Mayalı Sistemde Çözemediğim Hakikatli Bir Soru


tozkanseriÇevrim Dışı

Kayıt: 16/02/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 58
tozkanseriÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2021 14:52
Arkadaşlar herkese bu güzel hobisinde başarı diliyorum, sormak istediğim soru çok açık ancak net bir cevabını bulamadım, yardımınızı rica ediyorum;

Bu akşam üzeri mayalı sistem kuracağım, yanlış olabilir emin değilim ancak ışıklar kapanınca co2 akvaryuma dahil olmaya devam ettiği sürece ph dengesini bozuyor imiş. 100 litre 40x40x40 ebatında, içerisinde 8 adet karides var sadece. Vaziyet böyleyken, mayalı sistemi nasıl kullanmalıyım, kapatma şansım yok, 12 saatte bir hortumu çıkartıp boşta mı bırakmam lazım ucunu. Yardımınız içi teşekkür ediyorum şimdiden

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

-akaanb-Çevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2021
İl: Trabzon
Mesaj: 855
-akaanb-Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2021 16:00
Sistemi kapatamadığımız için mecburen hortumu akvaryumdan çıkarmak mantıklı olur.Okuduklarıma göre ışıkla beraber açıp ışıkla beraber kapatın ya da ışıktan 1 saat önce açın ışıkla birlik kapatın diyenleri çok gördüm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cilbay06Çevrim Dışı

Kayıt: 22/04/2016
İl: Ankara
Mesaj: 57
cilbay06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2021 17:59
Mayalı sistem önünde sonunda balıkların CO2 zehirlenmesiyle ölümüne sebep olacak bir sistemdir. Çünkü ayar yapılması çok zahmetlidir ve sürekli gözlem yapılmasını gerektirir. Bu sistemde bir çok teknik gereklilik yoksunluğu bir gün mutlaka karşınıza çıkacaktır. Bunu dünyada bir hevesle uygun maliyet hesabı düşüncesiyle bir süre deneyip pişman olmuş bir çok insan var kendimde dahil.

Beğenenler: [T]242190,tafocan[/T][T]241968,Aguamentist[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tozkanseriÇevrim Dışı

Kayıt: 16/02/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 58
tozkanseriÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2021 02:20
[QUOTE=cilbay06]Mayalı sistem önünde sonunda balıkların CO2 zehirlenmesiyle ölümüne sebep olacak bir sistemdir. Çünkü ayar yapılması çok zahmetlidir ve sürekli gözlem yapılmasını gerektirir. Bu sistemde bir çok teknik gereklilik yoksunluğu bir gün mutlaka karşınıza çıkacaktır. Bunu dünyada bir hevesle uygun maliyet hesabı düşüncesiyle bir süre deneyip pişman olmuş bir çok insan var kendimde dahil.[/QUOTE]

peki üstadım, genel açıdan bakıldığı taktirde çok fazla verim alan arkadaş da mevcut. bu işin oluru yok diyemiyoruz tam anlamıyla, riskli kategorisinde bkabiliyoruz sadece anladığım kadarıyla. söküp atmak işime gelmiyo, içime de sinmiyo. niyetim daha ilk etapta sistem sebepli kayıplar vermemek. verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erkanmaziciÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 07/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1095
erkanmaziciÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2021 10:31
CO2 zehirli bir gaz değildir. Neticede, balıklar dahil hepimiz ağzımızdan CO2 çıkarıyoruz. Tamamen CO2 teneffüs etmek zorunda kalsak boğuluruz ama akvaryumdaki balıklar için böyle bir ihtimal mümkün değil. Zaten CO2 suyun içinde erimeye yatkın bir gaz değil. O yüzden çeşitli difüzörler kullanıyoruz. Buna rağmen CO2'nin çoğu suya karışmadan uçup gidiyor.

Peki fazla CO2 vermenin hiç mi bir sakıncası yok. Var tabii ki. En önemli zarar sudaki ph dalgalanmaları. Ayrıca CO2 ph'ı çok düşürüyor. Özellikle yüksek ph isteyen (Canlıdoğuranların hepsi, en azından nötr ph ister, düşük ph canlıdoğuranlar için uygun değildir). Ölçüsüz şekilde CO2 verilirse sudaki ph çok düşer, bu da balıkların metabolizmasını bozarak hastalıklara yol açar. Ph dalgalanmaları da balıkların sağlığını bozacaktır.

CO2 yi dengelemek amacı ile hava motoru ile suya hava verilebilir. Bu sudaki oksijeni artırma amacından çok, su yüzeyinde dalgalanma oluşturarak CO2'nin uçup gitmesini sağlamak içindir. Oksijen artsa da CO2 miktarı düşmez ama suyun yüzeyi dalgalanırsa CO2 uçup gider.

CO2 hortumunu çıkarmak pek doğru olmaz. Çünkü hortumu takıp çıkardığınızda basınç düşmesine yol açarsınız ve daha dengesiz bir CO2 elde edersiniz. Bir emniyet sübabı takabilirsiniz. Şöyle; şişeden gelen hortumun üstüne bir adet Y dağıtıcı bağlayın. Y'nin bir koluna akvaryuma giden hortumu bağlayın, diğer ucuna ise bir vana takın. CO2 fazla olursa, ya da gece CO2'yi azaltmak isterseniz, boşta duran vanayı açın. Sabah kalkınca sıkarsınız. Tabii akvaryuma giden hortuma check valf takmayı unutmayın yoksa evi su basabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cilbay06Çevrim Dışı

Kayıt: 22/04/2016
İl: Ankara
Mesaj: 57
cilbay06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2021 19:09
Karbondioksit atmosferde çok düşük seviyede bulunmasına rağmen suda yüksek çözünürlüğü nedeniyle fazla seviyededir. Karbondioksit sucul ortamda asidik ve bazikliği ayarlayan bir tampondur ve biyolojik olayları düzenler. CO2 suda çözündüğünde H2CO3 oluşur ve bu zayıf bir asit olduğundan kolayca ayrışıp H+ ve HCO3– ‘e dönüşür. Formülü şu şekildedir;

CO2 + H2O ⇌ H2CO3 ⇌ H+ + HCO3- ⇌ 2H+ + CO3-

Çözünürlüğe etki eden faktörler
Çözücü ve çözünen cinsi; karbondioksit ve su polar bileşiklerdir.
Sıcaklık; tüm gazların sudaki çözünürlüğü sıcaklık arttıkça azalır.
Basınç; Henry kanununa dayanılarak basınç ve çözünürlüğün doğru orantılı olduğunu söyleyebiliriz.
Karbondioksitin suda çözünmesi
Gazlar sıvılarda çözünebilir. Günlük hayatta tükettiğimiz gazlı içecekler bunun en iyi örneklerinden biridir. Bu gazlı içeceklerde çözünen gaz CO2 ‘dir. Bu içecekler yüksek basınç altında soğuk olan sıvıya CO2 eklenmesiyle üretilir.

Yüksek basınç gazın sıvı içerisindeki çözünme hızını arttırıcı bir fiziksel faktördür. [B]Karbondioksit polar bir molekül olduğundan suda çok iyi çözünür ve karbonatlı su oluşur[/B]. Sıcaklık gazların çözünmesinde oldukça etkili bir faktördür. Karbondioksitli suya sıcaklık uyguladığımızda, ısıyla moleküller daha hızlı hareket etmeye başlayacağı için gazın sudan ayrılmasına neden olur. Bu sıcaklık arttıkça CO2 miktarının azalacağı anlamına gelmektedir. Aşağıdaki grafikte sıcaklık ve çözünürlük miktarı arasındaki ilişki ifade edilmiştir.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/185349/120320211901121.jpg[/IMG]
Bu grafiğe göre sıcaklık ve karbondioksit çözünürlüğü arasında ters orantı var denilebilir.
Akvaryumunuzda çok fazla CO2 olup olmadığını balıklarınızın davranışı size söyleyebilir.

Ancak akvaryumunuzun düşük CO2 içeriğine sahip olup olmadığını belirlemek, balıklarınızın davranışına bağlı olabilir,
özellikle yeni başlayan biriyseniz bu zor olabilir, çünkü her balık türü farklı CO2 tolerans aralığına sahiptir.
Ayrıca, akvaryumunuzdaki tüm balıklar aynı anda işaretleri göstermeyecektir.
Örneğin, alt yaşayan balıklar çok erken çok fazla CO2 belirtileri gösterecektir. Genellikle akvaryumunuzun ortasında veya üstünde kalan balıklar bu işaretleri daha sonra gösterecektir.
Yine de, akvaryumunuzun balık davranışınızdan çok fazla CO2 içerip içermediğini belirleyebilirsiniz.
Akvaryumunuzda çok fazla CO2 varsa, yani 30 ppm'den fazla ise, bu akvaryumunuzdaki balıklar için bir sorun olabilir.
Çünkü akvaryumunuzda çok fazla CO2 varsa, akvaryumunuzdaki balıklar boğulur. Çünkü çok fazla CO2, balıkların oksijeni teneffüs etme yeteneğini azaltır.
Bu durumda, tankın havalandırılması tankın oksijenle doyurulmasına yardımcı olacaktır.
Akvaryumunuzu havalandırmak için akvaryumunuzun köşesine bir hava pompası koyabilirsiniz.
Kulaktan dolma bilgilerle sizi yanıltan yorumlara itibar etmeyin. Araştırırsanız doğrulara mutlaka ulaşırsınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bahattin ÖzerenginÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2014
İl: Ankara
Mesaj: 120
Bahattin ÖzerenginÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2021 00:07
Merhaba
Çok detaylı ve teknik bir açıklama olmuş

Peki mayalı sistemde dıy bir difüzör ile 30 ppm co2 ye ulaşılabilir mi bende mayalı kullanıyorum bu seviyelerde bir co2 çözüyor olabilirmiyim hiç bi fikrim yok

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cilbay06Çevrim Dışı

Kayıt: 22/04/2016
İl: Ankara
Mesaj: 57
cilbay06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2024 00:24
[EDIT]cilbay06,2024-09-16 00:42:07[/EDIT]

+1: [T]241968,Aguamentist[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir