ÖZELLİKLER

BİLGİLER
İMZA
SON 10 MESAJI
Aragonit kum gözenekli olduğu için zamanla canlı kum özelliğini alır. Kullanılması yarar sağlar. Midye kırığı herhangi bir zarar vermez ancak hiç bir özelliğide olmaz. Ben kendi akvaryumlarında denizden çıkardığım kumu kullanmıştım. Mercan kırığını tavsiye etmem pislik tutar.
Resimden görüldüğü kadarıyla akvaryumunuzda mercan yok. O halde neden metal halide kullanıyorsunuz? Metal halide, dogru kelvinli ampuller ve reverse osmosis suyu kullanıldığında da yosun oluşmayacak diye bir kaide yok malesef. Kuru yemlerden bile suya fosfat gelir. Test kitleri ile ölçülemeyecek kadar bile fosfat olsa bu yosun oluşumunu tetikler. Nitratta varsa bu da yosunları besler. Nitrat olmadığını söylüyorsunuz o halde fosfat ve silikat tutucu ürünler kullanabilirsiniz. Yosun oluşumunu kesin olarak MH tetikliyor. Bir süre kullanamayın azaldığını göreceksiniz.
[QUOTE=nbizim]
Mustafa Bey,
Deniz akvaryumlarında süreç biraz daha geç işlediğinden, oturmuş bir akvaryumun en az altı aya ihtiyacı olduğu göz önünde tutulursa, sizin de belirttiğiniz gibi uygun kayaları canlı kaya ile aşılamak (oran %50de olabilir) çevre bilinci açısından yaklaşıldığında daha doğru olacaktır. Bu nedenle akvaryumda çok zor olduğu düşüncesi bence doğru bir yaklaşım değil.
Bence çevre tahribatını minimum düzeyde tutabilmek açısından tavsiye edilmesi gerekir.
[/QUOTE]
Nezih bey,
Fikrinize sonuna kadar katılıyorum ancak ülkemizde kalsiyum bazlı ve gözenekli kaya varmıdır ya da varsa nereden çıkar hiçbir fikrim yok. Keşke bulabilsek ve en azından görünmeyecek alt kısımlara bunlardan kullanabilsek. Ürgüp göreme taraflarında çıkarılan kayalar buna çok uygun gibime geliyor ancak onların derdi de aşırı gözenekli olup içerlerinde hava bulundurmaları ve suya batmamaları. Yani bildiğiniz topuk taşını düşünün. Lav kayası bende kullandım zamanında ancak üzerlerinde CA oluşumu yok denecek kadar az. İşin birde görsellik yanı var; Diyelimki kalsiyum bazlı kaya bulabildik ve akvaryuma uyguladık, zamanla bu kayaların üzerlerinde oluşacak olan diatom algler nedeniyle görüntü hiçde hoş olmayacaktır. Ankaradan ölü fiji kayası almıştım, akvaryumda yaklaşık 6 ay kaldılar içlerinde illaki bakteri oluşumu olmuştur ama görüntüleri hiçde hoş olmuyor...
Çimento ve arogonit kum kullanarak yapılan bir DIY proje linki aşağıda veriyorum isteyenler bir göz atsınlar...
http://www.athiel.com/lib3/arago.htm
Çeşme ılıcadaki o kayaları bende biliyorum ve kanımca Canlı kaya olarak kullanılmaya çok uygunlar. Tek sıkıntı çok büyük olmamaları. Uludağdan çıkan kayalar hakkında pek fikrim yok. Önemli olan içinde bakteri barındırabilecek kaya yapmak ise illaki bunu sunni yoldan da yapabiliriz. Ama bu akvaryum ortamında çok zaman alacak bir iştir. Tavsiyem 3kg canlı kaya karşığı 1 kg ölü kaya oranında akvaryumu kurmak.
Aşağıdaki linki bir inceleyiniz. Tampa Bay Florida da Eyalet, denizden canlı kaya çıkarılmasını yasaklıyor ve bir grup aquarist çok büyük paralar harcayarak bunu sunni yoldan yapıyorlar. Tamamen calsiyum bazlı bol delikli kayaların tonlarcasını sahilden belli bir uzaklıkta mercan oluşumlarının yanına dökerek yaklaşık 1 sene sonra toplamaya başlıyorlar. Olmaz diye birşey yok. Ama akvaryumda çok zor.
Saldırganlıkla alakası yok. Sizin dayandığınız kaynaklar varsa bende bunları kafamdan uydurmadım. Kaynakları yukarıda belirttim.
- You may lack the experience to adequately do so.
- You probably do not have an adequate habitat setup for turtle hibernation.
- Young and unhealthy turtles may be too weak.
- Your turtle is unprepared for it.
- Your geographical location may be unsuitable.
Sizin kaynağınızda bunları yazmış...Evet doğru. Ama konunun başlığı "ileri teknikler". Yukarıda ingilizce olarak yazılan (sizin kaynağınızdan alıntı) şartlar eğer bunlar, bunlar yok ise yapmayın deniliyor. Kesinlikle yapılmaz denmiyor. Dikkatinizi çekerim...
Fevzi bey;
Eğer Almanca biliyorsanız buyrun size kaynak;
http://www.zierschildkroete.de/temperatur.html
http://wsk-portal.de/Winterstarre.html
Kafamızdan uydurmadık herhalde bunları...Kış uykusu doğada bir zorunluluk ise bu hayvanlar zaten vucut olarak buna uyum saglamışlardır ve buna alışmışlardır. 4 mevsim yaz olmasını istermisiniz siz kendi hayatınızda? Ha siz yapmayabilirsiniz o sizin bileceğiniz iş. Sizin kaynağınız nedir acaba?
Kaplumbağalarınızın temel bakım metodu:
Bu hayvanlar, sürüngenler familyasından geldikleri için, Işık ve ısı gelişimlerinde önemli rol oynamaktadır. Yanlış bakım sebebiyle bu hayvanlar ölmekte ya da gelişememektedirler. Daha önce diğer konularda verilen bilgilerle sizleri sıkmayacağım. Akvaryumda beslenmesi, ısıtıcı filtre kullanılması vs... Bu konuda sizlere daha spesifik bilgiler vermeye çalışacağım.
Kaplumbağalar vucut ısılarını kendileri ayarlayamazlar. Bunun için sıcaklık yayan ampuller gerekmektedir. Piyasadan bulabileceğiniz "HQI" yani bir başka deyişle "spot" ampuller bu hayvanların gelişimi için şarttır. Akvaryumun tamamının ışıklandırılmaması gerekir. Bu canlılar kendilerini suda güvende hissederler onun için su olan bölümün ışık almaması iyi olur. Kuru bölgenin ise 40 derece civarında olması gerekir. Bunu da yukarıda söylediğim spot ampuler sağlarlar. Kaplumbağaların kendilerini en iyi hissettikleri vucut sıcaklık derecesi 36 dır.
Aşağıda vereceğim tablo kaplumbağaların ışıklandırma tablosudur.
Bu hayvanların gelişiminde "kış uykusu" yada "aktivite azalması" tabir edebileceğimiz önemli bir dönem vardır.
IŞIKLANDIRMA
OCAK
Işık ihtiyacı : 0 saat (yok)
Su sıcaklığı : 8 - 12 derece
Işık ihtiyaç aralığı : 0 (yok)
ŞUBAT
Işık ihtiyacı : 0 saat (yok)
Su sıcaklığı : 8 - 12 derece
Işık ihtiyaç aralığı : 0 (yok)
MART
Işık ihtiyacı : 3 saat
Su sıcaklığı : 15 derece
Işık ihtiyaç aralığı : 11.00 - 14.00 saatleri arası
NİSAN
Işık ihtiyacı : 6 saat
Su sıcaklığı : 20 derece
Işık ihtiyaç aralığı : 10.00 - 16.00
MAYIS
Işık ihtiyacı : 7 saat
Su sıcaklığı : 23 derece
Işık ihtiyaç aralığı : 09.30- 16.30
HAZİRAN
Işık ihtiyacı : 10 saat
Su sıcaklığı : 25 derece
Işık ihtiyaç aralığı : 08.00 - 18.00
TEMMUZ
Işık ihtiyacı : 12 saat
Su sıcaklığı : 27 derece
Işık ihtiyaç aralığı : 07.00 - 19.00
AĞUSTOS
Işık ihtiyacı : 13 saat
Su sıcaklığı : 27 derece
Işık ihtiyaç aralığı : 07.00 - 20.00
EYLUL
Işık ihtiyacı : 10 saat
Su sıcaklığı : 25 derece
Işık ihtiyaç aralığı : 10.00 - 18.00
EKİM
Işık ihtiyacı : 6 saat
Su sıcaklığı : 20 derece
Işık ihtiyaç aralığı : 10.00 - 16.00
KASIM
Işık ihtiyacı : 3 saat
Su sıcaklığı : 15 derece
Işık ihtiyaç aralığı : 11.00 - 14.00
ARALIK
Işık ihtiyacı : 0 saat (yok)
Su sıcaklığı : 8 derece
Işık ihtiyaç aralığı : 0 (yok)
AKTİVİTE AZALTILMASI DÖNEMİ
Kaplumbağalarımızın gelişiminde önemli rol oynayan bir dönem de aktivite azaltılması dönemidir. Genellikle kaplumbağalarımız bu dönemin yaklaştığını bizlere haber veren davranışlar içerisine girerler. Yem isteklerinin azalması, uyuşuk davranışlar, sıcaklığı ve ışığı reddetmeleri gibi... Bu dönemde yukarıdaki tabloya uymaya çalışarak günden güne canlılarımızın bu perioda girmelerini sağlamalıyız. Aktivite azalması döneminde kaplumbağalarımız, yıl boyunca aldıkları vitaminleri ve gerekli mineralleri kemiklerine ve kabuklarına depolamaya başlarlar ayrıca baharda oluşacak olan çiftleşme durumu için sperm depolarlar. Bu dönem gelişim için çok önemlidir. Yemleme günden güne azaltılmalıdır ve durdurulmalıdır. Akvaryumdaki ısıtıcı sudan çıkartılır. Işıklandırılma yapılmaz. Akvaryumun üzeri bir örtü ile kapatılıp karanlık ortam yaratılır. 8-12 hafta yani Aralık, Ocak, Şubat ayları içinde bu sistem uygulanır.
YEMLEME
Daha önceki konularda da belirtildiği gibi, 10 cm e erişinceye kadar kaplumbağalarımıza protein destekli yemler verilmelidir. 10 cm e ulaşıldıktan sonra diyetleri ağırlıklı olarak bitkisel ürünlerden seçilmelidir. Hafta birgün mutlaka hiçbirşey verilmemeli yemsiz geçirilmesi sağlanmalıdır.
Akvaryum :Atman 510
Işıklandırma: 2x Sera Terra UV special
Filtre + Isıtıcı
Yemleme: Gunde 3 kez kurutulmuş bloodworm + Tubifex worms karışımı veriliyor. Haftada 2 kez yeşillik ve point yemlerle destekleniyor. [img=http://img156.imagevenue.com/loc443/th_47857_DSC_3112_1 22_443lo.JPG"> [img=http://img9.imagevenue.com/loc791/th_47862_DSC_3113_122 _791lo.JPG"> [img=http://img161.imagevenue.com/loc386/th_47867_DSC_3114_1 22_386lo.JPG"> [img=http://img22.imagevenue.com/loc408/th_47873_DSC_3115_12 2_408lo.JPG">
[QUOTE=nagmus][QUOTE=komkom]
Bir arkadaş 1. sayfadaki sayın tolgao2000 eczadolabındaki Ph çubuklarından 20-25 adet verdi ama nasıl kulanacağımı bilmiyorum.
Acaba bu ph çubuklarının kullanımı hakkında bilgilendirecek arkadaş varmı?
Saygılar....
[/QUOTE]
Arkadaşım o test çubukları ile birlikte elinde renk skalasıda olmalı. Test çubuğunun renkli kısımlarını suya daldırarak 1 dk kadar bekletip sudan çıkartarak renk skalası ile karşılaştırman lazım. test çubuğu üzerindeki renklerle skala üzerinde yer alan renkleri tam uyuşturup altında yer alan ph değerini okuyacaksınız. Yüzde yüz tam değeri yakalıyamasanızda yaklaşık ph değerini söyler. Kolay gelsin.
[/QUOTE]
1 dakika kadar bekletmek mi yoksa 1 sn kadar suya daldırıp cıkartıp 1 dakika sonra renk scalasından karşılaştırmak mı?
Seranın testi öyle çünkü. O tip şerit halindeki testlerde 1 dakika suda bekletilmez.
Teşekkürler.
SON MESAJLAR
- 120.50. 70 Akvaryum Dış Filtre murat1408, 20:43
Malzemeler ve Yemler Forumu - Microfex Kültüründe Sivrisinek Larvası NightWist, 20:03
Hastalıklar ve İlaçlar - Çöpçü Balığım Ters Ve Yüzeyde RelaxrUD, 18:38
Hastalıklar ve İlaçlar - Orionled Kullanılır Mı Emre karabas, 17:16
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Akvaryum Patlaması Hakkında mutlubaba, 16:52
Yeni Üye Forumu - Yavru Lepistesleri Ayrı Yere Aldım Ama Filtre Yok? cihann7, 16:05
Yeni Üye Forumu - 2 Haftalık Ve Yetişkin Lepistesler Bir Arada Japonseven, 15:54
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Helena Salyangoz Ürüyecekmi ? vanvanspor, 15:42
Yeni Üye Forumu - Arka Fon Saydamlaştı ? vanvanspor, 15:42
Yeni Üye Forumu - Yeni Tür Tanıtımı... hemichromis Exsul. onuribrahim, 15:02
Nadir Tür Gördüm - 90*45*45 Natural Style CoryCory, 15:00
Akvaryum Tanıtımı - Akvaryumdaki Salyangozlar MasterChiefHakan, 14:48
Canlı Doğuranlar - 90x50x50 Akvaryum Yaptıracağım Ne Kadar Patlar? AmatorLepistesci, 14:39
Yeni Üye Forumu - Apistogramma Set :) AtlasPoyraz, 13:16
Akvaryum Tanıtımı - Uzun Zaman Sonra Demasoni İle Devam bendeniztayfun, 10:15
Akvaryum Tanıtımı - Silikonlu Akvaryum Aguamentist, 10:01
Yeni Üye Forumu - Akvaryumbitkicim.com Aguamentist, 09:58
Yeni Üye Forumu - 230 Litre Kurduğum Akvaryumuma Hangi Tür ? tsp7, 09:39
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 🚑 Balığım Hamile Mi? — Güncel Orhan76, 08:44
Canlı Doğuranlar - Neolamprologus Multifasciatus bendeniztayfun, 23:58
Tanganyika Cichlidleri Tanıtımı - Akvaryum Ve Patlayan Dış Filtre Hasanbey0101, 23:07
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Yerli Gobilerimiz(kafkas Cüce Gobisi) Ali S, 23:01
Akvaryum Tanıtımı - Japon Balığım Oranda Mı Değil Mi? ShowaSanshoku, 21:17
Yeni Üye Forumu - Crystalpro Flora Npk Ve Trace İkilisi yyiImaz, 20:59
Taban ve Gübreleme - 30 Lt Kaç Lepistes Karahanlı, 18:45
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Resimdeki Şelale Filtreden Kullanan Var Mı? sahinsahiner, 18:45
Işık CO2 ve Ekipmanlar - 200 Litre Akvaryum İçin Bütün Sorularım Ehtiyar, 15:37
Güney Amerikan Cichlidleri - Motordan Çıkan Hava Baloncuğu Her Yerde: Resimli vanvanspor, 14:40
Yeni Üye Forumu - Bu Balıklar Birlikte Yaşarmı MasterChiefHakan, 14:04
Yeni Üye Forumu - Akvaryumlarımı Tanıtayım 😍 flanormimar, 11:21
Akvaryum Tanıtımı - Yeni Beta Akvaryum Kurulumu İnci Kefali, 10:28
Yeni Üye Forumu - Ücretsiz Akvaryum Arayanlar KaanE, 10:00
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Afrika Kelebek Balığı Hakkında Her Şey MasterChiefHakan, 09:26
Diğer Tatlı Su Canlıları Tanıtımı - Trichopsis Vittata - Yavrular 2. Sfda İnci Kefali, 06:17
Akvaryum Tanıtımı - Deniz Akvaryumu Sonrası Bitkili Emre karabas, 05:21
Akvaryum Tanıtımı - Tuzlu Su Yeni Kurulum 160 Lt Poetika35, 04:18
Deniz Akvaryumları Genel - Akvaryumum Hakkında Yorumlarınız Ve Tavsiyeleriniz Hoppala, 03:45
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Aquel Hyper Max 4500 Alınır Mı ? Hüdai, 01:31
Filtreleme Seçenekleri - Erkek Prenses Sorunu koraykbl, 01:12
Yeni Üye Forumu - Bu Akvaryumu Ne Kadar Fiyatlamalıyım AmatorLepistesci, 00:38
Fiyat Forumu - Biyolojik Filtre Önerir Misiniz Myawuz20, 23:02
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - İmbellis Paradise B.CENİK, 22:22
Akvaryum Tanıtımı - Hamile Lepistesim Şimdi Garip Davranıyor RelaxrUD, 22:14
Yeni Üye Forumu - Hagen Orjinal Kum Ouuz, 21:03
Yeni Üye Forumu - Lepistes Akvaryumu Nasıl Olmalı? Semih59, 20:52
Yeni Üye Forumu - Akvaryumda Bulunamayan Sızıntı cilbay06, 20:38
Yeni Üye Forumu - Cüce Vatoz Cinsiyet Nedir ? koray ulusoy, 19:19
Cinsiyet ve Tür Belirleme - High Tech Paludaryum ArtaN, 19:12
Akvaryum Tanıtımı - Bu Akvaryum Eski Haline Döner Mi? akandemir1, 16:36
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - German Ram Yüzgeçlerde Ve Burunda Mikrokurtlar Hoppala, 16:26
Hastalıklar ve İlaçlar
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Açık Balık Yemi En İyi Paketleme Tecrübeli Satıcı EvcilAl 20:19
- Eheim Marka Kampanyalı Orijinal Ürünler EvcilAl 20:19
- Basit Tür Başlangıç Bitkileri GOLDFISH 20:16
- Çizgili Ve Altın Elma Salyangozu GOLDFISH 20:16
- Helena, Lepistes, Ramshorn Ve Çeşitli Bitki GhostKoi 20:01
- Nakliye Dahil 150 Cm Dolaplı Akvaryum İ.sedef 16:34
- 40*40*40 Full Clear Akvaryum Wolkan 16:25
- 80x30x30 Bölmeli Akvaryumlar Wolkan 16:25
- Siyah Calvus (black Cameron) mercedesclk 16:16
- Muhtelif Akvaryum Malzemeleri devko 15:51
- Co2 Tüp , Co2 Diffüzörler, Co2 Regülatör devko 15:51
- Super Red Tül Kuyruk Damızlık Çift DTkadir 15:33
- Gübre Çeşitleri, Ve Malzemeler Balikcidede 15:28
- Bitki,karides ,ö.t.lepistes,vatoz,salyangoz,s.pire Balikcidede 15:28
- Damızlık Cüce Vatoz Türleri Balikcidede 15:28
- Çeşitli Malzemeler Koksal Gurkan 15:28
- Neolamprologus Caudopunctatus Çiftler Özşahin 15:18
- Cyprichromis Leptosoma Kitumba Özşahin 15:18
- Mikrofex & Sirke Kurdu & Su Piresi & Mikrokurt scorpion26 15:14
- Cüce Krvt & Katil Saly. & Sakura & Kiraz & Ramshor scorpion26 15:14
- Resun Dms 400t5 40 X 30 X 38 Cm 45 Litre scorpion26 15:14
- High Tech Bitkili Akvaryum hakanmidilic 15:13
- Extra Clear Mobilyalı Akvaryum hakanmidilic 15:13
- Philipinne Blue Melek Arıyorum... Laetacara 14:05
- Microfex( Dero Worm) & Beyaz Kurt & Sirke Kurdu Amati340 14:01
- Su Piresi+ Yeşil Su & Infusoria & Yetişkin Artemia Amati340 14:01
- Ista Yüzey Temizleyici (surface Skimmer) I521 Amati340 14:01
- Ramshorn Salyangoz (10 Adet) Amati340 14:01
- Sicce Shark 300 Protein Skimmer vel1d 13:57
- Hb White Lepistes omererbas 13:42
- Aquaclear 30 & Newa Cobra (yüzey Emişli Filtre) blenny 13:37
- Eheim 2213 Musluklu blenny 13:37
- Bitki Çeşitleri emreemin 13:35
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 13:35
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 13:35
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 13:35
- Akvaryum Yem Çesitleri emreemin 13:35
- Ramshorn Salyangoz yagiz.sonmez 13:17
- Lepistes Red Tuxado Koi yagiz.sonmez 13:17
- ❗️🔹️ N P K ➕️ Fe ➕️ Excel ➕️ Yosun Giderici 🔹️❗️ F13K 12:57
- 🌲 Cüce Vatoz,christmas Moss,subulata,mikra,saz 🌲 F13K 12:57
- Çift Melek, Oranda, Cüce Vatoz F13K 12:57
- Moss Ve Su Üstü Fava Fern totanka 12:55
- Beyaz Kurt Kültürü totanka 12:55
- Çeşitli Malzemeler totanka 12:55
- Tuxedo Koi Lepistes,orando-ranchu Japon Balıkları EKAR 12:46
- Süper Formda Amazon Bitkisi (dişi) EKAR 12:46
- Hb White Ribbon Swallow Ferdiktk 12:35
- Akvaryumları Boşaltıyorum metsi 11:43
- Diy Gübreler Kargo Bedava Bitkiler, Balıklar reano 11:42
KULLANICILAR
- 84 Online Kullanıcı, 47 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.