suda bulunan, hareket yeteneği akıntıya bağımlı olan canlılara verilen genel isimdir. Genellikle mikroskobik boyutta ve tek hücreli oldukları varsayılsa da, denizanaları veya kopmuş yosunlar da okyanusbilimciler tarafından plankton olarak tanımlanır. Bitkisel planktonlara fitoplankton, hayvansal olanlarına ise zooplankton adı verilir. Göllerde, denizlerde ve akarsularda, hatta belirli şartlar altinda buzullarda bulunabilirler.



< ="-" ="text/; =utf-8">< name="ProgId" ="Word.">< name="Generator" ="Microsoft Word 12">< name="Originator" ="Microsoft Word 12"> Planktonların, insanların bir yılda tükettiği enerjinin 5 katını ürettiği belirlendi. Bilim insanları denizler yaşayan ve besin zincirinin en alt halkalarından olan planktonların her yıl yaklaşık 63 terawatt enerji ürettiğini tespit edilmistir.

Planktonların büyük bir kısmı hareketsizdir.Genelde akıntı ile haraket ederler bazıları suyu vücutlarında toplayıp püskürtme yardımıylada haraket eder. Fakat aktif birer yüzücü degillerdir.

Planktonlar 3 ana grupta toplanır.

PhytoPlankton: Bu canlılar fotosentetik ototrof canlılardır ve kendi besinlerini fotosentez yoluyla kendileri üretirler.Büyük bir bölümü tek hücreli olup, okaryot yada prokaryottur.

Fotosentez Co2+H2O----Günes ısıgı + klorofil----O2+Ch2O(karbonhidrat)


Bu canlılar aynı bir bitki hücresi gibi calısırlar. Hatta vucutlarındaki klorofil yüzünden renkleri yeşildir.Bu ufaklıklar suyun genelde en üst yüzeyinde bulunurlar. Çunki besin üretmek için ısıga ihtiyac duyarlar.Bu planktonlar dünyanın en büyük,(evet yesil bitkilerden bile çok) oksijen ihtiyacını okyonuslarda üretirler. Aynı zamanda okyonusdaki besin zincirinin ilk halkalarıdır.


Buda bir PhytoPlankton. Dikkat edersinz Klorofil barındıran hücreleri gorebilrisiniz.

ZooPlankton:Bu canlılar hetetrof canlılardır. Yani kendi besinlerini dısarıdan almak zorundadırlar.En büyük besin kaynakları ise phytoplanktonlardır. Yada bunun yanında kendinden küçük olan zooplanktonlarıda yerler.Bunun yanında bir çok deniz canlısının yavrularıda Zooplanktondur Denizyıldızı,İstiridye,Deniz anaları,deniz salyangozları. Vb.. . Tek hücrelilerden tutun gelismis canlılara kadar yayılım gösterirler.

Podlarda zooplankton sınıfına girer.CopePod –AmphiPod

Boylarına gore zoo planktonlar:NanoPlankton-5/1000mm to 61/1000mm

                                                       :MicroPlankton-60/1000mm to 1mm(yumurta ve larvalar)

                                                      :MacroPlankton-1mm den büyük(CopePods AmphiPods)

                                                      :MegaPlanktons- DenizAnalarıJ     

AmphiPod

Bunlarda Degisik Zooplanktonlar.

Makale 3(alıntıdır)

Planktonlar

Fitoplanktonlar okyanuslarda yaşayan mikroskobik alglerdir. Fitoplankton denizlerde besin zincirinin en alt seviyesidir ve bazı balina türlerinin (Blue whales, bowhead whales, baleen whales, gray whales, humpbacks, right whales) dahil birçok canlının temel besinidir, denizlerde 80-150 yıl civarlarında yaşamlarını sürdürebilirler. Bir günde sayıları 2 kat artabilir. Çok çeşitli türü, değişik boyut ve görünümlerde olmasına rağmen tüm fitoplanktonlar fotosentezden kaynaklanan chlorophyll pigmentinden dolay yeşil olurlar.

Plankton Üretimi

Öncelikle 2 tane 1-2 ya da 3 lt. pet ya da cam hijyenik bir şişe, şişelere 24 saat hava vermek için hava motoru ve günde 16-20 saat ışık vermek için floresan gerekiyor. Daylight, 5000-6500K floresanlar uygun olacaktır. Işığın kapandı sürede tamamen karanlık ortam yaratılmalıdır. Aydınlatma sürelerini ayarlamak için timer (zamanlayıcı) kullanmak işlerinizi çok rahatlatacaktır.
Aldığınız kültürü 2′ye bölerek bu 2 ayrı şişeye yarı yarıya paylaştırarak ve hazırladığınız şişelerin diğer yarısına da 1018-1020 tuzlulukda su ilave ederek fito plankton üretimine başlayabilirsiniz.

Türkiye’de Aquamaks’dan elde edeceğiniz plankton kültürü 1 ya da 2 lt %98 saf kültürden oluşacaktır. Koyu yeşil renkli, su şeklindedir.
Alınan kültürün miktarına bağlı olarak, bir kısmını şişeleyerek buzdolabında muhafaza edebilir ve hergün akvaryumunuzda kullanabilirsiniz ya da 2 ayrı şişede çarpışma (ölüm / crash) riskini bölerek üretime başlayabilirsiniz. Üretim için yarım litrenin altında kültürü kullanmamanızı zira üremede sıkıntı yaşandığını söyleyebilirim. Bu oranlarla 1 hafta içinde tamamı kullanıma hazır olacaktır.

Hazırlanan su ile tamamlanan sistemle planktonlar sürekli hazır ve koyu yeşil olacaktır. Gün geçtikçe yeşil rengin koyulaştığını kendiniz gözle de görebilirsiniz. Sürekli verdiğiniz havanın yanısıra her gün şişeyi karıştırarak altta biriken tortuları dağıtmalısınız ki planktonlarda çarpışma olmasın. Verilen hava miktarı çok önemli olmamakla birlikte tabanda birikme yaratmamak için suda yeterli sirkülasyonu yaratmalıdır. Su sıcaklığı için oda sıcaklığı idealdir. Besin için akvaryum bitki gübreleri kullanılabileceği gibi herhangi bir besin kullanmadan da üretim gerçekleştirebilirsiniz. Fitolar fotosentetik canlılardır ve ışık yeterli olacaktır.

Buharlaşan su ile birlikte seviye azaldıkça, tuzluluğu düzenlenmiş, tamamen temiz yeni su hazırlayarak şişeye ilave eder ve böyle sürekliliği sağlayabilirsiniz. Kendi uygulamamda haftada bir şişenin yarısı kullanım için dolaba, diğer yarısı da yeni üretim için hazırladığım yeni şişeye ekleniyor. Hazırlanan planktonlardan yarım litrelik bir şişeyi buzdolabına koyarak akvaryuma ilave etmek için sürekli hazır tutabilirsiniz. Buzdolabındaki şişe de her gün çalkalanmalıdır. Buzdolabında soğukta kalan planktonlar yaklaşık 3-5 ay ölmeden muhafaza edilebilmektedirler.
Planktonlarda ölümleri sarıya dönen renklerinden anlayabilirsiniz. Ölüm yaşandığında suyun koyu yeşil rengi sarımtırak bir renk almaktadır. Ölü planktonları akvaryumunuzda kesinlikle kullanmamalısınız.

Pilanktonların ilk akvaryuma eklenirken kesinlikle sabırlı olmalı ve yeterli kullanım miktarının 10′da 1′i kadar oranda eklemelisiniz. Bir anda akvaryuma fazla miktarda eklenen planktonlar akvaryumda dengeleri bozmaktadır. İdeal oran 1 haftalık süreye yayılmalıdır. 400 litrelik bir akvaryum için günlük 10 ml. elinizdeki plankton yeterli olacaktır. Miktarlara sürekli riayet edilmelidir.

Fito plankton eklemeye başladıktan sonra akvaryumunuz camlarında yosunlaşmanın oldukça azaldığını farkedebilirsiniz. Fitolar önemli miktarda Omega-3 asitleri içerir. Akvaryumunuzda clam, simbiyotik zooxanthellae, feather duster, soft mercanlar, bazı küçük balıklar, balık larvaları ve zooplanktonlar fitoları besin olarak tüketirler. Üretimi deniz akvaryumları için belki de en kolay şeylerden birisidir.


==(Alıntıdır arkadaslar. Yazan kisinin ellerine saglık.)==


CoryCory2009-02-22 20:01:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

VOLKANAYAZÇevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2007
Mesaj: 2049
VOLKANAYAZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2009 23:34
Altay bence güzel bir konu seçmişsin.
 
Umarım konu içinde gerçekleşen işlemlerin resimleride (yabancı site kaynaklı olabilir) bizimle paylaşır, dört ana maddeyide biraz detaylandırırsın. Plankton konusunda da araştırmaların olduğunu biliyorum.
 
Senden ricam biraz daha detaylara girmen. Forum olarak biraz daha teknik konulara ihtiyacımız var diye düşnüyorum.
 
Ellerine sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CoryCoryÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 465
CoryCoryÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2009 23:44
Volkan abi bende teknik detay çok. Fakat insanımız ne yazıkki anlamıyor, okumuyor yada Saçmalık deyip geçiyor.En azından paraları ziyan olmasın diye ana hatlarıyla özetledim.Hani bunları yapsalar bile %80 olumlu sonuç alıcaklardır. Resimli bir anlatım yapıcagım fakat resimler alıntı olucagı için pek pozitif bakmıyorum.Kendimde birşeyler ekleyince yabancı sitelerdende alıntı yaparak Güzel bir derleme daha yazmayı planlıyorum.Fakat asıl Plankton ve besin zinciri üzerine calıstıgım için. Onları yazıyım dedim. Eger bana yardım ederseniz ısık ve akıntı konusunda baya tecrübelisiniz.Arka arkaya makale seklinde eklemeler yapabiliriz.Konunun yeni arkadaslara ozellikle reefçilere büyük faydası olucaktır. Yarın teknik detaya inerek ufak bir makale daha ekliyecegim. Su anda gözlerim agrıyor bütün gün atolyedeydimTebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

VOLKANAYAZÇevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2007
Mesaj: 2049
VOLKANAYAZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2009 16:39
Altay ellerine sağlık. Konuyu sabitliyorum, çalışmaların devamınıda dört gözle bekliyorum. Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AquaticaÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 28/03/2009
İl: Izmir
Mesaj: 10
AquaticaÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2009 00:08
Selamlar,
bu konu deniz ekosistemini anlama ve evlerdeki akvaryum içerisinde de doğayı en iyi şekilde taklit edebilme konusunda en büyük adımlardan biri olduğunu düşünüyorum. Ve sizi tebrik ediyorum.  Plankton üretimi uygulamaları konusunda belki benim de katkılarım olabilir. Yalnız mercan akvaryumları için çok yüksek önem arz eden özel bir tür microalgae veya zooplankton var mı merak ediyorum. Bir de mecanların filtre edebildikleri min-max mikronaj nedir biliyor musunuz ?
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

VOLKANAYAZÇevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2007
Mesaj: 2049
VOLKANAYAZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2009 09:39
Ahmet Bey değerli bilgilerinizi bizlerle paylaşmanızdan mutluluk duyarız.
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CoryCoryÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 465
CoryCoryÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2009 17:29
Ahmet bey.Mx-Min tüketimi bilmiyorum. Fakat sırıgadan çekerken 0.5 olarak basıyorum mercanlara.Bu sekilde bir cogu polipler tarafından absorbe ediliyor.Daha fazlası suya karısıyor.

Bir kaç tür planktonu arastıyorum bu aralar.Msn adresinizi öm olarak atarsanız sizede gönderiyim, birlikte bakalım.Bilgilerinizi paylasırsanız, çok mutlu oluruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

uca1905Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 192
uca1905Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2009 13:55
Altay bey bu malzemeleri nerden bulabiliriz?

Ufak bir tarifle başlıyorum=

Ayıklanmıs ve iyice yıkanmıs Midye içi.
PhotoPlankton.
Zooplankton.
MultyVitamin.
Dondurulmus Krill.
Ro su(eger çok yogun olursa sulandırmak zorundayız)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CoryCoryÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 465
CoryCoryÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2009 14:06
Photoplankton,Zooplankton,MultyVitamin=Otuz.com gibi sitelerde satılıyor.
Midye içi=Balıkçılarda bolca var.
Krill Ülkemizde kolay değil=Ben babama getirtiyorum.
Reverse osmosis yoksa damacana suda olur.

İstanbulda bazı yerlerden, photoplankton kültürü alıp. Üretim yapabilirsiniz.Yukarıda üretim makalesi var.

Midye yerine Karides kullanılabilir.
Multyvitamin çokta gerekli değildir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

uca1905Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 192
uca1905Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2009 15:17
Bilgi için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MGRBZ17Çevrim Dışı

Kayıt: 26/09/2005
İl: Çanakkale
Mesaj: 176
MGRBZ17Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2009 22:01
      Merhaba bu tarif mercan beslenmesi konusunda nezamandır merak ettiğim birçok şeyi açıklar nitelikte olmuş .Elinize sağlık bence çok faydalı bir konu teşekkürler .
       Benim sormak istediğim şey özellikle yemi hazırlayıp mercanın üzerine püskürtürken dalga motorlarını kapatmak gerekirmi ayrıca birsüreliğinede p.s. yide kapatarak yemin hemen toplanmasıda önlenerek kullanılmasına daha çok yardım edermi acaba ?. Dalga ile yem dağılıp gitmezmi ve ps. ile toplanmazmı bu ekipmanlar faalken . Sorum yemin içeriğinin bayağıca kuvvetli olmasından dolayı .
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CoryCoryÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 465
CoryCoryÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2009 23:42
PS ve Dalga motorlarını zaten kapıyoruz  yemleme yaparken.Ben ps ve dalga motorlarını, tek ana şaltere bağladım. Yemleme yaparken şalteri kapayıp girişiyorum.Dil%20Çikarma.Sonra tekrar  açıyorum.Ama bu süreyi uzatmak pek iyi değil. Denizde dalga ve akıntı bitmez çunki.Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir