mayalı sistem co2
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2013 17:48
Herkesin bildiği malzemeler; 2.5 litrelik pet şişe, kuru maya, şeker, karbonat, hava hortumu, hortum birleştirme aparatı, cekvalf, vs..
Genelde gaz kaçağı kapak bölgesinde olmaktadır. Bu kaçağı tamamen egale etmek için çok basit bir yöntem uyguluyoruz. Yapıştırıcı vb.. hiçbir şeye gerek kalmıyor. Sonuçta hangi yapıştırıcı kullanılırsa kullanılsın gaz basıncına dayanamıyor. Daha doğrusu kapağın kimyasal yapısı gereği sağlıklı ve ömürlük bir yapışma sağlanamıyor. Ben sağlayamadım...
Kapaklar iki çeşit oluyor. Birincisi içinde mavi renk conta olanlar, ikincisi ise bu contanın olmadığı kapaklar. Bunu herkesin bildiğini düşünüyorum. Biz birinci kapağı kullanacağız. Bu conta, kapak ile şişe ağzının birbiriyle tam olarak öpüşmesini sağlayarak gaz kaçağına müsaade etmiyor.
Kapak ve contayı tam ortasından deleceğiz. Bunun için bir pense yardımı ile ilk önce ince bir çivi ısıtılacak ve tam orta noktadan tek hamlede delik delinecek. Daha sonra biraz daha kalın bir çivi ile aynı işlemi yapıyoruz ki, bu çivi hava hortumu dış çapından biraz daha az kalınlıkta bir çivi olacak. Ben 3–4 cm lik duvar çivisini kullandım. İlk önce çiviyi ısıtarak deliği genişlettim. Bu genişletme işlemi hızlı ve tek seferde olmalı. Yoksa delik sıcağın etkisi ile daha da genişliyor.
Sonuçta oluşacak delik istediğimiz kıvama geldiğinde bu delikten, kapağın üst yazılı kısmından iterek ve çevirerek hava hortumunu geçiriyoruz ve bir miktar öbür tarafa çıkarıyoruz. Kapağın alt tarafında kalan hortuma, birleştirme aparatını sıkıca takıyoruz. Ben uzun tarafını taktım. Daha sonra kapağın üst tarafından hortumu çekmeye başlıyoruz. Tabi delik sıkı olduğundan hava hortumunun birleştirme aparatına takılı kısmı baya zorlanarak bu delikten geçecek. Çevirerek geçirilmesi işlemi biraz kolaylaştırıyor. Hortum birleştirme aparatının ortadaki bombeli kısmı deliğe dayandıktan sonra işlem bitmiş bulunuyor. Artık gaz kaçağı olma ihtimali imkânsız hale gelmiştir.
Tercih sebebi olmakla birlikte ben hortum olarak praktikerde satılan etli sert hortumlardan kullandım. Bu hortumlar özel imal edilmiş ve basınca dayanıklı hortumlardır. Bulma imkânı olmayanlar silikonlu hava hortumu yerine sert hava hortumlarını tercih etmeliler. Nedeni ise, kapağın üst tarafından çıkışta hortum bükülüp gazı engellememesi. Bunu önlemek için hortum koli bandı ile kalın bir şekilde sarılırsa bükülme olmaz.
Kapaktan sonra hava hortumu akvaryuma kadar uzatılır. Bu araya vana takılmasına karşıyım. Vanaların sıhhatsizliği, hem gaz kaçağına sebebiyet veriyor, hem de şişedeki gazı sıkıştırarak patlama ihtimali artıyor. Bunun yerine en az bir adet olmak kaydı ile cek valf takılarak gaz geçişi bir nebze azaltılıyor ve akvaryumdan su geri dönüşü engellenmiş oluyor. Ben 3–4 tane cek valf takarak istediğim gaz seviyesine ulaştım.
Gelelim karışım oranına. Maksimum süreyi yakalamak adına deneme yanılma yöntemiyle bir çok karışım miktarını dendim ve en son 40–45 gün sürecek gaz çıkışını elde ettim.
Burada miktarlar kadar kullanılan malzemelerde önem arzediyor. Şeker olarak birinci kalite (ilk ağız) şeker kullanmak gerekiyor. Marketlerde pahalı olan şekerler genelde bu özelliği taşıyor. Toz şeker olması gerekiyor. Kullanılacak şeker net 500 gr.
Maya olarak 11 gr lık paketleri tercih ediyorum. Bu paketlerin üzerinde "suda eritilmez yazıyor" bunun önemi çok çabuk reaksiyon oluşturması ve hazırlanma aşamasının kısa olması. Bu mayadan silme 1 Çay kaşığı kullanılacak. Ben marka olarak Yuva marka tercih ediyorum. En çok başarıyı bu markada sağladım.
Karbonat(kabartma tozu), yine marketlerde küçük paketlerde bulabilirsiniz. Yarım silme çay kaşığı kullanılacak.
Su, dinlenmiş klordan arındırılmış olmalı. Ben hazır su kullanıyorum. Akvaryum suyu, çeşme suyu da kullandım, ama en çok başarıyı hazır sudan elde ettim.
1.8 litre kullanılacak.
Karışım yapım aşaması;
1.8 litre su bir sürahide hazır bekletilir. Suyun sıcaklığı 25-30 derece arasında olmalı. Boş şişeye önce bir su bardağı kadar (200 ml) su dökülür. Bir huni yardımı ile silme bir çay kaşığı maya ilave edilir. Şişe maya karışana kadar çalkalanır. Yine aynı huni yardımıyla 500 gr toz şeker şişeye ilave edilir. Kalan sudan bir bardak kalıncaya kadar şişeye dökülür ve delinmemiş bir kapak kapatılarak iyice çalkalanır ve şeker eritilir. Daha sonra 1/2 silme çay kaşığı karbonatta yine huni ile ilave edildikten sonra kalan su tamamen şişeye boşaltılır ve bir kez daha şişe çalkalanır ve tüm kattıklarımız eritilmiş olur.
Artık karışım tamamlanmıştır. Daha önceden hazırladığımız kapak tertibatı sıkıca kapatılır ve gaz çıkışı beklenir.
Burada önemli iki faktörü daha anlatayım. Birincisi, şişenin dışına kapatacağımız bir materyal ile şişe içerisindeki karışıma ışık girmesi engellenmelidir. İkincisi ise, şişenin bulunduğu ortam ne çok soğuk, ne de çok sıcak olmamalıdır. 26 derece idealdir.
Bu şekilde oluşturulan sistemle 20 gün sorunsuz gaz çıkışı elde etmiş oluruz. Tabiî ki ilk başta gaz daha fazla çıkacak ve zamanla gaz çıkışı azalacaktır. 18-20 günlerde hızlı bir şekilde kapak açılır ve karışıma silme bir çay kaşığı maya ve yine silme 1 çay kaşığı karbonat eklenerek kapak kapatılır. Bu şekilde düşen gaz çıkışı normale döner ve süre 35 güne ulaşır. Maya ve karbonat eklendiğinde bir kısım köpürme olsa da çok önemli değildir. Önemli olan işlemin çok hızlı yapılması ve kapağın hemen kapatılmasıdır.
32-35 inci günlerde tekrar aynı ekleme yapılır ve böylece 40-45 ... gün gaz çıkışı elde etmiş oluruz. Daha sonra şişe boşaltılıp temizlendikten sonra karışım yenilenmelidir.
Gaz çıkışının seviyesini kontrol etmek amacıyla kabarcık sayacı kullanabilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Temmuz 2013 10:55
ANlatım için teşekkürler keşke resimli ve fotoğraflı bir şekilde olsaydı. ANcak kapak konusunda size katılmıyorum. zira conrasız kapaklar daha verimli. Kapak kapatıldığında tam kapanma sağladığı için kaçak olmuyor. zaten kaçak olsaydı aldığımız kola gazoz vb. içeceklerin içinde bulunan karbondioksit kaçmış olurdu.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir