ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
BlackLioN
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
1
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
06 Kasım 2023 02:11
Son Ziyaret:
28 Ekim 2024 11:52
Toplam Mesaj:
9 [0.02 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
BULUT ARPA
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

BA*

SON 9 MESAJI

Çürüyen-yıpranan-büzüşen Bitkileri Kurtarmak
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/241263/100120240118561.jpg[/IMG]


Sevgili arkadaşlar bir süredir 130 litrelik bir akvaryuma yeni bir kurulum yapmaktayım. Taban AQUACLAY, onunda altı ponza ve lav kırığı Eurostar'ın bozuk tohumları yüzünden yeni aldığım bitkileri önce köküne sonra gövdesine kadar suda beklettim. Tabi en başından beri spreyle yüzeylerinide günde 4 defa nemli tutmaya çalışıyor spreyliyordum. Fakat yine bu süre zarfında yeni aldığım bitkiler yıprandı bazıları zaten yıpranmış şekilde geldi ama Anubias çok sağlıklıydı.

DAİRE 1-Yapraklar içe doğru büzüştü. gövdesi çok sağlıklı ve sıkı duruyor. alt yapraklarda koyulaşma var.
DAİRE 2-Zaten yıpranmış geldi fakat bu yukarıdaki süreçte arttı. yaprak uçlarında kararma hacim kaybetme var sanırım çürüme
DAİRE 3- Delikler mevcut
DAİRE 4- Yapraklar solma, aşağı doğru büzüşme var.

ŞU AN Kİ KOŞULLARIM:
Tohumlardan tık çıkmayınca/ hazır 2-3 parça monte carlo alıp ektim. Suyu doldurmaya başladım. JBL'in pro sıvı gübresini aldım. Sera'nın CO2'si geldi. Yeni Led geldi. Bugüne kadar biri küçük kırmızı ve karışık ile mavi büyük ledi birlikte yakıp kullanıyordum. Şimdi yeni LED ile devam edeceğim.

Arkadaşlar sorum şu ki 1,2,3,4 olarak numaralandırdığım bitkilerin hangi kurtarabilirim. Müdahale etmeden gübre, co2 ve yeni ışıkla beklemelimiyim?
DAİRE 1-Büzüşen yaprakları kesip- Beklemeli mi? Yoksa Anubiasa dokunmamalımıyım?
DAİRE 2-Uçları kararan yada belki çürüyen bitki için beklemelimi yoksa uçlarını almalı mı? Yada uçları almakta bir işe yaramaz mı?

DAİRE 3-Delikli olması artık onu kaybedeceğim anlamına mı geliyor?
DAİRE 4- Solmuş ve hacim kaybetmesi artık tekrar güçlenemeyeceği anlamına mı gelir ne yapmalı?

Acilen desteğinize ihtiyacım var arkadaşlar çok emek verdim. Tecrübelerinizi ve bildiklerinizi forumda esirgemeyin lütfen. [:O]
Bu bitkiler nasıl kurtarılabilir? Bitkide ki en ufak bir sıkıntı başlaması onun kanser gibi kaybedileceği ve yenilenmesi anlamına mı gelir yoksa düzeltebilir miyiz?

Saygılar.
Bitkili Akvaryum Ledi
Onu bilmiyorum ama dün ihtiyacımız olan ledi anlayabilmek için uzun araştırmalar yapmıştım. Oda Lümen değerinin önemli olduğu şeklindeydi örneğin 100-130 litrelik orta düzey bitkili bir akvaryumu 19-21 watta çalışan 2400-2800 lümen ışık üreten kırmızı, mavi, beyaz, vs. ledlerin bulunduğu bir armatürün yeterli olduğu sonucunu hesaplamıştık. Sende burdan ihtiyacın olanı ön görebilirsin.
Bitkili Akvaryum // Bozuk Tohum Ve Sülfirik Asit
Merhaba arkadaşlar,

Bir sürededir yeni bir Bitkili Akvaryum kurmak ile meşgulum 130 litre bir akvaryuma en alta iri lav kırığı üzerine, Ponza taşı ve en üste en çok olarak yer yer 6-8 cm AQUAClay (Eurostar) Bitki toprağı ekledim. Üzerine bir çok önemli bitkiyi ektim. ayrıca Eurostart 2 paket su yoncası bitki tohumlarından edinip serptim. hatta biraz toprağın fazla altında kaldıklarını düşenerek 3. bir paket daha ekledim. ışık, toprağı nemli/ıslak tutma gibi işlevleri ayarladım. ısıda 22-24 derece aralarında dalgalanıyordu fakat ilk 2 paket asla çimlenmedi ve ilk evrede kaldılar. Toprakta jölemsi, yapışkan bir salgı oluşturdular. bu salgı toprağı yer yer tohum olan yerlerde birbirine yapıştırmış, muhtemelen yonca köküne dönüşeceklerdi ama dönüşmedi. 3. Paketi daha yüzeye döktüm. 3.paketin şu an 3. günü çok erken fakat akvaryumun bitki ekilmeyen alçak tabanlı kısmında çok az su birikmişti burda yumurta gibi bir koku var. Salyangozun salgıladığı bir şeyden düşündüm onu çıkardım ama sülfirik asit oluşmuş da olabilir diyor bazı arkadaşlar. bitkisiz düşük ön tabandaki su birikintisini azalttıkça koku azalıyor.

Topraktaki jölemsi kıvam ile bunun bir bağlantısı olabilir mi? Eurostar'ın tohumları hiç bir şekilde çalışmadı evet ama bu durum yep yeni toprağı atmayı gerektiricek bir şey mi? Bu kokan suyu olabildiğince azaltıp, tabanda ki çimden de vazgeçip, Diğer akvaryum bitkilerini kurtarmak adına akvaryumu doldurmayı düşünüyorum artık. Sizin bir tavsiyeniz var mı? Tohumlar toprağa zarar verir mi ?Eğer öyleyse tüm çürüyen olgun bitkilerin akvaryumu tek başına bozması gerekmezmi?

Bu konuda acil desteğinize ve tecrübelerinize ihtiyacım var. [:?]
Balık Dostu Yeşildere Kaplumbağası Aranıyor
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/241263/261220232117271.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/241263/261220232117481.jpg[/IMG]

Sevgili arkadaşlar,

Kategoride bulunmadığı için kırmızı yanaklıyı seçmek durumunda kaldım. Konumuz Ülkemizin doğasının bir parçası olan, yerli su kaplumbağamız [B]yeşil, çizgili dere kaplumbağası[/B]. Bu tür zamanla dere ve nehirlerdeki balık popülasyonun düşmesi ile vejetaryen bir diyete evrilmiş. Akvaryumda ki balıklara zarar vermeyen, genelde bitkisel beslenen bir türdür. Tabi ki sürüngenler için tamamen etçil ve tamamen otçul demek biraz zor. Bu kaplumbağa Kırmızı yanaklı singapur gibi agresif bir avcı değildir. Karnı doyuyorsa kendini yormaz. Akvaryumum için bu türe ait 2 yavru dere kaplumbağası edinmeyi çok istiyorum. bir çok doğal parkta var. Fakat mutlu doğalarından koparma gibi bir niyetim yok zaten. zor koşullarda olan veya evde bakılan yeşil dere kaplumbağasına sahip arkadaşlar varsa bana ulaşabilirler. Planım büyük balıklı bitkili bir akvaryumda onlara rahatça yaşayacakları bir yuva yaratmak.

Sizlerde yeşil dere kaplumbağası hakkındaki görüşlerinizi bu başlıkta paylaşabilirsiniz.
Akvaryumda Taban Malzemesi Masrafından Kurtulmak
Katkılarınız için teşekkürler arkadaşlar aslında konu birazda şöyle, Matrix, Eheim vb muadillerin ürettiği taban malzemelerinden biri pomza, volkanik cüruf, lav kırığı alarak uyguna getirebiliyoruz. Aynısını Açıkça 1200 derece pişirilmiş kil bilyesi içeriğe sahip olduğunu söyleyen AQUACLAY üreticisi markaların pahalı ürünlerine karşı, Kil bilyesi kullanarak Neden yapmıyoruz. Yapanlar varsa nasıl sonuç aldılar?

Mesala Akvaryuma CO2 vermenin en ekonomik yolu nedir gibi? Hobicileri bitçe olarak kurtaracak güzel deneyimlerinize ihtiyaç var. [:nazar:]
Akvaryumda Taban Malzemesi Masrafından Kurtulmak
Sevgili arkadaşlar

Forumda aslında bu konu farklı başlıklar altında işlenmiş görünüyor fakat detaylı bilgilerle tecrübe ve deneyim sahibi arkadaşlarda bilgilerini buraya aktarabilirse harika olur.

Benim söyleyeceklerim özellikle Bitkili Akvaryumlara dair;

Bildiğiniz gibi Matrix, Aquaclay gibi pahalı ve çok faydalı bitkili akvaryum taban malzemeleri mevcut. Özellikle Matrix ve muadili ürünlerin Pomza Taşı ve Lav kırığından ibaret olduğu sadece bir kaç ekstra mekanik işlem ve şekil verme ile karşımıza çok yüksek fiyatlarla çıkartıldığı, hem bu forumda hemde yabancı forumlarda bu ürünlerin üretim ve güvenlik belgeleri ile ispatlanmış bir durumdu. Bu sebeple bir çok akvarist lav kırığı ve ponzayı dengeli ölçüde kullandı. (aynı şey) ve bundan memnun kaldılar. 5'de 1 fiyatına aynı değerleri sağladılar.

çok pahalı olan Aquclay'ın ise aslında Lecat olarak geçen kil bilyesinin fırınlanıp küçültülmüş bir hali olduğu bilgisi de forumda tartışılmıştı. fakat onu deneyen sayısı sanırım az emin olmak adına deneyen arkadaşların tecrübelerini ve bilgilerini burada toplayabilirsek çok güzel olur. 0-3 mm lik kil bilyeleri çok uyguna satılıyor.

Ayrıca bu tip bilgi, deneyim ve konuları da aktarabilirseniz harika olur.
Uzun Süre Veya Hiç Su Değiştirilmeyen Akvaryum
Merhaba arkadaşlar,

Sizlere bazı konularda ki bilgilerimi çok kısa aktarırken bazı konularda da soru sorup fikrinizi ve deneyimlerinizi almak istiyorum. ben ve bu forumu okuyan herkes bu cevaplardan yararlanacaktır.

1- Youtube'da ve çeşitli platformlarda özellikle yurt dışında hiç su değişimi yapılmayan yoğun bitkili ve aynı zamanda farklı türde balıkların olduğu akvaryumlar önüme düşüyor. Üstelik çok büyük hacimlere sahip değiller. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Bitkilerin akvaryum su kalitesini arttırdığını, nitratı ve amonyakı azalttığını biliyoruz. Daha doğal ve yoğun bitkili bir tasarım ile hiç su değiştirmemek sizce mümkün mü? Mümkünse Nasıl?

2-İnternette reklamları bulunan "Artık dip çekimi yapmanıza gerek yok" Sloganları ile çıkan ayda 1 veya senede 3-4 kere su değiştirmeyi tavsiye eden iddialı filtre markaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Denediniz mi?

[B]3- Şimdi en önemli ve gerçekçi meseleye gelelim; Haftada 1 dip çekimi ve su eklemek maalesef bir çoğumuzun her zaman sürdürebildiği bir ritüel olmaya biliyor. Çeşitli durumlar ortaya çıkabiliyor. Bu durumda da oluşabilecek sıkıntılar bu hobiye girenlerin çok kısa bir sürede hobiyi bırakmasına ve yaptığı tüm masrafın zarar olarak yanına kalması ile sonuçlanıyor. 100 Litre Akvaryumda, 3 haftada bir dip çekimi ve su ekleme, 1,5 ayda 1 ise filtre temizliği yapacak şekilde sağlıklı bir düzen oturtmak için ne yapmalıyız?
[/B]
[B]Akvaryumu uzun süre temiz tutmak, 3 haftada 1 dip çekimi ve su ekleme yapmak. 100 litrelik bir akvaryumda nasıl mümkün olurdu?[/B]

*Nasıl bir filtreleme ve o2 sistemi?
*Nasıl bir taban malzemesi?
*Nasıl bir dekorasyon?
*Ne ölçüde nasıl bir bitkilendirme?
*Ne kadar balık yoğunluğu ve Canlı çeşitliliği?

Yardımcı Unsurlar: Nitrat için Yoğun Bitkilendirme, Midye, Dibe düşen yemler için salyangoz, vatoz, çöpçü, vs.

Nasıl bir biotop yaratırsak 100 litrede 3 hafta 1 su değişimi yapacak temizlik dayanıklılığını elde ederiz. Balık sayısı az ve orta seviye yoğunlukta olana göre ayrı ayrı fikirlerinizi, deneyimlerinizi paylaşabilirseniz. herkes için ortaya müthiş bir hizmet çıkacaktır. Hem de hobinin yayılması gelişmesine katkımız olmuş olur.
Cüce Gurami Deneyimleri Ve Virüsü
Sağlıklı Cüce Gurami yavrusu edinmeyi başaran, voleyi vurur arkadaşlar, yabancı forumlarda da bu tür ile ilgili çok dert yanan ve sağlıklı C. Guramiler arayan onlarca insana denk geldim. Sağlıklı bir nesil elde edip bunu da iyi bir üniversitenin su ürünleri fakültesine teyit ettiren tüm dünyaya bu türü ithal edebilir. Kanada'da şu an cüce gurami ithalatı yasak. Benim yapacak ortam ve imkanım yok. Pet shop sahipleri bunu hem hayvan sevgisi olarak bir türü kurtarmak hem de iyi bir yatırım olarak deneyebilirler. Benden size fikir.
Cüce Gurami Deneyimleri Ve Virüsü
Merhabalar, arkadaşlar

Cüce Gurami gibi su üstünde ve altında oksijen alabilen aynı zamanda barışçıl, renkleri ve anatomik yapısı büyüleyici olan akvaryumun her yerini kullanabilen, bana kendini tüm akvaryum balıklarından daha çok sevdiren, ki bana göre cikletlerden dahi daha cazip olan Cüce gurami balığım 4 haftada hareketli, enerjik, atik halini 2 günde terk etti. renk solması, fosforlu lekeler ve yüzme yeteneğini kaybederek öldü. Onu kurtarmak için bir çok yol denedim. Yerli, yabancı bir çok dilde yapılmış 20-30 video izledim. Bazı akademik metinleri dahi taradım. Diğer balıklarımı hastalandığında kurtarabilirken, onu kurtarmanın hiç bir yolu yoktu. Akvaryumun popstarı olan bu balığı kaybetmek üzücü oldu.

Bütün kaynaklardan edindiğim bilginin neticesinde Cüce Gurami'ye has olan DGİV olarak kısaltılan virüs, Cüce Guramilerin üretildiği Asya ülkelerinde Dünya üzerinde ki Cüce Guramilerin %80'i ne geçmiş. Bu virüs herhangi bir durumla tetiklene bildiği gibi bütün şartlar iyi olsa dahi mutlaka bir şekilde ortaya çıkarak balığın 4-6 yıllık ömrünü maksimum 1 yıla kısaltıyor. Balık 1 yıldan uzun yaşarsa bu virüsün olmadığı düşünülüyor ve yerli üreticiler tarafından aynı durumdakilerle çiftleştirilerek üretilmeye çalışılıyor. Aksi taktirde soyuda tükenebilir.

Araştırmalarım neticesinde yurt içinde yada yurt dışında bu balığa has olan bu hastalığı kimse henüz tedavi edememiş. Deneyimlerin neticesinde ise taşıdığı virüsü genelde kendi türü dışında ki türlere bulaştırmıyor. Çok nadir Moly, Plati vb. balıklara bulaştığını belirtenler olmuş fakat genel olarak C.guramiler dışında bu virüsün diğerlerine geçmediği bilgisi var. Benim deneyimimde bu yönde. Böyle güzel bir balığın hala her yerde bilinçsizce hala satılmaya devam edilmesi ve bu türü kurtarmak için kimsenin bir şey yapmaması çok kötü.

[B]Arkadaşlar bu balık maalesef genetik olarak ölümcül bir hastalık taşımakta ve %80'ni 1 yılı görmeden ölmektedir. Yerli yabancı bütün ustaların tavsiyesi ise asla petshoplardan Cüce Gurami almayın şeklinde. Bu guramiler arasından sağlıklı olanları bir şekilde ayırt etmiş ve kendisi üretmeyi başarmış üreticilerden temin edilmesi tavsiye edilmektedir. Cüce Gurami severler olarak, bu konu altında deneyimlerimizi paylaşalım. Aramızda yerli olarak Cüce gurami üretmeyi başaran sağlıklı türler edinmeyi başaran üreticiler varsa da buraya lütfen iletişim, bilgi, görsel bırakırlarsa benim gibi Cüce Gurami almak isteyenlerden kendilerine yönelecektir. [/B]

-------------------------------------------
Yaşadığı Akvaryum:
-50 Litre
-Eheim İç Filtre (Fazla akıntı yapmayacak şekilde ayarlandı)
-Az seviyede bitkili
-Isıtıcı mevcut Şu sıra önlem için 28 derecede
7 tetra
3 yavru Plati
2 cüce Vatoz

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

KULLANICILAR

  • 22 Online Kullanıcı, 12 Üye

Online Kullanıcılar

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.