Meleklerimden Yavru Alamıyorum
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2008 21:44
Meleklerim 3kez yumurta bıraktılar fakat hiç yavru alamadım.İki gün yumurtaları görüyorum 3.gün yumurtaları yiyorlar.Bitkili karma akvaryumumdan yumurtaları ayırmadan yavru alamazmıyım?.Aynı akvaryumda yavru alabilmem için ne yapmam gerekiyor?Bilgili arkadaşlar lütfen yardımbuzun 2008-03-11 21:44:57
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2008 22:08
Bunun sebebi 3 nedenden dolayı olmuş olabilir.
1.Akvaryumda sadece bu çiften başka balık varsa ve salyangoz vb. canlılar varsa çift ne kadar yumurtaları korumak istesede akşamları ve çift yem almak için ayrıldığında diğer balıklar yumurtaları yiyorlardır.
2.Eğer akvaryumunuzda sadece bu çift varsa dişi ve erkeğin birbirini kıskanmasından dolayı bir tanesi yumurtaları yiyor olabilir.
3.Eğer çift tek başına akvaryumda ve yanında başka balık yoksa ve gene yumurtalar gidiyorsa bunun nedeni su değerleri yüzünden yumurtaların mantarlaştığı için çift mantarlaşan yumurtaları yedikleri için bir süre sonra yumurta kalmıyordur.
Tabiki bunların hepside aynı anda olabilir.Ama yumurtaların gitmesinde en büyük etmen bence su değerleridir.Eğer bitkili akvaryumda yavru almak istiyorsanız akvaryumunuzdaki yumurtaları yiyebilecek diğer canlıları çıkarıp su değerlerini uygun hale getirmeniz gerekecektir.Çeşme suyunla bunu başarmak bence olanaksız gibi veya 20-30 yavru ancak elde edilenebilir.Çünkü eğer çeşme suyu kullanıyorsan ve herhangi bir reçine filitre, pH düşürmek için ilaç vb. şeyler kullanmıyorsan mantarlaşma oranı çok fazla olacaktır.Bunu önlemek için normalde metilen mavisi kullanılmaktadır.Ancak bitkili ve oturmuş bir akvaryumda metilen mavisi kullanmak akvaryumun dengesini yitirmesine neden olacaktır.Bu nedenle metilen maviside kullanılmadığı için tamamına yakını mantarlaşacaktır.
Bitkili akavaryumda yavru almak için diğer bir seçenek ise R/o suyu kullanmak olacaktır.Eğer R/o suyu kullanırsanız su değerleride uygun olduğu için metilen mavisi kullanmadan yumurtaların çoğu mantarlaşmadan larva haline gelip büyüğeceklerdir.Ancak ne kadar uğraşırsanız uğraşın cama cam akvaryumdaki kadar sağlıklı ve 1 batımdaki yavru sayısını yakalayamayacaksınız.Bu nedenle bir üretim akvaryumu yapıp veya satın alıp denemek çok daha iyi olacaktır.
Not:Çiftinizin dişi-erkek olduğunu ve 3. kez yavruladıkları için tecrübe kazandıkları için erkeğin yumurtaları döllediğini düşünerek bunları yazdım.Eğer çiftiniz dişi-dişi ise doğal olarak yumurtalar döllenmeyip, mantarlaşacaktır.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2008 17:57
Oğulcan Bey Cevabınız için teşekkür ederim.Erkek meleğin yumurtaları döllediğini nasıl anlayabilirim?Yumurtalar şeffaf durumdalar.Bazen beyazlaşanları oluyor onları yiyip ayırıyorlar.buzun 2008-03-12 17:59:08
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2008 21:52
Cinsiyet ayrımı yapmak zordur. Erkeklerin kafaları daha hörgüçlüdür. Tüp çıkarma zamanında kesin ayrım yapılabilir. Ekeklerin tüpü daha ince ve sivri; dişilerinki daha kalın ve yuvarlak uçludur.Canlı profillerinden alıntıdır.
Eğer bir tanesi erkek ise zaten yumurtaları döllediği için 2 gün sonra yumurtalar mantarlaşmazsa larva haline gelip kuyrukları belli olmaya başlayacaktır.Kolay gelsin.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir